Ο Γιουν Σουκ Γεόλ (αριστερά στη φωτ.) ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Νότιας Κορέας που επισκέφτηκε το Τόκιο μετά από 12 χρόνια |
Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, «επεισόδιο» στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα ανάμεσα σε κινεζικά και ιαπωνικά σκάφη της ακτοφυλακής, με το Πεκίνο να καταγγέλλει παραβίαση των κινεζικών χωρικών υδάτων.
Ο Ταν κάλεσε «την ιαπωνική πλευρά να πάρει στα σοβαρά τα μαθήματα της ιστορίας, να είναι προσεκτική στα λόγια και τα έργα όσον αφορά τη στρατιωτική ασφάλεια», ενώ έσπευσε να υπερασπιστεί την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας, λέγοντας πως αυτές αφορούν την «ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντά» της, αλλά και το «να διατηρηθεί η παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».
Ειδικά για το περιστατικό στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, το κινεζικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση» της κινεζικής κυριαρχίας και εμφάνισε την αντίδραση των κινεζικών σκαφών ως «ενέργειες επιβολής του νόμου (...) ένα νόμιμο μέτρο για τη διασφάλιση της κινεζικής κυριαρχίας».
Το κινεζικό ΥΠΕΞ επέκρινε επίσης την «προσπάθεια ορισμένων χωρών να δημιουργήσουν κλειστούς κύκλους», με φόντο μια σειρά διεργασίες στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ για την ενίσχυση των συμμαχιών τους στην περιοχή απέναντι στην Κίνα. Μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της AUKUS στην Ουάσιγκτον, τώρα αναμένεται η Σύνοδος του σχήματος QUAD.
Ακόμα, ενδεικτική ήταν και η επίσημη επίσκεψη που έκανε χτες μετά από 12 ολόκληρα χρόνια Πρόεδρος της Νότιας Κορέας στην Ιαπωνία, με τις ΗΠΑ να τονίζουν εδώ και καιρό την ανάγκη να «διευθετηθούν» διαφορές που παραμένουν ανάμεσα στους δύο στενούς τους εταίρους.
Κατά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Γιουν Σουκ Γεόλ είπε ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, που έχουν περάσει δύσκολες περιόδους λόγω ανεπίλυτων διαφορών, πρόκειται να επανεκκινήσουν».
Αξιοποιώντας δε και τη νέα βαλλιστική δοκιμή στην οποία προχώρησε χτες η Βόρεια Κορέα, μίλησε για «αυξανόμενες πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Πιονγιάνγκ» που «αποτελούν σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Ανατολική Ασία, αλλά και για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Είπε δε ότι «η Κορέα και η Ιαπωνία έχουν ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη για συνεργασία σε αυτή την περίοδο πολλαπλών κρίσεων (...) Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χάνεται χρόνος αφήνοντας κατά μέρος τις σχέσεις της Κορέας και της Ιαπωνίας. Θεωρώ πως πρέπει να βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο της αμοιβαίας εχθρότητας και να συνεργαστούμε για να υπερασπιστούμε τα κοινά συμφέροντα των χωρών μας».
Σύμφωνα με τη Σεούλ, η δοκιμή της Βόρειας Κορέας αφορούσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) από την περιοχή Σουνάν. Αντίστοιχες εκτιμήσεις έκανε και το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας. Ηταν η τρίτη κατά σειρά βαλλιστική δοκιμή της Βόρειας Κορέας από την Κυριακή.
Ολα αυτά ενώ από τις αρχές της βδομάδας συνεχίζονται τα νέα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, με τον κωδικό «Freedom Shield», που θα διαρκέσουν συνολικά δέκα μέρες και είναι τα μεγαλύτερα της τελευταίας 5ετίας.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, κάτι που ισοδυναμεί με ντε φάκτο διακοπή των σχέσεων με την Ταϊβάν.
Οπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Ονδούρας, Εδουάρδο Ρέινα, υπάρχουν «πελώριες ανάγκες» για την οικονομία της χώρας του και η Ταϊβάν δεν φάνηκε πρόθυμη να αυξήσει την οικονομική στήριξη που προσέφερε έως τώρα. Η Ονδούρα φέρεται να ζητούσε από την Ταϊβάν διπλασιασμό των 50 εκατ. δολαρίων που έδινε έως τώρα ως βοήθεια σε ετήσια βάση.
«Επρεπε να πάρουμε αυτή την απόφαση», είπε ακόμα ο Ρέινα, θυμίζοντας πως «171 χώρες του κόσμου έχουν σχέσεις με την Κίνα», καταλήγοντας πως «ακολουθούμε, με καθυστέρηση (...) την παγκόσμια τάση. Η ιδέα είναι να βρούμε τρόπο να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και εμπορική δραστηριότητα».
Θετικός στη μόνιμη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία και στην πιθανή δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων (πέραν της ρωσικής ναυτικής βάσης στο Ταρτούς και των αεροπορικών βάσεων στο Χμέιμιμ και στο αλ Τζάραχ) εμφανίστηκε ο Σύρος Πρόεδρος, Μπ. Ασαντ, σε συνεντεύξεις του σε ρωσικά ΜΜΕ, με αφορμή την επίσκεψή του στη Ρωσία.
