ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναδρομή στην ιστορία των ταξικών αγώνων στο Λαύριο

Με επιτυχία έγινε ο πρώτος ιστορικός περίπατος, που διοργάνωσαν το τοπικό Εργατικό Κέντρο και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Από την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας
Από την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας
Αφορμή για νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία να έρθουν σε επαφή με σημαντικούς σταθμούς της ταξικής πάλης στη χώρα μας, να αντλήσουν συμπεράσματα από την πείρα και τους αγώνες του εργατικού κινήματος, χρήσιμα για τις σύγχρονες μάχες, στάθηκε ο ιστορικός περίπατος που οργανώθηκε την Κυριακή 2/2 το πρωί στο Λαύριο, από το τοπικό Εργατικό Κέντρο και τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου έχει αποφασίσει τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με αφορμή δύο σημαντικές ιστορικές επετείους: Τη συμπλήρωση 85 ετών από την απεργία των μεταλλωρύχων της Γαλλικής Εταιρείας, το 1929, και 50 ετών από την απεργία των κλωστοϋφαντουργών στο εργοστάσιο «Αιγαίο» του Καρέλλα, το 1964.

Η επίσκεψη της Γραμματείας Νέων συνέπεσε με την επέτειο της απεργίας των μεταλλωρύχων, που ξέσπασε την 1η Φλεβάρη 1929. Τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους σπουδαστές από Επαγγελματικές Σχολές και ΙΕΚ, υποδέχτηκε στο χώρο των εγκαταστάσεων της Γαλλικής Εταιρείας, ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Για τις εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας που σήμερα έχουν περάσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στεγάζουν το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, μίλησε ο Μάκης Χαδουμέλης, εργαζόμενος σ' αυτό. Ανέφερε πως οι γαλαρίες στα ορυχεία του Λαυρίου, τόσο σε αυτά της Πλάκας, όσο και σε αυτά της Καμάριζας, φτάνουν τα εκατοντάδες χιλιόμετρα. Στις στοές αυτές δούλεψαν χιλιάδες εργαζόμενοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά, από τα χρόνια της αρχαιότητας μέχρι το οριστικό σταμάτημα της παραγωγής, στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Πόλη που φτιάχτηκε από μεταλλωρύχους

Από την επίσκεψη στο Θορικό
Από την επίσκεψη στο Θορικό
Το γεγονός ότι το Λαύριο είναι μια διαφορετική πόλη, μια «εταιρική πόλη», εξήγησε ο Γιώργος Μπιθιμήτρης, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών: Δημιουργήθηκε γύρω από τη μεταλλευτική εταιρεία και από το βιομηχανικό προλεταριάτο που βρέθηκε στην περιοχή για να δουλέψει σε αυτή. Οι οικισμοί και τα περισσότερα μαγαζιά, κυρίως καπηλειά και ταβέρνες, αποτελούσαν ιδιοκτησία της εταιρείας.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο μέσος όρος ζωής των εργαζομένων δεν ξεπερνούσε τα 20,5 έτη, λόγω των συχνών θανατηφόρων ατυχημάτων, των ασθενειών από την έκθεση σε βαρέα μέταλλα, τις άσχημες συνθήκες ζωής γενικά. Ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόσθεσε πως η εργοδοσία του Σερπιέρι, έθαβε κρυφά τους εργάτες που έπεφταν νεκροί στις στοές. «Πληρώθηκε κι έφυγε» ήταν η απάντηση που έδινε η επιχείρηση στις γυναίκες και τις οικογένειες των εργατών που τους αναζητούσαν όταν δεν γύριζαν σπίτι από τη δουλειά.

Η πρώτη μεγάλη απεργία, το 1896, είχε ως κύριο αίτημα τη δημιουργία φαρμακείου για τους εργάτες. Η απεργία του 1929, είχε για αιτήματα την αύξηση του ημερομισθίου, την εφαρμογή του 8ωρου, την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, κράτησε 48 μέρες. Συνάντησε τη στήριξη των γυναικών των εργατών, την αλληλεγγύη του λαού της περιοχής, την υποστήριξη σωματείων και Εργατικών Κέντρων, ακόμα και του τοπικού ποδοσφαιρικού συλλόγου, που διέθεσε το ταμείο του για την ενίσχυση των απεργών.

