ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης

Με αφορμή πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδου για το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ναυτικής Εκπαίδευσης και για ένταξη του πτυχίου των ΑΕΝ στο επίπεδο 5 του Πλαισίου Προσόντων

Από πρόσφατη κινητοποίηση των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου
Από πρόσφατη κινητοποίηση των σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου
Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα οξυμένα προβλήματα στις ΑΕΝ και την πρόταση του Ιδρύματος Ευγενίδου για το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή.

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Αμπατιέλος, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Τσοκάνης, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Γιάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή, Νίκος Εξαρχος, Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κομνηνάκα, Αφροδίτη Κτενά και Μανώλης Συντυχάκης, και στο κείμενό της αναφέρεται:

«Δόθηκε στη δημοσιότητα η εργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου με θέμα "Στρατηγική Διαμόρφωσης Νέου Θεσμικού Πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα", που είχε ανατεθεί τον Απρίλη του 2020 από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Η κατάσταση στη Ναυτική Εκπαίδευση είναι εκρηκτική, όπως σημειώνεται και από την έκθεση αξιολόγησης της πρότασης. Ενδεικτικά τονίζεται σε αυτήν:

- Το έκτακτο προσωπικό εκπαίδευσης αποτελεί το 75% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού.

- Ο υπάρχων εξοπλισμός των εργαστηρίων καλύπτει μόλις το 40% της απαραίτητης υποδομής. Υπάρχουν 2 σχολές πλοιάρχων χωρίς τον μεγάλης σημασίας προσομοιωτή γέφυρας.

- Απαιτούνται σημαντικές ανακαινίσεις / συμπληρώσεις σε 21 εργαστήρια, δηλαδή στο υψηλό ποσοστό του 1/3 περίπου των λειτουργούντων εργαστηρίων.

Τα εμπόδια για έναν σπουδαστή να σπουδάσει δεν τελειώνουν στα παραπάνω. Οι ίδιοι σημειώνουν μέσα από τους συλλόγους τους: "Πολλά από τα μαθήματά μας ξεκινάνε δύο μήνες μετά την έναρξη του εξαμήνου, λόγω ελλείψεων σε καθηγητές. Παράλληλα, αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε έναν σκασμό λεφτά για τη σίτιση, τη στέγαση και τη μετακίνησή μας".

Χαρακτηριστικά, σε καμία σχολή δεν υπάρχει κρατική δωρεάν δομή σίτισης, στη μεγαλύτερη ΑΕΝ της χώρας δεν υπάρχει εστία, ενώ το πάσο δεν καλύπτει όλα τα μέσα μεταφοράς, όπως τρένα και ΚΤΕΛ. Ταυτόχρονα, τα επιδόματα που δίνονται με καθυστέρηση μηνών δεν αφορούν το σύνολο των σπουδαστών.

Επιπλέον, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, αναγκάζονται να πληρώνουν διάφορα αναλώσιμα που θα έπρεπε να τους παρέχει η σχολή. Μόνο για τα υλικά σχεδίου επιβαρύνονται με 50-100 ευρώ και για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (παπούτσια ασφαλείας και φόρμες) με άλλα 80-100 ευρώ.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση των υποδομών είναι τραγική. Σπουδαστές από την ΑΕΝ Ηπείρου στην Πρέβεζα καταγγέλλουν παλαιότητα και ελλιπή συντήρηση των κτιριακών υποδομών, και ότι λόγω αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα θέρμανσης. Οπως τονίζουν σε ανακοίνωση του Συλλόγου τους, "στα δωμάτια των εστιών εισέρχεται από τα παράθυρα βροχή και αέρας, ενώ στις αίθουσες διδασκαλίας οι οροφές χρήζουν άμεσης επιδιόρθωσης λόγω πτώσης σοβάδων".

Μέσα σε αυτήν τη δύσκολη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, έρχεται η πρόταση από το Ευγενίδειο Ιδρυμα, που προβλέπει:

- Την περαιτέρω υποβάθμιση με την ένταξη του πτυχίου των ΑΕΝ στο επίπεδο 5, όπου με βάση τον ν. 4763/2020, κατατάσσονται τα ΙΕΚ και το Μεταλυκειακό Ετος - Τάξη Μαθητείας.