Σε συνέντευξη που έδωσε χτες στο ρωσικό δίκτυο «Russia Today» (RT) και στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Sputnik», χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη Ρωσία «πολύ σημαντική» καθώς εκτίμησε ότι «εξελίσσει κοινές αντιλήψεις σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο». Υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του «αναγνωρίζει τα νέα σύνορα» της Ρωσίας, αναφερόμενος στην προσάρτηση ουκρανικών περιοχών που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.
Μιλώντας στο «Sputnik» ο Σύρος ηγέτης τόνισε ότι οι τρίωρες συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, «θα ανοίξουν τον δρόμο για μία νέα φάση στις διμερείς σχέσεις». Πρόσθεσε πως συμφώνησαν 40 επενδυτικά σχέδια σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι μεταφορές, η οικιστική ανάπτυξη, η βιομηχανία.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πιθανής συνάντησής το με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Ασαντ ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται από την «πλήρη, ξεκάθαρη και δίχως καμία σύγχυση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος». Απαίτησε επίσης από την Τουρκία να «σταματήσει την υποστήριξη της τρομοκρατίας» και να αποκαταστήσει την κατάσταση στη βόρεια Συρία όπως ήταν πριν από την έναρξη του πολέμου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια κλιμάκωση της συρο-ρωσικής στρατιωτικής «συνεργασίας», τονίζοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα του δεν θα πρέπει να συνδέονται με το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας γιατί αυτό είναι κάτι προσωρινό. «Η ρωσική στρατιωτική παρουσία σε οποιαδήποτε χώρα δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε μία προσωρινή βάση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η παρουσία της Ρωσίας στη Συρία είναι σημαντική και συνδέεται με την διεθνή ισορροπία δυνάμεων σε μία χώρα της Μεσογείου». «Πιστεύουμε πως η επέκταση της ρωσικής παρουσίας στη Συρία είναι κάτι καλό», δήλωσε ο Ασαντ, προσθέτοντας με νόημα: «Πιστεύουμε πως, αν η Ρωσία έχει την επιθυμία να επεκτείνει τις βάσεις ή να αυξήσει τον αριθμό τους, το ζήτημα είναι τεχνικό ή επιμελητείας».
Ο Ασαντ ευχαρίστησε επίσης τον Ρώσο Πρόεδρο για τη βοήθεια που προσέφερε στη Συρία μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.
Νωρίτερα, στο μεταξύ, ανακοινώθηκε η ματαίωση της προγραμματισμένης γι' αυτήν τη βδομάδα συνάντησης των υφυπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας στη Μόσχα.
Η Κίνα κάλεσε χτες τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις «αδικαιολόγητες επιθέσεις» εναντίον της εφαρμογής «TikTok», έπειτα από το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κινεζική μητρική εταιρεία «ByteDance», να πουλήσει όλες τις μετοχές της εφαρμογής, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση αυτή θα απαγορευθεί στο αμερικανικό έδαφος για λόγους «εθνικής ασφάλειας».
Η «Wall Street Journal» μετέδωσε πρώτη το αίτημα για αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του «TikTok», είδηση που κατόπιν επιβεβαιώθηκε στο BBC από την ίδια την εταιρεία, που ξεκαθάρισε πως μια «αναγκαστική πώληση» δεν θα άλλαζε κάτι στη ροή των δεδομένων ούτε στην πρόσβαση σε αυτά.
Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση προωθεί την απαγόρευση του «TikTok» στα κινητά τηλέφωνα υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων. Την απόφαση ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Ολ. Ντάουντεν, λέγοντας: «Προχωρούμε σε ένα σύστημα όπου οι κυβερνητικές συσκευές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε εφαρμογές τρίτων μερών που περιλαμβάνονται σε μια προεγκεκριμένη λίστα».
Νέα επιχείρηση στο κέντρο της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη πραγματοποίησαν χτες Ισραηλινοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Με πολιτική αμφίεση εκτέλεσαν εν ψυχρώ τέσσερις νεαρούς Παλαιστίνιους.
Από τις αρχές του 2013 έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά πάνω από 75 Παλαιστίνιοι.
Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης ταυτοποίησε τους τρεις από τους τέσσερις νεκρούς, με ηλικίες 16, 28 και 29 ετών. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης τραυματίστηκαν άλλα 18 άτομα.
Παράλληλα, χτες μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού γκρέμισαν πέντε σπίτια Παλαιστινίων στη συνοικία Wadi el-Joz της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ με το πρόσχημα της εκκαθάρισης του χώρου για τη δημιουργία «πάρκου».
Στο μεταξύ, χτες πραγματοποίησαν απεργία χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκπαιδευτικοί, μέλη της οργάνωσης «Ενωμένο Κίνημα Δασκάλων», διεκδικώντας το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς τους.
Το ίδιο διάστημα εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στο Ισραήλ, με τον Πρόεδρο της χώρας, Ισαάκ Χέρτζογκ να προβαίνει χτες σε διάγγελμα, επιχειρώντας αποκλιμάκωση της έντασης και διάλογο για το πολύκροτο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση.
Σε αυτό το φόντο, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν και χτες στους δρόμους μεγάλων πόλεων του Ισραήλ διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση ο κυβερνητικός συνασπισμός, ενώ ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Γερμανία όπου έχει προγραμματίσει επίσημη επίσκεψη.