Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις για θέματα Πολιτισμού (λ.χ. Νέο Μουσείο Ακρόπολης), με το νομοσχέδιο περί «Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος 2013», εξέφρασαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Εύα Μελά και Κώστας Καζάκος. Παράλληλα, κατήγγειλαν τον υποκριτικό χαρακτήρα των πολιτιστικών «χορηγιών». Η συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο εγκρίνουν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, θα ολοκληρωθεί σήμερα.
Στο θέμα των «χορηγιών» αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος, τονίζοντας: «Οπου εισχωρεί ο έμπορος και το κέρδος, αποδρά ο πολιτισμός, όπως έχει αποδράσει από την Παιδεία, από την Υγεία, από την εργασία. Μέσα σε αυτήν τη φιλοσοφία, εντάσσεται και το ζήτημα των χορηγιών. Αφού πρώτα έχει λεηλατηθεί ο εθνικός πλούτος, ένα μικρό μέρος των κλεμμένων χρημάτων επιστρέφει με τη μορφή κάθε είδους "χορηγιών". Η "χορηγία" είναι μια δραστηριότητα περιβλημένη το μανδύα της χριστιανικής φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης. Αλλά, για να έχουμε κάποιους, πολύ λίγους, "ελεήμονες χορηγούς", πρέπει να συντηρούμε τεράστια πλήθη ελεούμενων πολιτών. Σ' αυτό το σύστημα του απάνθρωπου καπιταλισμού που βιώνουμε, ένας μεγάλος εγκληματίας μπορεί, πολύ εύκολα, να φορέσει την "τήβεννο" του μεγάλου "ευεργέτη"».
Οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι, παρά την πολυετή προσφορά και εμπειρία τους σε σωστικές ανασκαφές, εκθέσεις μουσείων και αναδείξεις αρχαιολογικών χώρων, πετιούνται κυριολεκτικά στα «σκουπίδια».
Εναντιωνόμενοι σ' αυτό, οι αρχαιολόγοι συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, διεκδικώντας: Αμεση εξαίρεσή τους από τις περιοριστικές διατάξεις του ΠΔ 164/2004 (24μηνο), καθώς αποτελεί ακύρωση του επαγγελματικού τους δικαιώματος. Κατάργηση των προσλήψεων με αδιαφανή τρόπο, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης (γραφείο υπουργού). Θέσπιση πλαισίου, που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια των προσλήψεων με αντικειμενικά κριτήρια (προϋπηρεσία, προσόντα, εξειδίκευση, κλπ.). Αμεση πλήρωση των οργανογραμμάτων των υπηρεσιών. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (επιστημονικό, τεχνικό, εργατοτεχνικό, φυλακτικό), με διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά κριτήρια.
Ο 24μηνος περιορισμός του ΠΔ 164/2004 δεν τους επιτρέπει να ξαναδουλέψουν, αφού ο μόνος αποδέκτης της επιστήμης και δουλειάς τους είναι το ΥΠΠΟ. «Θα μπορούσαμε» - λένε - «ίσως να καταλάβουμε την αδιαφορία του ΥΠΠΟ και του υπουργού Αντώνη Σαμαρά, για το πρόβλημα της επιβίωσής μας, αφού 700 αρχαιολόγοι δεν είναι αρκετοί ψήφοι, αλλά δεν κατανοούμε την αδιαφορία για την πολιτιστική μας κληρονομιά και για τον Ελληνα πολίτη».
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων θέτει επίσης και το γενικότερο πρόβλημα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία, ιδίως στην περιφέρεια, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο έργο της, ελλείψει προσωπικού. Οι κενές οργανικές θέσεις των αρχαιολόγων ξεπερνούν τις 550, ενώ οι μόνιμοι αρχαιολόγοι που συνταξιοδοτούνται είναι διπλάσιοι από τους προσλαμβανόμενους. Μουσεία κλειστά, αρχαιολογικοί χώροι ρημαγμένοι - αυτή είναι η «βαριά βιομηχανία» μας...
