Οι γιατροί δεν αντέχουν να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια σε συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς
Από τις κινητοποιήσεις των γιατρών |
Ο υπουργός Ασφάλειας, Λι Σανγκ-μιν, απείλησε ανοιχτά τους γιατρούς, μιλώντας για «χάος στα νοσοκομεία» που δήθεν αποτελεί συνέπεια της απεργιακής κινητοποίησης των γιατρών. Απευθυνόμενος στους γιατρούς είπε ότι «αν επιστρέψετε στο νοσοκομείο σας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, δεν θα θεωρηθείτε υπεύθυνοι για ό,τι έχει ήδη συμβεί», κρίνοντας κιόλας σκόπιμο να προσθέσει ότι η φωνή τους «θα ακουστεί πιο δυνατά και αποτελεσματικά» όταν είναι κοντά στους ασθενείς. Στα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται η δίωξη, η πιθανή σύλληψη, ακόμα και η αφαίρεση της ιατρικής άδειας, όπως αναμετέδιδαν μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ.
Από τη μεριά τους, βέβαια, οι γιατροί που απεργούν - σε μεγάλο τους μέρος ειδικευόμενοι - καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία είναι τόσο άσχημες που εγκυμονούν όλο και μεγαλύτερους κινδύνους για τους ίδιους τους ασθενείς. Σύμφωνα και με ρεπορτάζ των «Νιου Γιορκ Τάιμς», που επικαλούνταν στοιχεία από ιατρικές ενώσεις της Νότιας Κορέας, ένας ειδικευόμενος στην ασιατική χώρα - που θεωρείται πρότυπο ανάπτυξης και μία από τις ισχυρότερες βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη - φτάνει να κάνει βάρδιες δουλεύοντας μέχρι και 24 συνεχόμενες ώρες... Ενώ μέσα στην ίδια βδομάδα μπορεί να δουλεύει αθροιστικά μέχρι και 80 ώρες...
Οι απεργοί καταγγέλλουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο τονίζοντας πως δεν αρκεί η αύξηση των εισαγόμενων σε ιατρικές σχολές, αλλά κρίσιμο θέμα είναι η βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών.
Σημειωτέον, πρόσφατα σημειώθηκε νέο κύμα μαζικών παραιτήσεων υγειονομικών, που επικαλέστηκαν το πολύ άσχημο εργασιακό περιβάλλον.
Παρά τις προειδοποιήσεις γιατρών και άλλων επιστημόνων
Με 407 ψήφους υπέρ, 226 κατά και τέσσερις αποχές, η γερμανική Βουλή ενέκρινε προ ημερών τη μερική νομιμοποίηση της κάνναβης στη χώρα, σύμφωνα με σχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων για «ελεγχόμενη απελευθέρωση της κατοχής και χρήσης κάνναβης», που έχει επικριθεί ιδιαίτερα, ενώ δεν θεωρείται βέβαιη η υπερψήφιση από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Υγείας, Κ. Λάουτερμπαχ (SPD), από την 1η Απρίλη στα άτομα άνω των 18 ετών θα επιτρέπεται η κατοχή έως και 25 γρ. κάνναβης για προσωπική κατανάλωση, ενώ νόμιμη θα είναι και η καλλιέργεια έως και τριών φυτών κάνναβης στο σπίτι. Από την 1η Ιούλη θα μπορούν να λειτουργούν και σύλλογοι καλλιέργειας, με έως και 500 ενήλικα μέλη, αλλά όχι για εμπορική χρήση, μόνο δική τους χρήση - έως 50 γρ./μήνα.
Η δημόσια κατανάλωση σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτά θα απαγορεύεται, όπως και το κάπνισμα σε πεζοδρόμους μέχρι τις 20.00. Η αρχική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο 18 μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής τους.
Με τα γνωστά επιχειρήματα, που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει σε άλλα κράτη, της προώθησης της ναρκωκουλτούρας, ο Λάουτερμπαχ υποστήριξε ότι «με αυτόν τον νόμο θα πετύχουμε να περιορίσουμε σημαντικά τη μαύρη αγορά, θα προστατεύουμε καλύτερα τα παιδιά και τους νέους μας και θα έχουμε ένα ασφαλές προϊόν για τους ενήλικες καταναλωτές». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μέχρι τώρα πολιτική απέτυχε, επειδή οι καταναλωτές είναι όλο και περισσότεροι και κυρίως νέοι.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά ισχυρίστηκε ότι «οι απαγορεύσεις δεν βοηθούν και αυτό φαίνεται από την πραγματικότητα των 4,5 εκατομμυρίων ενήλικων χρηστών κάνναβης το 2023».
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ότι η κάνναβη είναι ουσία η οποία προκαλεί εθισμό. «Περίπου το 10% των τακτικών χρηστών έχει εξάρτηση, ενώ η τακτική χρήση από άτομα κάτω των 25 ετών δύναται να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Φοβάμαι ότι η νομιμοποίηση θα ωθήσει περισσότερους να δοκιμάσουν», δήλωσε.
Η νέα νομοθεσία θα τεθεί προς έγκριση στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο στο τέλος Μάρτη. Η έγκριση δεν είναι νομικά αναγκαία, το Συμβούλιο ωστόσο μπορεί να ζητήσει διαδικασία διαιτησίας με τη Βουλή, καθυστερώντας την εφαρμογή του νόμου, κάτι που έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μ. Ζέντερ (CSU).
