ΝΤΟΧΑ.--
Με κύριο θέμα την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών τους σχέσεων πραγματοποιήθηκε, χτες, η δεύτερη σύνοδος κορυφής των χωρών της Λατινικής Αμερικής και του Αραβικού Συνδέσμου (ASPA). Ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου ο οικοδεσπότης εμίρης του Κατάρ, Σεΐκ Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Θάνι, υποστήριξε ότι οι δυνατότητες συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των δύο περιοχών είναι ιδιαίτερα μεγάλες καθώς μπορεί γεωγραφικώς να απέχουν πολύ, αλλά έχουν «πολλές ομοιότητες και καλούνται ν' αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα».
Παίρνοντας το λόγο ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος Ούγο Τσάβες τόνισε ότι «η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση σείει τον πλανήτη και ένας νέος κόσμος γεννιέται, η αυτοκρατορία πέφτει». Ο Τσάβες, όπως και ο Βραζιλιάνος ομόλογός του, Λουίς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα, εκτίμησαν ότι η οικονομική κρίση «αν αντιμετωπιστεί με νέες ιδέες, μπορεί ν' αποδειχτεί ευκαιρία να γίνουν διορθωτικές αλλαγές στο οικονομικό σύστημα». Ο Λούλα επανέλαβε την πρότασή του να διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες στη λήψη αποφάσεων από οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέ, αντιπρόεδρος της Ενωσης των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου και της Λατινικής Αμερικής, εκτιμώντας ότι «είναι αναγκαία μια δημοκρατικότερη παγκόσμια διακυβέρνηση». Η ιδέα αυτή σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού είχε ακουστεί πρόσφατα και στη συνάντηση των λεγόμενων σοσιαλιστών στη Χιλή, με τη συμμετοχή του Τζ. Μπαΐντεν (αντιπροέδρου των ΗΠΑ) και του Βρετανού Γκ. Μπράουν.
Ο Τσάβες δεν έχασε την ευκαιρία να επαναφέρει την πρότασή του για υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος στις πετρελαϊκές συναλλαγές, που θα τις απελευθερώσει από την κυριαρχία του δολαρίου, πρόταση που δεν αναμένεται, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να γίνει δεκτή από εκείνες τις αραβικές χώρες, όπως η Σ. Αραβία, που έχουν πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Εντούτοις, όλες οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται να συναινέσουν στην ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων (σήμερα αποτιμώνται στα 21 δισ. δολάρια) με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και στην περαιτέρω ανταλλαγή τεχνολογίας (και πυρηνικής) καθώς, εκτός των άλλων, επιδιώκουν να μειωθεί η επιρροή του Ιράν στη Λατινική Αμερική, αφού η Τεχεράνη έχει, ήδη, προχωρήσει σε σύσφιγξη των σχέσεών της με αρκετές λατινοαμερικανικές ηγεσίες όπως η Βενεζουέλα.
Το ζήτημα, πάντως, του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Σουδανού Προέδρου αλ Μπασίρ δίχασε τις λατινοαμερικανικές αντιπροσωπείες. Ο Τσάβες τόνισε ότι το ένταλμα μπορεί να χαρακτηριστεί «νομική αυθαιρεσία», υπογραμμίζοντας ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αν όντως επιδιώκει να συλλάβει ενόχους για γενοκτονία, θα μπορούσε να το πράξει συλλαμβάνοντας τον Μπους ή την ισραηλινή ηγεσία. Με το ζήτημα του Μπασίρ διαφώνησε η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, που αποχώρησε από το συγκεκριμένο θέμα.
