«Για εμάς, το ζήτημα της αλληλεγγύης συνδέεται άμεσα με την ανάλογη δράση που πρέπει να αναπτύξουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες το κίνημα, οι μαζικοί φορείς, ο λαός μας συνολικά. Καμία σχέση δεν έχει η αλληλεγγύη με την προσπάθεια των μηχανισμών της ΕΕ, της κυβέρνησης να την ταυτίσουν με τα προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας, τα επιδόματα, το λεγόμενο "κοινωνικό μέρισμα". Με προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που διατηρεί σταθερά 9 στους 10 ανέργους χωρίς επίδομα ανεργίας, ονοματίζει "Εκτακτο Επίδομα Νεανικής Αλληλεγγύης" τη χορήγηση μιας εφάπαξ ενίσχυσης!
(...) Ως δημοτική αρχή, μέσα σε αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο το ασφυκτικό πλαίσιο του "Καλλικράτη", δεν έχουμε καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Συνεχίζουμε στην ίδια ρότα, της ανακούφισης όσο είναι δυνατό των λαϊκών οικογενειών από τα βάρη και τους φόρους που τους φορτώνουν οι πολιτικές της ΕΕ, της κυβέρνησης, του κεφαλαίου. Παίρνουμε μέτρα ελάφρυνσης στην πολιτική δημοτικών τελών και τιμολόγησης του νερού. Διατηρούμε και δεν αυξάνουμε τους υπάρχοντες συντελεστές.
(...) Υλοποιούμε νέες δράσεις στήριξης της λαϊκής οικογένειας, που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες της. Καθιερώσαμε το Λαϊκό Φροντιστήριο, στο οποίο συμμετείχαν 400 παιδιά για τη σχολική χρονιά 2016 - 2017. Λειτουργήσαμε τις παιδικές κατασκηνώσεις στην Πλαζ, τα τρία τελευταία χρόνια ωφελήθηκαν 2.250 παιδιά. Προχωρά η κατασκευή της κατασκήνωσης στα Ροΐτικα. Δημιουργήθηκαν 320 νέες θέσεις στους παιδικούς σταθμού του δήμου μας και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο. Κατασκευάσαμε και διαμορφώσαμε νέους χώρους όπως τα κτίρια στην Πλαζ και τον περιβάλλοντα χώρο, το Νότιο Πάρκο, το Πλατανόδασος, το Ριγανόκαμπο, τον Κόκκινο Μύλο με τη συνδρομή των εργαζομένων του δήμου. Αναπτύσσουμε πολιτιστική δραστηριότητα, τόσο με τις κεντρικές παραγωγές όσο και με δραστηριότητα στις γειτονιές. Μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού παρέχεται δεκατιανό σε 1.200 μαθητές των σχολείων της πόλης μας. 1.500 οικογένειες λαμβάνουν τρόφιμα από την Τράπεζα Τροφίμων. Δραστηριοποιηθήκαμε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη μας από τις πολιτικές της ΕΕ στο Μεταναστευτικό.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, πήραμε πρωτοβουλίες διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους. Διοργανώσαμε τη μεγάλη πορεία αγώνα Πάτρα - Αθήνα, πήραμε νέα αγωνιστική πρωτοβουλία στις 25 Ιούνη στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.
(...) Μας απασχολεί πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μη λεηλατηθούν η περιουσία και οι κόποι μιας ζωής της λαϊκής οικογένειας στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πατρέων για το ζήτημα των πλειστηριασμών. Πήραμε την πολιτική πρωτοβουλία και δεν εφαρμόζουμε το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης για τους μικροοφειλέτες, όπως υποχρεούμαστε από τους νόμους περί είσπραξης των δημοσίων εσόδων.
