ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Ανεβάζει ρυθμούς η αντιλαϊκή κλιμάκωση

Πρόσθετα μέτρα για τη «δημιουργία πλεονασμάτων» αποφάσισαν στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Καρατόμηση δαπανών για επιδόματα, Υγεία κ.ά. Με το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος η ίδρυση «επιχειρησιακών» - εργοδοτικών «σωματείων»

Την ατέλειωτη επιμήκυνση στα βάσανα του λαού, μπαράζ από νέα μέτρα πάνω και από αυτά που ήδη έχουν κλειδώσει και που φτάνουν στα 13 δισ. ευρώ (5,2% του παραγόμενου ΑΕΠ) βάζει στα σκαριά το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Το σχέδιο της παραπέρα κλιμάκωσης μπαίνει «στα γεμάτα» στις παρασκηνιακές συνεννοήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα κλιμάκια ιμπεριαλιστικών Οργανισμών που για τη συγκεκριμένη «δουλειά» βρίσκονται τις μέρες αυτές στην Αθήνα. «Σοβαρή δουλειά και όχι έκθεση ιδεών, να υπάρχουν ιεραρχήσεις, προτεραιότητες και κόστη», ήταν το μήνυμα, που σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Τα ζητούμενα από την πλουτοκρατία μπήκαν στην ατζέντα του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου που κλιμακώνει με τα παρακάτω:

  • Το λεγόμενο «μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής» 2012 - 2014 παίρνει παράταση, για την ώρα, μέχρι το 2015 με την παραπέρα ενίσχυση και των αρχικά προβλεπόμενων αντιλαϊκών μέτρων. Το συγκεκριμένο θα το περιβάλουν και με τη μορφή νόμου που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο Μάη. Για νέο, «επικαιροποιημένο» στόχο βάζουν τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου το 2015 να φτάσουν στο 3% του παραγόμενου ΑΕΠ, η εξέλιξη του οποίου παραμένει στις μεγάλες αβεβαιότητές τους. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που σωρεύουν τα φρέσκα πακέτα, πάνω στα προηγούμενα, για ποσά ύψους πάνω από 3 δισ. ευρώ με τη σούμα, για την ώρα αδιευκρίνιστη, να υπολογίζεται στα 15 δισ. ευρώ (από 12 δισ. που ισχυρίζονταν μέχρι χτες).
  • Το πακέτο εξοικονομήσεων, που για λογαριασμό της ετοιμάζει η πλουτοκρατία, θα προέλθει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, κατά τα 2/3 από την καρατόμηση των δαπανών και κατά το 1/3 από την παραπέρα αύξηση των φόρων.
  • Τσεκούρι ετοιμάζουν για όλα τα επιδόματα «κοινωνικών παροχών» ακόμη και για τα επιδόματα της ανεργίας που με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις θα σηκωθεί σε νέα ύψη. Γενικός μπούσουλας της επιδοματικής πολιτικής, του απόλυτου εμπαιγμού απέναντι στο λαό, είναι τα κατώφλια της επίσημης «στατιστικής» φτώχειας που οι ίδιοι τα αποφασίζουν.
  • Κυβερνητικά στελέχη διαδίδουν άλλη μια αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, που επίσης είναι ένα ακόμη «καλυμμένο» ψέμα. Ηδη έχουν έτοιμο το σχέδιο μαζικών μετατάξεων εμπορευμάτων πλατιάς κατανάλωσης από το λεγόμενο χαμηλό στον υψηλό συντελεστή (23% από 11%).
  • Για τις εξοικονομήσεις δαπανών βάζουν ψηλά στην ατζέντα τους την Υγεία, τους λεγόμενους ΟΤΑ και τις πρώην ΔΕΚΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μέχρι πρόσφατα κανόνας για μια πρόσληψη για κάθε πέντε «αποχωρήσεις» ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.
  • Για τα επικουρικά ταμεία και συντάξεις προβάλλουν τις «απαιτήσεις» της τρόικας, με την οποία ομονοούν. Ετοιμάζουν συγχωνεύσεις και επικουρικών ταμείων μαζί με κόψιμο συντάξεων.
  • Εκ των «ων ουκ άνευ» είναι η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων που αξιώνει η πλουτοκρατία. Συμπληρωματικά, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει τη δέσμευση για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ίδρυση «επιχειρησιακών» - εργοδοτικών σωματείων που με τη σειρά τους θα αναλάβουν να ολοκληρώσουν τις αξιώσεις του κεφαλαίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «εκκρεμούν» 600 αιτήσεις ίδρυσης τέτοιων «σωματείων» στα δικαστήρια της χώρας.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Kατρακύλισμα ολόκληρο το 2010

