ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--
Δεν σταματούν οι πιέσεις ΕΕ, ΗΠΑ για γρήγορη «λύση» στη διένεξη Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου όσο εντείνεται η ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη με ανταγωνιστικές δυνάμεις, πρωτίστως Ρωσία, Κίνα, στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Τρίτης, για μία ακόμη φορά, από τις ισχυρές πιέσεις που άσκησαν στον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι πρέσβεις του λεγόμενου κουιντέτου για τα Βαλκάνια (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) στο Βελιγράδι. Οι ξένοι διπλωμάτες «συνέστησαν» στον Σέρβο Πρόεδρο ...«αυτοσυγκράτηση» και «περισσότερη σοβαρότητα» ώστε να βρεθεί μία «υπεύθυνη λύση» με στόχο «την πλήρη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή». Ο Σέρβος Πρόεδρος απάντησε πως αντιμετωπίζει το θέμα με «λογική και σοβαρότητα», επαναλαμβάνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με το Κοσσυφοπέδιο, υπό τη μεσολάβηση της ΕΕ, δεν μπορούν να αρχίσουν όσο διαρκούν οι δασμοί 100% που επέβαλε τον περασμένο Νοέμβρη η κυβέρνηση του Κοσοβάρου πρωθυπουργού, Ράμους Χαραντινάι, στα σερβικά προϊόντα.
Χτες το πρωί ο Βούτσιτς μετέβη στη Ρώμη σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει κάποιου είδους υποστήριξη όχι από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, αλλά από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της απόσυρσης αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από τη χώρα του. Στη συνέχεια ο Βούτσιτς μετέβη στα Τίρανα, όπου σήμερα θα συμμετάσχει στη δεύτερη και τελευταία μέρα εργασιών της συνόδου της κροατο-σλοβενικής διαδικασίας για την ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι γνωστή ως «Διαδικασία Μπρντο - Μπριούνι». Στη σύνοδο τέθηκαν επί τάπητος «όλες οι εξελίξεις» και οι κόντρες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Τα πιθανά «αποτελέσματα» της συνόδου παρακολουθεί και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία θα αναλάβει να τα μεταφέρει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την επόμενη βδομάδα.
Νωρίτερα πάντως στο Βελιγράδι ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών, Σίνισα Μάλι, και ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κιρίλ Μίλερ, υπέγραψαν συμφωνίες δανειοδότησης συνολικού ύψους 142 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο «την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της σερβικής οικονομίας».
Παράλληλα, ολοκληρώνεται σήμερα στο Σαράγεβο η ετήσια τριήμερη σύνοδος αξιωματούχων έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που έχει συγκαλέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).
Το «παρών» στη σύνοδο της ΕΤΑΑ στο Σαράγεβο έδωσε και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Μάθιου Πάλμερ, που στο περιθώριό της συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Ο Ζάεφ τόνισε ότι οι επιτυχείς πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα του θα συμβάλουν στο να δοθεί τον Ιούνη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην «εξαιρετική διμερή συνεργασία» Σκοπίων - Ουάσιγκτον. Ο Πάλμερ από τη μεριά του εκτίμησε πως είναι πιθανό η Βόρεια Μακεδονία να πάρει το συντομότερο το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Στα Σκόπια πάντως το ίδιο 24ωρο δημιούργησε αίσθηση (αλλά όχι έκπληξη...) η πληροφορία πως ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ θα εγκαταλείψει σύντομα τη χώρα του για να εργαστεί από τον ερχόμενο Ιούνη στο Brookings Institute στην Ουάσιγκτον ως «ανώτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--
Με φόντο την εντεινόμενη εμπορική και γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας σε πλειάδα θεμάτων και με νωπή την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου για νέους δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα, αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα στις ΗΠΑ οι διήμερες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες υψηλόβαθμων εμπορικών διαπραγματευτών των δύο χωρών.
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον ευελπιστώντας πως θα καταστεί εφικτή μία συμφωνία που θα αποτρέψει την αύξηση των δασμών από 10 σε 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων από το πρωί της αυριανής μέρας.
Αργότερα χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι «θα χαιρόταν να διατηρήσει τους υπάρχοντες δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα», προσθέτοντας ότι «η Κίνα σφάλλει αν πιστεύει ότι θα διαπραγματευτεί αργότερα μία καλύτερη συμφωνία για το διμερές εμπόριο με κάποιον άλλο Πρόεδρο, προερχόμενο από το Δημοκρατικό Κόμμα». Η «απάντηση» ήρθε στη συνέχεια από το σινικό υπουργείο Εμπορίου, που προειδοποίησε τις ΗΠΑ με αντίποινα σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι απειλές Τραμπ. Στοιχεία του ομίλου «Rhodium Group», που ανακοινώθηκαν χτες στην Ουάσιγκτον, επισημαίνουν πως οι κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν πέρσι κατά 83% όπως και οι αμερικανικές στην Κίνα κατά περίπου 50%.
Copyright 2019 The Associated |
Μεγάλες οι ουρές ψηφοφόρων έξω από αρκετά εκλογικά τμήματα |
Η αναιμική ανάκαμψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη Νότια Αφρική, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η μάστιγα της ανεργίας που επισήμως παραμένει στο 27% και οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές και υπηρεσίες, μία 25ετία μετά το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ, και το ζήτημα αναδιανομής αγροτικής γης από τη μειοψηφία των λευκών τσιφλικάδων, ξεχώρισαν στην αντιπαράθεση για τις προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές, με εγγεγραμμένους γύρω στα 26 εκατομμύρια ψηφοφόρων.
Ωστόσο, παρατηρήθηκαν προβλήματα σε δεκάδες εκλογικά τμήματα (από τα περίπου 23.000) που δεν άνοιξαν στις 7 π.μ. και μεγάλες ουρές. Σε ορισμένα σημειώθηκαν και διαμαρτυρίες για τα μεγάλα προβλήματα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ήθελαν το Aφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ΑNC), που βρίσκεται στην πολιτική εξουσία από το 1994, να φτάνει το 50-60%. Εχει υποψήφιο τον Σίριλ Ραμαμφόσα, που ανέβηκε στο ύπατο αξίωμα του ANC τον Δεκέμβρη του 2017, ενώ λίγους μήνες αργότερα έγινε και Πρόεδρος της χώρας, έπειτα από την παραίτηση του προκατόχου του, Τζέικομπ Ζούμα.
Ενισχυμένες αναμένονται δυνάμεις της αντιπολίτευσης όπως η «Δημοκρατική Συμμαχία» και οι λεγόμενοι «Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας» του πρώην επικεφαλής της Νεολαίας του ANC, νυν αρχηγού του συγκεκριμένου κόμματος, Τζούλιους Μαλέμα.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Απεργία ξεκίνησαν χτες οι αυτοκινητιστές που δουλεύουν για λογαριασμό πελατών των διαδικτυακών πλατφορμών UBER και LYFT, διεκδικώντας υψηλότερες αμοιβές. Οι οδηγοί παρέχουν υπηρεσίες σαν «αυτοαπασχολούμενοι», δίχως κανένα επίδομα ή εργατικό δικαίωμα, με χαμηλές αμοιβές, ενώ τα διαδικτυακά μονοπώλια όπως η UBER εξοικονομούν δισεκατομμύρια δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία των μετοχών τους και από τα κεφάλαια επενδυτών. Πέρα από τη χτεσινή απεργία των αυτοκινητιστών στη Ν. Υόρκη, οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών μετακίνησης UBER και LYFT σχεδιάζουν κινητοποιήσεις (π.χ. διαδηλώσεις και πικετοφορίες) σε πάνω από 10 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ όπως το Σικάγο, το Λος Αντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και η Ουάσιγκτον.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ μπορεί να συνεχίσει να προωθεί αιτούντες άσυλο στο Μεξικό, όπου υποχρεούνται να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των υποθέσεών τους, τουλάχιστον για την περίοδο εκδίκασης της έφεσης της κυβέρνησης εναντίον απόφασης κατώτερου δικαστηρίου. Στο μεταξύ, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νew York Times» αναφέρεται στη δεινή κατάσταση που παρουσίαζαν τα οικονομικά στοιχεία του Τραμπ μεταξύ 1985 και 1994, καθώς ο επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των ακινήτων, υπέστη ζημιά σχεδόν 1,2 δισ. δολαρίων μέσα σε μία δεκαετία.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Δεκτός από την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ έγινε χτες ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός Φαγιέζ Σάρατζ, που έφτασε στο Βερολίνο σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη στις προσπάθειές του για τερματισμό της επίθεσης που έχει εξαπολύσει από τις 4 Απρίλη ο στρατηγός ε.α. Χαλίφα Χάφταρ. Η Μέρκελ φέρεται πως τόνισε την ανάγκη «επιστροφής στην πολιτική διαδικασία και επανάληψης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γερμανός πρέσβης στη Λιβύη, Ολιβερ Οβστζα. Επόμενοι σταθμοί του Φάρατζ μετά τη Ρώμη όπου μετέβη την Τρίτη και το Βερολίνο, είναι το Παρίσι και το Λονδίνο.
