ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Δράση για τα προβλήματα των προσφύγων

Σειρά πρωτοβουλιών ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «Πάτρα - Μπροστά» και η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας

Την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων στην Πάτρα και την ικανοποίηση του βασικού τους αιτήματος για τον εφοδιασμό εγγράφων, με τα οποία θα μπορούν να μεταβούν στις χώρες προτίμησής τους, ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου στελέχη της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας «Πάτρα - Μπροστά» και της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει επίσης η ΝΑΣ Αχαΐας, η Δημοκρατική Συσπείρωση και το Συντονιστικό Πολιτιστικών Συλλόγων.

Στην Πάτρα - υπενθυμίζουμε - έχουν καταφύγει περισσότεροι από 2.500 πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στους οποίους και παράλληλα αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία και την καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις που επιδιώκουν την οριστική εκδίωξή τους από την Πάτρα.

Οπως σημείωσε ο Κώστας Πελετίδης, επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα - Μπροστά» και δημοτικός σύμβουλος, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα φέρουμε το θέμα τόσο στη Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, θα προχωρήσουμε σε διάβημα στους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας, θα συναντηθούμε με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Ερυθρό Σταυρό και τον Συνήγορο του Πολίτη.

Παράλληλα, καλούμε τους αρμόδιους φορείς της πόλης μας να παρέμβουν για την εξασφάλιση της υγείας των προσφύγων ενώ το Σάββατο 23 Φλεβάρη, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μ.μ., καλούμε τον πατραϊκό λαό να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια σε ρούχα, κουβέρτες, υπνόσακους και τρόφιμα».

Από την πλευρά του ο Αντρέας Αντωνόπουλος, επισήμανε πως «η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες τους αναγκάζει να ζουν στις πλέον απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες. Τα μέτρα δίωξης και αποκλεισμού δε λύνουν κανένα πρόβλημα. Χρειάζεται να σταματήσουν οι συλλήψεις, οι διωγμοί και οι αποκλεισμοί».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Η θέση μας είναι να δοθεί τώρα άδεια παραμονής και να διευκολυνθούν για να μεταβούν στις χώρες προτίμησής τους. Οποιος επιθυμεί πολιτικό άσυλο να του χορηγηθεί άμεσα. Επιπρόσθετα, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί οργανωμένος χώρος υποδοχής στην Πάτρα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, προληπτική ιατρική και υγειονομική περίθαλψη».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ»
Αγώνας για τα συμφέροντα των μαχόμενων, μισθωτών δικηγόρων

Στις 24 και 25 Φλεβάρη οι εκλογές στους δικηγόρους

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μ. Κοκκινάκης, Α. Αντανασιώτης, Χ. Μαρούλη, Κ. Ρεπούση και Κ. Κούτρας
Από αριστερά προς τα δεξιά: Μ. Κοκκινάκης, Α. Αντανασιώτης, Χ. Μαρούλη, Κ. Ρεπούση και Κ. Κούτρας
Στα προβλήματα και τις αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας των μαχόμενων δικηγόρων απαντά η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων Αθήνας», η οποία χτες πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση (ενόψει των εκλογών στις 24 και 25 Φλεβάρη) στην οποία έντονη ήταν η παρουσία νέων δικηγόρων και κυρίως γυναικών.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ και επικεφαλής της παράταξης Μανώλης Κοκκινάκης δίνοντας το στίγμα της Αγωνιστικής Συμπαράταξης, σημείωσε πως η παράταξη επιχειρεί να αναδείξει την άλλη αντίληψη για τη δικηγορία και τους λειτουργούς της. «Δεν επιθυμεί να εκπροσωπήσει όλους τους δικηγόρους», ανέφερε ο Μ. Κοκκινάκης. «Υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων μαχόμενων δικηγόρων με την πρόταση για συλλογικές μορφές άσκησης της δικηγορίας, η οποία θα βασίζεται στην ισότιμη συνεργασία, στην επιστημονική εξειδίκευση και στη σχετική αυτοτέλεια κάθε συνεργαζόμενου δικηγόρου. Προτείνει τη συνεργατική δικηγορία και όχι το κεφαλαιουχικό και μονοπροσωπικό πρότυπο του γραφείου - επιχείρησης. Και διεκδικεί μέτρα στήριξης των μορφών αυτών δικηγορίας (με φορολογικά κίνητρα, χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Νομικών για επαγγελματική στέγη, εξοπλισμό κλπ.)».

Ο Μ. Κοκκινάκης παρουσίασε τον απολογισμό της πλούσιας δράσης της παράταξης την 3ετία που πέρασε, όπου μεταξύ των άλλων σημείωσε:

  • Ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη λύση των προβλημάτων των ασκούμενων δικηγόρων (εξετάσεις ασκούμενων, λήψη απόφασης του ΔΣ του ΔΣΑ για την ελάχιστη αμοιβή των έμμισθων συνεργατών δικηγόρων κλπ.).
  • Αποκάλυψε και κατήγγειλε την απόφαση της ηγετικής ομάδας του ΔΣΑ για ιδιωτική ασφάλιση των δικηγόρων, όπου ο Σύλλογος προσπάθησε να λειτουργήσει ως πράκτορας ασφαλιστικών εταιρειών.
  • Εκανε προτάσεις για την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του Ταμείου Νομικών, μετά μάλιστα την κατάργηση του παρακρατήματος από το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων και την καθιέρωση του ΦΠΑ.
  • Πρωτοστάτησε σε όλες τις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις.
  • Πρωτοστάτησε στη λήψη απόφασης από τον ΔΣΑ για καταδίκη του «αντικομμουνιστικού μνημόνιου», το ξήλωμα των «καμερών παρακολούθησης», την καταδίκη της απαγωγής των Πακιστανών μεταναστών.
  • Κατήγγειλε το «ευρωσύνταγμα», την οδηγία Σανιδά για την παρακολούθηση με τις ηλεκτρονικές κάμερες κλπ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μ. Κοκκινάκης στο Ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι ήρθε η ώρα «να αποκρούσουμε την κλιμακούμενη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Ο υποψήφιος της παράταξης Αντώνης Αντανασιώτης ανέφερε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μπήκαν στο περιθώριο τα προβλήματα των μαχόμενων δικηγόρων και κυριάρχησαν τα καθημερινά «πάρτι» στα μπαράκια του Κολωνακίου, οι κοσμικές συγκεντρώσεις και τα φυλλάδια των υποψηφίων του μεγαλοδικηγορικού συνδικαλισμού σε ιλουστρασιόν χαρτί.

«Εμείς, συνέχισε ο Α. Αντανασιώτης, βρισκόμαστε στην αντίπερα όχθη του ποταμού με τις παρατάξεις αυτές. Θέλουμε να εκφράσουμε τα συμφέροντα των υπαλλήλων, των λεγόμενων "συνεργατών" δικηγόρων σε μεγάλα γραφεία, που απασχολούνται ανασφάλιστοι, με μισθούς συχνά κατώτερους και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που τους βρίσκουν πολλές φορές τα χαράματα στο γραφείο, που στριμώχνονται στις ουρές να πάρουν ένα πιστοποιητικό ή να βγάλουν μια φωτοτυπία, που αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Εκφράζουμε τους νέους δικηγόρους που δανείζονται για να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους με αντίτιμο μία αβέβαιη σύνταξη της τάξης των 450 ή 500 ευρώ».

  • Την ανάγκη ανάπτυξης μιας διαφορετικής πολιτικής και συνδικαλιστικής άποψης από αυτήν που εκφράζουν οι συμβιβασμένες παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των δικηγόρων και την οργάνωση πάλης για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, επισημαίνει η Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων Πειραιά, με υποψήφιο πρόεδρο τον Δικαίο Χασανάκο, ενόψει των εκλογών και στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Μεγάλες «πληγές» στις καλλιέργειες

Σε απόγνωση φτωχοί αγρότες σε Κρήτη, Αρτα και Πρέβεζα.

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στην Κρήτη, τόσο στη γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες νεκρά ζώα, κυρίως νεογέννητα, που πέθαναν από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ μεγάλη ήταν η μείωση της παραγωγής γάλατος.

Οι ζημιές, σε συνδυασμό με τις πανάκριβες ζωοτροφές και τη χαμηλή τιμή του γάλατος, δημιουργούν σοβαρά και αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα στους κτηνοτρόφους της Κρήτης, οι οποίοι ζητούν την άμεση αποζημίωση για τα ζώα που πέθαναν, για τη μείωση της γαλακτοπαραγωγής, τις ζημιές στους στάβλους, καθώς και επιδότηση των ζωοτροφών.

Την παραγωγή τους, όμως, από τον παγετό έχασαν και πολλοί ιδιοκτήτες θερμοκηπίων. Σε πολλές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, οι ζημιές φτάνουν μέχρι και το 100% της παραγωγής και σε άλλες από 30% έως 70%, ενώ ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί το σύνολο της καταστροφής. Επίσης, ζημιές σε θερμοκήπια προκλήθηκαν από την κατάρρευση των πλαστικών κάλυψης από το βάρος του χιονιού.

Ζημιές σε Αρτα - Πρέβεζα

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, στην Αρτα τα εσπεριδοειδή έχουν υποστεί ζημιές τόσο στον καρπό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο. Ο παγετός έπληξε χιλιάδες στρέμματα με δενδρύλλια νεαρής και μικρής ηλικίας που ανασυστάθηκαν από τον παγετό του 2004, με αποτέλεσμα η καταστροφή σε αυτά να είναι σχεδόν ολική.

Στην Πρέβεζα σημειώθηκαν ζημιές μικρότερης έκτασης σε υπαίθρια κηπευτικά και στην πατάτα. Οπως και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, για τις οποίες οι παραγωγοί λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και προκειμένου να προστατεύσουν την παραγωγή τους χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερο πετρέλαιο, το οποίο μετά και την εφαρμογή του μέτρου για την ενοποίηση του ειδικού φόρου θέρμανσης και κίνησης προμηθεύονται ακριβότερα (από 71 λεπτά το λίτρο σε 1,10 ευρώ).

Κυβερνητικές ...υποσχέσεις

Υποσχέσεις για δίκαιες και αντικειμενικές εκτιμήσεις και για γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων έδωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε Λακωνία και Αργολίδα. Ο Αλ. Κοντός σε σχετικές δηλώσεις ανέφερε πως «συνεργεία του ΕΛΓΑ είναι ήδη κοντά στους αγρότες, έτσι ώστε να δοθούν οι πρώτες οδηγίες». Βέβαια, κάθε φορά που γίνονται ζημιές οι αγρότες ακούνε πάντα τις ίδιες δηλώσεις από τους εκάστοτε κυβερνώντες, αλλά ποτέ δε λαμβάνουν πλήρεις αποζημιώσεις που να καλύπτουν το 100% της ζημιάς.

Νέος σεισμός 6,1 Ρίχτερ

Νέος σεισμός σημειώθηκε χτες στις 20.27, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο νότια της Μεθώνης, 200 χλμ. νοτιοδυτικά της Αθήνας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων, πρόκειται για μετασεισμό, της ισχυρής δόνησης των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα 11/2, στον ίδιο χώρο. Σημειώνεται ότι χτες στη 1.15 μετά τα μεσάνυχτα είχε προηγηθεί ένας ακόμα σεισμός 5,4 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