Τουλάχιστον 16% κάτω από τα επίπεδα του 2005 βρέθηκε η μεταποιητική βιομηχανική παραγωγή στο τέλος του 2010

Συνεχίστηκε το κατρακύλισμα της παραγωγής βιομηχανικών εμπορευμάτων και το 2010, μετά την πολύ μεγάλη υποχώρηση που είχε σημειωθεί το 2009. Πρόκειται για ενδεικτικά στοιχεία του βάθους της οικονομικής κρίσης που έχει αγκαλιάσει τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και προβλέψεις, η κρίση θα βαθύνει περαιτέρω και το 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, η βιομηχανική παραγωγή το Δεκέμβρη του 2010, σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2009, παρουσίασε μείωση κατά 5,2%, έναντι μείωσης 6,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

Ο μέσος δείκτης της περιόδου Γενάρη - Δεκέμβρη 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Γενάρη - Δεκέμβρη 2009, παρουσίασε μείωση κατά 5,7%, έναντι μείωσης 9,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

Η μείωση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής την δωδεκάμηνη περίοδο κατά 5,7%, οφείλεται στις παρά κάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων:

  • Στη μείωση του δείκτη παραγωγής ορυχείων - λατομείων κατά 6,6%.
  • Στη μείωση του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 4,8%.
  • Στη μείωση του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 9,2%.
  • Στην αύξηση του δείκτη παροχής νερού κατά 0,7%.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη μεταποιητική βιομηχανία, είναι ότι το 2010, η πλειοψηφία των κλάδων παρουσιάζει πτώση της παραγωγής της, ενώ ο σχετικός δείκτης με βάση το 100 - έτος παραγωγής το 2005 - το Δεκέμβρη του 2010 βρισκόταν στο 84. Μέσα, δηλαδή, μόνο στα 5 τελευταία χρόνια, ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής έχει υποχωρήσει κατά 16%.

Κάτω από τα επίπεδα παραγωγής του 2005, βρίσκονται όλοι οι κλάδοι της μεταποιητικής βιομηχανίας, με εξαίρεση τα παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα ( ο σχετικός δείκτης βρίσκεται στο 110,8) και τα βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα ( 155,7). Η παραγωγή τροφίμων, ο πιο δυναμικός κλάδος της βιομηχανίας, ενώ τη διετία 2008 - 2009 βρισκόταν οριακά πάνω από τα επίπεδα παραγωγής του 2005, το 2010 υποχώρησε στο 97,6. Πολύ μεγάλη υποχώρηση του όγκου παραγωγής, που φτάνει ως και τις 60 μονάδες, εμφανίζουν οι κλωστοϋφαντουργικές ύλες ( 42,2), τα είδη ένδυσης (48,4), δέρματα - είδη υπόδησης (51), ξύλο και φελλός (61,3) κλπ.

ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο περί μεσιτών αστικών συμβάσεων, παρουσίασε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, καθιερώνεται έγγραφη σύμβαση μεσιτείας με ορισμό ελάχιστου περιεχομένου, προβλέπεται ότι αποκλειστική σύμβαση επιτρέπεται για τέσσερις ή έξι μήνες το πολύ και ότι ο μεσίτης δικαιούται να πληρωθεί μόνο εφόσον έχει αποδεδειγμένα ο ίδιος μεσολαβήσει ή έχει υποδείξει την κατάρτιση της οριστικής σύμβασης.

Ακόμη, προσδιορίζεται το ποιος δικαιούται μεσιτικής αμοιβής, όταν ο εντολέας έχει δώσει εντολές μεσιτείας σε περισσότερους από ένα μεσίτες, εισάγεται η έννοια του βοηθού μεσίτη και καθορίζονται οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του μεσίτη.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.E.

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

Το Τηλ. Διαμ. Καβάλας - Δράμας προκηρύσσει ανοικτή δημοπρασία με το σύστημα προσφοράς με ενιαίο ποσοστό έκπτωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παράγρ. 4α του Κανονισμού Εκτέλεσης Εργων Ο.Τ.Ε. και του άρθρου 6 των Ειδικών Διατάξεών του, για την ανάδειξη μειοδότριας εκτέλεσης εργασιών κατασκευής του έργου: «Τοποθέτηση & Συναρμογή ΚΟΙ 24 στη ζεύξη Α/Κ Προσοτσάνης - Α/Κ Ανθοχωρίου Δράμας» προϋπολογιζόμενης δαπάνης κατά τη μελέτη 102.204,86 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.

Στο συμβατικό αντικείμενο έχει περιληφθεί και ποσό ίσο με το 15% της συμβατικής δαπάνης για απρόβλεπτες εργασίες.

Η εκτέλεση του παρόντος έργου διέπεται από τις διατάξεις του Κανονισμού και ορίζονται στη διακήρυξη και λοιπά συμβατικά τεύχη του έργου αυτού.

Η αποδοχή ισχύος των παραπάνω διατάξεων αποτελεί απαραίτητο όρο για το παραδεκτό της προσφοράς.

Το έργο χρηματοδοτείται από τον Ο.Τ.Ε.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 23/3/2011 ημέρα Τετάρτη και από ώρα 12.00' έως 12.30' μ.μ. (ώρα λήξης επίδοσης προσφορών) στα γραφεία του Ο.Τ.Ε. :

α. Στη Δράμα, οδός Κρόνου & Αριτζίδου, 2ος όροφος, γραφείο 205.

β. Στην Καβάλα, οδός Περγάμου & Ζαλόγγου, 3ος όροφος, γραφείο 5.

Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτές εργοληπτικές επιχειρήσεις που είναι γραμμένες στα Μ.Ε.Ε.Π. με πτυχίο ΟΙΚ, ΥΔΡ, ΟΔΟ, Η/Μ Α2 & 1ης τάξης, επίσης εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο ΜΕΕΠ με πτυχία 2ης τάξεως με έδρα τους τον Ν. Δράμας ή δηλωμένο ως δεύτερο νομό τον Ν. Δράμας και κατώτερης τάξεως εργοληπτικές επιχειρήσεις Α1 τάξης γίνονται δεκτές σε κοινοπραξία εάν και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της αναβάθμισης σύμφωνα με την Νομοθεσία των Δημοσίων Εργων.

Τα τεύχη και σχέδια της μελέτης διανέμονται στα γραφεία του Ο.Τ.Ε. :

α. Στη Δράμα, οδός Κρόνου & Αριτζίδου, 2ος όροφος, γραφείο 205.

β. Στην Καβάλα, οδός Περγάμου & Ζαλόγγου, 2ος όροφος, γραφείο 6, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στις ενδιαφερόμενες εργοληπτικές επιχειρήσεις ή σε εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους τους μέχρι και την 21/3/2011 αφού καταβάλλουν το ποσό των 50,00 ευρώ + 23% Φ.Π.Α. υπέρ του Ο.Τ.Ε. στους λογαριασμούς 75.11.00.0000 και 54.00.40.0018 αντίστοιχα στα Ταμεία του Ο.Τ.Ε. :

Στη Δράμα, οδός Ερμού 1, ώρες 08.00 - 12.30

Στην Καβάλα, οδός Αβέρωφ & Κύπρου, ώρες 08.00 - 12.30

Εγγύηση συμμετοχής 2% του Προϋπολογισμού Υπηρεσίας, δηλ. 2.050,00 ευρώ.

Η εγγυητική επιστολή θα απευθύνεται στον Ο.Τ.Ε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