Η διαχρονική απαξίωση του πολιτισμού από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου βρίσκει την έκφρασή της και στην περίπτωση του ΚΩΘ. Ο παλαιότερος δημόσιος φορέας πολιτισμού της χώρας (φέτος κλείνει 98 χρόνια) και μοναδικός που παρέχει δωρεάν φοίτηση στους σπουδαστές του, σε μία χώρα όπου η μουσική παιδεία έχει ολοκληρωτικά εκχωρηθεί στους ιδιώτες, εξαιτίας της ασφυκτικής αντιλαϊκής πολιτικής έχει ακρωτηριαστεί, ενώ εγκυμονούνται κίνδυνοι για ενδεχόμενο κλείσιμο ή ιδιωτικοποίησή του. Οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου εργάζονται με βασικές υλικοτεχνικές ελλείψεις, χωρίς να έχουν λάβει τα δεδουλευμένα των τελευταίων 12 μηνών και χωρίς να διαφαίνεται προς το παρόν κάποια λύση. Οι καθηγητές ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν το 90% των εκπαιδευτικών αναγκών, δεν μπορούν να εργαστούν καθώς δεν ανανεώθηκε καμία σύμβαση, λόγω της ισχνής επιχορήγησης του Ωδείου. Σημειώνουμε ότι μέχρι το 2009, η ετήσια επιχορήγηση προς το ΚΩΘ ήταν περίπου 1.200.000 ευρώ και με τα χρήματα αυτά καλυπτόταν έστω και μετά βίας η μισθοδοσία του διδακτικού προσωπικού του. Το έτος 2010 η ετήσια επιχορήγηση έπεσε στις 800.000 ευρώ, οι καθηγητές έμεναν απλήρωτοι για πολλούς μήνες και κάποιοι από αυτούς αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. Το 2011 η επιχορήγηση έπεσε στις 650.000 ευρώ και με νέα απόφαση της κυβέρνησης ακόμη περισσότερο στις 330.000 ευρώ. Η έκτακτη επιχορήγηση 200.000 ευρώ που υπέγραψε ο υπουργός λίγο πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, δεν επαρκεί ούτε για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις του Ωδείου που αντιστοιχούν στο προηγούμενο έτος. Χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για τις βασικές λειτουργικές ανάγκες (ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλέφωνο), ενώ τα χρέη σε προμηθευτές έχουν συσσωρευτεί και ήδη κάποιοι εξ αυτών έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
«Αν δε βρεθεί λύση το επόμενο βήμα θα είναι το κλείσιμο του Ωδείου», τονίζουν οι εργαζόμενοι. Εκτός από τη μη ανανέωση των συμβάσεων και τη δραματικά μειωμένη επιχορήγηση, σκανδαλώδης είναι η αδιαφορία του ΥΠΠΟΤ και για άλλα σημαντικά προβλήματα του Ωδείου, όπως το κτιριακό, η διαβάθμιση των σπουδών και η τροποποίηση του απαρχαιωμένου οργανογράμματός του.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι για τη συναυλία συνεργάζεται και ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, που όμως ως φορέας και τώρα και παλιότερα έχει συμβάλει στην προώθηση της λεγόμενης «ανταποδοτικότητας» και στον πολιτισμό. Της αντίληψης, δηλαδή, που τον βλέπει ως ένα ακόμα εμπόρευμα προς πώληση και όχι ως ένα κοινωνικό αγαθό, στο οποίο θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση για όλο το λαό.
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ, Βασ. Γεωργίου Β' 17-19, Ρηγίλλης, είσοδος από τη Ρηγίλλης) σε συνεργασία με τη Μονάδα Ακαδημαϊκής Στήριξης και Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) αύριο (5/1, 5 μ.μ.) οργανώνει ξενάγηση από την επιμελήτρια εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ, Μαρίνα Τσέκου. Θα γίνεται ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από την Ουρανία Αναστασιάδου, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας ΑΣΠΦμεΑ, στις εκθέσεις του ΕΜΣΤ «Γιώργος Χατζημιχάλης», «Ο ζωγράφος Α. Κ.», «Ενα μυθιστόρημα» και από την Νίνα Παπακωνσταντίνου στην έκθεση «Αντί γραφής».
Η ξενάγηση πραγματοποιείται για τους κωφούς φοιτητές και αποφοίτους της ΑΣΚΤ και θα είναι ανοιχτή για όλα τα μέλη της κοινότητας των κωφών, καθώς και για το ευρύ κοινό. Πληροφορίες: 9 π.μ. - 5 μ.μ., στα τηλέφωνα: 210.9242.111-3, εσ. 23 (Μαρίνα Τσέκου).