ΑΜΑΝ.-- Τις μαζικές παραιτήσεις των υπουργών του ζήτησε χτες ο Ιορδανός πρωθυπουργός Ομάρ Ρατζάζ, επικαλούμενος την ανάγκη «μεγάλου» κυβερνητικού ανασχηματισμού τις επόμενες μέρες. Ο Ρατζάζ διορίστηκε πέρσι τον Ιούνη από τον βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που προκάλεσαν η αύξηση φόρων και η λήψη άλλων αντιλαϊκών μέτρων για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.
ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο του Σουδάν επιμένει στη διατήρηση του ισλαμικού νόμου (Σαρία), τονίζοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει ως η βάση της «νέας» σουδανικής νομοθεσίας στη χώρα. Την προηγούμενη βδομάδα, επικεφαλής οργανώσεων και κομμάτων της αντιπολίτευσης παρέδωσαν στο 10μελές στρατιωτικό «Μεταβατικό Συμβούλιο» τις προτάσεις τους για τη μορφή που επιθυμούν να έχουν οι θεσμοί στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, από τις οποίες απουσίαζε κάθε αναφορά στον ισλαμικό νόμο.
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι πρόσφατες βαλλιστικές δοκιμές «δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μέρος της τακτικής στρατιωτικής (μας) εκπαίδευσης και δεν στοχοποίησε κανέναν, ούτε προκάλεσε επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή».
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 άλλοι τραυματίστηκαν, μετά από βομβιστική επίθεση με στόχο σημείο ελέγχου της πακιστανικής αστυνομίας, έξω από ένα τέμενος σουφιστών (μουσουλμάνοι) στη Λαχόρη. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Χιζμπούλ Αχράρ», που φέρεται να έχει αποσχιστεί από τους Πακιστανούς Ταλιμπάν.
ΡΩΜΗ.--
Ο ηγέτης του «Κινήματος 5 Αστέρων» (MS5) Λουίτζι Ντι Μάγιο δήλωσε χτες «πολύ υπερήφανος για την απόφαση» του υπουργικού συμβουλίου να αποπεμφθεί ο (προερχόμενος από τη «Λέγκα») υφυπουργός Μεταφορών, Αρμάντο Σίρι, που κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα θεωρείται ότι συνδέεται με τη μαφία.
Η ηγεσία της «Λέγκα» (που συγκυβερνά με το M5S) είχε υπερασπιστεί τον Σίρι, θεωρώντας τις κατηγορίες συκοφαντίες αλλά και επικρίνοντας το M5S για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στο θέμα της διαφθοράς.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν «ανοικτή και σε πνεύμα συνεργασίας», ενώ πηγές του πρακτορείου «Ansa» ανέφεραν ότι τα στελέχη της «Λέγκα» διαφώνησαν με την αποπομπή Σίρι, αλλά επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση Κόντε.