Για την απεργία στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας του Καρέλλα, το 1964, μίλησε ο Κώστας Πόγκας, που διατέλεσε γραμματέας του Εργατικού Κέντρου την περίοδο εκείνη. Περιέγραψε τη σκληρή μάχη που οδήγησε στην ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών, αλλά και στη λυσσασμένη αντίδραση του εργοδότη, που είχε στο πλευρό του το κράτος και τους μηχανισμούς του: Απέλυσε τη διοίκηση του σωματείου, τσάκισε με τη χωροφυλακή την απεργία πείνας που έκαναν οι εργαζόμενοι μέσα στο εργοστάσιο για την επαναπρόσληψή τους.

Με φωτιά και σίδερο

Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 60 εργατών και δεκάδες συλλήψεις. Ακολούθησαν καταδίκες, ακόμα και φυλάκιση του προέδρου του σωματείου και ενός μέλους της απεργιακής επιτροπής. Οσο για το κλείσιμο της επιχείρησης το 1990, με τον εργοδότη να γίνεται άφαντος και τους εργαζόμενους να πετιούνται στο δρόμο χωρίς καν επίδομα ανεργίας, σημείωσε τις ομοιότητες με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα. «Για δυο χρόνια όλη η πόλη ήταν στο πόδι», ανέφερε, εξηγώντας πόσες κινητοποιήσεις χρειάστηκαν για να πάρουν τελικά οι κλωστοϋφαντουργοί επίδομα ανεργίας.

Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας και στο αρχαίο θέατρο του Θορικού, δίπλα στο οποίο υπάρχει μια από τις αρχαιότερες στοές των μεταλλείων της δουλοκτητικής περιόδου.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Τα λερωμένα που... δεν ξεπλένονται με βρώμικο νερό

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Ιταλία και η προβολή της περιλάλητης «Λίστας Τσίπρα» ανέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το κατάντημα του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος και νυν οπορτουνιστικού ρεύματος στη γείτονα χώρα. Αυτήν τη λίστα θα στηρίξουν τελικά το «Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης», μέλος του ΚΕΑ και το κόμμα «Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία» του Νίκι Βέντολα (πρώην γραμματέας της Επανίδρυσης) που έχει διακριθεί για τα κατά καιρούς παντρολογήματά του με τη σοσιαλδημοκρατία. Αναμένεται, επίσης, να στηριχτεί από τους «Πράσινους», ενώ με τη λίστα φλερτάρει και το κόμμα - παρατηρητής του ΚΕΑ, το «Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών». Πρόκειται για μια επιχείρηση να ξανασερβιριστούν στην αστική πολιτική σκηνή τα ναυάγια της ταξικής πάλης στην Ιταλία, αυτοί που, αφού πρώτα μετάλλαξαν το ΚΚ Ιταλίας, στη συνέχεια τα τελευταία 20 χρόνια φτιάξανε άλλα κόμματα, συμμάχησαν εκλογικά με τη σοσιαλδημοκρατία και συμμετείχαν σε κυβερνήσεις, ψηφίζοντας μερικά από τα πιο σκληρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που πέρασαν ποτέ στην Ιταλία, «ευλογώντας» μέχρι και βομβαρδισμούς.

Τρύπια σωσίβια...

Με σημαία τους τον ευρωκομμουνισμό, με γνωστή την προθυμία τους για την αστική διαχείριση, με τη στήριξή τους στον ευρωμονόδρομο, έχοντας ενεργό συμμετοχή σε κυβερνήσεις υλοποίησης της αντεργατικής πολιτικής στο όνομα πάντα του «καινούργιου» και της «ανανέωσης», είχαν εύλογη κατάληξη... Οδηγήθηκαν στην πλήρη απαξίωση, στη φθορά και την αναξιοπιστία τους στους εργάτες, στο λαό, χάνοντας κάθε δεσμό μαζί τους. Σήμερα επιχειρείται, με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, να μαζέψουν το σκορποχώρι στο οποίο τους έφερε ο οπορτουνιστικός τους κατήφορος. Τα συντρίμμια των μεταλλαγμένων κομμουνιστών και της «νεοαριστεράς» της Ιταλίας καμώνονται πως θα ξεπλυθούν τώρα με το ίδιο βρώμικο νερό που λερώθηκαν. Τα επί χρόνια δεκανίκια της σοσιαλδημοκρατίας, μάταια αναζητούν τρύπια σωσίβια για να διασωθούν από το ναυάγιό τους. Γιατί, πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς το ότι διαφημίζουν πως όλοι μαζί στηρίζουν την υποψηφιότητα Τσίπρα για πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία ελέγχει, επικυρώνει και προωθεί την αντεργατική πολιτική της ΕΕ που πλήττει και την εργατική τάξη της Ιταλίας.

