Μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης από χιλιάδες εργαζόμενους με πάνω από 200 συγκεντρώσεις
Απεργοί διαδηλώνουν στη βόρεια Γαλλία |
Πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 κινητοποιήσεις σε μικρότερες και μεγαλύτερες πόλεις, με βασικό αίτημα να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στο κύμα ακρίβειας που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, αλλά και να μην προχωρήσουν οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.
Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις κατήγγειλαν την επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα και την επιχείρηση τρομοκράτησης που εντείνει η κυβέρνηση με την επιστράτευση εργαζομένων στα διυλιστήρια, όπου συνεχίζεται ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας για αξιοπρεπή μεροκάματα, κόντρα στην αδιαλλαξία της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου, τα κέρδη της οποίας έχουν «απογειωθεί». Η απεργία συνεχίζεται σε διυλιστήρια της «TotalEnergies» και της «Exxon Mobil». Το διυλιστήριο της «Petro Ineos» στη Lavera κατέβηκε σε απεργία χτες.
Στην απεργία συμμετείχαν εργατοϋπάλληλοι από πολλούς κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με αγωνιστικά συνδικάτα στην πρώτη γραμμή.
Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων σε μεγάλες εταιρείες της χημικής βιομηχανίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της FNIC CGT, όπως από «Arkema» και «Air Liquid». Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην πλατφόρμα χημικών της «Lacq/Mourenx», ενώ ξεχώρισε και η συμμετοχή των εργαζομένων στα πυρηνικά εργοστάσια («Gravelines», «Paluel», «Saint-Alban», «Le Bugey», «Tricastin», «Cruas», «Saint-Laurent», «Dampierre», «Cattenom», «Belleville», «Chooz»), καθώς επίσης των εργαζομένων στα πρατήρια καυσίμων και σε εργολάβους αντίστοιχων ομίλων.
Μαζικά απήργησαν και οι λιμενεργάτες σε όλα τα γαλλικά λιμάνια, με μεγάλο αντίκτυπο στις θαλάσσιες μεταφορές, όπως και οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους και στις αστικές συγκοινωνίες του Παρισιού. Σημαντική ήταν η κινητοποίηση εργαζομένων στην Εκπαίδευση και στο Εμπόριο. Στον τομέα των logistics έγινε απεργία μεταξύ άλλων στην «Amazon», αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία «PSA Stellantis».
Την αξία του αγώνα επιβεβαίωσαν και οι αποφάσεις για συνέχιση της απεργίας, όπως των εργαζομένων στα τρένα (SNCF) στη Νορμανδία, στη βόρεια Γαλλία.
Δηλώσεις διαδηλωτών σε ΜΜΕ ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσουν η οργάνωση και ο συντονισμός της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση.
«Βασικό μας αίτημα είναι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, σε όλα τα εργοστάσια και όλους τους κλάδους. Οι εργαζόμενοι "δεν βγαίνουμε πια", η βενζίνη και όλα τα αγαθά πρώτης ανάγκης έχουν ακριβύνει», τόνισε στο Στρασβούργο ο Αμάρ Λαντραά, 56χρονος μεταλλεργάτης.
«Δεν μπλοκάρουμε τη χώρα για ικανοποίηση, η κυβέρνηση είναι αυτή που είναι ενάντια στους εργαζόμενους. Εγώ είμαι εδώ για να στηρίξω το δικαίωμα στην απεργία, είναι σημαντικό γιατί και στις μέρες μας τίθεται υπό αμφισβήτηση», δήλωσε στη Λιόν η Μπερανζέρ, 26χρονη λογοθεραπεύτρια.
Στη Λε Μαν (βορειοδυτικά) η 54χρονη Σαμία εξήγησε ότι κατέβηκε στη διαδήλωση γιατί «δεν βγαίνει» με τα 700 ευρώ μισθό που παίρνει από τις δύο δουλειές (μερικής απασχόλησης) που κάνει...
Στην Τουλούζη, απεργοί εκπαιδευτικοί μέσα από τα πανό που ύψωσαν έξω από σχολεία τόνισαν ότι κινητοποιούνται «και για το μέλλον των μαθητών» τους.
Στη Βαν (βορειοδυτικά), απεργοί στην ιδιωτική Υγεία (κλινική Oceaen) περιφρουρώντας την κινητοποίησή τους έξω από τη κλινική «Ocean» κατήγγειλαν τους επιχειρηματίες του κλάδου, που έχουν πλουτίσει ειδικά μετά από δύο χρόνια πανδημίας και έντασης της εμπορευματοποίησης της Υγείας, αλλά καμία βελτίωση δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους: «Οπως και στην "Total"! Τα κέρδη, ξέρουμε πού πάνε».
Από τη μεριά της η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εντείνει ακόμα περισσότερο την καταστολή, την οποία κουρέλιασε το χθεσινό μαζικό απεργιακό κύμα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολ. Βεράν δήλωσε ότι «θα υπάρξουν όσες επιτάξεις κριθεί απαραίτητο», εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά των συνδικάτων που αρνούνται να συρθούν σε «διαλόγους» κομμένους και ραμμένους στις «αντοχές» των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας.
Από τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στις απεργιακές κινητοποιήσεις του ΕΚ Μασσαλίας |
Οι δύο αντιπροσωπείες παραβρέθηκαν στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας (UD CGT 13), ενώ συμμετείχαν στη χτεσινή μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο βιομηχανικό λιμάνι, ένα από τα σημαντικότερα της Μεσογείου, και συναντήθηκαν με το Σωματείο Λιμενεργατών της Μασσαλίας.
