Eurokinissi |
Δεδομένου ότι η περιοχή είναι πυκνοδομημένη, λογικά, η δήλωση του υπουργού σημαίνει ευρεία απαλλοτρίωση, παρότι ο ίδιος απέφυγε να το δηλώσει ρητά. Είπε ότι πρόκειται για «εύρημα εξαιρετικής σημασίας», που «δίνει ένα στίγμα για το τι μπορούμε να περιμένουμε στην περιοχή» και «επαληθεύει τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, οι οποίοι βασίζονται σε αρχαία κείμενα και επιγραφές, που αναφέρουν την ύπαρξη του αρχαίου θεάτρου». Πρόσθεσε ότι «μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, στη γενικότερη αποκάλυψη και άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων και στην ενίσχυση του μουσείου, που είναι εξίσου σημαντικό».
Οι βαθμίδες που αποκαλύφθηκαν βρίσκονται σε βάθος από 2 μέτρα έως 50 εκατοστά, το κοίλο παρουσιάζει ανωφέρεια από δυτικά προς ανατολικά και κατεύθυνση βορειοανατολικά - νοτιοδυτικά. Μεγάλο τμήμα του βρίσκεται μέσα σε όμορο οικόπεδο. Η ορχήστρα και η σκηνή του θεάτρου βρίσκονται σε βάθος 2 μ. και εκτείνονται κάτω από τη σημερινή οδό Σαλαμίνος.
Το θέατρο των Αχαρνών (β΄ μισό του 4ου π.Χ. αιώνα) αποτελεί σημαντικότατο εύρημα, αφού είναι ένα από τα επτά θέατρα περιφερειακών δήμων της Αττικής. Τα άλλα έξι ανήκουν στους αρχαίους Δήμους Πειραιά, Θορικού, Αλιμούντα, Ευωνύμου, Ραμνούντα και Ικαρίου. Επιπλέον το θέατρο βρίσκεται στο κέντρο του αρχαίου Δήμου των Αχαρνών, που αναζητούσαν από τον περασμένο αιώνα Ελληνες και ξένοι μελετητές.
Η ύπαρξή του ήταν γνωστή από επιγραφικές μαρτυρίες, όπως η επιγραφή που βρέθηκε εντοιχισμένη σε ρωμαϊκό λουτρό και αναφέρεται στη λειτουργία του και στα έσοδα από τη μίσθωσή του για παραστάσεις τραγωδίας, κωμωδίας, μουσικών αγώνων κ.ά. Σε άλλη επιγραφή περιέχονται δύο ψηφίσματα, όπου τιμάται ο δήμαρχος Αχαρνών, ο επιμελητής των Κατ' Αγρούς Διονυσίων (θεατρικών αγώνων) και ο ταμίας και τους παραχωρείται το δικαίωμα να κάθονται οι ίδιοι και οι εγγονοί τους στα πρώτα καθίσματα-θώκους του θεάτρου.
«Ο κουρασμένος», 1939 |
Η πρώτη ατομική του έκθεση (1929, αίθουσα «Παρνασσός») περιλάμβανε 40 έργα, για τα οποία ασχολήθηκε ιδιαίτερα σε κριτικό του σημείωμα ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Ακολούθησε νέα υποτροφία στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου και έμαθε την τεχνική της νωπογραφίας. Το 1947 εκλέχτηκε καθηγητής στην ΑΣΚΤ. Δίδαξε χρώμα και σύνθεση στην έδρα της Ζωγραφικής έως το 1961. Ακολούθησαν ατομικές εκθέσεις έργων του (Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Στοκχόλμη, Μόσχα κ.ά.), αλλά και σημαντικές διακρίσεις. Επίσης, από το 1956 και έως το 1970, διατέλεσε πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου. Πέθανε στην Αθήνα το 1981.
O μύθος των Ατρειδών Κύκλος: «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους |
O μύθος των Ατρειδών, πάντως, μια ιστορία αίματος, φόνων, εκδίκησης, θα ζωντανέψει με την παρουσίαση της «Ηλέκτρας» του Ρίχαρντ Στράους (1, 4, 7 και 10/3), στο Μέγαρο Μουσικής (9 μ.μ.). Η διάσημη «ψυχολογική», μονόπρακτη όπερα του Ρ. Στράους, σε ποιητικό κείμενο του Ούγκο φον Χόφμανσταλ, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Michael Hampe, με βασικές ερμηνεύτριες τις Nadine Secunde (Ηλέκτρα), Αγνή Μπάλτσα (Κλυταιμνήστρα) και Inga Nielsen (Χρυσόθεμη). Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα διευθύνει ο Σουηδός μαέστρος Γιόχαν Αρνέλ. Στο πλαίσιο του κύκλου θα προβληθεί η ταινία «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη (3/3), ενώ τον Απρίλη θα ανεβεί η θεατρική παράσταση της «Ηλέκτρας» του Ούγκο φον Χόφμανσταλ.
