ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ανοικτά όλα τα «μέτωπα»

Ο εκπρόσωπος της Κούβας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Associated Press

Ο εκπρόσωπος της Κούβας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΓΕΝΕΥΗ - ΑΒΑΝΑ.-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ανασάνουν με ανακούφιση, αφού μόλις την τελευταία στιγμή απέφυγαν την υιοθέτηση καταδικαστικής εναντίον τους απόφασης από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία αφορούσε τις συνθήκες διαβίωσης και μεταχείρισης των κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Το σχέδιο απόφασης είχε υποβάλει η Κούβα, ζητώντας από την Ουάσιγκτον να αποσαφηνίσει τις συνθήκες διαβίωσης και το νομικό καθεστώς που διέπει τους 660 περίπου κρατουμένους για τρομοκρατική δράση, οι οποίοι βρίσκονται εκεί για διάστημα που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα δύο χρόνια, χωρίς να έχουν δικαστεί. Μάλιστα, στο ίδιο σχέδιο υπήρχε η αξίωση οι ΗΠΑ να ανοίξουν τις πύλες του Γκουαντάναμο σε εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι ερευνούν θέματα βασανιστηρίων και αυθαίρετης κράτησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει άμεσα το ενδεχόμενο καταδικαστικής εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η 60ή σύνοδος της οποίας ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή στη Γενεύη.

Τελικά, όμως, η κουβανική αντιπροσωπεία στην Επιτροπή αποφάσισε να παραιτηθεί από την προσπάθεια «επιβολής ψηφοφορίας» για το σχέδιό της, με την αιτιολογία ότι υπήρχε ο κίνδυνος «οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, με τη συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διαφόρων λατινοαμερικανικών χωρών» να θέσουν σε εφαρμογή το μηχανισμό εμπλοκής της απόφασης. Ωστόσο η Αβάνα, όπως τόνισε ο Κουβανός εκπρόσωπος, «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να επανέλθει στο θέμα αυτό.

Στο μεταξύ, «εξαιρετικά επιεικείς» χαρακτήρισε η κουβανική κυβέρνηση τις ποινές κάθειρξης 4 έως 8 ετών, που αποδόθηκαν από δικαστήριο του Παναμά στο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, τον Γκασπάρ Χιμένες και 3 ακόμη κουβανοαμερικανικής καταγωγής μισθοφόρους, οι οποίοι προσπάθησαν 4 χρόνια πριν να δολοφονήσουν τον Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου.

Μάλλον ο χαρακτηρισμός που αποδόθηκε είναι «εξαιρετικά επιεικής», ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι 5 συνελήφθησαν το Νοέμβρη του 2000 με κιλά εκρηκτικών στις βαλίτσες τους. «Οι ποινές που επιβλήθηκαν δεν ανταποκρίνονται στη βαρύτητα των πράξεων που έλαβαν χώρα στη δημοκρατία του Παναμά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κουβανικού ΥΠΕΞ μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, το δικαστήριο του Παναμά έναντι των 5 πρώην Κουβανών υπηκόων και μελών της μαφίας του Μαϊάμι έκρινε ότι δεν «υπήρχαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία» για να στηριχτεί η κατηγορία της δολοφονίας από πρόθεση και τελικά τους έκρινε ενόχους μόνο για «απειλή της δημόσιας ασφάλειας» και παραχάραξη επισήμων εγγράφων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κούβα έχει ζητήσει πολλές φορές την έκδοσή τους και ειδικά του Λουίς Ποσάδα Καρίλες, όχι μόνο για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Φιντέλ Κάστρο, αλλά και για μία σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της Κούβας, με κορυφαία την ανατίναξη αεροσκάφους της «Cubana» ανοιχτά των Νήσων Μπαρμπέιντος το 1976.

Αδικη η κράτηση των πέντε Κουβανών

Συνέντευξη ενός από τους δικηγόρους τους στο γερμανικό Τύπο

Ποια μπορεί να είναι η τύχη των 5 Κουβανών πατριωτών, φυλακισμένων στις ΗΠΑ; Σ' αυτή την ερώτηση απαντάει ο Νεοϋρκέζος δικηγόρος Λέοναρντ Βάινγκλας, που βρίσκεται στο Βερολίνο, σε συνέντευξή του στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (22 Απρίλη). Ο Βάινγκλας είναι ένας από τους πέντε δικηγόρους που υπερασπίζονται τους πέντε Κουβανούς.

