Οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας στο Κάστρο της Πράγας |
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν χτες στην Πράγα, στο Κάστρο που είναι η έδρα της προεδρίας, τη νέα Συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων διάρκειας δέκα ετών, αντικαθιστώντας έτσι την START1 που εξέπνευσε στις αρχές του Δεκέμβρη του 2009. Πρόκειται για μια συμφωνία που μειώνει και δεν εξαλείφει το πυρηνικό οπλοστάσιο των δύο χώρων, μια συμφωνία που θα διατηρήσει τις αντιθέσεις ανάμεσα στις δύο ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη, οι δύο χώρες συμφώνησαν να μειώσουν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών στις 1.550, αριθμός πολύ μικρότερος από ό,τι προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη του 1991 (1.700 κεφαλές μέχρι το 2012), όμως αρκετός ώστε να καταστραφούν πλήρως και οι δύο χώρες πολλές φορές. Παράλληλα, η κάθε χώρα δε θα πρέπει να διαθέτει περισσότερες από 700 μονάδες διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, βαλλιστικών πυραύλων, υποβρυχίων και βαριών βομβαρδιστικών. Επιπλέον δεν επιβάλλει περιορισμούς στο αμερικανικό σχέδιο ανάπτυξης της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, για το οποίο έχει προβάλει σημαντικές αντιδράσεις η Ρωσία. Στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ, αλλά και την Κάτω Βουλή της Ρωσίας.
Ο Μπ. Ομπάμα υποστήριξε πως η συμφωνία αποτελεί «ορόσημο» για την πυρηνική ασφάλεια και τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του να επεκτείνουν τις συζητήσεις τους στο θέμα της «ασπίδας», προσθέτοντας πως τα σχέδια των ΗΠΑ δεν είχαν στόχο να αλλάξουν τις «ισορροπίες» με τη Μόσχα. Οι αντιθέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, που αφορούν τα λεγόμενα αντιπυραυλικά σχέδια, παραμένουν σημαντικές και «θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την εξάλειψή τους», δήλωσε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ.
«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο Ντ. Μεντβέντεφ, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμα διαφωνίες σε ό,τι αφορά την «ασπίδα» και εξέφρασε την ελπίδα πως είναι δυνατή η επίτευξη συμβιβασμού, πιθανά με ανταλλάγματα. Υποστήριξε επίσης πως και άλλες πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μείωση του αριθμού των πυρηνικών όπλων. Ικανοποίηση εξέφρασε και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΡΑΓΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
«Ανεβαίνουν οι τόνοι» στην αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Λίγη ώρα πριν αρχίσει η ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) και Γερμανίας, στη Νέα Υόρκη, όπου αναμενόταν μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, η ιρανική τηλεόραση μετέδιδε ότι, μετά από μήνες κωλυσιεργιών και παλινδρομήσεων, οι τρεις νεαροί Αμερικανοί ορειβάτες που συνελήφθησαν τον Ιούλιο σε ιρανικό έδαφος κατηγορούνται, επισήμως, για κατασκοπεία εκ μέρους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Η πληροφορία αυτή δίνει, αναμφιβόλως, νέα τροπή στις εξελίξεις καθώς οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι πρόκειται για σαφή κίνηση πίεσης, κυρίως προς την Ουάσιγκτον, καθώς οι τρεις νεαροί (για την απελευθέρωση των οποίων σχεδόν διαβεβαίωνε εβδομάδες νωρίτερα ο Ιρανός Πρόεδρος) απειλούνται με εκτέλεση ως κατάσκοποι. Πριν τη δημοσιοποίηση της είδησης, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ δήλωνε πως το Ιράν «θα κάνει ό,τι μπορεί φυσικά για ν' αποφύγει τις κυρώσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ούτε ότι θα παρακαλέσει, ούτε ότι θα απαρνηθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα, ούτε ότι θα συμπεριφερθεί εκβιαστικά και πιεστικά απέναντι σε εκείνους που θέλουν να του επιβάλουν κυρώσεις».
Οι δηλώσεις έγιναν, σχεδόν, ταυτόχρονα με αυτές των Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι οποίοι, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της συμφωνίας για τη σχετική μείωση του αμερικανο-ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, υπογράμμισαν ότι «θα πρέπει το Ιράν να εγκαταλείψει τις οπλικές πυρηνικές του φιλοδοξίες ή να αντιμετωπίσει κυρώσεις». Ο Ρώσος Πρόεδρος, δε, δήλωνε «βαθιά απογοητευμένος» από τη στάση που έχει τηρήσει η ιρανική ηγεσία, συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα «θα υποστηρίξει νέες κυρώσεις, αν κριθεί απολύτως απαραίτητο, εφόσον αυτές είναι έξυπνες και δε βλάπτουν τον ιρανικό λαό».
Από τις σφοδρές αντιρρήσεις του απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων φαίνεται ότι έχει υπαναχωρήσει και το Πεκίνο, το οποίο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη σύνοδο της Νέας Υόρκης. Οπως διαρρεόταν, η κινεζική ηγεσία δεν αποκλείει την προοπτική κυρώσεων, αρκεί να μη θίγουν τις ενεργειακές και εμπορικές συμφωνίες που έχει κλείσει με την Τεχεράνη, η οποία, με τη σειρά της, διοργανώνει σύνοδο με τίτλο «Πυρηνική ενέργεια για όλους, πυρηνικά όπλα για κανέναν», στις 17-18 Απρίλη, με προσκεκλημένες 60 χώρες.
NEA YΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Να συλληφθεί ή ακόμη και να δολοφονηθεί ο ισλαμιστής ιεροδιδάσκαλος Ανουάρ αλ Αουλάκι φέρεται να έχει διατάξει η αμερικανική κυβέρνηση. Ο Αουλάκι έχει αμερικανική υπηκοότητα και βρίσκεται στην Υεμένη από το 2007. Θεωρείται από τις σημαντικότερες φιγούρες στους κόλπους της ηγεσίας της «αλ Κάιντα της αραβικής χερσονήσου» και είχε στενές σχέσεις τόσο με τους ενόπλους που άνοιξαν πυρ στην αμερικανική βάση Φορτ Χουντ, τον περασμένο Νοέμβρη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άτομα, όσο και με το νεαρό Νιγηριανό που αποπειράθηκε ν' ανατινάξει αμερικανικό επιβατηγό αεροσκάφος ανήμερα τα Χριστούγεννα.
Οπως άφηναν να διαρρεύσει αξιωματούχοι της αμερικανικής ηγεσίας αλλά και των μυστικών υπηρεσιών, θεωρείται «άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, αφού λειτουργεί ως καθοδηγητής και ως στρατολόγος καμικάζι για λογαριασμό της "αλ Κάιντα"». Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», το όνομα του Αουλάκι έχει προστεθεί στη λίστα «στόχων» που διαμορφώνει η CIA και απομένει μόνο μια τελική έγκριση από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω της αμερικανικής υπηκοότητάς του προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το όποιο σχέδιο εναντίον του. Το γεγονός της δίωξης Αμερικανού υπηκόου έχει προξενήσει αντιδράσεις μέσα στις ΗΠΑ.
Τη διενέργεια ενδελεχών ερευνών ζητούν τόσο από την υεμενίτικη κυβέρνηση όσο και από τους σιίτες ενόπλους Χούθι ανθρωπιστικές οργανώσεις, καταγγέλλοντας ότι με βάση τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, η πολύχρονη, μεταξύ τους, σύγκρουση έχει στιγματιστεί από σωρεία παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι οργανώσεις κάνουν λόγο για πλήγματα πολιτικών κτιρίων, αμάχων και παιδιών, για χρησιμοποίηση παιδιών ως στρατιωτών, για χρήση ανθρώπινων ασπίδων και για εν ψυχρώ εκτελέσεις και από τις δύο πλευρές, τονίζοντας ότι ούτε οι Χούθι ούτε η ηγεσία της Σάνα'α έχει συνεργαστεί για τη διαλεύκανση των καταγγελιών αυτών που γίνονται από επιζώντες αμάχους. Τέλος, καλούν τον ΟΗΕ να πιέσει προκειμένου να αποστείλει υπηρεσίες στην περιοχή για να υποστηρίξει τους, κατ' εκτίμηση, 200.000 εκτοπισμένους αμάχους.
ΜΟΣΧΑ.--
Τη δημιουργία μιας ειδικής μόνιμης «αντιτρομοκρατικής» δύναμης επέμβασης στο Βόρειο Καύκασο - σε λειτουργία από τις 18 Απρίλη - διέταξε ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Επιπλέον, διέταξε τους Ρώσους αξιωματούχους να βρίσκονται σε ετοιμότητα έως το τέλος του Απρίλη για νέες δραστικές αλλαγές για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και των «τρομοκρατικών επιθέσεων» στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο γενικός εισαγγελέας Γιούρι Τσάικα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Αλεξάντρ Μπαστρίκιν και ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Σεργκέι Ναρίσκιν έχουν προθεσμία έως τις 15 Μάη για να καταθέσουν προτάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν πολύ σκληρές ποινές για τους συνεργάτες των φερόμενων τρομοκρατών. Οι συγκεκριμένες προεδρικές διατάξεις έρχονται λίγες ημέρες μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχε στο Νταγκεστάν ο Ρώσος Πρόεδρος και πρόκειται να ενισχύσουν το καθεστώς της αστυνομοκρατίας και της επίθεσης κατά των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων του λαού.
Φαίνεται ότι η αστική τάξη της Ισπανίας θέλει να περάσουν στη λήθη τα εγκλήματα της φασιστικής δικτατορίας του Φράνκο, γι' αυτό και ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας Λουθιάνο Βαρέλα, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κληθεί σε δίκη ο ανακριτής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν Ρεάλ για «κατάχρηση εξουσίας» στην έρευνά του για τους αγνοούμενους του ισπανικού εμφυλίου πολέμου και της δικτατορίας του Φράνκο (1936-1975). Η κατηγορία είναι ότι παραβίασε το νόμο γενικής αμνηστίας που ψηφίστηκε το 1977, δύο χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα.
Ο συγκεκριμένος δικαστής του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου που ασχολείται με θέματα τρομοκρατίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και του οργανωμένου εγκλήματος, ήταν αυτός που επιχείρησε την έκδοση του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ στην Ισπανία και επίσης ασχολήθηκε με τα εγκλήματα του Φρανκικού καθεστώτος, ως το 2008 όποτε και εγκατέλειψε την έρευνα λόγω των πιέσεων της Εισαγγελίας.
Το γεγονός της δημοσιοποίησης της πρόθεσης δίωξης του Γκαρθόν (που ενεργοποιήθηκε μετά από προσφυγές ακροδεξιών υποστηρικτών του Φράνκο) έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και ήδη εκδηλώνονται από ενώσεις συγγενών θυμάτων του φρανκισμού και κοινωνικές οργανώσεις, κινήσεις στήριξης του διωκόμενου δικαστή.