Η αλληλεγγύη σήμερα πρέπει να εκφραστεί και μέσα από τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, με απόφασή του, διεκδικεί:
Ενάλια αρχαιολογική έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων κατά τη β' ανασκαφική περίοδο το 2016 |
Σε αυτήν την ξεχωριστή έκθεση παρουσιάζονται 37 αντικείμενα, ευρήματα από τις ανασκαφές που διεξάγονται στο χώρο του ναυαγίου από το 2014, συντηρημένα πλέον, για να τα θαυμάσει το κοινό. Ανάμεσά τους το χρυσό δακτυλίδι, εύρημα του 2016, τμήματα από εξαιρετικής ομορφιάς γυάλινα αγγεία, ένα σύνολο από τα πήλινα αγγεία, μέρος κι αυτά του φορτίου του πλοίου, αλλά και κομμάτια από το ίδιο το σκαρί, όλα αντικείμενα που βοηθούν στην ανασύνθεση της εικόνας του αρχαίου ναυαγίου. Ξεχωρίζουν επίσης και τα αντικείμενα που βρέθηκαν μόλις το Σεπτέμβρη του 2017 και εκτίθενται σε δεξαμενές με νερό, καθώς βρίσκονται στο στάδιο της αφαλάτωσης. Τα ευρήματα πλαισιώνονται από εποπτικό υλικό και βίντεο από την υποβρύχια έρευνα.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Μάρτη 2018.
Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 - 16.00, Σάββατο και Κυριακή 10.30 - 14.30.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χτες 11 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ, που εμπλέκονται στην υπόθεση κυκλώματος που εμπορευόταν ανακυκλώσιμο υλικό, προκαλώντας ζημιά περίπου 7 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό. Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς απολογήθηκαν συνολικά 19 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οκτώ αφέθηκαν ελεύθεροι με επιβολή περιοριστικών όρων, ενώ σε άλλους δύο ορίστηκε και καταβολή χρηματικής εγγύησης. Το κατηγορητήριο αφορά κατηγορίες μεταξύ άλλων για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση που δρούσε επί δύο χρόνια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πέλλα, Θήβα και Λαμία.
Οι πληρωμές των υπαλλήλων του ΟΣΕ που «διευκόλυναν» την εμπορία του επίμαχου υλικού γίνονταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, σε κυπριακές και βουλγαρικές τράπεζες, ενώ οι αμοιβές έφθαναν έως και 40.000 ευρώ. Το πολυμελές κύκλωμα λειτουργούσε τουλάχιστον από το Φλεβάρη του 2015. Στα στοιχεία που αξιολόγησε ο ανακριτής αναφέρεται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, και η περίπτωση προϊσταμένου διεύθυνσης του ΟΣΕ, που έναντι αμοιβής 15.000 ευρώ υπέγραψε απόφαση εικονικής μεταφοράς σιδηροδρομικού υλικού από εταιρεία που ανήκε σε ένα από τα αρχηγικά μέλη της σπείρας.
Η «Αντιτρομοκρατική» ανέλαβε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τη διερεύνηση της ανάρτησης σε ιστοσελίδα από την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Μαυροπράσινοι Εμπρηστές», που αναφέρει ότι μέλη της τοποθέτησαν υδροχλωρικό οξύ σε προϊόντα που πρόκειται να τοποθετήσουν σε ράφια σούπερ μάρκετ. Η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει ότι ενημερώθηκαν αμέσως ο ΕΦΕΤ και οι εταιρείες που αναφέρονται στο κείμενο.
Σε προκήρυξη αναφέρεται πως «τα προϊόντα που δηλητηριάστηκαν είναι "Coca-Cola" και "Coca-Cola light" ενάμιση λίτρο, παριζάκι "Υφαντής" 500 και 350 γραμμάρια και το πλήρες γάλα της "Δέλτα". Για κάθε προϊόν δείχνουμε ακριβώς πώς βάλαμε το υδροχλωρικό οξύ και το τελικό αποτέλεσμα όταν αυτό είναι έτοιμο να επανατοποθετηθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ».