ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ρωσία θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Ενισχύονται οι θέσεις μάχης των δύο στρατοπέδων στην Ανατολική Ευρώπη, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους λαούς

Με τις ρωσικές εξαγγελίες για ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία και τις επαναλαμβανόμενες «προειδοποιήσεις» της Μόσχας πως τα κράτη του ΝΑΤΟ αποτελούν μέρος του πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύονται για ακόμη μια φορά το βάθος και οι προοπτικές κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη τα χρόνια που έρχονται.

Η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνία με τη Λευκορωσία για την τοποθέτηση τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφός της και μέχρι την 1η Ιούλη θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης πυρηνικών, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ: Πρώτον, οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Εδώ και καιρό έχουν αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμαχικών τους χωρών», ανέφερε, ενώ ισχυρίστηκε πως «συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε το ίδιο, χωρίς να παραβιάσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, είχε θέσει εδώ και καιρό το ζήτημα της τοποθέτησης τακτικών πυρηνικών όπλων στη χώρα του, δήλωσε ο Πούτιν στην κρατική τηλεόραση, υπενθυμίζοντας πως η Μόσχα έχει σταθμεύσει στη Λευκορωσία 10 αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα και έχει ήδη μεταφέρει τακτικούς πυραύλους Iskander που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Ηδη από το 2021, πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Λευκορώσος Πρόεδρος πραγματοποίησε συνταγματική αναθεώρηση με δημοψήφισμα, η οποία μεταξύ άλλων άλλαζε το πυρηνικό καθεστώς της χώρας και επέτρεπε έτσι τη στάθμευση ρωσικών πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο ο Ρώσος Πρόεδρος παρουσίασε την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών στη Λευκορωσία ως απάντηση στην απόφαση της Βρετανίας να στείλει στην Ουκρανία πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ο Βλ. Πούτιν σημείωσε ότι αυτά τα πυρομαχικά, τα οποία η Δύση προτίθεται να παράσχει στο Κίεβο, δεν είναι όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά δημιουργούν σκόνη ακτινοβολίας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και θεωρούνται πολύ επικίνδυνα. Είπε ότι αν χρησιμοποιηθούν, αναπόφευκτα θα μολύνουν τις καλλιέργειες, θέτοντας σε κίνδυνο τους κατοίκους της περιοχής και το περιβάλλον.

Στο μεταξύ, προειδοποίησε ότι και η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει οβίδες μη εμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία εάν το Κίεβο τις παραλάβει από τη Δύση: «Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Εχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες αυτού του τύπου. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος».

Οι αντιδράσεις του ευρωατλαντικού μπλοκ

Η Δύση αντέδρασε στις ανακοινώσεις του Ρώσου Προέδρου, με τις ΗΠΑ ωστόσο να προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, που θα έπληττε κυρίως την Ευρώπη, προκειμένου να μην διαρραγεί η «ενότητα» μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα και να ενταθεί η στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου.

«Πρόκειται για παιχνίδι του Πούτιν σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει το ΝΑΤΟ... επειδή δεν υπάρχει καμία στρατιωτική χρησιμότητα με το να γίνει αυτό στη Λευκορωσία, καθώς η Ρωσία έχει τόσα πολλά από αυτά τα όπλα και τις δυνάμεις εντός της Ρωσίας», δήλωσε ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του προγράμματος πυρηνικών πληροφοριών στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανέφερε πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα» και δεν έχει διαπιστώσει «κανέναν λόγο για να αναπροσαρμόσουμε τη στάση μας στον τομέα των πυρηνικών», αλλά εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ (ISW), η Ρωσία έχει ήδη καταφέρει να φτάσει σε οποιοδήποτε σημείο της Γης με τα πυρηνικά της όπλα. Ωστόσο, ο Πούτιν είναι ένας «ριψοκίνδυνος παίκτης που απειλεί επανειλημμένα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα χωρίς να σκοπεύει να το κάνει».