Στη σύνοδο, εκτός από τους 17 επικεφαλής των χωρών του 22μελούς Αραβικού Συνδέσμου, συμμετέχουν οι Πρόεδροι των Βενεζουέλας, Βραζιλίας, Βολιβίας, Αργεντινής, Παραγουάης, Χιλής, ενώ οι υπόλοιπες χώρες εκπροσωπούνται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--
Με μια ομιλία ήπιων τόνων, κατά την οποία επί της ουσίας δε δεσμεύτηκε για τίποτε, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου «άνοιξε» την πρωθυπουργική του θητεία. Ο Νετανιάχου, μιλώντας ενώπιον της Βουλής, υποστήριξε ότι επιθυμεί «να επιτευχθεί ειρήνη με όλους τους Αραβες» και έπλεξε το εγκώμιο του Ισλάμ ως «μιας ιδιαίτερα πλούσιας παράδοσης». Επεσήμανε, όμως, ότι με τους ακραίους ισλαμιστές το Ισραήλ θα βρίσκεται πάντα σε αντιπαράθεση, και σε αυτούς ενέταξε την ιρανική ηγεσία, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις της καθώς και το πυρηνικό της πρόγραμμα ως «απειλή για ολόκληρο τον κόσμο».
Δήλωσε, επίσης, «έτοιμος» για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ «δε θέλει να κυβερνά κανέναν». Απέφυγε, όμως, επισταμένα ν' αναφερθεί στο ενδεχόμενο ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, κάτι που επισημάνθηκε από Παλαιστινίους αξιωματούχους, οι οποίοι δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και στην οικονομική «πρόκληση» που καλείται ν' αντιμετωπίσει το Ισραήλ, δεσμευόμενος να «κάνει ό,τι μπορεί».
Η κυβέρνηση συνασπισμού, που παρουσίασε, αντιμετώπισε πρόβλημα στην εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης, αφού οι βουλευτές των συνεργαζόμενων κομμάτων, φτάνουν τους 69 στην 120μελή Κνέσετ. Το νέο 28μελές κυβερνητικό σχήμα, έχει, ήδη, προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο ακροδεξιός Αβιγκνόρ Λίμπερμαν και το υπουργείο Αμυνας παραμένει στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Εχούντ Μπαράκ, που συνεχίζει τις προσπάθειες να κρατήσει ενωμένο το κόμμα του μετά την απόφαση συμμετοχής στην κυβέρνηση. Τόσο ο διορισμός του Λίμπερμαν όσο και του πρώην αρχηγού ΓΕΣ, και γνωστού για τις «σκληρές του θέσεις» απέναντι στους Παλαιστινίους, Μοσέ Γιααλόν, στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και του υπουργού στρατηγικών υποθέσεων, αναμένεται να εντείνει τις αραβικές ανησυχίες.
Χτες το πρωί, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
ΠΕΚΙΝΟ.-- Απορρίπτει τις κατηγορίες που της αποδίδονται για διαδικτυακή κατασκοπία η Κίνα, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες ως «ψυχροπολεμικό ιό», που προσπαθεί να κάνει τον κόσμο να δει την Κίνα σαν απειλή.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε την απαγόρευση λειτουργίας της ακροδεξιάς οργάνωσης «Heimattreue Deutsche Judend» («Ενωση Νεότητας Πιστής στην Πατρίδα») εξαιτίας των σχέσεών της με τους νεοναζί.
ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Αγνωστοι, φερόμενοι ως αποσχισθέντα μέλη του IRA, κατέλαβαν και έβαλαν φωτιά σε οχήματα στο Μπέλφαστ και στην περιοχή Κιλγουίλκι του Λούργκαν, καθολικές περιοχές της Βόρειας Ιρλανδίας. Πολλοί δρόμοι στο Μπέλφαστ έκλεισαν, ενώ η αστυνομία μιλά για συντονισμένες προσπάθειες απειλής αστυνομικών τμημάτων.
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Ο κυβερνητικός συνασπισμός «Ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο» του πρωθυπουργού της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής καταλαμβάνοντας τελικώς τις 48 από τις 81 έδρες στο Κοινοβούλιο.
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ισχυρότερου συστήματος λέιζερ στον κόσμο, στο κέντρο της «Εθνικής Εγκατάστασης Πυροδότησης» (NIF) στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με στόχο την ανασύνθεση συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό του Ηλιου για την αξιοποίηση της πυρηνικής σύντηξης για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Τα πειράματα στο NIF αναμένονται εντός του έτους και τα πρώτα αποτελέσματα μεταξύ 2010-2012.
