ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υποθηκευμένη στην ΟΝΕ και στον «εταιρισμό»

Η πρώτη συνάντηση εργαζομένων - εργοδοτών για τη νέα σύμβαση χαρακτηρίστηκε από την αποθέωση του «κοινωνικού εταιρισμού». Σε αγώνα με άλλα αιτήματα, καλεί το ΠΑΜΕ

Μέσα σε ένα κλίμα «κοινωνικού εταιρισμού», με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά και με δεδομένη τη συμφωνία των «εταίρων» για άμετρη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη συνάντηση μεταξύ ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, για τη διαπραγμάτευση της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η πρώτη αυτή συνάντηση ήταν διερευνητική, όπως συνηθίζεται, αλλά αρκετά αποκαλυπτική για την πορεία και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, καθώς έγινε ξεκάθαρο ότι η νέα σύμβαση είναι εξαρχής «υποθηκευμένη» στην καπιταλιστική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Με λίγα λόγια, οι αυξήσεις που θα δοθούν στους εργαζόμενους θα είναι εκείνες που, κατά τη γνώμη των εργοδοτών, δε θα πλήξουν την οικονομία της... χώρας! Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ φάνηκε και αυτή να έχει τον ίδιο προσανατολισμό. Τα αιτήματα που θέτει, εξάλλου, έχουν ως αφετηρία την κάλυψη του πληθωρισμού και την πάγια διατύπωση των τελευταίων χρόνων για «συμπληρώματα».

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 10 Μάρτη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ και αναμένεται να είναι η τελευταία πριν τις εκλογές. Για την επόμενη συνάντηση θα περάσει πάνω από ένας μήνας και εξετάζεται αν η όποια σύμβαση θα υπογραφτεί το Μάη. Το ενδεχόμενο αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων, καθώς τα ψίχουλα που μπορεί να εμφανιστούν ως «αυξήσεις» θα καθυστερήσουν χαρακτηριστικά να δοθούν. Το κυριότερο είναι ότι και οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που αυτή την περίοδο καταγγέλλονται σε αρκετούς κλάδους, θα καθυστερήσουν αντίστοιχα.

Προεκλογικό «δώρο»

Το μόνο ζήτημα στο οποίο υπήρξε κατάληξη είναι αυτό της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών μεγάλων σε ηλικία και μακροχρόνια άνεργων, με τρόπο τέτοιο ώστε να συνταξιοδοτηθούν. Υπάρχει μάλιστα και έτοιμη πρόταση για νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί από τις οργανώσεις απευθείας.

Αν και στις δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων θέλησαν να υπογραμμίσουν ότι είναι ένα δικό τους μέτρο, που δε θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, όπως αυτό της χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους νέους άνεργους, είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα προεκλογικό «δώρο» στην κυβέρνηση, η οποία θα το αξιοποιήσει στην προπαγάνδα της για τις παροχές «της» προς τους άνεργους. Δικαιούχοι θα είναι οι άνεργοι - ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - που χρειάζονται πέντε χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν και οι εισφορές τους θα καλυφτούν από το ΛΑΕΚ, το λογαριασμό για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση. Οι καταγεγραμμένοι δικαιούχοι είναι περίπου 6.000 και υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων αυτής της κατηγορίας κυμαίνεται στις 12.000. Το κόστος υπολογίζεται να είναι 20 - 25 δισ. δραχμές στην πενταετία.

Αγωνιστική διεκδίκηση

Ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Εκτιμώ ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ και ο υπουργός Εργασίας βρίσκονται σε συνεννόηση προκειμένου να βοηθήσουν την κυβέρνηση προεκλογικά, ώστε με ξένα κόλλυβα να φανεί ότι κάνει μνημόσυνο για τους άνεργους. Στη συνάντηση επικράτησε "οικογενειακό κλίμα". Οι εργοδότες θεωρούν ρεαλιστικό να έχουν κέρδη 150 και 200% και παράλογο να δώσουν αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, γιατί αυτό υπονομεύει την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Η κυβερνητική πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ διαφοροποιείται μόνο φραστικά, για το "θεαθήναι", αφού τους ενώνει ο κοινός "καημός" για την καπιταλιστική ολοκλήρωση. Καταθέσαμε τις προτάσεις για 10.000 δραχμές μεροκάματο και 200.000 δραχμές μισθό. Δεν πρέπει να έχει κανείς αυταπάτη ότι μπορεί να βγει κάτι θετικό για τους εργαζόμενους από μια τέτοια συζήτηση. Εμείς ως ΠΑΜΕ θα πάρουμε πρωτοβουλίες σε αγωνιστική κατεύθυνση, ώστε να πιέσουμε και να διεκδικήσουμε την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας, που αφορούν θεσμικά και οικονομικά ζητήματα».

Κλίμα συνεργασίας

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι στη συζήτηση εκφράστηκε ένα κλίμα συνεργασίας για τα προβλήματα των εργαζομένων και της χώρας. Για τους ηλικιωμένους άνεργους, είπε ότι πρόκειται για μια αυτόνομη δράση των «κοινωνικών εταίρων». Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι αν συμφέρει τους εργαζόμενους, μπορεί να υπογραφτεί και διετής σύμβαση, κάτι που δεν έχει συζητηθεί ακόμη. Για τη σύμβαση, σε σχέση με την πορεία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, σημείωσε ότι «ήρθε η ώρα των εργαζομένων». Ωστόσο, δεδομένου ότι και προηγούμενες συμβάσεις, απόλυτα υποταγμένες στο στόχο της ΟΝΕ, θεωρήθηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ ότι εξασφάλισαν «πραγματική αύξηση εισοδημάτων» για τους εργαζόμενους, είναι φανερό ότι τέτοιες δηλώσεις δεν μπορούν να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους.

