© 2020 Aggeliki Kokkove |
Είναι μια μικρή ιστορία για κείνα τα ζωηρά μεγάλα παιδιά που δεν αγνόησαν την Ιστορία μας, την άκουσαν και πρόσθεσαν τα δικά τους χρώματα σ' αυτήν. Σχεδίασαν το ταξίδι τους με κάθε λεπτομέρεια ώστε να βρουν την Ιθάκη τους... Τη βρήκαν; Δεν έχει σημασία... Εμείς όμως μπορούμε σήμερα, μέσα από τα δικά τους λόγια, μέσα από τα δικά τους δάκρυα, το φόβο και τον πόνο τους, να θυμηθούμε, να ψελλίσουμε, να αρθρώσουμε, να τραγουδήσουμε, τις μεγάλες των Γενναίων αρετές, των Σοφών τις ρήσεις, των Σωστών το δύσκολο το δρόμο, των Ποιητών τις σκέψεις, των Ερωτευμένων το αιώνιο πάθος.
Ολα αυτά μέσα από διαχρονικά τραγούδια που μας έρχονται από διαφορετικές εποχές και τόπους, τραγούδια της παράδοσης και τραγούδια μεγάλων μας συνθετών, όπως ο Μαρκόπουλος, ο Λοΐζος, ο Θεοδωράκης, ο Μούτσης, ο Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης κ.ά.
Οι συντελεστές ελπίζουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και θα παρουσιάσουν στο κοινό την παράστασή τους από τις 4 Δεκέμβρη.
Η Τζένη Κόλλια μίλησε στον «Ριζοσπάστη» για τις τωρινές συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. «Στο θέατρο σχεδόν πάντα αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι μια μάχη που δίνουμε καθημερινά. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συγκυρία χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας και στους άλλους. Θα περάσει αυτό, όπως και τόσα άλλα... Ευελπιστώ αυτό που θα αφήσει να είναι μια νέα συνειδητοποίηση γι' αυτό που πραγματικά είμαστε και γι' αυτό που καλούμαστε να είμαστε».
Οσο δε για το ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα που θέλει να έχει ένας θεατής, μας λέει αφοπλιστικά. «Κατά τη γνώμη μου, ένας από τους σκοπούς της Τέχνης είναι να εμβαθύνει άλλοτε με αιχμηρό και άλλοτε με πιο ήπιο τρόπο σε ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο και την ιστορία του. Η παράστασή μας κάνει αυτό ακριβώς, με ποιητικό τρόπο μέσα από την αφήγηση του Κ. Καζάκου και τις εξαιρετικές ερμηνείες των Χ. Θηβαίου, Μελίνας Κανά, Κ. Τριανταφυλλίδη και Β. Ικαρη, ξυπνά ιστορικές, προσωπικές και κοινές μνήμες. Γιατί το παρελθόν μας δεν αναιρείται, το κουβαλάμε εσαεί. Το κοιτάμε και κάποτε... το αγαπάμε, γιατί είμαστε εμείς. Γιατί το παρελθόν μας δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά μόνο η αφετηρία του μέλλοντος».
Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr
Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η επετειακή 20ή «Camera Zizanio» ανανεώνουν και για φέτος, αυτήν τη φορά διαδικτυακά, το ραντεβού με τους μικρούς τους φίλους από τις 28 Νοέμβρη έως και τις 5 Δεκέμβρη. Τόσο τα διαγωνιστικά προγράμματα όσο και τα αφιερώματα, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των παράλληλων δράσεων (εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις κ.λπ.), θα είναι διαθέσιμα και δωρεάν σε όλη την Ελλάδα. Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ θα προβληθούν 90 ταινίες επαγγελματιών, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ, προερχόμενες από 47 χώρες. Επίσης θα υπάρξουν τέσσερα αφιερώματα, στα οποία προβάλλονται περίπου 60 ταινίες μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους: «Τζιάνι Ροντάρι, Διδάσκοντας τη Γραμματική της Φαντασίας» - τιμά τη μνήμη του κορυφαίου Ιταλού συγγραφέα του 20ού αιώνα και πρωτοπόρου του σύγχρονου παραμυθιού. «Γέφυρες», ένα αφιέρωμα για παιδιά και νέους πρόσφυγες. «2020. Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο» - ταινίες μικρού μήκους από 15 Ελληνες σκηνοθέτες. «Zoom in European Children's Films», αφιέρωμα του Φεστιβάλ στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κινηματογράφο ταινιών για παιδιά και νέους. Παράλληλα με το 23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας πραγματοποιείται η 20ή Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio», η οποία προβάλλει 186 κινηματογραφικές δημιουργίες παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Φεστιβάλ Ολυμπίας μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, www.olympiafestival.gr, και για την «Camera Zizanio» στη διεύθυνση camerazizanio.net.
-- Εικονικές περιηγήσεις 360ο σε όλες τις αίθουσες και εκατοντάδες έργα τέχνης του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα και Μουσείο Μπενάκη / Εργαστήριο Γιάννη Παππά.
-- 15 επεισόδια της σειράς βίντεο Close Ups που ρίχνουν φως σε αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη, τόσο μέσα από τις ιστορίες που τα ίδια αφηγούνται, όσο και από τις ιστορίες ανθρώπων που συνδέονται με αυτά κ.ά.
Ακόμα, στη σελίδα #BenakiKids υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις και δραστηριότητες για γονείς και παιδιά, όπως κατασκευές εμπνευσμένες από τη Νεοελληνική Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, ψηφιακή βόλτα στις Συλλογές του Μουσείου μέσα από εικονικές περιηγήσεις και προτεινόμενες διαδρομές για παιδιά καθώς και διάφορα ταινιάκια.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας στηρίζει το αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου του βιβλίου για την προβολή του βιβλίου και τη δραστική μείωση των δημοτικών τελών στους εκδοτικούς οίκους και τα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, που πλήττονται λόγω του lockdown και των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.
Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κοινοποίησαν σχετικό αίτημα του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίων και ενημέρωσαν ότι θα θέσουν το θέμα στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη.