Για το βιβλίο μίλησαν οι Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος, εκπροσωπώντας τη «Σύγχρονη Εποχή», Γιώργος Νικολακάκης, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τσαγκαράκης, κριτικός - ιστορικός κινηματογράφου, και Μιχάλης Σφακιανάκης, νομικός - συγγραφέας.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν τόσο στη σημασία της κινηματογραφικής δημιουργίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου όσο και στο πώς αυτή αναδεικνύεται «ολοζώντανη» μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Λ. Χαρωνίτη, το οποίο δεν συνιστά μια συνολική αποτίμηση του έργου του Αγγελόπουλου αλλά αποτελεί ουσιαστική συμβολή στο να φωτιστούν πλευρές της προσωπικότητας και του έργου του σπουδαίου δημιουργού, καθώς και στο να ανοιχτεί μια αναγκαία συζήτηση γύρω από το έργο αυτό, το οποίο επ' ουδενί δεν πρέπει να περιπέσει στη λησμονιά.
«Ο Αγγελόπουλος κατάφερε το έργο του να μην είναι μόνο αντικείμενο του δικού μας βλέμματος, αλλά ταυτόχρονα να μας "κοιτάζει" και αυτό, οδηγώντας στη δική μας κοινωνική συλλογική και προσωπική κριτική αποτίμηση. Το έργο είναι ζωντανό, η ιστορική μνήμη δεν είναι μόνο ανάμνηση, είναι και προβολή στο μέλλον. Γιατί οι αιτίες των κορυφαίων στιγμών της ταξικής πάλης στον 20ό αιώνα, η έφοδος για την κοινωνική απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, η βαρβαρότητα του σάπιου συστήματος που θυσιάζει την ίδια τη ζωή και τα δικαιώματα των πολλών για τα κέρδη των λίγων, εξακολουθούν να υπάρχουν», σημείωσε ο Γ. Μηλιώνης. Πέραν της σημασίας του έργου του Θ. Αγγελόπουλου διαχρονικά και ειδικά στις μέρες μας, αναφέρθηκε και στην αντίληψη και την προσπάθεια του εκδοτικού της «Σύγχρονης Εποχής» στα 50 χρόνια της πορείας του, αλλά και στις αρετές του βιβλίου του Λ. Χαρωνίτη, στο οποίο εκτός από τον Θ. Αγγελόπουλο αναδεικνύεται και το πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν οι ταινίες, αλλά και όλοι εκείνοι οι καλλιτέχνες και δημιουργοί - συντελεστές μιας κινηματογραφικής ταινίας.
Ο Λευτέρης Χαρωνίτης μιλά για το βιβλίο του |
Ο Ν. Τσαγκαράκης σημείωσε ότι το βιβλίο «συμπληρώνει ένα κενό της βιβλιογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου», προσθέτοντας ότι ο Λ. Χαρωνίτης «δεν κολακεύει τον Αγγελόπουλο».
Ο Μ. Σφακιανάκης χαρακτήρισε το βιβλίο «βατό κείμενο» και επεσήμανε ότι ο Θ. Αγγελόπουλος, που δημιούργησε «στην εποχή των ανατροπών», είναι «κλασικός λόγω της πολλαπλότητας της ανάγνωσής του».
Εμφανώς συγκινημένος, ο Λ. Χαρωνίτης ευχαρίστησε τους ομιλητές, αλλά και όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση, για τις παρατηρήσεις και τις σύντομες παρεμβάσεις τους, σημειώνοντας κυρίως την αδήριτη ανάγκη όχι μόνο να μη λησμονηθεί το έργο του Θ. Αγγελόπουλου, αλλά κυρίως η νέα γενιά να γνωρίσει αυτό το έργο, ανακαλύπτοντας και μελετώντας τις ταινίες του μεγάλου δημιουργού.
Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε πανελλαδική σύσκεψη μουσικών σωματείων με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Σε αυτήν συμμετείχαν παραρτήματα του ΠΜΣ, τοπικά σωματεία μουσικών από όλη την Ελλάδα, τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του δήμου Αθηναίων και οι αντίστοιχες Ομοσπονδίες.
Στη σύσκεψη έγινε πλούσια συζήτηση πάνω σε επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε χώρος: Ξενοδοχεία, τουριστικές περιοχές, μικρά μαγαζιά και νυχτερινά κέντρα, τηλεοπτικές παραγωγές, Εκπαίδευση.
Από την εισήγηση αλλά και από παρεμβάσεις αναδείχθηκε η κοινή βάση των προβλημάτων. «Η πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ, που αδιαφορεί για τον Πολιτισμό και την Τέχνη ως δικαίωμα και κοινωνική ανάγκη, για την επιβίωση των φυσικών φορέων της Τέχνης, των καλλιτεχνών και των υπόλοιπων εργαζομένων σε αυτήν. Την ίδια στιγμή ενισχύει πολύπλευρα μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο Θέαμα - Ακρόαμα. Ενισχύει τις εταιρείες που διαχειρίζονται τη διακίνηση του μουσικού και καλλιτεχνικού έργου μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες, με τεράστια ποσοστά κέρδους, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργοί και εκτελεστές εκβιάζονται να αποποιηθούν τα δικαιώματα από την αναπαραγωγή των έργων τους στο διαδίκτυο», όπως αναφέρει ο ΠΜΣ στην ανακοίνωσή του.
