Ενδείξεις για δράση πρακτόρων στην πόλη - προπύργιο των αντικαθεστωτικών, Χομς
Από την συνάντηση της απεσταλμένης του ΟΗΕ |
Αρχισαν, χθες, κεκλεισμένων των θυρών οι συζητήσεις μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του πρέσβη του Μαρόκου, που είναι η μοναδική αραβική χώρα στην τρέχουσα σύνθεση του Συμβουλίου, για το νέο σχέδιο απόφασης που εκπόνησαν οι ΗΠΑ και αναφέρεται στη Συρία. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε αυτό το κείμενο γίνεται προσπάθεια, έστω επιφανειακά, να τηρηθούν ορισμένες ισορροπίες για να εκμαιευθεί η ρωσο-κινεζική συναίνεση, κάτι, όμως, που δεν φαίνεται πιθανό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, τη Δευτέρα.
Και χθες, η Μόσχα ζήτησε «άμεσο τερματισμό της βίας από όλες τις πλευρές και διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας». Ο Κινέζος απεσταλμένος στη Δαμασκό επανέλαβε την άποψη περί πολιτικής λύσης, ανακοίνωσε την απομάκρυνση «για προληπτικούς λόγους» των Κινέζων εργατών από τη Συρία ενώ επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί και με ορισμένα τμήματα της αντιπολίτευσης, που παίρνουν αποστάσεις από την ένοπλη δράση όπως η Επιτροπή Συντονισμού για την Εθνική και Δημοκρατική Αλλαγή, το Ρεύμα για την Ανοικοδόμηση του Εθνους και το Λαϊκό Μέτωπο για την Αλλαγή και την Απελευθέρωση.
Μόσχα και Πεκίνο εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αποστολή της επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Εϊμος και του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που μεταβαίνει στη Δαμασκό το Σάββατο. Η Εϊμος συναντήθηκε, χθες, στη Δαμασκό με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών και αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι έφτασε με τον Ερυθρό Σταυρό στη Χομς και στη συνοικία Μπάμπα Αμρ.
Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της πόλης Χομς, εντοπίστηκαν πολλές σοροί «ξένων υπηκόων» με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση ενός «πιθανότατα Ευρωπαίου» που έφερε τα χαρτιά του Ισπανού ανταποκριτή της «ελ Μούντο» που έφυγε από τη Χομς στις 29 Φεβρουαρίου. Οι συριακές αρχές υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον ο Ευρωπαίος νεκρός είναι «μέλος είτε υπηρεσιών ασφαλείας είτε εταιρείας ασφαλείας» και ότι ο Ισπανός δημοσιογράφος «δεν έχασε τα χαρτιά του, όπως υποστηρίζει, αλλά τα έδωσε γνωρίζοντας την ταυτότητα αυτού που τα πήρε». Τι άλλο δείχνει αυτό παρά την δράση πρακτόρων; Αλλωστε και στο παράδειγμα της Λιβύης αποδείχτηκε η δράση τέτοιων ομάδων που προετοίμασαν την επέμβαση των ιμπεριαλιστών.
ΒΙΕΝΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Με «επιφυλακτική ικανοποίηση» υποδέχτηκε η ισραηλινή ηγεσία την είδηση ότι η ομάδα των «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία- και η Γερμανία) θα προσέλθει σε νέες συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο επικεφαλής του ισραηλινού Συμβουλίου Ασφαλείας, Γιαακόβ Αμιντρόρ, «θα είμαστε σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο να αποτύχει και αυτός ο γύρος επαφών με το Ιράν». Ιδιαίτερα επιφυλακτικός δήλωσε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κατηγορώντας το Ιράν για «διπλή γλώσσα».
Σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται προσπάθεια της ομάδας των «6» να καταλήξει σε ένα, έστω και ευρύ, «κοινό πλαίσιο» θέσεων, που θα τους επιτρέψει να τηρήσουν μια συντονισμένη στάση και στους κόλπους της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Με τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία να πιέζουν για «σκληρή γραμμή» που θα επιτρέπει την παραπομπή του θέματος και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που ανοίγει το δρόμο για νέες κυρώσεις, και τις Ρωσία και Κίνα να υποστηρίζουν ότι δε βοηθά η περαιτέρω πίεση, η αναβολή της προγραμματισμένης για χτες συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΑΕ θεωρήθηκε αναμενόμενη προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπάθειες εξεύρεσης «κοινά αποδεκτής γλώσσας».
Την άποψη ότι μια ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν θα καθυστερούσε μόνο για λίγο το πυρηνικό του πρόγραμμα ενώ αντίθετα θα μπορούσε να εντείνει την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης εκφράζει στην ετήσια έκθεσή του το Βρετανικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών.
ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Προς μια νέα δίνη βίας μοιάζει να βαδίζει η Λιβύη καθώς οι «απελευθερωτές» που ανέλαβαν τα ηνία της χώρας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι με τη βοήθεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, φαίνεται ολοένα περισσότερο ότι ως μοναδικό μέλημά τους είχαν και έχουν τη νομή της εξουσίας και κατ' επέκταση τα κέρδη που ο έλεγχός της θα φέρει μέσα από τις συμφωνίες με τα διάφορα μονοπώλια (κυρίως βρετανικά, γαλλικά και ιταλικά) που έχουν ερείσματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η αρνητική αυτή προοπτική για το λιβυκό λαό, του οποίου τα βάσανα εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών δε φαίνεται να τελειώνουν, εκφράστηκε σαφώς από την ανεπίσημη, προς το παρόν, ανακήρυξη «ημι-αυτονομίας» της επαρχίας της Κυρηναϊκής αλλά και από τη σαφή προειδοποίηση του επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, ότι θα χρησιμοποιηθεί βία για ν' αποτραπεί διαίρεση της χώρας.
Ο Τζαλίλ υποστήριξε ότι η διαίρεση, «υποδαυλίζεται από ορισμένες αραβικές χώρες» χωρίς να τις κατονομάζει. Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει κάπως την ένταση, ένας εκπρόσωπος της τοπικής ηγεσίας της Κυρηναϊκής υποστήριζε ότι «η όλη κίνηση στοχεύει μόνο στη διοικητική διάκριση και όχι στην ανεξαρτησία».
Εντονη ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ο 57μελής Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, που συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Εθνικό Συμβούλιο, Αμπντέλ Ραχίμ αλ Κιμπ, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί τίποτε σχετικό, απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές και ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές τον Ιούνιο χωρίς καμία καθυστέρηση.
Η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ στις οποίες η μερική απασχόληση των γυναικών είναι περισσότερο γενικευμένη, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνει την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, κύρια σε βάρος των γυναικών. Σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου στατιστικών «Destatis», μεταξύ των γυναικών ηλικίας 20 ως 64 ετών που εργάζονται στη Γερμανία, το 45,6% εργάζεται με μερική απασχόληση, έναντι 54,4% με πλήρη απασχόληση. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις γυναίκες είναι 30,8% και μόνο η Ολλανδία έχει υψηλότερο ποσοστό γυναικών με μερική απασχόληση, 74,7%. Αλλη μια απόδειξη ότι η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της χτυπάει ακόμα πιο σκληρά τις γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Πέφτει ο «πήχης» στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο οίκο «Netherland Sewell & Associates Ltd», ο οποίος είναι συμβεβλημένος με την αμερικανική «Noble Energy». Οι εκτιμήσεις του οίκου μιλάνε τώρα για 5,1 τρισ. κυβικά πόδια αποθέματα φυσικού αερίου ποσοστό που είναι εντός των αρχικών προβλέψεων (3 έως 9 τρισ. κυβικά πόδια) αλλά κάτω από το μέσο όρο των 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς περί πιθανής προσάρτησης του ψευδοκράτους στην Τουρκία. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε «απρεπείς» τις συγκεκριμένες δηλώσεις, ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας μίλησε για «ντροπιαστικές δηλώσεις» ενώ παρόμοια ήταν και η αντίδραση του κόμματος «Νέα Κύπρος».
Τον αναβαθμισμένο ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει στο διεθνή ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό η Βραζιλία δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR), αφού ήδη βρίσκεται η Βραζιλία (δηλαδή η αστική τάξη της) στην 6η θέση των πιο ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Μεγάλη Βρετανία ενώ ως το 2015 αναμένεται να ξεπεράσει και τη Γαλλία. Στην κατάταξή του για φέτος, το CEBR, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, τοποθετεί τη Βρετανία στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των οικονομιών μετά από: 1η ΗΠΑ, 2η Κίνα και τις Ιαπωνία Γερμανία, Γαλλία που ακολουθούν.
Η Βραζιλία, των περίπου 200 εκατομμυρίων κατοίκων συγκροτεί μαζί με τις Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική, την οργάνωση των αναδυόμενων χωρών BRICS που διεκδικούν δυναμικά μερίδιο στη διεθνή καπιταλιστική αγορά. Βέβαια, η ανάπτυξη που είχε ρυθμούς 7,5% το 2010, και για φέτος προβλέπεται 3,5% ελάχιστα έχει βελτιώσει την ζωή των λαϊκών στρωμάτων που μαστίζονται από φτώχεια και ανέχεια. Η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση στη Βραζιλία την τελευταία δεκαετία (κυβερνήσεις Λούλα και τώρα Ρουσέφ) μπορεί να άμβλυνε κάποιες οξείες γωνίες αλλά αυτό που πέτυχε ήταν κυρίως να ενισχύσει ποικιλόμορφα την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οι υψηλές τιμές στο πετρέλαιο και τα τρόφιμα ευνόησαν τους ντόπιους καπιταλιστές, ενώ έπονται και νέες μπίζνες με το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016.