- Τη διατήρηση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για τα προβλήματα στη σίτιση, στη στέγαση και στη μετακίνηση των σπουδαστών».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό:

- Με ποιο σκεπτικό προωθείται η ένταξη των τετραετούς φοίτησης ΑΕΝ στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, όπου κατατάσσονται μέχρι και διετείς μεταλυκειακές σπουδές;

- Ποια μέτρα θα ληφθούν για την ουσιαστική βελτίωση - αναβάθμιση των υποδομών και την αντιμετώπιση του κόστους σπουδών των σπουδαστών;

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η ... «αμερόληπτη» δημοσιογραφία στα καλύτερά της

Είσαι δημοσιογράφος και πρέπει να μιλήσεις για την οικονομική κατάσταση που ζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, με τον προϋπολογισμό που συζητιέται από σήμερα στη Βουλή, την ακρίβεια στα τρόφιμα και το «μπουρλότο» στο ρεύμα; «Να βλέπεις - άρα και να περιγράφεις - το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», είναι η εντολή της εργοδοσίας, των μεγαλοεπιχειρηματιών που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα μεγάλα ΜΜΕ.

Αυτήν την εντολή μεταφέρουν στους εργαζόμενους δημοσιογράφους όχι μόνο άμεσα, αλλά και με εντατικά σεμινάρια που γίνονται σε διάφορα συγκροτήματα του Τύπου. Δηλαδή: Τα είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ δεν είναι πανάκριβα. Μπορεί να «τσίμπησαν» λίγο οι τιμές, αλλά έτσι γλιτώνουμε κι από τα περιττά που αγοράζαμε μέχρι τώρα! Ούτε βέβαια οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα είναι κάτι φοβερό. Αλλωστε, η παγωνιά φτιάχνει και καλύτερα αντισώματα στις γρίπες!

* * *

Μήπως τα ίδια δεν έλεγαν τα ΜΜΕ και την περίοδο της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης, για να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες της και τον χαρακτήρα των βάρβαρων μνημονίων; Οι άγριες περικοπές στους μισθούς βαφτίζονταν «εξορθολογισμός του κόστους εργασίας για να αντιστοιχηθεί με την παραγωγικότητα». Τα αντιλαϊκά μέτρα ήταν «εκσυγχρονισμοί για να συγκλίνουμε με τις άλλες χώρες της ΕΕ». Ενώ η «βουτιά στο κενό» για το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων ήταν μοιραίο να συμβεί, επειδή «είχαμε μάθει να ζούμε με περισσότερα απ' όσα αντέχει η οικονομία μας».

Αντίστροφα, η κερδοφορία των επιχειρήσεων αναγορεύεται πάντα από τα ΜΜΕ σε απόλυτο κριτήριο της ευημερίας όλων: Και των αφεντικών που «τσεπώνουν» τον ασύλληπτο πλούτο χωρίς να κουνήσουν το μικρό τους δαχτυλάκι και των εργαζομένων που τον παράγουν με τον ιδρώτα και το αίμα τους. Πραγματικό υπόδειγμα ...μισογεμάτου ποτηριού, μέσα στο οποίο τα αστικά ΜΜΕ πνίγουν την αλήθεια.

* * *

«Να μην υπερβάλλουμε με λέξεις και φράσεις βαρύγδουπες όπως "σοκ", "κόλαση", "τραγωδία", "βαρβαρότητα", "πλημμύρισε η Θεσσαλία", "φρικαλεότητα" γιατί είναι κλισέ και προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις, οικονομικές, κοινωνικές κ.λπ.», ήταν η υπόδειξη κάποιου «ειδικού» σε ένα τέτοιο σεμινάριο. Ακόμα κι αν χρειαστεί μια είδηση να δοθεί στην πραγματική, αρνητική της διάσταση, τότε θα πρέπει ο δημοσιογράφος «να μην έχει ένταση στον τόνο της φωνής του για να μη μεταδίδει άγχος στον τηλεθεατή, αλλά να την εκφέρει με τρόπο που ο τηλεθεατής να χαίρεται να την ακούει»!

Κάντε τώρα την εικόνα ενός δημοσιογράφου στην Καρδίτσα, τις μέρες του «Ντάνιελ», να περιγράφει «χωρίς ένταση» και με «θετικό λεξιλόγιο» την κατάσταση που βλέπει τριγύρω του... Ντράπηκε και η ντροπή με τέτοιες συμβουλές «καλλωπισμού» των ειδήσεων και εξωραϊσμού της άθλιας πραγματικότητας που ζει η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Αρα, και της πολιτικής που την προκαλεί και την αναπαράγει. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες υποδείξεις, όπως «να μη χρησιμοποιείτε αρνητικές λέξεις, να μη λέτε "πρόβλημα", αλλά να λέτε "θέμα" ή "ζήτημα"». Το να πέφτει ένας εργαζόμενος από τη σκαλωσιά και να σκοτώνεται, επειδή το αφεντικό δεν θέλει να πληρώσει για μέτρα ασφάλειας, δεν είναι «πρόβλημα». Είναι απλά ...«ζήτημα».

