Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Ν. Σοφιανός είχε την ευκαιρία να μιλήσει με αθλούμενους, προπονητές, παράγοντες και εργαζόμενους στον τομέα του Αθλητισμού, διαπιστώνοντας την κατάσταση που επικρατεί σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα όπως η κατάσταση των αθλητικών χώρων, η επιβολή χαρατσιού στους αθλούμενους για να κάνουν χρήση αυτών, αλλά και τα προβλήματα που αφορούν τους εργαζομένους στον τομέα του Αθλητισμού.
Μετά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ρουφ, ο Νίκος Σοφιανός δήλωσε: «Επισκεφτήκαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου στο Ρουφ, συζητήσαμε με τους εργαζόμενους του δήμου, τους προπονητές των ομάδων, με γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους. Εκατοντάδες παιδιά αθλούνται στις ακαδημίες του δήμου, αλλά και στα τμήματα και τις ομάδες των συλλόγων. Αναδείχθηκε το συνολικότερο πρόβλημα υποβάθμισης του Αθλητισμού, του δικαιώματος της νεολαίας στην άθληση, μια πολιτική που δεν αφορά μόνο το δήμο. Χαρακτηρίζεται από την περικοπή των επιχορηγήσεων στις ομοσπονδίες, από τη μείωση των ωρών της γυμναστικής στα σχολεία, από την κατάργηση των σχολικών πρωταθλημάτων. Μιλώντας για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου, φαίνεται καθαρά η υποβάθμιση αυτής της σοβαρής δραστηριότητας. Σήμερα στην Αθήνα υπάρχουν μόλις τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα για την άθληση 28 ομάδων μαζί με τις ακαδημίες τους, και για την προπόνηση και για το αγωνιστικό πρόγραμμα των ομάδων. Στο Δημοτικό Συμβούλιο συχνά αναδείξαμε προβλήματα των συλλόγων, αλλά και των υποδομών του δήμου. Θα επισκεφθούμε ξανά όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου και θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση και με μεγάλα σωματεία και συλλόγους της Αθήνας. Επιμένουμε στην ανάγκη άμεσης διεκδίκησης από την πλευρά του δήμου δημιουργίας νέων δημοτικών ποδοσφαιρικών γηπέδων, νέων χώρων άθλησης, με την ταυτόχρονη κατάργηση της ανταποδοτικής εισφοράς των 10 ευρώ ανά παιδί για τη συμμετοχή στις ακαδημίες του δήμου.
Τις προηγούμενες μέρες συναντηθήκαμε και με παράγοντες του ερασιτέχνη Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη, επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου ΓΣ στο Πεδίον του Αρεως. Επιδιώξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρξει πλαίσιο συνεργασίας του δήμου, ειδικά με τα μεγάλα ιστορικά σωματεία της πόλης. Πλαίσιο συνεργασίας για συνδυασμένες δράσεις αξιοποίησης των υποδομών, για δωρεάν συμμετοχή των παιδιών ώστε να μην αποτελεί η μηναία συνδρομή εμπόδιο στην άθληση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Ομως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραχωρούνται δημοτικοί χώροι για αποκλειστική χρήση από ομάδες, δεν μπορούν να αφήνονται παράθυρα για εμπορευματοποίηση, δεν μπορεί να στηρίζονται λογικές ανταποδοτικής λειτουργίας αυτών των χώρων. Με αυτή την έννοια καταψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο το μνημόνιο συνεργασίας του δήμου με τον Παναθηναϊκό, αιτιολογώντας την άρνησή μας για παραχώρηση αθλητικών υποδομών του δήμου κατ' αποκλειστική χρήση σε ένα μόνο σωματείο, την ώρα που δεκάδες σωματεία από τις γειτονιές με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται».
Icon |
Με στόχο το καλύτερο πλασάρισμα στην πρώτη τετράδα αγωνίζονται σήμερα Ατρόμητος και ΠΑΟ |
Από την αναμέτρηση της Ξάνθη με τον Πλατανιά, όπου οι γηπεδούχοι βρίσκονται μια ανάσα πριν από το σφράγισμα της παραμονής τους στην κατηγορία, ενώ οι φιλοξενούμενοι δεν έχουν περιθώρια απωλειών στην προσπάθεια που κάνουν για τον ίδιο σκοπό. Μακριά από την έδρα του θα αγωνιστεί και ο Απόλλων, αφού κοντράρεται στην Κομοτηνή για να αντιμετωπίσει τον Πανθρακικό, ενώ ταξίδι περιμένει και τη Βέροια που θα βρεθεί στο Αγρίνιο για να αντιμετωπίσει τον Παναιτωλικό.
Στα ψηλά σκαλοπάτια ξεχωρίζει η αναμέτρηση των συγκατοίκων της τρίτης θέσης Ατρομήτου και Παναθηναϊκού που θέλουν από την πλευρά τους ο καθένας τη νίκη και στραβοπάτημα του ΠΑΟΚ, προκειμένου να βρεθούν στη δεύτερη θέση. Η αναμέτρηση λειτουργεί και ως... πρόγευμα για τις επερχόμενες των δύο αντιπάλων ενόψει πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του θεωρητικά έχει πιο εύκολο έργο υποδεχόμενος την Καλλονή. Στις νίκες και τις καλές εμφανίσεις θέλει να επιστρέψει ο Ολυμπιακός που φιλοξενεί τον ήδη υποβιβασμένο Αρη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
ΣΑΒΒΑΤΟ: Παναιτωλικός - Βέροια (15.00 NS2), Πανιώνιος - Αστέρας Τρίπολης (17.15 NS1), Ατρόμητος - Παναθηναϊκός (19.30 NS1).
ΚΥΡΙΑΚΗ: ΠΑΟΚ - Καλλονή (15.00 NS2), Εργοτέλης - ΠΑΣ Γιάννινα (17.15 NS4), Λεβαδειακός - ΟΦΗ (17.15 NS2), Πανθρακικός - Απόλλων (17.15 NS7), Ολυμπιακός - Αρης (19.30 NS1).
ΔΕΥΤΕΡΑ: Ξάνθη - Πλατανιάς (19.30 NS1).
1ος ΟΜΙΛΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ (ώρα έναρξης 15.00): Φωστήρας - Ηρακλής Ψαχνών (ΟΤΕ ΤV) , Καλλιθέα - Χανιά, Παναιγιάλειος - Επισκοπή (OTE TV), Αστέρας Μαγούλας - Φωκικός, Πανηλειακός - Αχαρναϊκός, Γλυφάδα - Παναχαϊκή Βύζας - Ολυμπιακός Βόλου.
2oς ΟΜΙΛΟΣ: ΣΑΒΒΑΤΟ (ώρα έναρξης 15.00): Νίκη Βόλου - Αναγέννηση Καρδίτσας (OTE TV), Ηρακλής - Ζάκυνθος (OTE TV), Βατανιακός - Δόξα Δράμας, Αιγινιακός - Καβάλα, Αναγέννηση Γιαννιτσών - Τύρναβος, Απόλλων 1926 - Εθνικός Γαζώρου, Κέρκυρα - Πιερικός.
Το ντέρμπι των πρωτοπόρων της βαθμολογίας ανάμεσα στη Βουλιαγμένη και τον Ολυμπιακό, που θα γίνει την Κυριακή, ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών. Τα παιχνίδια: (Πειραιά 17.00) Εθνικός - Γλυφάδα, (Ποσειδώνιο 17.00) ΠΑΟΚ - Π. Φάληρο, (Ιλίσιο 17.00) Παναθηναϊκός - Κέρκυρα, (ΤΕΙ Λαμίας 17.00) Νηρέας Λαμίας - Πανιώνιος. ΚΥΡΙΑΚΗ : (Λαιμού 17.00 ΟΤΕ SPORTS) Βουλιαγμένη - Ολυμπιακός.
ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Την 3η νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια στο Διεθνές Τουρνουά Χάντμπολ Γυναικών «2014 IHF/EHF WOMEN'S CHALLENGE TROPHY» πέτυχε η Ελλάδα, επικρατώντας 27-20 της Μολδαβίας, ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις της στον 1ο όμιλο. Η Εθνική ομάδα έτσι προκρίθηκε ως πρώτη και αήττητη στα ημιτελικά της διοργάνωσης και σήμερα θα αντιμετωπίσει τον 2ο του 2ου ομίλου, που θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το Ισραήλ (18.00).
Μια στροφή πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών και η 21η αγωνιστική ανεβάζει τους ...τόνους με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει αρκετά ντέρμπι. Απ' αυτό ξεχωρίζει η κόντρα των αιωνίων Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην Κυψέλη, με τις δυο ομάδες να έχουν διαφορετικούς στόχους, αλλά κοινό σκοπό τη νίκη. Οι «πράσινοι» θέλουν τους βαθμούς ώστε να διατηρήσουν τις ελπίδες για είσοδο (έστω και στο παρά ένα) στην οκτάδα, αποφεύγοντας τη διαδικασία των πλέι άουτ, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» προκειμένου να παραμείνουν στο ρετιρέ. Για το καλύτερο πλασάρισμα στην πρώτη τετράδα ενόψει των πλέι οφ θα παλέψουν ο τρίτος της βαθμολογίας Εθνικός Αλεξανδρούπολης με την έτερη συγκάτοικο στο ρετιρέ Κηφισιά, ενώ η ΑΕΚ, που στοχεύει στην 5η θέση της βαθμολογίας, θα φιλοξενήσει τον Αρη, που στόχο έχει την οκτάδα. Το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ (19.00) Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (ΝS3), Λαμία - Νίκη Αιγινίου, Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Κηφισιά (ΝS4), AEK - Aρης, Παμβοχαϊκός - Παναχαϊκή, Φοίνικας Σύρου - ΠΑΟΚ.
Η κόντρα για μια θέση στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας μεταξύ Πανιωνίου και ΠΑΟΚ ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 23ης αγωνιστικής στην Α1, με το νικητή να οριστικοποιεί την παρουσία του στα ψηλά και ο ηττημένος να ανεβάζει την αγωνία του για αυτό μέχρι τέλους. Για τον ίδιο λόγο ενδιαφέρον έχει και η αναμέτρηση της Κηφισιάς με το Ρέθυμνο, με τους εντυπωσιακούς φέτος Κηφισιώτες να ευελπιστούν σε νίκη που θα τους κρατήσει εντός του κυνηγιού της τέταρτης θέσης, έχοντας όμως και τα βλέμματα στα δρώμενα στη Ν. Σμύρνη. Στο σκηνικό της ουράς και τη μάχη για παραμονή το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναμέτρηση του Ηλυσιακού με τον Ικαρο. Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ: ΚΑΟΔ - Απόλλων Πάτρας (16.00), Αρης - Πανελευσινιακός (16.00), Ηλυσιακός - Ικαρος (17.00 ΝS3). KΥΡΙΑΚΗ: Τρίκαλα - Ολυμπιακός (15.00), Κηφισιά - Ρέθυμνο (16.00). ΔΕΥΤΕΡΑ: Πανιώνιος - ΠΑΟΚ (18.00 NS3), Παναθηναϊκός - Κολοσσός Ρόδου (19.15 ΔΤ).