Ανησυχία για τις επιπτώσεις των εκατέρωθεν μέτρων, ενώ η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» ένα εμπάργκο εισαγωγών
' KEYSTONE / JEAN-CHRISTOPHE B |
Η αμερικανική αντιπροσωπεία στην Ελβετία, στις δηλώσεις που έκανε στον Τύπο |
Βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η εκατέρωθεν αλλά προσωρινή - για 90 μέρες προς το παρόν - μείωση των δασμών σε εισαγωγές που επιβεβαιώνει αφενός την αμοιβαία, σοβαρή ανησυχία που μεγάλωνε και στις δύο πλευρές για τον αντίκτυπο των εκτοξευμένων φόρων, αφετέρου τον εύθραυστο χαρακτήρα του συμβιβασμού, που άλλωστε ξεκαθαρίστηκε ότι δεν είναι μόνιμος.
Ο Γκριρ χτες δήλωσε ότι για τον επόμενο ενάμιση μήνα, οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν τους δασμούς στο 30% για τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στη δική τους αγορά, ενώ η Κίνα αντίστοιχα στο 10%, αναγνωρίζοντας - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - ότι η εκατέρωθεν εφαρμογή (πρακτικά) εμπάργκο εισαγωγών στάθηκε πρακτική «μη βιώσιμη» και για τις δύο πλευρές.
Ο δε Μπέσεντ είπε ότι «αμφότερες οι χώρες αντιπροσώπευσαν πολύ καλά το εθνικό συμφέρον τους (...) Εχουμε και οι δύο συμφέρον σε ένα ισορροπημένο εμπόριο, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή», συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε να ανοίξει περισσότερο η κινεζική αγορά στα αμερικανικά αγαθά» και πως «υπάρχουν περιθώρια για τη σύναψη συμφωνιών αγορών ώστε να φέρουμε σε ισορροπία το διμερές εμπόριο, από το έλλειμμα που υπάρχει τώρα».
Την Κυριακή, σε δηλώσεις που διένειμε ο Λευκός Οίκος, ο Μπέσεντ μίλησε για «παραγωγικές συνομιλίες» ενώ ο Γκριρ μίλησε για «δύο πολύ εποικοδομητικές μέρες», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πόσο γρήγορα σταθήκαμε ικανοί να φτάσουμε σε συμφωνία, κάτι που αντανακλά ότι ίσως οι διαφωνίες δεν ήταν όσο μεγάλες περιμέναμε». Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί στο «τεράστιο εμπορικό έλλειμμα ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων» των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, εξηγώντας ότι με βάση αυτό «ο Πρόεδρος κήρυξε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης και επέβαλε δασμούς», δηλώνοντας πάντως «πεπεισμένος ότι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με τους Κινέζους εταίρους μας θα μας βοηθήσει να προσχωρήσουμε μπροστά για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Από τη μεριά της Κίνας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, μίλησε για «σημαντική πρόοδο» και περιέγραψε τις συνομιλίες ως «σοβαρές, εις βάθος και εποικοδομητικές». Ο δε εκπρόσωπος υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ μίλησε για «απόφαση» που «είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και προς το κοινό συμφέρον του κόσμου», προσθέτοντας πάντως ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Πεκίνο «για να διορθώσει σε βάθος αυτή την κακή πρακτική που έγκειται στην επιβολή μονομερών αυξήσεων τελωνειακών δασμών». Ακόμα, ο Χε μίλησε για «επαγγελματισμό» με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η αμερικανική αντιπροσωπεία και για «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» που αποτέλεσε η συνάντηση στην Ελβετία «για την επίλυση των διαφορών μέσω ισότιμου διαλόγου και διαβούλευσης», σημειώνοντας πάντως ότι είναι «αναπόφευκτες» οι διμερείς διαφορές και αντιπαραθέσεις.
Στην Κοινή Δήλωση με την οποία ανακοινώθηκε και η σύσταση Μηχανισμού διαβουλεύσεων, διευκρινίζεται ότι αυτές θα διεξάγονται σε κινεζική ή αμερικανική περιοχή, ενδεχόμενα και «τρίτη χώρα», ενώ «οι δύο πλευρές θα διεξάγουν και διαβουλεύσεις σε επίπεδο εργασίας για σχετικά οικονομικά και εμπορικά ζητήματα».
Χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «στο τέλος της βδομάδας» θα μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, κάνοντας λόγο για «μια πολύ, πολύ καλή σχέση» με την Κίνα.
Ενδεικτική της πίεσης που ασκούν οι εκατέρωθεν δασμοί είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στις εισαγωγές κινεζικών εμπορευμάτων μέσω αμερικανικών λιμανιών.
Την περασμένη Παρασκευή, αξιωματούχοι των λιμανιών της Δυτικής Ακτής δήλωσαν στο CNN ότι το τελευταίο 12ωρο κανένα φορτηγό πλοίο δεν είχε αναχωρήσει από την Κίνα με προορισμό τα δύο μεγάλα λιμάνια της περιοχής, δηλαδή του Λος Αντζελες και του Λονγκ Μπιτς. Κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή της πανδημίας. Μόλις έξι μέρες πριν 41 πλοία ήταν προγραμματισμένα να φύγουν από την Κίνα για τον κόλπο του Σαν Πέδρο.
Για πολλές επιχειρήσεις η συνεργασία με την Κίνα έχει γίνει πάρα πολύ δαπανηρή επιλογή, ενώ μεγάλη ανησυχία προκαλεί και η ταχύτητα με την οποία κατρακύλησαν οι θαλάσσιες μεταφορές εμπορικών αποστολών.
Το λιμάνι του Λονγκ Μπιτς έχει καταγράψει μείωση 35%-40% σε σύγκριση με τους συνήθεις όγκους. Το λιμάνι του Λος Αντζελες παρουσίασε πτώση 31% αυτή την εβδομάδα, ενώ το λιμάνι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ προειδοποιεί επίσης για επιβράδυνση. Την Τετάρτη, το λιμάνι του Σιάτλ ανακοίνωσε ότι δεν είχε κανένα φορτηγό πλοίο στο αγκυροβόλιό του.
Στη συζήτηση για την «εφαρμογή της συμφωνίας πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας της ΕΕ με την Κούβα», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ανέφερε:
«Για άλλη μια φορά θα τονίσουμε αυτό που έχουν εκφράσει οι λαοί σε όλο τον κόσμο για πολλές δεκαετίες. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον κουβανικό λαό και στο ΚΚ Κούβας. Απαιτούμε την άμεση άρση του απαράδεκτου αποκλεισμού που έχουν επιβάλει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοί του.
Απαιτούμε επίσης την άμεση διαγραφή της Κούβας από τη λίστα "κρατών - χορηγών της τρομοκρατίας", την άρση όλων των απαράδεκτων και εκβιαστικών μέτρων και κυρώσεων.
Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον κουβανικό λαό, ελλείψεις σε αγαθά, φάρμακα, έχει οδηγήσει σε διακοπές ηλεκτροδότησης. Οι ιμπεριαλιστές επιμένουν στο εγκληματικό τους σχέδιο για να ανατρέψουν τα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης, αλλά η Κούβα δεν είναι μόνη της, στο πλευρό της βρίσκεται η αλληλεγγύη των λαών.
Αποκαλύπτουμε τον ρόλο της ΕΕ και καταδικάζουμε τις γνωστές αντικομμουνιστικές αθλιότητες που ακούγονται στο Ευρωκοινοβούλιο, τις κατευθυνόμενες θέσεις διαφόρων αντικουβανικών στοιχείων. Η πείρα έχει αποδείξει ότι οι συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ είναι συμφωνίες σκοπιμότητας, δεν βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος αλλά στοχεύουν στη διείσδυση των δικών της μονοπωλιακών ομίλων και στην παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, με το πρόσχημα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και άλλα προσχήματα. Εμείς συνεχίζουμε αγωνιστικά».
Εξαγγελίες με στόχο τη μείωση της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήγγειλε χτες το μεσημέρι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος Reform UK που έρχεται δεύτερο σε δημοτικότητα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, βίζες για εξειδικευμένους εργαζόμενους θα χορηγούνται μόνο σε πτυχιούχους, ενώ βίζες για θέσεις χαμηλότερης ειδίκευσης θα εκδίδονται μόνο σε τομείς κρίσιμους για τη βιομηχανική στρατηγική της χώρας. Σε αντάλλαγμα οι επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν την κατάρτιση των Βρετανών εργαζομένων. Οι εταιρείες στον τομέα της περίθαλψης δεν θα μπορούν πλέον να ζητούν βίζες για εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι παραπάνω (και άλλες) αλλαγές θα περιληφθούν στη Λευκή Βίβλο, που θα παρουσιαζόταν αργότερα χτες βράδυ για τη μείωση της μετανάστευσης.