«Το αλάτι της γης» |
Η ταινία (βραβείο Γάλλων κριτικών, Α' Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και το 1992 ενταγμένη στο Κρατικό Αρχείο Ταινιών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου), «κατέγραψε» τα πάθη και τον απεργιακό αγώνα των εργατών - εργατριών σε ένα ορυχείο του Σίλβερ Σίτι (Νέο Μεξικό), με ερμηνευτές πρόσωπα που βίωσαν την απεργία. Εισαγωγική αφηγήτρια της ταινίας ήταν η Εσπεράνζα Κουιντέρο, γυναίκα ενός απεργού εργάτη και πρωτοπόρα στον αγώνα των εργατριών του ορυχείου για ισότητα των γυναικών στη δουλειά και τον αγώνα.
Η διαχρονικής και επίκαιρης αξίας ταινία (90') γυρίστηκε με σενάριο του Μάικλ Γουίλσον, παραγωγή του Πολ Τζέρικο, φωτογραφία του Σάιμον Λάζαρους, μουσική του Σολ Κέπλαν. Παίζουν: Rosaura Revueltaw, Juan Chacon, Will Geer,David Wolfe, Mervin Williams, David Sarvis. Μην τη χάσετε...
Η Λήδα Πρωτοψάλτη, ως Εκάβη, στις «Τρωάδες» |
Η παράσταση του ΚΘΒΕ σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση της Λήδας Πρωτοψάλτη, μετά από 50 χρόνια ευδόκιμης πορείας (Θέατρο Τέχνης, ελεύθερο θέατρο, «ψυχή» της «Στοάς» τα τελευταία 35 χρόνια) στην Επίδαυρο. Τους άλλους ρόλους ερμηνεύουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Λαμπρινή Αγγελίδου, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Φαίδων Καστρής, Μελέτης Ηλίας, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Δημήτρης Μακαλιάς, Μαρία Δερεμπέ κ.ά.
Σ' ένα βομβαρδισμένο σχολείο, ανάμεσα σε σπασμένα θρανία, πεταμένα βιβλία, ρημαγμένους τοίχους, μια ομάδα παιδιών «παίζει» τον πρόλογο των «Τρωάδων». Σ' αυτό το χώρο - προσωρινό στρατόπεδο αμάχων - συγκεντρώνονται οι Τρωαδίτισσες και το μοιρολόι τους θα γίνει ο θρήνος όλων των ξεριζωμένων του κόσμου, από τους κατακτητικούς πολέμους. Αλλες δεκατέσσερις γυναίκες αιχμάλωτες, έγκλειστες σε ένα χώρο μεταγωγής, μαζί με τέσσερα παιδιά, θρηνούν «γι' αυτά που έπαθαν και γι' αυτά που θα 'ρθουν» κι ο θρήνος τους αγκαλιάζει όλους τους ηττημένους, καταπιεσμένους κι αποδιωγμένους της ανθρωπότητας.
Σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Καλλιόπης Τσουπάκη, χορογραφία Καλλιόπης Σφήκα, σύνθεση ήχων - μουσικό περιβάλλον Δημήτρη Ιατρόπουλου, φωτισμοί Στέλιου Τζολόπουλου.
Διεθνής συνάντηση μουσικών συνόλων από πανεπιστήμια και ακαδημίες, η πρώτη στην Ελλάδα, πραγματοποιείται στις 3-7/7 στην Καβάλα. Ογδόντα φοιτητές από το Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστήμιου, τις Μουσικές Ακαδημίες της Ολλανδίας, το Πανεπιστήμιο Devlet Κωνσταντινούπολης, τα Πανεπιστήμια Βιέννης και Λιντς συμμετέχουν στις συναυλίες.Το κοινό θα παρακολουθήσει ετερόκλητα είδη μουσικής (τζαζ, κλασική, live electronics, παραδοσιακή). Την αυλαία θ' ανοίξει η Συμφωνική Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου, με το έργο του Δημήτρη Μαραγκόπουλου «Αναζητώντας το χωρόχρονο» (παράλληλη προβολή οπτικοακουστικού υλικού που επιμελήθηκε το Ευγενίδιο Πλανητάριο). Ο καθηγητής Θεωρητικής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νεκτάριος Βλαχάκης, θα καταδείξει τους νόμους του σύμπαντος. Η ολλανδική ορχήστρα «Dutch Conservatoires Orchestra» θα ερμηνεύσει, σε πρώτη εκτέλεση, το έργο «opinionpoll-ΑΡΧΕΣΘΑΙ» του Τάσου Ρωσόπουλου, με σολίστ τους Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα) και Θοδωρή Τζοβανάκη (πιάνο).