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλη τη Γερμανία κατά της ανόδου της ακροδεξιάς και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), κόμματος με ναζιστικές καταβολές. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, αλλά διαδηλώσεις έγιναν και σε Βερολίνο, Δρέσδη, Τσέλε, Κίελο, Στουτγάρδη, Πότσνταμ.
ΜΟΣΧΑ.-- Η σορός του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλ. Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε την περασμένη βδομάδα στη φυλακή, παραδόθηκε το Σάββατο στη μητέρα του, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του. Η ίδια είπε ότι δεν γνωρίζει αν οι αρχές θα επιτρέψουν την τέλεση κηδείας «με τον τρόπο που επιθυμεί η οικογένεια και όπως αξίζει στον Αλεξέι». Την Πέμπτη, η μητέρα του Ναβάλνι δήλωσε ότι οι αρχές τής έδειξαν τη σορό του έξι μέρες μετά τον θάνατό του και δεχόταν πιέσεις σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο της κηδείας του, απαιτώντας να γίνει «μυστική ταφή» χωρίς τελετή, ενώ η οικογένειά του κάνει λόγο για δολοφονία από τις κρατικές αρχές.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Ντ. Τραμπ επικράτησε εύκολα της Ν. Χέιλι στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Νότια Καρολίνα, γενέτειρα της Χέιλι, όπου διετέλεσε κυβερνήτης το διάστημα 2011 - 2017. Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, ο Τραμπ εξασφάλιζε 59,6% έναντι 39,7% της Χέιλι. Ο πρώην Πρόεδρος προεξόφλησε νίκη του και στο Μίσιγκαν, πριν από τη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη» τον επόμενο μήνα, όταν θα γίνουν προκριματικές εκλογές σε 15 πολιτείες.
Βουλευτικές και τοπικές εκλογές έγιναν την Κυριακή στη Λευκορωσία, για την εκλογή 110 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης και 12.514 μελών τοπικών συμβουλίων για πενταετή θητεία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, συνεχάρη τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλ. Λουκασένκο, για την «επιτυχή διεξαγωγή της ενιαίας ημέρας των εκλογών και την αδιαμφισβήτητη νίκη των πατριωτικών δυνάμεων της Λευκορωσίας» και αναμένει «γόνιμη συνεργασία» με τις ρωσικές αρχές.
Η συμμετοχή ανήλθε σε περίπου 74%, σύμφωνα με στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής, ενώ η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που έχει διαφύγει στη Λιθουανία, κάλεσε τους ψηφοφόρους της χώρας να μποϊκοτάρουν τις εκλογές.
Το Μινσκ δεν κάλεσε διεθνείς παρατηρητές από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να επιτηρήσουν τις εκλογές. Ο ΟΑΣΕ επιτηρούσε τις εκλογές στη Λευκορωσία από το 1995 έως το 2020. Ηταν οι πρώτες εθνικές εκλογές στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, με τη Δύση να αμφισβητεί την εγκυρότητά τους και τη λευκορωσική κυβέρνηση να καταστέλλει κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ο Λουκασένκο - που ηγείται από το 1994 - δήλωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2025. «Κανένας υπεύθυνος πρόεδρος δεν θα εγκατέλειπε τον λαό του που τον ακολούθησε στη μάχη», πρόσθεσε. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζοντας ότι η Δύση θέλει να σύρει τη Λευκορωσία σε πόλεμο «με το ζόρι».
Στους 10 έχουν ανέλθει οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε 14ώροφη πολυκατοικία στη Βαλένθια, με την αστυνομία να εντοπίζει μέρες μετά πτώματα στα συντρίμμια της.
Μεταξύ των νεκρών είναι και μια τετραμελής οικογένεια, μητέρα, πατέρας, ένα τρίχρονο κορίτσι και ένα νεογέννητο βρέφος. Από τους 15 τραυματίες, οι 7 είναι πυροσβέστες, ενώ δυο νοσηλεύονται. Περίπου 100 επιζώντες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης από τον τέταρτο όροφο του κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια στη συνοικία Ελ Καμπανάρ, αλλά οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τα αίτια της πυρκαγιάς. Τοπικός εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για να διακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν, η φωτιά εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα σε όλους τους ορόφους και κανένα από τα 138 διαμερίσματα του συγκροτήματος δεν γλίτωσε από τις φλόγες. Οι αρχές ανακοίνωσαν τριήμερο πένθος.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία θα επαναλάβουν τις επόμενες μέρες τις συνομιλίες τους επί του σχεδίου «ειρηνευτικής συμφωνίας», δήλωσε ο Αζέρος ΥΠΕΞ Τζ. Μπαϊράμοφ.
«Παρά μια ορισμένη παύση στις διαπραγματεύσεις, οι εργασίες για το κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας συνεχίζονται. Μετά τη συνάντηση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλ. Αλίεφ και του Αρμένιου πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, αποφασίστηκε η επανέναρξη της διαδικασίας» και σχεδιάζονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
Απαντώντας στις κατηγορίες της Αρμενίας ο Μπαϊράμοφ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «απόλυτη ηρεμία» στα σύνορα των δύο χωρών εδώ και περίπου πέντε μήνες, αλλά «κάποιοι κύκλοι ανησυχούσαν πολύ γι' αυτό και έκαναν τα πάντα για να κλιμακωθεί η ένταση». Αναφερόταν στην ανταλλαγή πυρών με νεκρούς και τραυματίες σε μεθοριακή περιοχή, στα μέσα Φλεβάρη.