ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντιδράσεις για τις επιχορηγήσεις που ... πτωχεύουν το θέατρο

Οι αντιδράσεις για τις επιχορηγήσεις του Ελεύθερου Θεάτρου του ΥΠΠΟ-Τ, συνεχίζονται. Μετά τον Θανάση Παπαγεωργίου και το Θέατρο Στοά, που επέστρεψαν τις 20.000 ευρώ της επιχορήγησης, τη δυσαρέσκειά τους για τις επιχορηγήσεις εκφράζουν το Θέατρο Τέχνης και ο Θίασος «Πράξη».

Το «Θέατρο Τέχνης», με χτεσινή ανακοίνωσή του, εκφράζει τη δικαιολογημένη «απορία» του για την επιχορήγηση μιας μόνο παράστασής του, από το ΥΠΠΟΤ και ερωτά: «Με ποια κριτήρια η Γνωμοδοτική Επιτροπή αποφάσισε την επιχορήγηση μιας μόνο παράστασης, με το ποσό των 30.000 ευρώ, και όχι του συνολικού προταθέντος ρεπερτορίου του». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Το "Θέατρο Τέχνης" τη χειμερινή σαιζόν 2011-2012 περιέλαβε στο ρεπερτόριό του 6 νέες παραστάσεις, συν 2 συμπαραγωγές, μια επανάληψη και την παιδική του παράσταση. Εντούτοις, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν άξιζαν επιχορήγησης το "Περιμένοντας τον Γκοντό" του Σ. Μπέκετ ή το "Περί ζώων" της Ελφ. Γέλινεκ (βραβείο Νόμπελ 2004), όπως και το «Χαίρε νύμφη» του Γρ. Ξενόπουλου. Εκτίμησε, λοιπόν, ότι μόνο ένας Ιάκωβος Καμπανέλλης με το "Ο δρόμος περνάει από μέσα" άξιζε οικονομικής βοήθειας. Ας σημειωθεί ότι, όταν υποβάλαμε την πρόταση του ρεπερτορίου του "Θεάτρου Τέχνης" στο υπουργείο Πολιτισμού, μας ζητήθηκε και πρόταση ενός έργου. (Περίεργο;). Απαντήσαμε ότι το "Θέατρο Τέχνης δεν είναι θέατρο μεμονωμένων παραστάσεων. Αλλά και η μεμονωμένη πρόταση παιδικής παράστασης, τομέας που το "Θέατρο Τέχνης" υπηρετεί με μεγάλη επιτυχία και υπευθυνότητα, απλώς αγνοήθηκε». Τονίζεται ότι «τα τελευταία 5 χρόνια το "Θέατρο Τέχνης" υποχρηματοδοτείται. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει άνωθεν επιταγή να πτωχεύσει το "Θέατρο Τέχνης"» και καταλήγει με το αίτημα «να επαναξιολογηθεί η πρόταση ρεπερτορίου του "Θεάτρου Τέχνης" (Σ. Μπέκετ - Γρ. Ξενόπουλος - Ελφ. Γέλινεκ - Ιακ. Καμπανέλλης - «Πινόκιο» στην παιδική σκηνή)».

  • «Είναι απορίας άξιον πώς η προσφορά της Β' Σκηνής του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας αξιολογήθηκε από την επιτροπή επιχορηγήσεων του ΥΠΠΟΤ με ΜΗΔΕΝ. Ως μη υπάρχουσα» αναφέρει η «Θεατρική Αστική Εταιρία Πράξη», ανακοινώνοντας παράλληλα το κλείσιμό της τον Οκτώβρη του 2012. Σημειώνεται πως ήταν η πρώτη Β' Σκηνή στο χώρο των επιχορηγούμενων θεάτρων (το 1989) και πως σ' αυτήν πρωτοεμφανίστηκαν ή συνεργάστηκαν καταξιωμένοι σκηνοθέτες κ.ά. «Πόσο σοβαρός και υπεύθυνος οφείλει να είναι αυτός που καλείται να κρίνει το μέλλον των επιχορηγούμενων θεάτρων; Πόσο του επιτρέπεται η άγνοια της ιστορίας και του αντικειμένου του; Μέχρι τώρα και όταν ακόμα υπήρχε επιχορήγηση, ενισχύαμε οικονομικά από προσωπικούς μας πόρους το θέατρό μας..», αναφέρεται. «Δυστυχώς, σ' αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε όλοι μας, είναι αδύνατον να επωμιστούμε τόσο μεγάλο οικονομικό βάρος μόνοι μας. Επίσης, δεν θα θέλαμε να αναγκαστούμε να κατεβάσουμε την ποιότητα των παραστάσεών μας, να αφήσουμε ανθρώπους απλήρωτους και ανασφάλιστους, ουσιαστικά να υποβιβάσουμε τη Β΄Σκηνή, για την οποία εμείς, όπως και τόσοι άλλοι, είμαστε υπερήφανοι. Δεν ξέρουμε πόσο περήφανος μπορεί να είναι κάποιος που αντί να στηρίξει αυτή την προσφορά, συμβάλλει στην κατάργησή της».
Ξεκινά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

Ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται στις 18 Μάρτη το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με 190 ταινίες συνολικά σε όλα τα τμήματα και τα αφιερώματα, εκ των οποίων, πάνω από 75 ελληνικές.

Αφιερώματα θα γίνουν στον Ισραηλινό ντοκιμαντερίστα, Εγιάλ Σιβάν, ο οποίος παρουσιάζεται από το φεστιβάλ ως δημιουργός που ασκεί κριτική στο ισραηλινό καθεστώς για το παλαιστινιακό ζήτημα, καθώς και στον Αγγελο Αμπάζογλου.

Από τις ελληνικές ταινίες ξεχωρίζει σίγουρα για την οπτική του το ντοκιμαντέρ του Κώστα Σταματόπουλου «Περιμένοντας τους βαρβάρους». Είναι μια ταινία για τη μετανάστευση, αλλά μέσα από τους εργασιακούς χώρους όπου απασχολούνται οι αλλοδαποί εργάτες. Η ταινία έχει σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, αφού, όπως αναφέρει το συνοδευτικό σημείωμα, «ο μετανάστης δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως "προϊόν" μιας μετακίνησης ανάγκης αλλά κυρίως ως το "αντικείμενο" μιας σκληρής εκμετάλλευσης της εργατικής του δύναμης. Οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως αναλώσιμοι, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το κέρδος (...) Παράλληλα σκιαγραφείται η αγωνία τους για ένα καλύτερο μέλλον (...) Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο τοπίο, αναδύεται η αλληλεγγύη, η οργή και ο αγώνας ώστε να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους». Συνεπώς, μόνο «τυχαίο» δεν είναι το γεγονός ότι η ταινία συνοδεύεται από τη φράση του Ενγκελς στο «Αντι - Ντύρινγκ»: «Μια ύπαρξη είναι σε κάθε στιγμή ο εαυτός της και κάτι διαφορετικό».

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζωή Μαντά, Μοντάζ - Μιξάζ: Λάσκαρης Αγοραστός, Κείμενα - έρευνα: Φώτης Μιχαλόπουλος, Αφήγηση: Αντώνης Βλησίδης, Φώτης Μιχαλόπουλος, Διεύθυνση παραγωγής: Σήφης Στάμος.

«Αντίο» στην Σμαρούλα Γιούλη

Η Σμαρούλα Γιούλη, αγαπημένη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, έφυγε χτες από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, τρεις μήνες μετά τον τραγικό θάνατο του συζύγου της, Βαγγέλη Λιβαδά. Η κηδεία της θα γίνει αύριο (15.30) από το νεκροταφείο Ζωγράφου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1934) και αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Δ. Ροντήρη, ενώ συνέχισε με χορό και τραγούδι. Το καλλιτεχνικό ντεμπούτο της το έκανε με την ταινία «Η φωνή της καρδιάς» (1943), πλάι στον Αιμίλιο Βεάκη. Στο θέατρο ξεκίνησε με το έργο «Χαρούμενα νιάτα». Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη και τον Μάνο Κατράκη στο έργο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Το 1958 με δικό της θίασο ανέβασε τα έργα: «Αννα Φρανκ», «Κουρέλι», «Πειρασμός» κ.ά. Συνεργάστηκε με δημοφιλείς ηθοποιούς όπως οι Μίμης Φωτόπουλος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος κ.ά.