«Η περίπτωση αυτή είναι ασυνήθιστη, που στρέφεται από άποψη εξωτερικής πολιτικής κατά της Κούβας. Οι πέντε βρίσκονται σε διαφορετικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Οι δύο, από χρόνια δεν επιτρέπεται να δουν τις γυναίκες τους. Η διαδικασία διάρκειας εφτά μηνών στα χρόνια 2000-2001 ήταν η μακρότερη δίκη που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά εγέρθηκε κατηγορία για κατασκοπία, χωρίς να έχουν βρεθεί στους υποτιθέμενους δράστες μυστικά ντοκουμέντα. Επιπλέον, εφτά μήνες μετά τη σύλληψη ένας από τους φυλακισμένους κατηγορήθηκε για "συνωμοσία για φόνο" επειδή πυροβολήθηκαν αμερικανικά αεροπλάνα στον κουβανικό εναέριο χώρο».

Οι πέντε Κουβανοί, είπε, «υπονόμευσαν μια ένοπλη οργάνωση φυγάδων Κουβανών, που έχει στη Φλόριντα εδώ και 40 χρόνια ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης. Από εκεί σχεδιάστηκαν και σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται επιθέσεις κατά της Κούβας, στις οποίες έχουν πέσει θύματα 3.000 Κουβανοί. Οι πελάτες μας πήγαν άοπλοι και με ειρηνική αποστολή στις Πολιτείες. Εκεί δεν προσπάθησαν να ανιχνεύσουν μυστικά των ΗΠΑ. Πολύ περισσότερο πληροφόρησαν την πατρίδα τους για τη δραστηριότητα των φυγάδων Κουβανών που στρέφεται κατά της Κούβας. Στη βάση αυτών των πληροφοριών η Κούβα κατέστησε γνωστό και στο FBI τις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης και τους τόπους των στρατοπέδων εκπαίδευσης. Δεν έγινε καμία σύλληψη φυγάδων Κουβανών, αντίθετα συλλήφθηκαν οι πέντε πράκτορες. Κατά περίεργο τρόπο τους κατηγορούν ότι δε δηλώθηκαν σαν πράκτορες στις ΗΠΑ. Μόνο γι' αυτό το αδίκημα προβλέπονται έξι χρόνια φυλακή».

«Η Κούβα δεν πρόδωσε τους πράκτορές της. Το FBI έκανε διάρρηξη στο διαμέρισμα ενός από τους πέντε και ανακάλυψε στοιχεία στο κομπιούτερ».

Σχετικά με την καταδίκη τους στο Μαϊάμι απάντησε: «Το Μαϊάμι είναι πιθανώς ο μοναδικός τόπος στις ΗΠΑ όπου δεν μπορούσε να εκδοθεί δίκαιη απόφαση. Εκεί ζουν 650.000 Κουβανοί φυγάδες. Εκεί δεν επιτρέπονται κουβανικές ταινίες, Κουβανοί αθλητές είναι επίσης ανεπιθύμητοι. Γι' αυτό είναι φάρσα ότι και οι δώδεκα ένορκοι προέρχονταν από το Μαϊάμι».

«Σε παρόμοιες περιπτώσεις εκδόθηκαν πολύ μικρότερες ποινές. Ενας Ιρακινός που ζει στις ΗΠΑ, που πριν τον πόλεμο του Ιράκ είχε οργανώσει από την Αμερική στρατιωτική αντίσταση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, καταδικάστηκε πρόσφατα σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων περίπου. Τρεις Ισραηλίτες που ήθελαν να ανιχνεύσουν στις ΗΠΑ αντιεβραϊκές οργανώσεις τους άφησαν, μετά την 11 Σεπτέμβρη 2001, μετά από 30 μέρες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Συνεπώς οι πέντε (Κουβανοί) θα μπορούσαν να είναι από καιρό στα σπίτια τους. Ανεξάρτητα από την απόφαση (σ.σ. που πρόκειται να εκδοθεί) ανήγγειλαν και οι δύο πλευρές ότι θα ασκήσουν έφεση».


Θ.Β.

ΚΜΕ - «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» - ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ
Εκδηλώσεις για την Κούβα

Δύο εκδηλώσεις με επίκεντρο την Κούβα διοργανώνουν από κοινού ο Ελληνικουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, το Κέντρο Μαρξιστικό Ερευνών και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

«Το πολιτικό σύστημα και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Κούβα» είναι το θέμα της ομιλίας - συζήτησης που θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 20, την Παρασκευή 23 Απρίλη, στις 19.00. Κεντρικός ομιλητής ο Εντουάρντο Λάρα Χερνάντες, ομότιμος καθηγητής και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αβάνας και του Ανώτερου Ινστιτούτου των Διεθνών Σχέσεων, σύμβουλος της Επιτροπής για τα Συνταγματικά και Δικαστικά Θέματα της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Δημοκρατίας της Κούβας, πρόεδρος της Κουβανικής Εταιρείας Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου, μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Ιβηροαμερικανικής Επετηρίδας της Συνταγματικής Δικαιοσύνης.

Ο Εντουάρντο Λάρα Χερνάντες θα μιλήσει και για το βιβλίο: «ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ» κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ τη Δευτέρα 26 Απρίλη, στις 12 μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