ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κλειστόν" το υπουργείο Γεωργίας

Συνεχίζουν και σήμερα τον απεργιακό τους αγώνα οι εργαζόμενοι

Κλειστό, για δεύτερη μέρα, παρέμεινε χτες το υπουργείο Γεωργίας, ενώ το ίδιο θα συμβεί και σήμερα, αφού οι υπάλληλοι του υπουργείου θα παρατείνουν κατά μια μέρα την 48ωρη προειδοποιητική απεργία τους, κάνοντάς την τριήμερη. Παράλληλα, τον απεργιακό τους αγώνα συνέχισαν χτες οι ιχθυολόγοι του υπουργείου Γεωργίας, ενώ οι υπάλληλοι του Οργανισμού Βάμβακος ξεκίνησαν απεργία διαρκείας με 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Χτες, δεύτερη μέρα της απεργίας οι υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας συνέχισαν δυναμικά τον αγώνα τους σε κέντρο και περιφέρεια. Στην Αθήνα οι απεργοί συγκεντρώθηκαν και χτες έξω από το υπουργείο και απέκλεισαν την είσοδό του, ενώ και τα άλλα κτίρια, όπου στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου δε λειτούργησαν. Αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε χτες πρωί με τον γγ του υπουργείου Β. Σιουμάλα, ο οποίος ζήτησε να του υποβάλουν προτάσεις σχετικά με την καταβολή του επιδόματος που ζητούν. Οι υπάλληλοι του υπουργείου φέρονται, πάντως, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να υπάρξει δέσμευση του υπουργού Γεωργίας για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Σε ανακοίνωση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΚΣΕ), που εκπροσωπεί 21 συνδικαλιστικές οργανώσεις του υπουργείου Γεωργίας, καταγγέλλεται ο υπουργός Γεωργίας για αδιαλλαξία και προκλητικότητα απέναντι στους εργαζόμενους. Επίσης, καλεί τους εργαζομένους σε αγωνιστική συσπείρωση γύρω από την ΚΣΕ. Το συντονιστικό όργανο των υπαλλήλων του υπουργείου Γεωργίας αναμένεται να ξανασυνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή, ακόμα, απηύθυνε χτες αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζομένους του υπουργείου Γεωργίας και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για την καθολική συμμετοχή τους, στην απεργία. Ανακοίνωση συμπαράστασης προς τους απεργούς υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας εξέδωσε η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Υπαλλήλων (ΠΕ).

Οι κτηνίατροι ανέστειλαν

Το ΔΣ της ΠΕΚΔΥ, μετά από συνάντηση που είχε χτες βράδυ με τον υπουργό Γεωργίας, ανέστειλε την 7ήμερη απεργία που επρόκειτο να ξεκινήσει από σήμερα.

Οπως δήλωσαν μέλη του προεδρείου της ΠΕΚΔΥ, ο υπουργός Γεωργίας δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος (60.000 δρχ.) στους κτηνιάτρους, θα γίνουν προσλήψεις 100 κτηνιάτρων και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναφοράς των Κέντρων Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων από το ΕΘΙΑΓΕ, στο υπουργείο Γεωργίας. Ωστόσο, όμως, εκπρόσωποι του χώρου εκτιμούσαν χτες ότι οι δεσμεύσεις του υπουργού Γεωργίας, είναι αποσπασματικές και δε δίνουν ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα των κτηνιάτρων. Ακόμα, επισήμαναν ότι η "επιδοματική" πολιτική απλώς απαλύνει πρόσκαιρα το μισθολογικό πρόβλημα και πως η υποβάθμιση των κτηνιατρικών υπηρεσιών δε λύνεται με κάποιες προσλήψεις, αλλά απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος αυτού, σε συνδυασμό με τη δημιουργία όρων πλήρους εργαστηριακής κάλυψης.

Πάρτε μέτρα για τις συγκοινωνίες

Την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την ΕΘΕΛ, καταγγέλουν βουλευτές του ΚΚΕ προτείνοντας σειρά μέτρων για την ανασυγκρότηση των αστικών συγκοινωνιών

Παρέμβαση κατά των αυθαιρεσιών και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, από τη διοίκηση της ΕΘΕΛ,έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και Ορ. Κολοζώφ,ζητώντας από τους υπουργούς Εργασίας και Μεταφορών να ενημερώσουν για:

"Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν για να σταματήσει η διοίκηση της ΕΘΕΛ τις αυθαιρεσίες και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων", καθώς και αν "προτίθενται να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα τα προβλήματα στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών".