Το 1960 απέκτησε δική της θεατρική στέγη και μαζί με το σύζυγό της, ανέβασαν πολλά ελληνικά έργα (Γ. Σουρή, Π. Παλαιολόγου, Σπ. Μελά, Δ. Γιαννουκάκη, Δ. Ψαθά, Γ. Ρούσσο, Γ. Τζαβέλλα, Κ. Μουρσελά κ.ά.), αλλά και ξένα (Εντ. Φίλιπο, Α. Νικολάι, Ντ. Φο, Αλ. Χάκετ κ.ά.), συνεργαζόμενη με όλους, σχεδόν, τους Ελληνες σκηνοθέτες. Σκηνοθέτησε πρόζες και μιούζικαλ («20 χρόνια Θεοδωράκης», «Καφενείον η Ελλάς» κ.ά.). Χαρακτηριστικές ταινίες της ήταν: «Ελα στο θείο», «Της νύχτας τα καμώματα», «Το σωφεράκι», «Το οργανάκι», «Στουρνάρα 288», «Ο Θόδωρος και το δίκανο» κ.ά.

Επιθυμία της οικογένειας Λιβαδά είναι αντί στεφάνων, χρήματα να δοθούν για ενίσχυση του θεατρικού μουσείου, στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 151/48016528.

Πρόσκληση ΕΕΤΕ

Το Επιμελητήριο Eικαστικών Tεχνών Eλλάδος (Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια) προσκαλεί τα μέλη του το Σάββατο (10/3) στις Γενικές Συνελεύσεις των 4 τμημάτων του. Γλυπτικής - Χαρακτικής (11 π.μ.) και Ζωγραφικής - Διακοσμητικής (6 μ.μ.). Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: Απολογισμός Εφορείας. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τις εκλογές (1/4/2012). Κλείσιμο του καταλόγου υποψηφιοτήτων και ανακήρυξη υποψηφίων για τις αρχαιρεσίες των Εφορειών, των Επιτροπών Κατάταξης και Κρίσης και του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Ενημέρωση και συζήτηση για τα πάγια ζητήματα που απασχολούν το φορέα.

Βραβείο «Δ. Χορν» 2011

Στις 5/3, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» απονεμήθηκε το βραβείο «Δημήτρης Χορν» για ερμηνεία νέου ηθοποιού το 2011. Με απόφαση της επιτροπής (Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου, Αντιγόνη Καράλη) το βραβείο απονεμήθηκε στον Δημήτρη Λάλο για την ερμηνεία του στο έργο «Λα τσούγκα» (στο «Θέατρο επί Κολωνώ»). Στον βραβευμένο δόθηκε (για ένα χρόνο) ο σταυρός του μεγάλου ηθοποιού και χρηματικό έπαθλο. Υποψήφιοι για το βραβείο ήταν και οι (αλφαβητικά): Αντίνοος Αλμπάνης, Δημήτρης Μοθωναίος, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιώργης Τσαμπουράκης, Χάρης Φραγκούλης.

Την τελετή επιμελήθηκαν οι Σταμάτης Φασουλής και Θεοδόσης Ισαακίδης. Μίλησαν οι Κ. Γεωργουσόπουλος, Στ. Φασουλής και Χρ. Γιανναράς.

Ενα «Μουσικό Τρίπτυχο» με τραγούδια που έχει σφραγίσει με την ερμηνεία του, θα «ξεδιπλώσει» ο Λάκης Χαλκιάς, στη συναυλία, που θα δώσει το Σάββατο (10/3, 7.30 μ.μ.), στον Πολυχώρο πολιτισμού «Γαλαξίας» του Δήμου Ν. Σμύρνης (Κεντρική Πλατεία Ν. Σμύρνης). Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, που μετρά μισό αιώνα μουσικής προσφοράς, θα παρουσιάσει ένα απάνθισμα έντεχνων, λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών. Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Ανοίγει πάλι (αύριο) το ανακαινισμένο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» (οδός Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα). Το σπίτι της Χατζημιχάλη, σε σχέδια του Μακεδόνα αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου, λειτουργεί από το 1981 ως Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων. Εκτίθενται ξυλόγλυπτα, βιτρώ και διάκοσμος, σε επιμέλεια της λαογράφου. Επίσης, τα έπιπλα του σπιτιού, τα αντικείμενα της κουζίνας, με το μεγάλο μαντεμένιο φούρνο, υφαντά, ρόκες, κεραμικά. κ.ά. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 9 π.μ. - 7 μ.μ., Σάββατο, Κυριακή 9 π.μ. - 1 μ.μ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