Ο θίασος «Μνήμη» παρουσιάζει στο θέατρο «Κυδωνία» (στα Χανιά) τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος της Αυστριακής ποιήτριας - πεζογράφου Ινγκεμποργκ Μπάχμαν «Η περίπτωση Φράντσα». Η μετάφραση είναι της Μαρίας Αγγελίδου, η σκηνοθεσία, διασκευή - εικαστική αντίληψη του Μιχάλη Βιρβιδάκη, δραματουργική επεξεργασία - μουσική επιμέλεια Λίλας Τρουλλινού, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου. Παίζουν: Δέσποινα Πολλαναγνωστάκη και Παναγιώτης Χρυσανθόπουλος. Το έργο θα παίζεται (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.
Στην «Περίπτωση Φράντσα», η Μπάχμαν διηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που καταστρέφεται ψυχικά από τον ψυχίατρο σύζυγό της, ο οποίος τη μετατρέπει σε ψυχιατρικό «πειραματόζωο», εφαρμόζοντας εκλεπτυσμένες μεθόδους εξόντωσης και χρησιμοποιώντας ως όργανο βασανισμού διανοητικά «εργαλεία». Η συγγραφέας ερευνά ανεξιχνίαστα «εγκλήματα», που εκτελούνται μέσα στα όρια του επιτρεπτού και νόμιμου και καταγγέλλει τον καθημερινό φασισμό στην οικογένεια και στις ερωτικές σχέσεις.
Το νέο διπλό τεύχος Νο 9-10 του περιοδικού «Ηριδανός» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Κείμενα των Φιντέλ Κάστρο, Κάρλος Φουέντες, Σέρτζιο Ραμίρεζ, Ιβάν Μιρόνοβιτς Πετρόφσκι, Μάικλ Γουντ κ.ά. Την ομιλία του Γκ. Γκ. Μάρκες στην απονομή του βραβείου Νόμπελ και πλήρη εργογραφία του. Συνεντεύξεις των Λήδα Πρωτοψάλτη και Θανάση Παπαγεωργίου. Κριτικές βιβλίου, δίσκου, θεάτρου, κινηματογράφου, εικαστικών εκθέσεων. Το τεύχος περιλαμβάνει DVD με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες να μιλά για έργα του και την αμερικανική λογοτεχνία. Ο Χρόνης Μπότσογλου να μιλά για ένα έργο του Γιαννούλη Χαλεπά και δικά του. Η Αφροδίτη Μάνου μιλά για το βιντεοκλίπ «Για ποια Ελλάδα». Περιλαμβάνονται οδοιπορικό στην Κόνυα, ο χορός των Δερβίσηδων, τα ψηφιδωτά της Δήλου κ.ά.
Ενα έντεχνο και παραδοσιακό πρόγραμμα παρουσιάζει ο Σταύρος Σιόλας, νικητής του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με τους συνεργάτες του, σήμερα (10 μ.μ.), στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα, τηλ. 210 3421212). Θα ακουστούν μουσικές και τραγούδια, που ακουμπούν στο λυρισμό μιας μπαλάντας και πατάνε σε στέρεα παραδοσιακά μοτίβα.
Επιλεγμένες ταινίες της 6ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας Μεσογειακού Χώρου, που πραγματοποιήθηκε πέρσι στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, θα προβάλλονται στο αμφιθέατρο του «Γκαίτε» (Ομήρου 14-16, Αθήνα) το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Το Φεστιβάλ, που οργανώνουν η μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΑΓΩΝ» και το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες», στην τελευταία του διοργάνωση πρόβαλε 44 αρχαιολογικές ταινίες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εισιτήριο: 3 ευρώ για κάθε ζώνη προβολών, στα γραφεία του φεστιβάλ (πλ. Καρύτση 10, 7ος όροφος).