Αποκαλυπτική η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του αρμόδιου υπουργείου
Eurokinissi |
Η φιλότιμη προσπάθεια των πυροσβεστών δεν αρκεί, αν δεν υπάρχει κρατική φροντίδα για πρόληψη |
Η Πυροσβεστική, που θυμίζουμε ότι από το 1998 ανέλαβε και τη δασοπυρόσβεση, με απαξιωμένη τη Δασική Υπηρεσία, βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπη με 3.600 οργανικά κενά, προσωπικό εξουθενωμένο (χαρακτηριστικά, πέρυσι το καλοκαίρι εργάζονταν 15 24ωρα τον μήνα) στο οποίο οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα. Ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών (με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη), όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, φτάνει τους 14.616 υπαλλήλους (9.189 μόνιμοι, 2.427 πενταετείς και 2.500 εποχικοί), με 500 νέους «δασοκομάντος» (ΕΜΟΔΕ) - οι οποίοι θα είναι έτοιμοι επιχειρησιακά στις αρχές του Ιούνη - σε αυτήν την αντιπυρική περίοδο. Οπως έχει αποδειχθεί, οι πυροσβέστες δεν είναι αρκετοί σε σχέση με τις ανάγκες, και απ' αυτούς περίπου 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport», του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων κ.λπ.
Ενώ τονιζόταν τόσο από τον υπουργό όσο και από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ε. Τουρνά, ότι τις φωτιές τις σβήνουν οι επίγειες δυνάμεις σε συνεργασία με τα εναέρια μέσα, ο τελευταίος ανέφερε ότι «δεν μπορούν να προσληφθούν 3.500», παραδεχόμενος το κενό που υπάρχει σε προσωπικό. «Χρειάζεται άλλος τρόπος δόμησης, είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για το πώς θα βγαίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, οι στρατιώτες. Θα βάλουμε με κάποιον τρόπο πενταετούς ή επταετούς, όπως πήραμε τους ΕΜΟΔΕ», ανοίγοντας «παράθυρο» που θα υπονομεύει παραπέρα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά στην Πυροσβεστική. «Φέτος πήραμε αυτούς. Του χρόνου θα προχωρήσουμε στον σχεδιασμό, όπως τον έχει κάνει το ΠΣ, για να το ενισχύσουμε και να μειώσουμε το όριο ηλικίας». Παράλληλα, «βρήκαμε τους εθελοντές» που, όπως ειπώθηκε, από 2.000 φέτος θα είναι 4.000, «που μας δίνουν 400 8ωρες βάρδιες». Ο τελευταίος σχεδιασμός, βέβαια, θα ανοίξει για άλλη μια φορά την «όρεξη» ορισμένων που θέλουν να ενισχύσουν τη λεγόμενη εθελοντική «εργασία» και στην Πυροσβεστική. Αλλωστε «έδαφος» υπάρχει, αφού έχουν γίνει αιτήσεις για 74 νέα πυροσβεστικά κλιμάκια σε περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχουν. Συνολικά στην επικράτεια υπάρχουν 320 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Παράλληλα, τονίστηκε, στον σχεδιασμό έχουν ενταχθεί και 470 οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας, ενώ εκπαιδεύτηκαν (για 90 ώρες) 2.100 εθελοντές στο πλαίσιο δήμων και Περιφερειών.
