Επίσκεψη Ισραηλινών αξιωματούχων στο Ραμπάτ παρουσία και του συμβούλου του Τραμπ, Κούσνερ
Copyright 2020 The Associated |
Από κινητοποίηση το καλοκαίρι στο Τελ Αβίβ ενάντια στο αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή |
Στο Μαρόκο αναμενόταν να φτάσει χτες το βράδυ αντιπροσωπεία ανώτατων Ισραηλινών αξιωματούχων μαζί με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ (και γαμπρό του Προέδρου Ντ. Τραμπ) σε μια απευθείας εμπορική πτήση από το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Ισραήλ, την πρώτη μετά από πολλά χρόνια. Στην ισραηλινή αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ.
Το Μαρόκο αποτελεί την τέταρτη αραβική χώρα - μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν - που προχωρά σε εξομάλυνση των σχέσεών του με το Ισραήλ, στο πλαίσιο ενός πολύπλευρου παζαριού που βαθαίνει με τις ΗΠΑ, εντάσσεται στο αμερικανικό σχέδιο για τη Μεγάλη Μέση Ανατολή, την ισχυροποίηση του Ισραήλ και τη δημιουργία δυσμενέστερων όρων στον Παλαιστινιακό λαό που διεκδικεί ανεξάρτητη και βιώσιμη πατρίδα με τερματισμό της βάρβαρης ισραηλινής κατοχής και της κλοπής εδαφών που διευρύνεται με την επέκταση των εποικισμών.
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο Ραμπάτ αναμενόταν να συνοδευτεί με την υπογραφή διαφόρων συμφωνιών, μεταξύ άλλων για το άνοιγμα προξενείου των ΗΠΑ στη Δυτική Σαχάρα. Θυμίζουμε άλλωστε ότι η αναγνώριση μαροκινής κυριαρχίας στη Δυτική Σαχάρα (την ανεξαρτησία της οποίας διεκδικεί το κίνημα «Μέτωπο Πολισάριο» που μεταξύ άλλων στηρίζει η Αλγερία) ήταν βασικό αντάλλαγμα για να προχωρήσει το Ραμπάτ στη συμφωνία αυτή με το Τελ Αβίβ. Ακόμα, αναμενόταν η υπογραφή συμφωνιών για σειρά αμερικανικών επενδύσεων κ.τ.λ.
Ωστόσο, όπως μετέδιδε χτες και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» η εξομάλυνση των ισραηλινο-μαροκινών σχέσεων με αντάλλαγμα τη Δυτική Σαχάρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορες χώρες της Αφρικής και όχι μόνο, με εκτιμήσεις ότι μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή, όπου σημειωτέον ανταγωνίζονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πάντως, νέα δεδομένα στο παζάρι για τις μελλοντικές σχέσεις του Ισραήλ με χώρες της ευρύτερης περιοχής αναμένεται να προσθέσουν οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, με δεδομένες τις δυσκολίες του κυβερνητικού συνασπισμού στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Οι δύο μέχρι σήμερα εταίροι, το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και το «Μπλε και Λευκό» του υπουργού Αμυνας, στρατηγού εν αποστρατεία, Μπένι Γκαντς, εξακολουθούσαν να διαφωνούν στο αν ο προϋπολογισμός θα είναι διετής ή ετήσιος, ωστόσο οι διαφωνίες τους δεν εξαντλούνται εκεί (ερωτήματα π.χ. υπάρχουν και για τη σύμπνοιά τους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως τη διαπραγμάτευση μιας νέας συνεργασίας με την Τουρκία). Στην τελευταία ψηφοφορία, τα 49 από τα 120 μέλη της Κνέσετ (Βουλή) καταψήφισαν την παράταση της προθεσμίας για την έγκριση του προϋπολογισμού κατά μία βδομάδα (προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία). Μόνο 47 τάχθηκαν υπέρ ενώ τα υπόλοιπα είτε απείχαν είτε απουσίαζαν, ενδεικτικό κι αυτό του «τεντωμένου σκοινιού» στο οποίο περπατά ο συνασπισμός. Ετσι το σενάριο για νέες εκλογές είναι στο προσκήνιο.
Ενστάσεις για τη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων (drones) για την παρακολούθηση διαδηλώσεων εξέφρασε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κάτω και από την πίεση των σφοδρών αντιδράσεων για την ενίσχυση της καταστολής και τον τελευταίο νόμο για την «καθολική ασφάλεια».
