ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Διατηρούν σημαντικές διαφωνίες αλλά και κοινά συμφέροντα

Εγινε χτες στην Αγκυρα διμερής συνάντηση στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου σε Υψηλό Επίπεδο Τουρκίας - ΕΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στην τουρκική πρωτεύουσα
Από τη χτεσινή συνάντηση στην τουρκική πρωτεύουσα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τουρκία και ΕΕ διατηρούν σημαντικές διαφωνίες αλλά εξακολουθούν και να εντοπίζουν σημαντικά οφέλη στη συνεργασία τους, όπως επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση που είχαν στην Αγκυρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου σε Υψηλό Επίπεδο Τουρκίας - ΕΕ.

Σε Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση αναφέρεται - σύμφωνα με αντίγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό ΥΠΕΞ - ότι σε αυτήν υπογραμμίστηκε «η στρατηγική σημασία των τουρκο-ευρωπαϊκών σχέσεων» και ότι οι δύο πλευρές «μένουν δεσμευμένες στη διατήρηση ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου, για τη συζήτηση που είναι ψηλά στην ατζέντα και των δύο, με τρόπο περιεκτικό από την πλευρά της αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων και συνεργασίας σε ουσιώδεις τομείς κοινού συμφέροντος».

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Ανακοινωθέν αναφέρει ότι αυτή «μπορεί να παράσχει ένα σημαντικό πλαίσιο για την πλήρη ανάδειξη της δυναμικής που έχει η σχέση Τουρκίας - ΕΕ όπως και για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία». Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων - τονίζεται - συζητήθηκαν ειδικά οι πρόσφατες εξελίξεις και η συνεργασία σε κρίσιμες θεματικές ενότητες όπως το εμπόριο, η τελωνειακή ένωση αλλά και η Ασφάλεια, η Ενέργεια, το Μεταναστευτικό, η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Αποφασίστηκε, μάλιστα, να εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο πλευρών για να υπάρξουν νέα διακριτά αποτελέσματα στους παραπάνω τομείς.

Ειδικά για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» τονίζεται πως οι δύο πλευρές «ακολουθούν συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας».

Ακόμα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση σε όλη την περιοχή (μεταξύ άλλων και για Συρία, Λιβύη, Ιράκ κ.τ.λ.). Ειδικά για τα Βαλκάνια, το Ανακοινωθέν μιλά για «κοινό συμφέρον» που έχουν οι δύο πλευρές από «τη σταθερότητα και ευημερία των Δυτικών Βαλκανίων και τη στήριξη της προόδου στην ευρωπαϊκή τους πορεία». Για το Κυπριακό διαμηνύεται «πλήρης και αποφασιστική στήριξη» στις προσπάθειες «των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του γγ του ΟΗΕ προς μια περιεκτική διευθέτηση του Κυπριακού». Ειδική αναφορά γίνεται και στη σημασία διατήρησης της Διεθνούς Συμφωνίας που υπογράφτηκε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ) και ειδικά για τη «διατήρηση των οικονομικών οφελών που έχουν προκύψει για το Ιράν από την ακύρωση των κυρώσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας».

Κρίσιμες αντιθέσεις αλλά και συγκλίσεις ανέδειξαν και οι δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση.

Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι «κάθε πολιτική παρεμπόδιση της Τουρκίας στην πραγματικότητα θα έβλαπτε την ίδια την ΕΕ» και ότι «μόνο μια ΕΕ με την Τουρκία μπορεί να γίνει αληθινά διεθνής παράγοντας».

Η Μογκερίνι ανέφερε ότι «η Τουρκία αποτελεί κρίσιμο στρατηγικό εταίρο για την ΕΕ» και ότι οι διμερείς σχέσεις «είναι εξαιρετικά σημαντικές όχι μόνο για την ΕΕ και την Τουρκία αλλά επίσης πολύ σημαντικές για την περιοχή μας και γενικά για τη διεθνή εξωτερική πολιτική». Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΕΕ επιθυμεί μια ισχυρή Τουρκία και μια ισχυρή συνεργασία μαζί της», ότι «θέλουμε μια Τουρκία που θα είναι σταθερή, ευήμερη και δημοκρατική, ως γείτονας που μπορούμε να δουλέψουμε μαζί του δίπλα - δίπλα σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «στον σημερινό κόσμο είναι δύσκολο να βρεθεί πιο αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος από την ΕΕ». Σημειωτέον ότι η Μογκερίνι επιδοκίμασε ειδικά «τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν» στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία και αναφέρθηκε ειδικά στη συμφωνία, όπου κατέληξαν στο Σότσι το Σεπτέμβρη Ρωσία και Τουρκία.

Αλλά και ο Χαν, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι δύο πλευρές «πρέπει να συγκεντρωθούμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπου είναι εφικτά θετικά αποτελέσματα».

Φυσικά, δεν απουσίασε και η δυσαρέσκεια για διαφορετικές απόψεις. Για παράδειγμα, η μεν Αγκυρα εξέφρασε προσδοκίες για καλύτερη συνεργασία στην «αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων», εννοώντας οργανώσεις που η ίδια θεωρεί απειλή για τα συμφέροντά της (ΡΚΚ, Κούρδους Συρίας, αλλά και FETO κ.ά.). Η δε ΕΕ ζήτησε επιτάχυνση της υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων που προϋποθέτει η ένταξη στην ΕΕ, προκειμένου φυσικά να ευνοηθούν ακόμα περισσότερο τα ευρωενωσιακά μονοπώλια από τη συνεργασία με μια σημαντική δύναμη όπως είναι η Τουρκία, σε μια τόσο σημαντική «γειτονιά»...


ΙΤΑΛΙΑ
Νέες αρνητικές προβλέψεις για την οικονομία

ΡΩΜΗ.--

Συνεχίζονται οι αρνητικές προβλέψεις για την ιταλική οικονομία, με φόντο και τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Βρυξελλών - Ρώμης για τον προϋπολογισμό που έχει συντάξει η κυβέρνηση «Κινήματος 5 Αστέρων» - «Λέγκας». Η Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας (ISTAT) σε νέες της εκτιμήσεις αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, εκτιμώντας ότι φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,1%, αντί για 1,4% που είχε εκτιμήσει τον περασμένο Μάη. Αναγνώρισε συγκεκριμένα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας «επιβραδύνονται». Το 2017 η ανάπτυξη είχε φτάσει το 1,6%. Για το 2019 η ISTAT υποστήριξε ότι θα υπάρξει «αμυδρή αύξηση», στο 1,3%.

Αλλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), Λόρενς Μπουμ, δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με διάφορους κινδύνους, περιγράφοντας την Ιταλία ως έναν από αυτούς. Αναφέρθηκε ειδικά στην «αύξηση των σπρεντ» (επιτοκίων δανεισμού) για τα ιταλικά ομόλογα και υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος «μετάδοσης» προβλημάτων σε άλλες οικονομίες, αν και προς το παρόν είναι περιορισμένος.

Στο μεταξύ, μετά την ενεργοποίηση της λεγόμενης «διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος» που ανακοίνωσε προχτές η Κομισιόν σε βάρος της Ρώμης, χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι «αν πρόκειται για το συμφέρον των Ιταλών, δεν θα γίνουν υποχωρήσεις». Παράλληλα όμως, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από πνεύμα υπευθυνότητας» και πως «δεν υπάρχει καμία υποτιθέμενη ανταρσία κατά των κοινών κανόνων». Ανέφερε ακόμα ότι «με την Ευρώπη υπάρχει ένας κοινός στόχος» και ότι αυτός είναι «η καταβολή προσπάθειας για τη μείωση του δημόσιου χρέους».

Στο γνώριμο, πιο έντονο ύφος του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι είπε ότι «δεν θα κάνουμε βήμα πίσω... Υπάρχει μια συνολική ιδέα για την Ιταλία που αναπτύσσεται».