Οσον αφορά τα επίγεια μέσα, θα διατεθούν 1.955 υδροφόρα οχήματα, 1.222 βοηθητικά και 232 ειδικού σκοπού, χωρίς όμως να αναφερθεί στη συνέντευξη ότι τα περισσότερα απ' αυτά έπρεπε να είχαν «συνταξιοδοτηθεί» προ πολλού. Την ίδια ώρα σημειώθηκε ότι φέτος το κόστος των ενοικιαζόμενων εναέριων μέσων θα αυξηθεί κατά 30% και θα φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για 42 εναέρια μέσα (συν 4 χορηγία από ιδιωτικά επιχειρηματικά ιδρύματα), 31 περισσότερα σε σχέση με το 2021, που θα προστεθούν σε 40 εναέρια του εθνικού στόλου. Τα 50 από αυτά είναι αεροσκάφη και τα 36 ελικόπτερα.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Αμυράς, ανακοίνωσε ως ...προληπτικά μέτρα τον καθαρισμό 38.000 στρεμμάτων κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων, όταν αυτοί πρέπει να είναι δεκαπλάσιοι, και τη διάνοιξη ή συντήρηση 1.625 χλμ. αντιπυρικών ζωνών, αλλά και 10.719 χλμ. δασικών δρόμων, δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό από τις πραγματικές ανάγκες. Γι' αυτό, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να οργανώσουν την πάλη τους, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μάη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πριν την ημερήσια διάταξη αναφέρθηκε στην προβεβλημένη αντιπαράθεση του δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη με τον υπουργό Τ. Θεοδωρικάκο για την ασφάλεια της πόλης.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Ο δήμαρχος της Αθήνας επέλεξε τις προηγούμενες μέρες να αντιπαρατεθεί δημόσια με τον υπουργό της κυβέρνησής του Τ. Θεοδωρικάκο για την ασφάλεια στην πόλη. Ηταν ένας καβγάς στημένος, σε φιλόξενη για την κυβέρνηση συχνότητα των FM.
Είναι μία αντιπαράθεση για να κρύψει τις ευθύνες και των δύο, που υλοποιούν ο καθένας στον τομέα του την άγρια επέλαση της κυβέρνησής τους στο εισόδημα, στα δικαιώματα, στην ασφάλεια του λαού μας από τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις κυρώσεις του, που πληρώνουμε από το λεηλατημένο εισόδημά μας.
Ο δήμαρχος της Αθήνας δεν κάνει καμιά δημόσια αντιπαράθεση με την κυβέρνησή του για τις τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια, με αποτέλεσμα οι Σχολικές Επιτροπές χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση να οδηγούνται σε ρυθμίσεις 24 δόσεων και να κόβουν λειτουργικά έξοδα των σχολείων, για να βγουν οι δόσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
- Φυσικό αέριο Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 4ης Δημοτικής Κοινότητας από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ!
- Φυσικό αέριο Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 6ης Δημοτικής Κοινότητας από 26.000 ευρώ σε 60.000 ευρώ!
Ο δήμαρχος, υλοποιώντας την πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν διεκδικεί - δεν "φωνάζει" για την τραγική υποστελέχωση του δήμου που, χωρίς προσωπικό και με τεράστια κενά οργανικών θέσεων, "σέρνεται" κυριολεκτικά στην καθημερινή λειτουργία του, ταΐζοντας κάθε είδους εργολάβο. Αποτέλεσμα η "σφαγή" των δέντρων της πόλης μετά τη δεκάχρονη καθυστέρηση στο κλάδεμά τους. Μόνο στη Διεύθυνση Πρασίνου σήμερα είναι 400 εργαζόμενοι λιγότεροι σε σύγκριση με το 2018.
Η αφωνία του δημάρχου απέναντι στην κυβέρνησή του φτάνει στο σημείο η υπουργός Παιδείας να καταργεί το 26ο Γυμνάσιο, μετατρέποντάς το σε Πειραματικό, να αντιδρά ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος να ...διαμαρτύρεται "σιωπηλά".
Η αντιπαράθεση Μπακογιάννη - Θεοδωρικάκου για την ασφάλεια στην πόλη γίνεται ταυτόχρονα με την παρουσία και τη μετακίνηση των "εμπόρων του θανάτου" σε γνωστές σε όλους πιάτσες της Αθήνας. Γίνεται όταν νομιμοποιείται η χρήση των ναρκωτικών με το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισαν όλοι μαζί, εγκαινιάζοντας με παράτες τον ΧΕΧ στην Καποδιστρίου και δίνοντας ο δήμος 800.000 ευρώ για πέντε αυτοκίνητα που θα περιφέρονται στην πόλη ψάχνοντας χρήστες μαζί με εμπόρους και "βαποράκια". Η αντιπαράθεση για την ασφάλεια στην πόλη γίνεται για να δυναμώσει ένα κλίμα αστυνομοκρατίας - καταστολής που θα φυλάει το τουριστικό προϊόν της Αθήνας. Η τουριστική βιτρίνα ευρύτατων ζωνών της πόλης, εκτός από τα 200.000.000 ευρώ που δίνονται στην ΠΑΕ ιδιοκτησίας Αλαφούζου, εκτός από το όργιο του AirBnB σε δεκάδες γειτονιές, εκτός από τα δεκάδες νέα ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας, απαιτεί και την ένταση της αστυνόμευσης - καταστολής.