Τις αντιπροσωπείες υποδέχτηκαν θερμά οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου, ενώ είχαν συναντήσεις με συνδικάτα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων.
Σε μήνυμά του ο Φαμπιέν Κρος, γραμματέας του συνδικάτου της CGT στο διυλιστήριο της «Total» στη Λα Μεντ (30 χλμ. από τη Μασσαλία), δήλωσε: «Μας δίνει δύναμη η συντροφική αλληλεγγύη που δεχόμαστε από όλο τον κόσμο και πιο συγκεκριμένα από τους Ελληνες συντρόφους που είναι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και του αγώνα και που μας έχουν δείξει συχνά τον δρόμο και αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμάς. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο και ελπίζουμε αυτό που συνέβη στη Γαλλία να αποτελέσει παράδειγμα στον αγώνα που θα κάνουμε όλοι αυτήν την περίοδο για να σώσουμε τις θέσεις εργασίας μας, τους μισθούς και τις οικογένειές μας, ακόμα και τις χώρες μας από εκεί που θέλουν να μας βουλιάξουν οι καπιταλιστές!».
Διαπραγματεύσεις εν μέσω εντάσεων εξελίσσονται στον «κεντροδεξιό» συνασπισμό για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, ενώ μετά την προχτεσινή συνάντηση των ηγετών των κομμάτων «Αδέλφια της Ιταλίας» και «Φόρτσα Ιτάλια» (FI), Τζόρτζια Μελόνι και Σ. Μπερλουσκόνι, αντίστοιχα, ανακοινώθηκαν «κοινές προθέσεις» και «θετικό κλίμα συνεργασίας».
Υπενθυμίζεται ότι οι γερουσιαστές της FI δεν ψήφισαν τον υποψήφιο των «Αδελφών της Ιταλίας» για πρόεδρο της Γερουσίας, ενώ τις προηγούμενες μέρες ο Μπερλουσκόνι φέρεται να χαρακτήρισε την Μελόνι «υπερφίαλη, προσβλητική, αναιδή και αλαζόνα», η οποία απάντησε πως δεν εκβιάζεται.
Εκτός από τη μοιρασιά στα υπουργεία, οι προχτεσινές διαπραγματεύσεις αφορούσαν και τις «πιο επείγουσες οικονομικές υποθέσεις, αρχίζοντας από την αύξηση του κόστους της Ενέργειας. Ενα θέμα το οποίο, μεταξύ των άλλων, θα είναι και στο επίκεντρο της επόμενης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής», σημειώνει το ανακοινωθέν των δύο κομμάτων, πάνω σε ένα θέμα που είναι αντικείμενο αντιθέσεων μεταξύ τμημάτων των ιταλικών μονοπωλίων, που είτε ζητούν μεγαλύτερη στήριξη είτε αμφισβητούν ακόμη και την «αποτελεσματικότητα» των αντιρωσικών κυρώσεων της ΕΕ.
Σχετικά με τα υπουργεία, ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η FI αναμένεται να εξασφαλίσει πέντε, μεταξύ άλλων τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οικολογικής Μετάβασης και Δημόσιας Διοίκησης, ενώ για το υπουργείο Εξωτερικών «φαβορί» θεωρείται ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντ. Ταγιάνι.
Οσο για τη Λέγκα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο γραμματέας της, Μ. Σαλβίνι, αναμένεται να αναλάβει υπουργός Υποδομών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Παράλληλα, η Λέγκα είναι πιθανό να αναλάβει τα υπουργεία Γεωργίας, Περιφερειακών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Παιδείας ή για τα «οικογενειακά θέματα», αλλά και το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών.
Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» εκτός από την πρωθυπουργία (Τζ. Μελόνι), θεωρείται πιθανό να αναλάβουν τα υπουργεία Αμυνας, Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκών Θεμάτων και να ορίσουν υφυπουργό παρά τη προεδρία της κυβέρνησης.
Η ορκωμοσία της κυβέρνησης είναι πιθανό να γίνει στις 24/10, ενώ η λίστα των υπουργών ενδέχεται να παρουσιαστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σ. Ματαρέλα.
Την αντίδραση του Ισλαμαμπάντ προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε το Πακιστάν «μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο», μια χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά δεν έχει «καμιά συνοχή».
Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, Μπιλαουάλ Μπούτρο Ζαρντάρι, δήλωσε «έκπληκτος» και κάλεσε το Σάββατο τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Ισλαμαμπάντ για να διαμαρτυρηθεί, ενώ ο πρωθυπουργός, Σαχμπάζ Σαρίφ, υποστήριξε ότι η χώρα του είναι ένα «υπεύθυνο πυρηνικό κράτος».
Χτες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Β. Πατέλ, επανήλθε «μαζεύοντας» εμμέσως τις δηλώσεις Μπάιντεν. Είπε ότι «οι ΗΠΑ έχουν εμπιστοσύνη στη βούληση και την ικανότητα του Πακιστάν», ενώ πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ πάντα θεωρούσαν ότι ένα ασφαλές Πακιστάν που ευημερεί είναι ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα».
Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περιπλακεί τα τελευταία χρόνια, όπως έδειξαν η προσπάθεια της προηγούμενης πακιστανικής κυβέρνησης του Ιμράν Καν να ενισχύσει τη συνεργασία της χώρας με την Κίνα και τη Ρωσία, και οι καταγγελίες για αμερικανικό «δάκτυλο» στην ανατροπή της κυβέρνησης Καν που ακολούθησε.