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, υποστήριξε ότι «το να δραματοποιούνται οι διαφορές ανάμεσα στην Ιταλία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ωφελεί κανέναν, ζημιώνει την ιταλική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία (...) Αυτή η διαπίστωση αποτελεί και τη βάση της δέσμευσής μας να συνεχίσουμε το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης». Εξέφρασε δε την άποψη ότι «η κύρια διάσταση απόψεων αφορά το στόχο ενός ελλείμματος που στην πραγματικότητα είναι περιορισμένο» και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Ρώμης να διασφαλίσει μηχανισμούς υπεράσπισης του κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της χώρας «είναι υπό έλεγχο, όπως θα είναι υπό έλεγχο, με ειδικούς μηχανισμούς, και η μείωση της σχέσης δημόσιου χρέους - ΑΕΠ (...) Πρόκειται για έναν στόχο ο οποίος υπογραμμίστηκε επανειλημμένα από την κυβέρνηση, είναι δέσμευση η οποία θα τηρηθεί».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ιταλικά ΜΜΕ εστιάζουν σε διαφωνίες που παραμένουν στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, εκτιμώντας ότι αυξάνονται οι δυσκολίες για τη «συγκατοίκησή» τους στην εξουσία. Τελευταία αφορμή ήταν μια τροπολογία σε σχέδιο νόμου για την «καταπολέμηση της διαφθοράς» που πέρασε στη Βουλή, με τη στήριξη βουλευτών της «Λέγκας» και παρά την αντίθετη γνώμη της κυβέρνησης (ειδικά του M5S). Ορισμένοι εκτιμούν ότι με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά της «Λέγκας» - έρχεται πρώτη με πάνω από 30% σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις - θα μπορούσε να σταθεί και μόνη της στην κυβέρνηση. Ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προερχόμενος από τη «Forza Italia» (FI) του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ισχυρίστηκε ότι «ο γάμος ανάμεσα στη "Λέγκα" και το M5S είναι καταδικασμένος σε αποτυχία» και αναφερόμενος στη συνεργασία της FI με τη «Λέγκα» στις τοπικές αρχές πολλών περιοχών έκανε λόγο για «συμμαχία που νικάει».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ζητά εξηγήσεις από την ουγγρική κυβέρνηση για το άσυλο στον Γκρούεφσκι

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, πρέπει να δώσει μια «λογική απάντηση» σχετικά με την απόφαση της χώρας του να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ανέφερε σήμερα στο «Twitter» ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Ο Χαν έγραψε στο «Twitter» ότι έχει δει δημοσιεύματα για την παραχώρηση ασύλου στον Γκρούεφσκι από την Ουγγαρία που είναι χώρα - μέλος της ΕΕ: «Αν επιβεβαιωθούν, αναμένω μια λογική απάντηση για το σκεπτικό από τον Βίκτορ Ορμπαν».

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα του έξι μήνες αφότου καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση ως ένοχος κατηγοριών για διαφθορά, δήλωσε την Τρίτη ότι του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία. Η ΠΓΔΜ αναγνωρίστηκε επισήμως ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ το 2005, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες. Επίσης, ο Γκρούεφσκι πρώην επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου στη σημερινή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, εθνικιστικού VMRO - DPMNE, εξέφρασε θέσεις πιο κοντά στη Ρωσία χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείει και το παζάρι με ΝΑΤΟ και ΕΕ. Και η σημερινή ηγεσία του κόμματος αυτού αντιτάσσεται από άποψη τακτικής στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά είναι υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αυτόν, άλλωστε, τον βασικό σχεδιασμό υπηρετεί και η συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ, όπου «σημαιοφόρος» ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έναν σχεδιασμό που είναι επιζήμιος και για τους δύο λαούς, γιατί εδραιώνει τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό στην περιοχή που όχι μόνο δεν είναι «παράγοντας ασφάλειας» όπως παρουσιάζεται, αλλά ο κύριος υπεύθυνος για το αιματοκύλισμα λαών, όταν ξαναχάραζε τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας, κάτι που είναι σίγουρο ότι δεν θα διστάσει να ξανακάνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