Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Θα ζει στους αγώνες των λαών του κόσμου

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 5 χρόνια από τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο (στις 24 προς 25 Νοέμβρη 2016) έχουν ξεκινήσει στο νησί.

Ο Α' Γραμματέας του ΚΚ Κούβας και Πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ, εγκαινίασε την Τρίτη στο Μουσείο «Χοσέ Μαρτί» έκθεση με φωτογραφίες από το μαζικό λαϊκό κατευόδιο στον Φ. Κάστρο πριν από 5 χρόνια.

Ο ηγέτης της Κούβας είχε γεννηθεί στο Μπιράν στις 13/8/1926 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Από φοιτητής, συμμετείχε στο επαναστατικό κίνημα ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα και στις 26/7/1953 ήταν επικεφαλής ομάδας επαναστατών που επιτέθηκε στους στρατώνες της Μονκάδα. Η απόπειρα απέτυχε και ο ίδιος μαζί με συντρόφους του συνελήφθη, όμως η 26η του Ιούλη σηματοδοτεί την απαρχή της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης.

Σχεδόν 6 χρόνια μετά - και 3 χρόνια μετά την είσοδο των επαναστατών από το Μεξικό, στο θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» - την 1η Γενάρη του 1959 ο λαϊκός αντάρτικος στρατός της Κούβας μπαίνει θριαμβευτικά στην Αβάνα. Η Κουβανική Επανάσταση αποδεικνύει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος, ενώ βρήκε αμέσως την αμέριστη στήριξη της Σοβιετικής Ενωσης και των τότε σοσιαλιστικών χωρών. Δύο χρόνια μετά, στον Κόλπο των Χοίρων στην παραλία Χιρόν, ο ιμπεριαλισμός θα υποστεί την πρώτη του ήττα στο δυτικό ημισφαίριο, όπου τσακίστηκε η εισβολή 1.400 μισθοφόρων που έστειλε η αμερικανική κυβέρνηση. Ο Φ. Κάστρο στη μεγάλη διαδήλωση στις 16/4/1961, στις κηδείες των σκοτωμένων από τις αεροπορικές επιδρομές (λίγο πριν την απόβαση των μισθοφόρων της CIA), ανακηρύσσει για πρώτη φορά τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης.

Για δεκαετίες ο Φιντέλ από τη θέση του Προέδρου της Κούβας και ως επικεφαλής του ΚΚ Κούβας, πρωτοστατεί στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, συμβάλλει στο ξεπέρασμα δυσκολιών της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και περικύκλωσης μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και ιδιαίτερα στον κουβανικό λαό, στον αγώνα που δίνει και σήμερα ενάντια στον απάνθρωπο αμερικανικό αποκλεισμό. Θα ζει για πάντα στην ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των καταπιεσμένων όλου του κόσμου, στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την τελική νίκη, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