Η Ουκρανία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ για «συμφωνία ασφαλείας»
Copyright 2024 The Associated |
Στόλτενμπεργκ και Σούνακ επιθεωρούν οπλισμό στην Πολωνία |
Πέρα από το ουκρανικό μέτωπο και τους ακριβείς όρους τερματισμού ή «παγώματος» του πολέμου εκεί, κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, τόσο απέναντι στη Ρωσία όσο και μεταξύ δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα.
Μετά την έγκριση των 61 δισ. δολαρίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ - τα οποία μπλοκάρονταν επί μήνες από τους Ρεπουμπλικάνους - ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ υποσχέθηκε το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης του Λονδίνου για το Κίεβο, προειδοποιώντας ότι αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο «δεν θα σταματήσει στα πολωνικά σύνορα».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέφτηκε χθες τη Βαρσοβία, όπου συζήτησε για την «ευρωπαϊκή ασφάλεια» και την «απειλή από τη Ρωσία» με τον Πολωνό ομόλογό του Ντ. Τουσκ και τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ. Στη συνέχεια είχε προγραμματισμένη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς.
Η Βρετανία σχεδιάζει να δώσει «ζωτικής σημασίας» εξοπλισμό στο Κίεβο: 400 στρατιωτικά οχήματα, περισσότερους από 1.600 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» κ.ά., 4 εκατ. τεμάχια πυρομαχικών, 60 σκάφη και επιπλέον 500 εκατ. λίρες σε στρατιωτική χρηματοδότηση, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 3 δισ. λίρες το οικονομικό έτος 2024.
Η πρόσθετη χρηματοδότηση των 500 εκατ. λιρών από τα αποθέματα του υπουργείου Οικονομικών θα χρησιμοποιηθεί για την παράδοση πυρομαχικών, αεροπορικής άμυνας και βρετανικών drones, καθώς και για τεχνική υποστήριξη στο μέτωπο.
Το υπουργείο Αμυνας θα στείλει αυτό που προανήγγειλε ως «το μεγαλύτερο ενιαίο πακέτο εξοπλισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσει στην αποτροπή της ρωσικής εισβολής σε αέρα, ξηρά και θάλασσα».
«Η υπεράσπιση της Ουκρανίας από τις βάναυσες φιλοδοξίες της Ρωσίας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά μας και για όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Σούνακ, υπογραμμίζοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα παίζει πάντα τον ρόλο του στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ασφάλειας, υπερασπίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα, και στο πλευρό των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ».
Η Βρετανία έχει δεσμεύσει από τον Φλεβάρη του 2022 μέχρι σήμερα σχεδόν 12 δισ. λίρες για την Ουκρανία, από τα οποία τα 7,1 δισ. προορίζονται για στρατιωτική βοήθεια και τα υπόλοιπα για «ανθρωπιστική» και οικονομική υποστήριξη.
Στην πρώτη του προσωπική συνάντηση με τον νέο Πολωνό πρωθυπουργό, ο Σούνακ συζήτησε ακόμα την ενίσχυση των δεσμών Βρετανίας - Πολωνίας στον τομέα της Αμυνας και Ασφάλειας, όπως η ανάπτυξη μιας μοίρας «Typhoon» της βρετανικής Αεροπορίας για περιπολίες του ΝΑΤΟ πάνω από την Πολωνία το επόμενο έτος.
Περίπου 400 Βρετανοί στρατιώτες σταθμεύουν μόνιμα στην Πολωνία, ενώ τουλάχιστον 8.000 έχουν λάβει μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Steadfast Defender» στην Πολωνία, τη μεγαλύτερη ΝΑΤΟική άσκηση εδώ και δεκαετίες.
Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.
Ο Τουσκ χαρακτήρισε την επίσκεψη των Σούνακ και Στόλτενμπεργκ στη Βαρσοβία «μέρος του σχεδίου της Πολωνίας να αποκαταστήσει και να διευρύνει τη θέση της στην ασφάλεια της Ευρώπης», ενώ παράλληλα η Πολωνία ενισχύει τις Ενοπλες Δυνάμεις της και συμμετέχει σε απόπειρες αναβίωσης του «Τριγώνου της Βαϊμάρης» με τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Νωρίτερα, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρ. Ντούντα είχε δηλώσει την ετοιμότητα της Βαρσοβίας να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα, εφόσον το αποφασίσει το ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να αλλάξει τη διάταξη των πυρηνικών του δυνάμεων ή να αναπτύξει τέτοιες δυνάμεις στην Πολωνία, δήλωσε χθες από τη Βαρσοβία ο Στόλτενμπεργκ.