Σαφέστατος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, τόνισε στη δήλωσή του ότι η εργοδοτική απάντηση στα αιτήματα της ΓΣΕΕ θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της οικονομίας της χώρας και της πρώτης περιόδου ένταξης στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη μιας «διατηρήσιμης» οικονομίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσθεσε, ότι οι εργοδότες θεωρούν καλύτερη μια σύμβαση, όσο γίνεται πιο μεγάλης διάρκειας. Για τους εργοδότες, όπως φάνηκε και από την τοποθέτησή τους στη συνάντηση, οποιαδήποτε αύξηση αποτελεί κίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και - κατ' επέκταση - την οικονομία της χώρας

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ, Χ. Φώλια, για προτάσεις με «πλήρη συνείδηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας», και του εκπροσώπου της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Δρίκου.

Ο Γ. Μανώλης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΔΑΚΕ, είπε ότι η επιδίωξη πραγματικής σύγκλισης θα πρέπει να αφορά και τους μισθούς.

Ο Δ. Στρατούλης, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΑΠ, άσκησε κριτική στη στάση των εργοδοτών και είπε ότι πρέπει η ΓΣΕΕ να εκμεταλλευτεί το προεκλογικό κλίμα και να αλλάξει τρόπο διαπραγμάτευσης.

«ΤΟSΟΗ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ»
Απεργία για τη σύμβαση

Πενθήμερη απεργία ενάντια στην αδιαλλαξία της διεύθυνσης

Σε πενθήμερη απεργία με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής για τους εργαζόμενους επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προχώρησαν από χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της «TOSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ» στη Θεσσαλονίκη. Η απεργία αυτή έρχεται σαν συνέχεια της 48ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει από την περασμένη Πέμπτη μέχρι το Σάββατο και μετά την αδιάλλακτη στάση της διοίκησης της εταιρίας και την αποτυχία των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Τη συμπαράσταση προς το σωματείο εργαζομένων εξέφρασε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με αντιπροσωπεία του προεδρείου που επισκέφθηκε χτες το πρωί το χώρο του εργοστασίου. Η αντιπροσωπεία του ΕΚΘ, που αποτελούνταν από τον πρόεδρο, Π. Αβραμόπουλο, τον γενικό γραμματέα Θ. Κυριακίδη και τον οργανικό γραμματέα Ν. Γιαννόπουλο, συναντήθηκε και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, κ. Masatosh Yoshida, στον οποίον και τόνισε ότι οποιαδήποτε αναταραχή έχει προκληθεί στις σχέσεις με τους εργαζόμενους «οφείλεται στη μέχρι τώρα σκληρή και αδιάλλακτη στάση της επιχείρησης».

Η αντιπροσωπεία του ΕΚΘ υπογράμμισε ακόμα ότι «τα αιτήματα των εργαζομένων είναι δίκαια και στηρίζονται στο «επικερδές» της επιχείρησης με βάση τα στοιχεία που η ίδια παρουσιάζει». Ζήτησε δε από τη διεύθυνση της επιχείρησης να σταματήσει τη στείρα αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους και να προσέλθει στις συζητήσεις με το σωματείου για την επίλυση του προβλήματος.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης

Συνάντηση του πρωθυπουργού για το ΣΕΠΕ και  ανέξοδες εξαγγελίες

Πρόσφατα είναι ακόμη τα τραγικά εργατικά δυστυχήματα στην Κυνοσούρα και στη ΔΕΗ στα Μέγαρα και τη Λάρισα, αλλά ίσως γι' αυτό ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, θεώρησε ότι είναι καλή ευκαιρία για προεκλογική εκμετάλλευση του ζητήματος των ελέγχων τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας!

Χτες συναντήθηκε με την ειδική γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, Αρ. Καφετζοπούλου, τους προέδρους της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ Χρ. Πολυζωγόπουλο και Ι. Στράτο, αντίστοιχα, τον υπουργό και υφυπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και Χρ. Πρωτόπαππα.

Ωστόσο, οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού είχαν περισσότερο χαρακτήρα προεκλογικής ομιλίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας την αντιμετώπισε πρώτα απ' όλα ως θέμα «αθέμιτου ανταγωνισμού» και όχι ως άγρια περικοπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων!!! Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι «η χώρα μας έχει πλέον ένα ελεγκτικό μηχανισμό υψηλών προδιαγραφών», την ίδια ώρα που η έλλειψη προσωπικού (επίσημη είναι η παραδοχή εκατοντάδων κενών θέσεων), υποδομής και πολιτικής βούλησης για αυστηρούς ελέγχους δίνουν ελάχιστα περιθώρια στο νέο Σώμα.

Ο προεκλογικός χαρακτήρας των δηλώσεών του εκφράστηκε και με τη δήλωση ότι το ΣΕΠΕ, «μια από τις προγραμματικές δεσμεύσεις αυτής της κυβέρνησης, είναι μια πραγματικότητα», ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν που αρχικά την είχε παραδώσει στην αρμοδιότητα των νομαρχιών!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε, παρ' όλα αυτά, «δημιουργική» τη συζήτηση. Είχε προηγηθεί αναστάτωση, κατά τη συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ, επειδή δεν προσκλήθηκαν και οι πρόεδροι των δυο άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και τα προεδρεία των οργανώσεων!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