Στην ερώτηση των βουλευτών τονίζεται ότι η διοίκηση της ΕΘΕΛ "παρά την αναστάτωση και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους, επιμένει στην παραβίαση του ωραρίου και στην εφαρμογή υποχρεωτικών υπερωριών, ανοίγοντας μ' αυτόν τον τρόπο το δρόμο για την ελαστικοποίηση του ωραρίου". Επισημαίνουν επίσης την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, με την κλήτευσή τους σε πειθαρχικό έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα τους εξαναγκάζει να εργάζονται 8.30 ή 9.00 ώρες, όταν το νόμιμο ημερήσιο ωράριο είναι 7.45 ώρες.

"Μ' αυτή την τακτική - τονίζουν οι βουλευτές - εκτός των άλλων βάζει καθημερινά σε κίνδυνο τόσο τη ζωή των οδηγών όσο και των επιβατών και είναι άξιο απορίας πώς μέχρι σήμερα δεν έχει προκαλέσει την παρέμβαση εισαγγελέα". Τα προβλήματα της ΕΘΕΛ δε θα λυθούν με την αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση,σημειώνεται στην ερώτηση, αλλά με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων που είναι:

"Δημιουργία ενιαίου φορέα συγκοινωνιών. Αμεση ανανέωση των λεωφορείων. Πρόσληψη προσωπικού με αξιοκρατία και διαφανείς διαδικασίες, ώστε να μη χάνονται δισεκατομμύρια δραχμές κάθε χρόνο με το σύστημα των υπερωριών και να βρίσκουν δουλιά κάποιοι από τους τόσους ανέργους που υπάρχουν στη χώρα μας. Παραγραφή του χρέους το οποίο δημιουργήθηκε από την πολιτική που ακολούθησαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στο χώρο των συγκοινωνιών. Απόρριψη διαφόρων άλλων λύσεων, που κατά καιρούς έχουν ακουστεί και που έχουν σκοπό να ρίξουν, για μια ακόμη φορά, τα βάρη στο λαό της Αττικής, με την υπέρογκη αύξηση του εισιτηρίου".

Να φύγουν τα αμαξοστάσια

Την απομάκρυνση των δυο μεγάλων αμαξοστασίων του ΟΑΣΑ από το Βοτανικό, ζητούν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, επισημαίνοντας ότι οι συνεχείς αφίξεις και αναχωρήσεις των λεωφορείων προκαλούν τεράστια συγκοινωνιακά, κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Παράλληλα, ζητούν να αποδοθούν οι χώροι των αμαξοστασίων στο Δήμο της Αθήνας, ώστε με κατάλληλη μελέτη να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση βασικών κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής Βοτανικού.

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ καιΔήμος Κουμπούρης ρωτούν τους υπουργούς Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ εάν υπάρχει σχεδιασμός για την απομάκρυνση των δυο αμαξοστασίων και αν ναι, πότε, τι μέτρα παίρνονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται στην περιοχή από τη λειτουργία τους και αν θα ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων για την απόδοση των χώρων στο δήμο της Αθήνας, καθώς και για την ενοποίηση του χώρου του αμαξοστασίου επί της οδού Αγίου Πολυκάρπου με το οικόπεδο Γεωργιάδη, ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
Συμπαράσταση σε Ρούση, Διαμαντόπουλο

Αποχή από κάθε εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο στις 9 Μάη, ημέρα δίκης του πανεπιστημιακού δασκάλου Γ. Ρούση και του ηθοποιού Β. Διαμαντόπουλου, αποφάσισε ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Σε ψήφισμά του τονίζει ότι "η ελευθερία του να στοχάζεσαι και να εκφράζεσαι λεύτερα, δεν περιορίζεται, δε δικάζεται, δε φυλακίζεται σε μια δημοκρατία. Η ποινικοποίησή της - στα πρόσωπα του συναδέλφου Γ. Ρούση και του σεβαστού ηθοποιού Β. Διαμαντόπουλου - αποτελεί πράξη κατάφωρης παραβίασης κάθε έννοιας δικαίου".

Καλεί επίσης τους φοιτητές και κάθε εργαζόμενο στο Πάντειο να απέχει στις 9 Μάη, ενώ καλεί τις Πρυτανικές αρχές, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού και κάθε μαζικό φορέα να πραγματοποιήσουν ανάλογες ενέργειες και να συντονιστούν κατά του αυταρχισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