Κατά την επίσκεψη Τσίπρα, δε λείψανε μάλιστα και οι αναφορές στην Ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος στην Ιταλία και τον ευρωκομμουνισμό, αλλά και σε πρόσωπα όπως στον Γραμματέα του Ιταλικού ΚΚ τη δεκαετία του 70, τον Ενρίκο Μπερλίνγκουερ. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στις ράγες της Ιστορίας, η δική σας Αριστερά, η Ιταλική Αριστερά ήταν πάντοτε το εργαστήρι των εμπνευσμένων αναλύσεων και των τολμηρών πρωτοβουλιών. Και θέλω να σας πω ότι παρακολουθούσαμε πάντοτε εμείς στην Ελλάδα, με μεγάλο ενδιαφέρον, τις πρωτοπόρες ιδεολογικές σας επεξεργασίες. Τουλάχιστον εμείς, το διακριτό ιστορικό ρεύμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, που συνέθεσε προγραμματικά και ένωσε πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ». Πράγματι έτσι είναι, η Ιταλία και το ΚΚ εκεί υπήρξε το προπύργιο του ευρωκομμουνισμού, του αναθεωρητισμού από τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι να φτάσει στη διάλυσή του. Οσο για τον Μπερλίνγκουερ αρκεί να θυμηθεί κάποιος ότι έμεινε στην Ιστορία ως ο ηγέτης του ιστορικού συμβιβασμού και την περιβόητη δήλωση πως νιώθει «πιο ασφαλής κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ»...

Περί Συμμαχίας του Νότου κι άλλες αυταπάτες...

Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Α. Τσίπρας, ανάμεσά τους και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ε. Λέτα, έδωσε τα διαπιστευτήριά του για τη φιλοευρωενωσιακή πολιτική του και επανέλαβε τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, ποντάροντας στη χίμαιρα της λεγόμενης «συμμαχίας του Νότου» ενάντια στη Γερμανία, αποκρύπτοντας ότι εκτός από τη μεγάλη κερδισμένη Γερμανία από τη λυκοσυμμαχία βγαίνουν ωφελημένες και οι αστικές τάξεις των χωρών του Νότου. Γι' αυτό προφανώς και οι πανηγυρισμοί του πρώην πρωθυπουργού Μόντι το Σαββατοκύριακο, ότι κατάφερε να επιβάλει την ίδια την αντεργατική πολιτική χωρίς «ΔΝΤ και μνημόνιο».... απλά εντός της ΕΕ και βασισμένοι στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης θα προσθέταμε εμείς.

Οσο για τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιταλία... σκέτο περιβόλι. Αφού χρέωσε την καπιταλιστική κρίση «στην υπερκατανάλωση με δανεικά», δηλαδή απευθείας στο λαό, χτυπώντας το σαμάρι και όχι το γάιδαρο, κατήγγειλε το νεοφιλελευθερισμό, αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο το καπιταλιστικό σύστημα και εξέφρασε την ανησυχία του, γιατί «καταστρατηγείται το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ» λες και η ΕΕ, ή ακόμα πριν η ΕΟΚ, δεν ήταν από την ίδρυσή τους ιμπεριαλιστικές ενώσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι Ιταλοί εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να απορρίψουν τη «Λίστα Τσίπρα» μαζί και τους εισαγόμενους και εγχώριους ευρωλάγνους υποστηρικτές της που προσφέρουν υπηρεσίες στην ΕΕ ότι αυτή μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. Με την ίδια τους την πείρα ως όπλο, μπορούν να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΚΚ Ιταλίας που σε δύσκολες συνθήκες αναπτύσσει δράση και παλεύει ενάντια στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.


Κ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