Αυτοί οι σχεδιασμοί και οι πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται από την κυβέρνηση και τον δήμο αδιαφορούν φυσικά για τις λαμαρίνες που ένα χρόνο τώρα "πνίγουν" την πλατεία Συντάγματος και την Πανεπιστημίου με το ναυάγιο του "Μεγάλου Περιπάτου".
Αδιαφορούν για τα αιτήματα των κατοίκων από την πλ. Λαού στα Σεπόλια (200 υπογραφές) για την πιάτσα ναρκωτικών, ζητώντας μέτρα από τον Οκτώβρη του 2021.
Απέναντι στην πολιτική και τα σχέδιά τους δυναμώνουν διεκδικήσεις, αιτήματα, υπογραφές κατοίκων που απαιτούν τα αυτονόητα! Ο αγώνας για μέτρα προστασίας από το όργιο ανατιμήσεων, για αυξήσεις στους μισθούς, για μειώσεις φόρων - ανταποδοτικών στο δήμο της Αθήνας με τους υψηλότατους συντελεστές φορολόγησης, είναι η απάντηση στους στημένους καβγάδες των στελεχών της ΝΔ και στην υποτιθέμενη διένεξη δημάρχου - υπουργού».
Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός νεαρού άνδρα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης μέσα σε ρομποτικό κάδο απορριμμάτων, που συντάραξε τη Δευτέρα την τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων πως «το τραγικό αυτό γεγονός δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο σε ατομική ευθύνη. Αντίθετα, αναδεικνύει την ουσιαστική εγκατάλειψη από το κράτος ανθρώπων που χρειάζονται περίθαλψη, στήριξη ψυχολογική και υλική, αναδεικνύει την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών καθώς και εξειδικευμένου προσωπικού».
Θυμίζουμε πως το μεσημέρι της Δευτέρας, ένας άνδρας 37 ετών διαμελίστηκε σε ρομποτικό κάδο, όπου μπήκε γιατί νωρίτερα είχε πετάξει κατά λάθος στα σκουπίδια τα φάρμακά του, τα οποία και βρέθηκαν μέσα αργότερα. Η πόρτα του κάδου έκλεισε αυτόματα, με αποτέλεσμα να τον κόψει στα δύο και το μισό σώμα του να βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσα στον κάδο. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για άστεγο, λόγω της ενδυμασίας του άτυχου άνδρα, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Αλεξανδρούπολης, Ηλίας Δαστερίδης, έκανε λόγο για «λάθος εκτίμηση και λάθος ενέργεια του θύματος» μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας του κάδου (φωνητικές εντολές πριν το κλείσιμο της πόρτας) λειτουργούσαν κανονικά.
«Σε μια πόλη με φανταχτερές εκδηλώσεις και με τις πρόσφατα πολυδιαφημισμένες "προοπτικές ανάπτυξης"», προσθέτει η ανακοίνωση, «ένας αριθμός ανθρώπων, που διαρκώς αυξάνεται, μπαίνει στο περιθώριο μην μπορώντας να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του», σημειώνει η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και απαιτεί «να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος, να ελεγχθεί η συντήρηση του ρομποτικού κάδου απορριμμάτων και η ύπαρξη ή όχι μηχανισμού ασφαλείας, αλλά και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, ώστε να εξασφαλιστούν όλοι εκείνοι οι όροι ασφαλείας ώστε να μην ξανακινδυνεύσει κανένας άλλος». Επίσης, απαιτεί με ευθύνη της κυβέρνησης να ελεγχθούν όλα τα αντίστοιχα μηχανήματα που μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες πόλεις.
Επαναλαμβανόμενες επιχειρήσεις - «σκούπα» της αστυνομίας με στόχο μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες, με διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση. Τη Δευτέρα 16 Μάη συμμετείχαν 215 αστυνομικοί και συνελήφθησαν συνολικά 129 μετανάστες που μεταφέρθηκαν σε κέντρα μεταγωγής, ενώ ανάλογη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και χτες το απόγευμα. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έρχονται λίγες μέρες μετά την αντιπαράθεση του δημάρχου Αθήνας, Κ. Μπακογιάννη, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκο, για την ασφάλεια στην πόλη.