Οι εξαγγελίες, που έγιναν μερικές ώρες μετά το νέο ναυάγιο πλοιαρίου στη θάλασσα της Μάγχης με έναν νεκρό και 68 ναυαγούς, προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Συντηρητικών της Κέι Μπάντενοχ, που αμφισβήτησε την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το Μεταναστευτικό, ενώ ο αρχηγός του κόμματος Reform UK, Νάιτζελ Φάρατζ, εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός δίνει υποσχέσεις που «δεν μπορεί να τηρήσει».
Ο Στάρμερ ανακοίνωσε μέτρα με στόχο τη μείωση όχι μόνο της παράτυπης αλλά και της νόμιμης μετανάστευσης, που τον Ιούνιο του 2023 έφτασε στον αριθμό ρεκόρ των 906.000 μεταναστών και πέρσι κατέβηκε σε 728.000. Από την αρχή του 2025, εκτιμάται πως πέρασαν μέσω της Μάγχης στην Αγγλία πάνω από 11.516 άνθρωποι.
Ανέφερε πως τα υψηλά επίπεδα μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν παρήγαγαν ανάπτυξη και υποβάθμισαν την κοινωνική συνοχή, «απειλώντας να μετατρέψουν τη Βρετανία σε μία θάλασσα ξένων».
Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του «θα πάρει τον έλεγχο των συνόρων» της χώρας και «θα καθαρίσει το μπέρδεμα» που προκάλεσε ο τετραπλασιασμός της μετανάστευσης από τις προηγούμενες συντηρητικές κυβερνήσεις. Ερωτηθείς «ποιο μήνυμα» στέλνει «σε 9.000.000 ανενεργούς εργασιακά» ενήλικες μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε πως απαντά πως θα πρέπει να εργαστούν όλοι όσοι έχουν δυνατότητα.
Εκλεισε άλλο ένα ρωσικό προξενείο, στην Κρακοβία
Το κλείσιμο του προξενείου της Ρωσίας στην Κρακοβία ανακοίνωσε προχθές το ΥΠΕΞ της Πολωνίας, με τις πολωνικές αρχές να κατηγορούν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι βρίσκονται πίσω από μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πέρυσι τον Μάη στη Βαρσοβία και κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς ένα εμπορικό κέντρο όπου στεγάζονταν 1.400 μικρά εμπορικά καταστήματα, τα οποία ανήκαν κυρίως σε μέλη της βιετναμέζικης κοινότητας.
Από την πλευρά της η Μόσχα επέκρινε τη Βαρσοβία ότι «συνεχίζει να καταστρέφει σκοπίμως τις σχέσεις», ενώ υποσχέθηκε «αναλογική απάντηση».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των πολωνικών υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών «κάποιοι από τους δράστες βρίσκονται ήδη υπό κράτηση, ενώ άλλοι έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται». Η Βαρσοβία πρόσθεσε ότι συνεργάζεται «με τη Λιθουανία, όπου κάποιοι από τους δράστες έχουν επιδοθεί σε δραστηριότητες αντιπερισπασμού».
Αμέσως μετά την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο η Πολωνία αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των Ρώσων διπλωματών στο έδαφός της, λόγω της «εμπλοκής» της Μόσχας «σε υβριδικό πόλεμο». Πέντε μήνες αργότερα η Βαρσοβία ζήτησε το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Πόζναν, ενώ τον Δεκέμβρη απείλησε να κλείσει όλα τα ρωσικά προξενεία στη χώρα αν συνεχιστούν οι «τρομοκρατικές ενέργειες» (η Ρωσία διαθέτει επίσης προξενείο στο Γκντανσκ και πρεσβεία στη Βαρσοβία). Σε αντίποινα, η Ρωσία έκλεισε τον Γενάρη το πολωνικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.
Τον Μάρτη, Λιθουανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν την υπηρεσία Πληροφοριών του ρωσικού στρατού ότι οργάνωσε εμπρηστική επίθεση εναντίον καταστήματος της IKEA στο Βίλνιους, η οποία επίθεση ξέσπασε τρεις μέρες πριν την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο στην Πολωνία.