Μετά τις παραστάσεις με το α' σχεδίασμα το περασμένο Νοέμβρη - Δεκέμβρη, η παράσταση «Lulu» εξελίσσεται και επιστρέφει στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, τηλ. 6945956983) με β' σχεδίασμα (κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, από σήμερα μέχρι τις 19/1, 9μ.μ. ). Η παράσταση είναι αποτέλεσμα ερευνητικής εργασίας της Χρύσας Καψούλη, πάνω στην ιστορία του περίφημου, τολμηρότατης κριτικής για την αστική τάξη έργου «Lulu» των Φρανκ Βέντκεκιντ και Aλμπαν Μπεργκ. Σκηνογραφική εγκατάσταση - κοστούμια: Αλεξάνδρα Νεοφύτου. Μουσική επιμέλεια: Ιωάννα Ισμυρίδου, Σπύρος Τζέκος. «Lulu 1»: Εύα Γαλογαύρου, Χριστίνα Ασημακοπούλου. «Lulu 2»: Ελενα Κανίδου. «Lulu 3»: Μαρία Φρουδαράκη. «Lulu 4» - κόμισσα Geschwitz: Μαρία Ριζιώτη. «Alwa 1» - ζωγράφος: Αλμπέρτο Ερσπάμερ. «Alwa 2» - μαρκήσιος: Γιάννης Τσαπαρέγκας.
Το έργο της Βίλης Σωτηροπούλου «Υψηλή μαγειρική των σχέσεων» παρουσιάζεται στο θέατρο Eliart (Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3477.677) κάθε Παρασκευή, Σάββατο (9 μ.μ.). Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού. Σκηνικά - κοστούμια: Ελεωνόρα Μεγεντισίδη. Φώτα: Δημήτρης Παπαθανασίου. Xορογραφίες: Ελλη Καραδήμου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Περικλής Λιανός, Κατερίνα Μπιλάλη, Βίλη Σωτηροπούλου, Μιχάλης Μαρκάτης.
Επίσης, κάθε Σάββατο και Κυριακή, παίζεται και ένα άλλο έργο της Βίλης Σωτηροπούλου, το «Γυναίκα Loser». Μία γυναίκα νέα, μόνη ψάχνεται. Προσπαθεί να ανακαλύψει αν ανήκει στους χαμένους της ζωής. Αγγίζει τα όριά της, ακροβατεί μεταξύ μελαγχολίας και ευγνωμοσύνης, γελάει με την ψυχή της, σε μια ενατένιση του εσωτερικού της κόσμου. Ξεχνάει τις επιτυχίες της και θυμάται τις αποτυχίες της. Κλείνεται στον εαυτό της, όμως ανοίγεται στις φίλες της. Υποδύεται την καλόγρια και απεκδύεται τις τύψεις της. Πληρώνει ψυχιάτρους και ξεχρεώνει τις ωραίες στιγμές της. Δε διστάζει να σκάσει μισθούς στον ψυχαναλυτή και να ξεσκάσει στο Παρίσι, με το επίδομα ανεργίας. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος. Παίζουν: Χαρά Κονταξάκη, Αννα Μακρή, Ευαγγελία Σταματέλλου. Σκηνικά: Λυδία Κοντογιώργη. Κοστούμια: Σοφία Μιχοπούλου. Στη «Φωνή της λογικής» ο Γιάννης Φέρτης.
Τα «Ster Cinemas» ανακοίνωσαν ότι από 29/12/2011 και στο εξής μείωσαν στα 6.50 ευρώ το εισιτήριο στις αίθουσές τους, για όλες τις ημέρες και τα Σαββατοκύριακα. Αυτή η τιμή εισιτηρίου ισχύει και για «Ster Escape» στο Ιλιον (Λεωφ. Δημοκρατίας 67Α) για όλες τις ημέρες και τα Σαββατοκύριακα χωρίς καμία επιπλέον προϋπόθεση.
Ο Νίκος Καλογερόπουλος και οι «Αποροι Αρχοντες» παρουσιάζουν (9, 10/1) στο «Κύτταρο» την παράσταση «Περιμένοντας τους βαρβάρους». Πρόκειται για «ανατρεπτική»... κωμωδία, με βιολιά, τουμπερλέκια και τον Καραγκιόζη μαινόμενο... Συνεργός, με λύρα, η Γεωργία Νταγάκη. Οι «Αποροι Αρχοντες» είναι οι: Κώστας Ζαριδάκης: μπουζούκι, τζουράς, λαούτο. Ναπολέων Σαριπανίδης: μπουζούκι. Πάνος Βλάχος: μπαγλαμάς. Βάιος Πράπας: τζουράς. Πάνος Αντέλλης: κιθάρα. Χρήστος Πετεβής: βιολί. Πασχάλης Τσέρνας: κρούστα. Στράτος Στρατηγόπουλος: κοντραμπάσο. Καραγκιοζοπαίχτες: Νίκος Καλογερόπουλος, Πασχάλης Τσέρνας. Ωρα έναρξης 10 μ.μ. Είσοδος 10 ευρώ.