Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας μίλησε για «συμβολή στην ασφάλεια» της περιοχής. Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί
Μάης 2015: Κοινές ασκήσεις Ιαπωνίας - Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Ακόμα μια ένδειξη όξυνσης των αντιθέσεων |
Οτι Ασία - Ειρηνικός βρίσκονται στο επίκεντρο σύνθετων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών επιβεβαιώνουν οι χτεσινές ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, από την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, δηλώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει κοινές περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.
«Οι ενέργειες της Κίνας προκαλούν ανησυχία και περιφερειακές εντάσεις», υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι οι κοινές περιπολίες των δύο συμμάχων «συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής». Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει ανησυχία στην περιοχή για τη συμπεριφορά της Κίνας, που την οδηγεί σε απομόνωση. Αλλά αιτία της κινεζικής συμπεριφοράς δεν είναι η Αμερική».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του, Βολτέρ Γκάζμιν, ανακοινώθηκε ακόμα ότι, μετά την ολοκλήρωση της κοινής στρατιωτικής άσκησης «Μπαλικατάν», που ολοκληρώνεται σήμερα, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν στην περιοχή ένα μέρος των δυνάμεων που συμμετείχαν στα γυμνάσια. Συγκεκριμένα, περίπου 300 άνδρες (ανάμεσά τους και κομάντος της Πολεμικής Αεροπορίας) θα παραμείνουν έως το τέλος του μήνα. Οσον αφορά τις κοινές περιπολίες, σημειώθηκε ότι στόχος των δύο πλευρών είναι η ενίσχυση της εκπαίδευσης του φιλιππινέζικου στρατού.
Αλλωστε, θυμίζουμε ότι στα μέσα του περασμένου Μάρτη, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με την οποία προβλέπεται ότι οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν πλέον αυξημένη δυνατότητα «περιστροφικής παρουσίας» σε πέντε φιλιππινέζικες στρατιωτικές βάσεις, στο πλαίσιο της εφαρμογής της «Ενισχυμένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Enhanced Defense Cooperation Agreement), που οι δύο χώρες υπέγραψαν τον Απρίλη του 2014.
Επίσης θυμίζουμε ότι, φέτος, στις ασκήσεις «Μπαλικατάν» πήρε μέρος για τρίτη φορά και η Αυστραλία, ενώ η Ιαπωνία συμμετείχε για πρώτη φορά ως παρατηρητής.
Οι περιπολίες των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (που τώρα ενισχύονται σε σύνθεση) έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Κίνας, που κάνει λόγο για «απειλές» σε βάρος της «κυριαρχίας» της, δεδομένου ότι η ίδια θεωρεί μέρος της επικράτειάς της το μεγαλύτερο μέρος της ζώνης αυτής. Ειδικά τον τελευταίο καιρό, οι αντεγκλήσεις έχουν αυξηθεί, με αμερικανικά ΜΜΕ να προβάλλουν συστηματικά τη συγκέντρωση σύγχρονων κινεζικών συστημάτων σε διαφιλονικούμενες νησίδες και τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες για «στρατιωτικοποίηση» της περιοχής.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Σε πλήρη λειτουργία είναι πλέον οι μηχανισμοί προπαγάνδας διαφορετικών τμημάτων της βρετανικής αστικής τάξης που παίρνουν θέση μάχης υπέρ και κατά της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23 Ιούνη, καθώς σήμερα αρχίζει και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία των δύο «στρατοπέδων».
Στην πρώτη μεγάλη, δημόσια ομιλία του ενόψει του δημοψηφίσματος του Ιούνη, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, επιχειρηματολόγησε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Το κεντρικό του επιχείρημα είναι ότι μπροστά «σε παγκόσμιες προκλήσεις όπως η προσφυγική κρίση, η φοροδιαφυγή, η εγκληματικότητα μέσω διαδικτύου, η τρομοκρατία, χρειάζεται ένα διεθνές πλαίσιο δράσης» και η ΕΕ «παρά τα ελαττώματά της» συνιστά τέτοιο πλαίσιο. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται αλλαγή, αλλά αυτή η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνον συνεργαζόμενοι με τους συμμάχους μας εντός ΕΕ», είπε. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η ΕΕ «έχει φέρει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και προστασία για τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον».
Νέα δημοσκόπηση κατέγραψε την πόλωση των υποστηρικτών των δύο στρατοπέδων όπου το 39% τάσσεται υπέρ του BREXIT (της αποχώρησης δηλαδή της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ) και άλλο τόσο κατά.
Ενα 5% λέει ότι δεν θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα και ένα 17% ότι παραμένει αναποφάσιστο.
Παράλληλα, διαπιστώνεται μείωση των ποσοστών δημοτικότητας του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, (21% των Βρετανών τον στηρίζει), ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις για κεφάλαια σε υπεράκτιες εταιρείες από τον πατέρα του μέσω των λεγόμενων «Αρχείων του Παναμά». Τον Τζ. Κόρμπιν στηρίζει το 28%.
Χτες η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα δημιουργήσει «παρατεταμένη αβεβαιότητα και ενδεχομένως θα πλήξει την οικονομία βραχυπρόθεσμα». Οι προειδοποιήσεις της τράπεζας εκδηλώνονται μόλις ένα 48ωρο αφότου το ΔΝΤ προέβλεψε πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.
Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από την ανακοίνωση ότι πτώχευσε η «Ηλεκτρονική» και ήδη γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά. Αλλα για να θολώσουν τα νερά ως προς τις πραγματικές αιτίες ενός ακόμα «λουκέτου», άλλα για να βγάλουν λάδι την εργοδοσία και άλλα για να αθωώσουν την κυβέρνηση και την πολιτική που υπηρετεί. Ας δούμε, για παράδειγμα, την ανακοίνωση που εξέδωσε το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Σ' αυτήν «καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της διοίκησης της εταιρείας να προχωρήσει εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους σε πτώχευση της επιχείρησης, πετώντας ουσιαστικά στο δρόμο 450 εργαζόμενους». Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει το πρόβλημα στον τρόπο που μεθοδεύτηκε το «λουκέτο», καταλογίζοντας στην εργοδοσία «μπαμπεσιά» στη στάση της απέναντι στους εργαζόμενους. Διαμαρτύρεται μόνο επειδή ο εργοδότης τούς αιφνιδίασε και δεν διαβουλεύτηκε μαζί τους.
Αραγε, τι θα τους έλεγε στη διαβούλευση; Μήπως να χαρίσουν έναν ακόμα μισθό για να σωθεί η επιχείρηση, όπως έκανε παλιότερα; Μήπως θα τους ζητούσε να αποδεχτούν νέες απολύσεις ή και μειώσεις μισθών, για να παρατείνει η εταιρεία την παρουσία της στον ανταγωνισμό; 'Η μήπως για να τους πείσει να παραιτηθούν εκ των προτέρων από τις αποζημιώσεις τους, προκειμένου με λιγότερα εμπόδια και υποχρεώσεις να κλείσει τελικά τα εναπομείναντα μαγαζιά; Και τι απ' όλα αυτά υπονοεί ότι πρέπει να γίνουν για να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση «σε συνεργασία με τους εργαζόμενους», όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ; Εν κατακλείδι, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα «στη βελτίωση και διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιαχείριση πτωχευμένων επιχειρήσεων, ώστε να διευκολύνονται πιθανές συνεργατικές πρωτοβουλίες των εργαζομένων της υπό πτώχευση επιχείρησης». Κατ' αρχάς, αν ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει ουσιαστικά τους εργαζόμενους, το πρώτο που θα έκανε θα ήταν να υποχρεώσει την εργοδοσία να τους δώσει το χαρτί της απόλυσης και τις αποζημιώσεις, για να μπορέσουν να πάρουν κι αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας.
Αντ' αυτού, το υπουργείο Εργασίας τούς συστήνει να προσφύγουν στα δικαστήρια για να πάρουν τις αποζημιώσεις τους και υπόσχεται να τους εντάξει σε κακοπληρωμένα προγράμματα κατάρτισης, όπως αυτά στα οποία ξεροσταλιάζουν οι απολυμένοι άλλων πτωχευμένων επιχειρήσεων, οι οποίοι, εκτός όλων των άλλων, ακόμα περιμένουν να δουν τις αποζημιώσεις τους. Από πάνω, ετοιμάζει και νόμο για την «κοινωνική οικονομία», κοροϊδεύοντας ωμά τους ανέργους ότι θα σωθούν αν γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες... Κυβέρνηση και εργοδοσία βρίσκονται στην ίδια όχθη, απέναντι από αυτήν των εργαζομένων. Αυτό αφορά και εκείνους που προσπαθούν να χρεώσουν το «λουκέτο» σε μια «κακή» κυβέρνηση, που με την πολιτική της δεν βοηθάει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, για να βγάλουν με αυτόν τον τρόπο λάδι μια «καλή» τάχα εργοδοσία. Να αθωώσουν, δηλαδή, συνολικά τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, το καπιταλιστικό κέρδος, που είναι και το μοναδικό κριτήριο για το πότε και πού θα γίνει μια επένδυση, αν και πότε θα κλείσει μια επιχείρηση, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, που ο ανταγωνισμός καταπίνει τα πιο αδύναμα ψάρια και ενισχύει τα μεγαλύτερα και πιο ανθεκτικά. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης ενισχύθηκε η τάση της συγκέντρωσης και στον κλάδο του Εμπορίου.
Αυτό το σύστημα υπηρετούν με την πολιτική τους όλες οι κυβερνήσεις και αυτό φαίνεται από το σύνολο της νομοθεσίας με την οποία προστατεύουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τα δικαιώματα των εργαζομένων, που γίνονται βορά στα καπιταλιστικά συμφέροντα. Απ' αυτήν τη σκοπιά, ο αγώνας που έχουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι στην «Ηλεκτρονική», για να αποσπάσουν και τα πιο στοιχειώδη, είναι μακρύς, επειδή ακριβώς ο αντίπαλος στέκεται απέναντί τους με ταξική σκληρότητα. Η έκβαση αυτού του αγώνα θα κριθεί από το κατά πόσον θα τον δώσουν με ταξική συνέπεια, χωρίς συμβιβασμούς και μοιρολατρία, συσπειρωμένοι στο κλαδικό τους σωματείο και στην Επιτροπή Αγώνα, με την αλληλεγγύη των εργαζομένων από άλλους κλάδους, βάζοντας στην άκρη εκείνους που τους καλούν σε συμφιλίωση με την εργοδοσία, την κυβέρνηση και την πολιτική της. Ενα αποφασιστικό πρώτο βήμα σ' αυτήν την κατεύθυνση είναι η συμμετοχή τους στη μάχη, για να έχει επιτυχία η 48ωρη γενική απεργία.