Σημειώνει ακόμα ότι «τα μέτρα στήριξης για τους καλλιτέχνες αποτελούν ένα ασήμαντο ποσοστό μέσα στα συνολικά κονδύλια που διατέθηκαν για την ενίσχυση του πολιτισμού». Οσον αφορά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, τη μερίδα του λέοντος την πήραν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταδικάζονται σε αφανισμό.
Τη συζήτηση απασχόλησε και το γεγονός ότι η «ΕΕ σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση της αυτοαπασχόλησης (ελεύθεροι επαγγελματίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών) σε βάρος της μισθωτής εργασίας, αυξάνοντας τις δυνατότητες κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων, αφού τους απαλλάσσει πλέον από όποιες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τις οποίες επωμίζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες». Ηρθαν παραδείγματα για το πώς αυτή η κατεύθυνση υλοποιείται στην Λυρική, σε άλλα μουσικά σύνολα, σε ξενοδοχεία κ.α.
Οι μουσικοί συνεχίζουν τον αγώνα για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε κάθε εργασιακό χώρο. Πρώτος μεγάλος σταθμός στην Αθήνα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη. Επίσης, στις 17 Φλεβάρη θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας την επιδότηση όλων των μουσικών από Αύγουστο έως Δεκέμβρη και την αναδρομική ένταξη των μουσικών που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2021. Στις άλλες πόλεις της χώρας σχεδιάζεται να γίνουν κινητοποιήσεις σε δήμους και Περιφέρειες, με αιτήματα ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου.
Τα προβλήματα λειτουργίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ανέδειξε το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή, τα οποία προκύπτουν με τον μη ορισμό καλλιτεχνικού διευθυντή από τον Νοέμβρη του 2021, που έληξε η θητεία του προηγούμενου. Τα προβλήματα στη λειτουργία και στον προγραμματισμό έχουν δημιουργήσει εύλογη ανησυχία στους εργαζόμενους του θεάτρου, ενώ τον Απρίλη λήγει και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους.
Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με την Ερώτησή τους στην υπουργό Πολιτισμού, σημειώνουν τα εξής:
«Από τις 17 Νοεμβρίου 2021 έχει λήξει η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το οποίο αποτελεί Εποπτευόμενο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ. Μέχρι και σήμερα δεν έχει οριστεί νέος διευθυντής.
Αυτή η μεγάλη χρονική καθυστέρηση στον διορισμό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή έχει δημιουργήσει εύλογη ανησυχία στους εργαζόμενους του Θεάτρου, καθώς αυτή την εποχή θα έπρεπε να ανακοινώνεται το καλοκαιρινό του ρεπερτόριο και να σχεδιάζεται το χειμερινό της επόμενης θεατρικής περιόδου. Η λειτουργία του θεάτρου το επόμενο διάστημα καθίσταται αδύνατη χωρίς τον προγραμματισμό παραστάσεων, τις αναγκαίες πρόβες και την προετοιμασία των σκηνικών.
Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι ο μη έγκαιρος προγραμματισμός νέων θεατρικών παραστάσεων και η μη έναρξη των αντίστοιχων προβών θέτουν σε αμφισβήτηση την ανανέωση των εργασιακών συμβάσεων, που λήγουν τον ερχόμενο Ιούνη. Την ίδια ανησυχία εκφράζουν και οι καλλιτέχνες.
Επίσης, τον Απρίλη του 2022 λήγει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων πάσης φύσεως, οπότε κάθε καθυστέρηση εύλογα προκαλεί την αγωνία και τον προβληματισμό για το μέλλον των εργαζομένων. Επιπλέον, χρειάζεται να τονιστεί πως οι ηθοποιοί που εργάζονται στο ΚΘΒΕ δεν έχουν υπογράψει ΣΣΕ.
Το ΚΘΒΕ ιστορικά αποτελεί πυλώνα παραγωγής καλλιτεχνικού έργου στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα. Ομως, ο ρόλος του απαξιώνεται και δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα όταν επικρατούν αυτές οι συνθήκες στη λειτουργία του.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί, ώστε άμεσα να επιτευχθεί ο διορισμός καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΚΘΒΕ και να επιλυθούν τα προαναφερόμενα προβλήματα στη λειτουργία του».
Τα τραγούδια της «Εποχής του Θερισμού» και όλες οι μεγάλες επιτυχίες τους θα παρουσιαστούν με τις σκηνικές συνθήκες που ονειρεύτηκε η αγαπημένη καλλιτεχνική τριάδα, σε μια ηλεκτρισμένη παράσταση γεμάτη πάθος, έμπνευση, ανατροπές και συγκίνηση, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Αγγελου Τριαντάφυλλου.
Προπώληση στο viva.gr.