Το ISW εκτιμά ότι ο Πούτιν θέλει να υποκινήσει φόβους για μια πυρηνική κλιμάκωση στη Δύση, προκειμένου να «σπάσει» την υποστήριξη προς την Ουκρανία, για παράδειγμα στην παράδοση βαρέων όπλων. Σύμφωνα με το ISW, είναι «πολύ απίθανο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία ή οπουδήποτε αλλού».

Το ΝΑΤΟ επέκρινε τη Ρωσία για την «επικίνδυνη και ανεύθυνη» ρητορική της για τα πυρηνικά, προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας που θα μας οδηγούσε να προσαρμόσουμε τη δική μας». «Η αναφορά της Ρωσίας στην ανταλλαγή πυρηνικών του ΝΑΤΟ είναι εντελώς παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεών τους. Η Ρωσία παραβιάζει τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των όπλων, πιο πρόσφατα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη New START».

Η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, και η ΕΕ «είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».

Το Κίεβο ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να συζητηθεί η πρόθεση της Ρωσίας να τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, κάνοντας λόγο για «άλλο ένα προκλητικό βήμα, το οποίο υπονομεύει τις αρχές της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, την αρχιτεκτονική του πυρηνικού αφοπλισμού και το διεθνές σύστημα ασφάλειας συνολικά».

Ζήτησε από το G7, την ΕΕ και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να απειλήσουν τη Λευκορωσία με μεγάλες συνέπειες.

Αν χρειαστεί «θα πάμε μέχρι τη Λβιβ»

Οι χώρες του NATO αποτελούν μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, σε μια ακόμη προειδοποίηση της Μόσχας για κλιμάκωση και επιθέσεις σε άλλα κράτη.

«Στην πραγματικότητα, οι χώρες - μέλη του NATO αποτελούν μέρος της σύγκρουσης. Αυτοί μετέτρεψαν την Ουκρανία σε μεγάλο στρατόπεδο. Στέλνουν όπλα και πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό, τους παρέχουν πληροφορίες», αναφέρει ο Πατρούσεφ.

Σε μια ακόμη δήλωση, που μαρτυρά ένταση του πολέμου και πως καμία πλευρά δεν σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, δήλωσε πως η Ρωσία θα δημιουργήσει «αποστρατιωτικοποιημένες ουδέτερες ζώνες» μέσα στην Ουκρανία γύρω από περιοχές που έχει προσαρτήσει. Μάλιστα, συμπλήρωσε, μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει βαθύτερα στην Ουκρανία αν τέτοιες ζώνες δεν μπορέσουν να δημιουργηθούν.

«Πρέπει να επιτύχουμε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να προστατεύσουμε τα εδάφη μας», δήλωσε. Πρέπει να «διώξουμε όλους τους ξένους που είναι εκεί με την ευρεία έννοια της λέξης, να δημιουργήσουμε μια ουδέτερη ζώνη η οποία δεν θα επιτρέψει τη χρήση όπλων οποιουδήποτε είδους που λειτουργούν σε μεσαίες και μικρές αποστάσεις, δηλ. 70 - 100 χλμ., να την αποστρατιωτικοποιήσουμε», είπε ο Μεντβέντεφ.

Η Ρωσία θα χρειαστεί να προχωρήσει πιο πέρα στην Ουκρανία αν δεν εγκαθιδρυθούν τέτοιες ζώνες, είπε, καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα Κίεβο ή ακόμη την πόλη Λβιβ της ανατολικής Ουκρανίας. «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί εδώ. Αν χρειάζεται να πας στο Κίεβο, τότε χρειάζεται να πας στο Κίεβο, αν χρειάζεται να πας στη Λβιβ, τότε χρειάζεται να πας στη Λβιβ προκειμένου να καταστρέψεις αυτή τη μόλυνση», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τα άλλα, η Ρωσία δεν σχεδιάζει να μπει σε απευθείας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, αλλά «ενδιαφέρεται για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης μέσω συνομιλιών», σύμφωνα με τον ίδιο.