* * *

Θα μπορούσε κανείς απλά να γελάει ακούγοντας τον «ειδικό» να απευθύνεται με αυτόν τον τρόπο σε δημοσιογράφους, τους οποίους κατέταξε μάλιστα τέταρτους «σε σειρά ιεραρχίας ηγετών». Κάτι σαν το κλισέ της «4ης εξουσίας». Μόνο που αυτή δεν αφορά τους δημοσιογράφους αλλά τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, δηλαδή τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που στην πραγματικότητα είναι όλες οι εξουσίες μαζί! Αν και φαιδρή, η υπόθεση δεν είναι για γέλια. Γιατί επιβεβαιώνει ότι τα αστικά ΜΜΕ αποτελούν εργαστήρι παραγωγής ειδήσεων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες της αστικής προπαγάνδας, για τη συγκάλυψη - διαστρέβλωση της πραγματικότητας που ζει ο λαός, ανάλογα με το τι συμφέρει κάθε φορά την αστική τάξη. `Η ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα του επιχειρηματία - ιδιοκτήτη του Μέσου, που ανταγωνίζεται τους ομοίους του.

Κι αν όλα αυτά λέγονται για μια πραγματικότητα που τη ζει καθημερινά ο λαός και εύκολα αντικρούονται από τη ζωντανή του πείρα, φανταστείτε τι γίνεται με τα πιο «μακρινά» ζητήματα, που έχουν όμως καθοριστική σημασία για το κεφάλαιο, τα συμφέροντα και τα κέρδη του. Οπως, για παράδειγμα, η εμπλοκή της χώρας στα ευρωατλαντικά σχέδια, ή στους δύο πολέμους που γίνονται τώρα στην περιοχή, ο ένας στην Ουκρανία και ο άλλος στην Παλαιστίνη. Εκεί η ευρωατλαντική μονοφωνία είναι εκκωφαντική. Και για να διασφαλιστεί απέναντι σε οποιαδήποτε φωνή αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στα σεμινάρια της εργοδοσίας προστίθενται κι εκείνα της ισραηλινής πρεσβείας με τα fake news του κράτους - δολοφόνου. Η «αντικειμενική» και «αμερόληπτη» δημοσιογραφία στα καλύτερά της...


Κ. Μ.

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι σπουδαστές

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πρόταση για υποβάθμιση των πτυχίων τους στο επίπεδο 5 του Πλαισίου Προσόντων προχωρούν οι σπουδαστές των ΑΕΝ, που την περασμένη Κυριακή έκαναν διαδικτυακή πανελλαδική σύσκεψη των Συλλόγων τους με αυτό το θέμα.

Στη σύσκεψη κατέληξαν σε κοινές δράσεις για συζήτηση και ενημέρωση όλων των σπουδαστών, συμφώνησαν να αποστείλουν επιστολές από κάθε ΑΕΝ στο Ιδρυμα Ευγενίδου και στο υπουργείο καθώς και να προχωρήσουν σε πανελλαδική μέρα δράσης σήμερα, Τετάρτη, απ' όπου με διάφορες δράσεις θα στείλουν το μήνυμα: «Οχι στην υποβάθμιση των σχολών Εμπορικού Ναυτικού - Σπουδές και εργασία με αξία!».

Το κοινό κάλεσμα για τις δράσεις αυτές συνυπογράφουν οι Σύλλογοι Σπουδαστών των ΑΕΝ Ασπροπύργου, Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Χίου, Σύρου, Κύμης, Καλύμνου και Οινουσσών, που δηλώνουν ότι θα συντονιστούν εκ νέου για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, και ξεκαθαρίζουν:

«Ως εκπρόσωποι των σπουδαστικών συλλόγων και μεταφέροντας την άποψη και τη θέληση εκατοντάδων σπουδαστών που συμμετείχαν στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων μας, θεωρούμε αυτήν την πρόταση απαράδεκτη και εκφράζουμε ρητά:

Καμία σκέψη να προχωρήσει η πρόταση υποβάθμισης των σπουδών μας.

Λέμε ΟΧΙ στην υποβάθμιση των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού.

Διεκδικούμε:

  • Ουσιαστική αναβάθμιση και ισοτιμία του πτυχίου μας με αυτά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή το επίπεδο 6.
  • Σύγχρονες υποδομές, βιβλία και εργαστήρια που να αντιστοιχίζονται με την τεχνολογική ανάπτυξη του κλάδου. Προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Ούτε ένα ευρώ για αναλώσιμα. Ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των σπουδαστών σχετικά με τη σίτιση και τη στέγαση».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