Βίαιη αστυνομική καταστολή ενάντια στους απεργούς από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση
Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις των μεταλλεργατών |
Απέναντί τους, η ...«προοδευτική» κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (PSOE) - Unidas Podemos αντιπαρατάσσει την καθημερινή βίαιη αστυνομική καταστολή ενάντια στους απεργούς και στη λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράζεται στον δίκαιο αγώνα τους.
Οι απεργοί έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στη βιομηχανική ζώνη του Κάντιθ στη νότια Ισπανία, με την απεργία τους να επηρεάζει ευρύτερα μεγάλα μονοπώλια που εδρεύουν στην περιοχή. Οπως επισημαίνεται, πέρα από τις μεγάλες μειώσεις μισθών από την προηγούμενη οικονομική κρίση μέχρι σήμερα, ο υψηλός πληθωρισμός που πλήττει την Ισπανία έχει εκτοξεύσει τις τιμές, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), ο πληθωρισμός στην Ισπανία ανήλθε τον Οκτώβρη στο 5,4%, λόγω της αύξησης του κόστους της Ενέργειας, ο υψηλότερος εδώ και 29 χρόνια.
Η ισπανική κυβέρνηση από την πλευρά της, στηρίζοντας τα μονοπώλια του κλάδου, συνεχίζει τη βίαιη επίθεση και διέταξε και την Τρίτη την καταστολή των απεργών, δίνοντας εντολή για ανάπτυξη τεράστιας αστυνομικής δύναμης - ακόμα και τεθωρακισμένων οχημάτων. Η αστυνομία χτύπησε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες τη μεγάλη διαδήλωση των μεταλλεργατών, άλλων εργαζομένων και φοιτητών που κατέβηκαν στον δρόμο για να συμπαρασταθούν στους απεργούς.
Σε ενίσχυση της αλληλεγγύης στον αγώνα των μεταλλεργατών του Κάντιθ καλεί το Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας, οργανώνοντας μεταξύ άλλων συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στη Μαδρίτη και σε άλλες ισπανικές πόλεις.
Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των μεταλλεργατών του Κάντιθ και άλλων περιοχών του ισπανικού κράτους για υπογραφή νέας ΣΣΕ με αυξήσεις εκφράζει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Οι μεταλλεργάτες, που έχουν παράξει τεράστια κέρδη για τις πολυεθνικές του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, το αυξανόμενο κόστος ζωής και τα αντεργατικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε όλες τις χώρες με τη δικαιολογία της πανδημίας. Μέτρα τα οποία είχαν τη στήριξη και δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα οι οποίες καλλιεργούν τη λογική της ταξικής συνεργασίας, την αδράνεια και την αναμονή, όπως οι ηγεσίες των CCOO - UGT.
Η εργατική τάξη στην Ευρώπη, μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση, δέχεται ήδη τεράστια επίθεση από επιχειρηματικούς ομίλους - ΕΕ - κυβερνήσεις σε κάθε χώρα, που απαιτούν να κάνουμε νέες θυσίες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης».
«Κόντρα σε αυτές τις λογικές οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, με οργάνωση, αλληλεγγύη και αγωνιστικές δράσεις διεκδικούν τα σύγχρονα δικαιώματά τους σε μισθούς, ΣΣΕ, Υγεία κ.λπ.», τονίζει το ΠΑΜΕ, αναφέροντας το πρόσφατο παράδειγμα του αγώνα των μεταλλεργατών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και την υπογραφή ΣΣΕ με σημαντικές αυξήσεις και άλλες κατακτήσεις, καθώς και τον μεγάλο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της COSCO στον Πειραιά.
Και καταλήγει: «Απέναντι στην επιθετικότητα των εργοδοτών και των δυνάμεων που τους υπηρετούν, οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη της μαζικής, οργανωμένης και συλλογικής δράσης. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς δένουμε τ' ατσάλι και χτίζουμε το μέλλον».
Στενότερη συνεργασία σε ασφάλεια, μυστικές υπηρεσίες, στρατιωτικούς εξοπλισμούς και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια συμφώνησαν χτες στη Ραμπάτ οι υπουργοί Αμυνας του Ισραήλ, Μπ. Γκαντς, και του Μαρόκου, Α. Λουντιγί.
Είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες υπογράφουν σχετική συμφωνία, ένα χρόνο μετά την ομαλοποίηση των σχέσεών τους στο πλαίσιο των «συμφωνιών του Αβραάμ».
Ο Γκαντς πριν φθάσει στο Μαρόκο τόνισε πως ξεκινά την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού Αμυνας σε μια χώρα από την οποία έχουν οικογενειακές ρίζες πάνω από 700.000 Ισραηλινοί πολίτες.
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που ολοκληρώνεται απόψε, ο Γκαντς προγραμματιζόταν να συναντηθεί με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον ΥΠΕΞ, Ν. Μπουρίτα.
Στο μεταξύ, θέσεις του συριακού στρατού στην επαρχία Χομς της Συρίας έπληξαν χτες τα ξημερώματα ισραηλινά βομβαρδιστικά, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.
Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ατόμων, εκ των οποίων οι δύο άμαχοι.
Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, η συριακή αεράμυνα αναχαίτισε τους περισσότερους πυραύλους, ενώ το αντικυβερνητικό «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, μετέδωσε ότι οι πύραυλοι έπληξαν θέσεις Σύρων μαχητών που συνεργάζονται με τη λιβανέζικη «Χεζμπολάχ», δυτικά της πόλης Χομς.
Ο Α' Γραμματέας του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ, εγκαινίασε την Τρίτη στο Μουσείο «Χοσέ Μαρτί» έκθεση με φωτογραφίες από το μαζικό λαϊκό κατευόδιο στον Φ. Κάστρο πριν από 5 χρόνια.
Ο ηγέτης της Κούβας είχε γεννηθεί στο Μπιράν στις 13/8/1926 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Από φοιτητής, συμμετείχε στο επαναστατικό κίνημα ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα και στις 26/7/1953 ήταν επικεφαλής ομάδας επαναστατών που επιτέθηκε στους στρατώνες της Μονκάδα. Η απόπειρα απέτυχε και ο ίδιος μαζί με συντρόφους του συνελήφθη, όμως η 26η του Ιούλη σηματοδοτεί την απαρχή της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης.
Σχεδόν 6 χρόνια μετά - και 3 χρόνια μετά την είσοδο των επαναστατών από το Μεξικό, στο θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» - την 1η Γενάρη του 1959 ο λαϊκός αντάρτικος στρατός της Κούβας μπαίνει θριαμβευτικά στην Αβάνα. Η Κουβανική Επανάσταση αποδεικνύει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος, ενώ βρήκε αμέσως την αμέριστη στήριξη της Σοβιετικής Ενωσης και των τότε σοσιαλιστικών χωρών. Δύο χρόνια μετά, στον Κόλπο των Χοίρων στην παραλία Χιρόν, ο ιμπεριαλισμός θα υποστεί την πρώτη του ήττα στο δυτικό ημισφαίριο, όπου τσακίστηκε η εισβολή 1.400 μισθοφόρων που έστειλε η αμερικανική κυβέρνηση. Ο Φ. Κάστρο στη μεγάλη διαδήλωση στις 16/4/1961, στις κηδείες των σκοτωμένων από τις αεροπορικές επιδρομές (λίγο πριν την απόβαση των μισθοφόρων της CIA), ανακηρύσσει για πρώτη φορά τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.
Για δεκαετίες ο Φιντέλ από τη θέση του Προέδρου της Κούβας και ως επικεφαλής του ΚΚ Κούβας, πρωτοστατεί στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, συμβάλλει στο ξεπέρασμα δυσκολιών της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και περικύκλωσης μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.
Αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και ιδιαίτερα στον κουβανικό λαό, στον αγώνα που δίνει και σήμερα ενάντια στον απάνθρωπο αμερικανικό αποκλεισμό. Θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των καταπιεσμένων όλου του κόσμου, στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την τελική νίκη, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Στο φόντο των σοβαρών εξελίξεων στην τουρκική καπιταλιστική οικονομία, ο σεΐχης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρίγκιπας - διάδοχος του Αμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, ξεκίνησε χτες διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία και είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, με στόχο την αναθέρμανση και πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.
Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ανώτατος αξιωματούχος των ΗΑΕ στην Αγκυρα από το 2012, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών διαταράχθηκαν από συγκρούσεις οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων σε Λιβύη, Συρία και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε κατηγορήσει ευθέως τα ΗΑΕ για βρώμικο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και για υπονόμευση των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη.
Πλέον, ωστόσο, στο φόντο ευρύτερων ανακατατάξεων και παζαριών σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, φαίνεται πως οι δύο πλευρές αναζητούν συμβιβασμούς προς όφελος των μονοπωλίων τους.
Ετσι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ναχγιάν υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας και επενδυτικών συμφωνιών κυρίως μεταξύ της εταιρείας «Abu Dhabi Holding» και των τουρκικών «Turkish Wealth Fund», CCN, «Kalyon Group» κ.λπ., συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων.
Χωρίς κάποια συμφωνία στα επίμαχα ζητήματα επέστρεψε την Τρίτη από την Τεχεράνη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ρ. Γκρόσι.
Αφού ολοκλήρωσε τις εκεί συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μ. Εσλαμί, και τον ΥΠΕΞ, Χ. Αμίρ Αμπντολαχιάν, ενημερώνοντας χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΑΕΑ παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Βασικά θέματα τριβής φαίνεται πως ήταν το εργαστήριο στο Κάρατζ για την κατασκευή προηγμένων συσκευών για τον εμπλουτισμό ουρανίου, οι εξονυχιστικοί έλεγχοι στους οποίους υποβάλλουν οι ιρανικές αρχές τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ και η έλλειψη απαντήσεων για τον εντοπισμό στοιχείων ουρανίου σε μη δηλωμένα μέρη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
«Οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές αλλά δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία παρ' όλες τις προσπάθειές μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρ. Γκρόσι στη Βιέννη, όπου τη Δευτέρα ξεκινούν μετά από πεντάμηνη διακοπή οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Προειδοποίησε δε πως «πλησιάζουμε το σημείο όπου δεν θα μπορώ πια να διασφαλίσω τη συνέχιση των ενημερώσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».