ΓΕΝΕΥΗ.-- Αυξάνει μέρα με τη μέρα ο αριθμός των πλημμυροπαθών σε χώρες της νότιας Αφρικής, που πλήττονται το τελευταίο διάστημα από κυκλώνες και ισχυρές καταιγίδες. Υπολογίζεται από υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι οι πληγέντες έχουν ξεπεράσει τις 500.000.
ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Ενα νέο έγκλημα έλαβε χώρα τα τελευταία 24ωρα στα ανοιχτά της Λιβύης. Πλοιάριο, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετέφερε περί τους 257 μετανάστες, βυθίστηκε, πιθανότατα πριν από τουλάχιστον δύο μέρες, λόγω των θυελλωδών ανέμων μόλις 30 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές. Μέχρι στιγμής, από τα παγωμένα νερά έχουν ανασυρθεί 23 επιζώντες και 21 σοροί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες αγνοούνται.
Οπως υποστήριξαν τα πληρώματα των εμπορικών σκαφών που έσπευσαν στην περιοχή, καθώς και οι λιβυκές αρχές, το πλοίο δεν είχε χωρητικότητα για περισσότερα από 50 άτομα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, υπήρχε άλλο ένα πλοίο, ανάλογης εμβέλειας, με περίπου 300 μετανάστες στην περιοχή, το οποίο, όμως, δεν έχει εντοπιστεί και εκτιμάται ότι πιθανότατα κατάφερε να προσεγγίσει, τελικά, τις ιταλικές ακτές που ήταν και ο τελικός προορισμός. Μεταξύ των επιβαινόντων του λαθρεμπορικού, συγκαταλέγονται μετανάστες από Αίγυπτο, Σομαλία, Νιγηρία, Ερυθραία, Αλγερία, Συρία, Μαρόκο και Τυνησία.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υποστηρίζει ότι μόνο μέσα στο 2008 στο ιταλικό νησί Λαμπεσούντα έφτασαν περίπου 33.000 άνθρωποι, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, και συνολικά μόνο στις ιταλικές ακτές, το ίδιο έτος, έφτασαν 36.900, αριθμοί που δείχνουν αύξηση κατά 75% από το 2007.
«Βαθιά συγκλονισμένος» από το τραγικό ναυάγιο δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τέρι Ντέιβς, ο οποίος, φυσικά, δεν έκανε κανένα σχόλιο για την ιμπεριαλιστική πολιτική που οδηγεί τόσους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και αρκέστηκε σε ευχολόγια και σε εκκλήσεις προς τις αφρικανικές ηγεσίες να «λάβουν μέτρα έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι οικονομικές ευκαιρίες στις χώρες τους προκειμένου να σταματήσει το κύμα μετανάστευσης».
ΣΑΝ ΧΟΣΕ.--
Ανταλλάγματα από την Κούβα ζήτησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ώστε να αρθεί ο απάνθρωπος αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ηγέτες των λατινοαμερικανικών χωρών στην Κόστα Ρίκα.
Ο Μπάιντεν επανέλαβε πως οι ΗΠΑ χρειάζονται μια «πάγια δέσμευση» από την Κούβα «πως θα κινηθεί προς τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ετσι ονοματίζει την επιθυμία τους, για να ανατραπεί το σοσιαλιστικό σύστημα. Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι γερουσιαστές Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι με νομοσχέδιο, μαζί με ενώσεις εργαζομένων καλούν στην άμεση άρση του αποκλεισμού, θεωρώντας ότι «η πάνω από 50 χρόνια εφαρμογή του έχει πλήρως αποτύχει».
Πάντως, ενδιαφέρουσα αναμένεται η ερχόμενη Σύνοδος της Αμερικής στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο, όπου οι ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής αναμένεται να επαναλάβουν την απαίτηση για άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, παρουσία του Μπάρακ Ομπάμα.