Προειδοποίησε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε προσπάθεια να καταληφθεί η Κριμαία θα είναι λόγος ώστε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει «απολύτως οποιοδήποτε όπλο».

Εξάλλου και ο Πατρούσεφ προειδοποίησε πως η Ρωσία έχει σύγχρονα μοναδικά όπλα για να καταστρέψει οποιονδήποτε εχθρό, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, αν απειληθεί η ύπαρξή της, ενώ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποτιμά την πυρηνική ισχύ της Μόσχας.

Εφτασαν τα Leopard της Γερμανίας στην Ουκρανία

Τα 18 άρματα μάχης Leopard 2, που είχε δεσμευτεί να παραχωρήσει η Γερμανία για να στηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο, έφτασαν στη χώρα, ανέφερε πηγή των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας στο περιοδικό «Spiegel».

Η Γερμανία συμφώνησε τον Γενάρη να δώσει αυτά τα άρματα, που θεωρούνται από τα καλύτερα στο οπλοστάσιο των δυτικών χωρών. Εκτός από τα 18 Leopard, έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία 40 γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder και δύο θωρακισμένα οχήματα περισυλλογής.

Ο γερμανικός στρατός εκπαίδευε τα ουκρανικά πληρώματα που θα χειρίζονται τα Marder επί πολλές βδομάδες, σε στρατόπεδα στο Μίνστερ και το Μπέργκεν, στη βόρεια Γερμανία.

Εκτός από τα γερμανικά Leopard, έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία και τρία που δώρισε στο Κίεβο η Πορτογαλία.

Χτες, εξάλλου, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών στα βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2. Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει 14 τέτοια άρματα στο Κίεβο.

«Σύνοδο για τη Δημοκρατία» οργανώνει ξανά ο Μπάιντεν

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να ενισχύσουν διεθνείς συμμαχίες με το βλέμμα στον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, διοργανώνει από σήμερα τη δεύτερη «Σύνοδο για τη Δημοκρατία», με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ραγδαία ενίσχυση της Κίνας.

Αυτή η δεύτερη σύνοδος, όπως και η πρώτη το 2021, θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω διαδικτύου και θα διαρκέσει τρεις μέρες. Ο Μπάιντεν έχει καλέσει 121 ηγέτες από όλο τον κόσμο, οκτώ περισσότερους από την προηγούμενη φορά.

ΣΥΡΙΑ
Φονικές αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές

Αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον φιλοϊρανικών δυνάμεων εξαπέλυσαν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις το βράδυ της Πέμπτης, με πληροφορίες - που δεν επιβεβαιώνονται από το Ιράν - να κάνουν λόγο για 19 νεκρούς.

Πρόσχημα για την επιδρομή αποτέλεσε επίθεση με drone που πραγματοποιήθηκε κατά δυνάμεων κατοχής των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός «εργολάβος» (μισθοφόρος) και να τραυματιστούν ακόμα ένας μισθοφόρος και πέντε Αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου. Η επίθεση έγινε εναντίον βάσης των υπό αμερικανική διοίκηση κουρδικών δυνάμεων κοντά στη Χασάκα.

Ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Κ. Χοσραβί, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στις ΗΠΑ ότι «δεν θα μείνουν αναπάντητα» πιθανά πλήγματα ιρανικών βάσεων στην Συρία. Και πρόσθεσε ότι «οποιοδήποτε πρόσχημα για επιθέσεις κατά βάσεων που έχουν δημιουργηθεί κατόπιν αιτήματος της συριακής κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα αυτή, θα λάβει άμεση απάντηση».

Την Παρασκευή ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν, παρότι νωρίτερα είχε διατάξει την εξαπόλυση των βομβαρδισμών κατά φιλοϊρανών μαχητών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