«Δεν υπάρχουν σχέδια για επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ», ούτε «για ανάπτυξη άλλων πυρηνικών όπλων σε περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ», είπε.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα, έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ότι Ουάσιγκτον και Κίεβο «έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε διμερή συμφωνία ασφαλείας» και προχώρησαν επίσης ως προς το ζήτημα της παράδοσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας υπέγραψε τους τελευταίους μήνες διμερείς «συμφωνίες ασφαλείας» με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Φινλανδία.
Πρόκειται ουσιαστικά για δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη μακροπρόθεσμα στην Ουκρανία, ή για κοινή παραγωγή όπλων σε ουκρανικό έδαφος.
Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Ζελένσκι ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια θα σταλεί γρήγορα.
Ο δε γγ του ΝΑΤΟ εκτίμησε - με φόντο τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα - ότι ανεξαρτήτως της έκβασης των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ η Ουάσιγκτον θα παραμείνει «ισχυρή και αφοσιωμένη» σύμμαχος του ΝΑΤΟ, καθώς «το ΝΑΤΟ καθιστά τις ΗΠΑ ασφαλέστερες και ισχυρότερες».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταρτίζει και αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις οι οποίες ενδέχεται ακόμα και να αποκλείσουν κάποιες κινεζικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal».
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν η κίνηση «να βάλει τέλος στην εμπορική υποστήριξη της Κίνας στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία».
Η Κίνα καταδίκασε - παραμονή της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν - τις «αβάσιμες κατηγορίες» των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον μόλις ανακοίνωσε «ένα νομοσχέδιο αρωγής μεγάλης κλίμακας προς την Ουκρανία».
«Η προσέγγιση αυτή είναι εξαιρετικά υποκριτική και παντελώς ανεύθυνη, και η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτήν», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως το Πεκίνο «εφαρμόζει με συνέπεια τους κανονισμούς που σχετίζονται με την εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης».
Η Ελβετία έχει δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία 14,2 δισ. δολαρίων που βρίσκονται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων αποθεματικών και περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο προειδοποίησε για αντίποινα απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια από τις ΗΠΑ για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει», λέγοντας ότι θα είναι παράνομη, θα θέσει επικίνδυνο προηγούμενο και θα αμφισβητηθεί σε δικαστήριο.
Στο πακέτο των 95 δισ. δολαρίων που υιοθέτησε το Σάββατο η Βουλή των Αντιπροσώπων για παροχή στρατιωτικής βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ, Ταϊβάν κ.ά. περιλαμβάνεται μέτρο για την πιθανή μεταβίβαση κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία.
«Πρόκειται για κατάρρευση όλων των θεμελίων του οικονομικού συστήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει κάποιο είδος αντιποίνων και νομικών ενεργειών.
«Αν εφαρμοστούν τέτοιου είδους μέτρα, πολλές χώρες και επενδυτές θα το σκέφτονται δέκα φορές προτού επενδύσουν στην αμερικανική οικονομία ή αν θα διατηρήσουν τα ενεργητικά τους εκεί», σημείωσε.
Η Μόσχα έχει ήδη θέσει υπό προσωρινή διαχείριση «δυτικά» περιουσιακά στοιχεία εταιρειών που εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά και έχει επιβάλει πολλές μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων από ξένους σε εγχώριους αγοραστές, με εκπτώσεις τουλάχιστον 50%.
Στο μεταξύ ο γερμανικός όμιλος οικοδομικών υλικών «Knauf», μετά από παρουσία 30 και πλέον ετών, σταματά την επιχειρηματική του δραστηριότητα στη Ρωσία. Στην ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνεται ότι η ίδια αποφάσισε να μεταβιβάσει στην εγχώρια διοίκηση ολόκληρη την επιχειρηματική της δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων της εξόρυξης πρώτων υλών, της παραγωγής και των πωλήσεων, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των περισσότερων από τους 4.000 εργαζόμενους. Οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν την απόφαση αυτή.
Ο όμιλος «Knauf» δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους λόγους αποχώρησης, ωστόσο βρέθηκε στο στόχαστρο των επικρίσεων λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη Ρωσία, όπως επίσης στην κατεχόμενη Μαριούπολη.
Η εκπομπή «Monitor» του τηλεοπτικού δικτύου ARD παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον δύο γερμανικές εταιρείες, η «Knauf» και η «WKB Systems», συμμετείχαν στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, με το γερμανικό ΥΠΕΞ να σχολιάζει ότι αυτό «εξυπηρετεί μόνο τη ρωσική προπαγάνδα», ενώ το υπουργείο Οικονομίας προέτρεψε να ελεγχθούν οι γερμανικές εταιρείες για παραβιάσεις των κυρώσεων.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν χτες τις εργασίες για την οριοθέτηση των συνόρων τους στο τμήμα Baganis-Voskepar στην επαρχία Tavush, ανακοίνωσε το αρμένικο υπουργείο Εσωτερικών.
Νωρίτερα η Αρμενία είχε συμφωνήσει να παραδώσει στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερις οικισμούς στην επαρχία Ταβούς, όπου ζουν ελάχιστοι κάτοικοι αλλά έχουν στρατηγική σημασία.
«Ο αυτοκινητόδρομος Baganis-Voskepar έχει κλείσει για να πραγματοποιηθούν εργασίες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων σε παρακείμενο έδαφος και να αποτραπεί η είσοδος πολιτών σε παρακείμενες ναρκοθετημένες περιοχές», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Μάλιστα, η αρμενική πλευρά τονίζει ότι «οι φήμες που υποστηρίζουν ότι μέρος του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας θα περάσει στο Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν προγραμματίζονται αλλαγές στη γραμμή επαφής Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν σήμερα (σ.σ. χτες). Μετά την οριοθέτηση των συνόρων, τα συνοριακά στρατεύματα της Αρμενίας θα ασχοληθούν με την προστασία των συνόρων».
Στη περιοχή Ταβούς, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες οριοθέτησης των συνόρων, συνεχίζονται διαδηλώσεις. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους στους παραμεθόριους οικισμούς Baganis, Voskepar, Kirants, Noyemberyan.
Χτες πολίτες απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Αρμενίας - Γεωργίας κοντά στη λίμνη Σεβάν στην Αρμενία, διαμαρτυρόμενη για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν.
Ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, χαρακτήρισε χτες «αρκετά ρεαλιστικό» να υπογραφεί συνθήκη «ειρήνης» με την Αρμενία μέχρι τον Νοέμβρη.
Οι διαπραγματεύσεις Γερεβάν - Μπακού για οριοθέτηση των συνόρων και υπογραφή συνθήκης «ειρήνης» είναι μέρος του γεωπολιτικού ανταγωνισμού διαφόρων «παικτών» στον νότιο Καύκασο, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας, αλλά και της Τουρκίας, του Ιράν κ.ά.
Χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κάλεσε τις αρμενικές αρχές να αναγνωρίσουν την υπάρχουσα πραγματικότητα προκειμένου να επεξεργαστούν έναν οδικό χάρτη για την «εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία».
«Μια νέα τάξη πραγμάτων εγκαθιδρύεται στην περιοχή τώρα. Είναι καιρός να ξεχάσουμε το παρελθόν» και ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, «το συνειδητοποιεί αυτό», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «το παράθυρο της ευκαιρίας δεν θα μείνει ανοιχτό για πάντα».
Στο μεταξύ, τη Μόσχα επισκέφτηκε προχθές ο Αζέρος Πρόεδρος, Ι. Αλίεφ, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η υλοποίηση κοινών περιφερειακών έργων, όπως ο διεθνής διάδρομος μεταφορών Βορρά - Νότου, που συνδέει τη Ρωσία με το Ιράν και την Ινδία μέσω του Αζερμπαϊτζάν.
Εξάλλου, δεν αποκλείεται να συζητήθηκε η συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στην ανοικοδόμηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και η συνεργασία στα καύσιμα και την Ενέργεια.
Η συνάντηση Πούτιν - Αλίεφ πραγματοποιήθηκε με φόντο την «επιδείνωση» των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Γερεβάν και τη «στροφή» της κυβέρνησης Πασινιάν προς τη «Δύση».