Σε σχετική απόφαση, ανακοινώθηκε ότι η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού «πρέπει να σταματήσει, χωρίς καθυστέρηση, να προβαίνει σε μέτρα επιτήρησης με drone των συναθροίσεων ανθρώπων εν δημοσία οδό». Πάντως, δεν είναι σαφές αν η τοποθέτηση αυτή του ΣτΕ θα οδηγήσει σε κατάργηση των διατάξεων που έχουν εγκριθεί ήδη από τη Βουλή. Η απόφαση μοιάζει περισσότερο να θέτει όρους για τη χρήση drones και όχι να την επικρίνει συνολικά, αφού προβλέπει ότι αστυνομική επιτήρηση από drone χρειάζεται «προηγούμενη παρέμβαση ενός κειμένου» που να καθορίζει τους τρόπους χρήσης του, ώστε να τεκμηριώνεται η νομιμότητα της χρήσης του.
Το σίγουρο είναι ότι οι μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις που έγιναν όλες τις τελευταίες βδομάδες, ξεμπρόστιασαν την «ελευθερία» που υπερασπίζεται η κυβέρνηση Μακρόν και άσκησαν πίεση στην προσπάθειά της να περάσει στα μουλωχτά τόσο σοβαρά σχέδια έντασης της αστυνομοκρατίας, εν μέσω πανδημίας και μεγάλων περιορισμών που δεν αφορούν μόνο την παρεμπόδιση της εξάπλωσής της.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα εκείνα με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο, καλούνται να εξετάσουν την «τελική προσφορά» που έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αλιεία στα βρετανικά ύδατα, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία πριν τις 31 Δεκέμβρη, όταν η Βρετανία θα βγει οριστικά από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει τη μείωση των ευρωπαϊκών αλιευμάτων στα βρετανικά ύδατα κατά 60% σε αξία, ενώ τώρα αντιπροτείνει μείωση κατά 35% από το 2021, δηλαδή πολύ πιο κοντά στη μείωση κατά 25% που η ΕΕ θα ήταν έτοιμη να αποδεχτεί, σύμφωνα με πηγές κοντά στον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.
Επιπλέον, αναφέρει δημοσίευμα του «Guardian», ο Μπόρις Τζόνσον έχει αποδεχτεί μια πενταετή περίοδο σταδιακής προσαρμογής στις νέες ρυθμίσεις και πιθανά υπάρχει συμβιβασμός σχετικά με το «δικαίωμα» της ΕΕ να επιβάλει δασμούς ή απαγορεύσεις εξαγωγών σε βρετανικά εμπορεύματα αν εμποδιστεί περαιτέρω η πρόσβαση των ευρωπαϊκών αλιευτικών μετά την περίοδο προσαρμογής. Η διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, καθώς και η συμφωνία στο πώς το ευρωπαϊκό μπλοκ θα μπορεί να ανταπαντήσει εάν η Βρετανία αποκόψει τον ευρωπαϊκό κλάδο αλιείας, συνεχίζουν να είναι τα «αγκάθια» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Σε τηλεφωνική συνομιλία τη Δευτέρα το βράδυ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συζήτησαν την πρόοδο των συνομιλιών και σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, εμφανίζονται αποφασισμένοι να βρεθεί κοινός τόπος για μια συμφωνία.
Χτες το απόγευμα ο Μπαρνιέ αναμενόταν να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κρατών - μελών και το Ευρωκοινοβούλιο για τις διαπραγματεύσεις.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη πει ότι είναι πολύ αργά για να μελετήσει και επικυρώσει με ψηφοφορία οποιαδήποτε συμφωνία, ώστε να έχει ισχύ από την 1η Γενάρη. Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών πιθανότατα θα επιδιώξουν να «εφαρμόσουν προσωρινά» τη συμφωνία την 1η Γενάρη και οι ευρωβουλευτές να την επικυρώσουν αναδρομικά, αργότερα εντός του μήνα.
Συνάντηση με την Ρέτνο Παρσούντι, υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας, της πολυπληθέστερης μουσουλμανικής χώρας του πλανήτη, είχε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Τζακάρτα. Με φόντο τις αυξανόμενες προσπάθειες της Αγκυρας να αξιοποιήσει το θρησκευτικό στοιχείο για να ενισχύσει τη θέση και το λόγο της σε διάφορες περιοχές και μέτωπα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «πρέπει να στηρίξουμε τη μουσουλμανική κοινότητα και να αγωνιστούμε μαζί με την Τζακάρτα ενάντια στην ισλαμοφοβία». Πρόσθεσε ότι «ως δύο σημαντικές μουσουλμανικές χώρες, πρέπει να προστατεύσουμε αμοιβαίους στόχους και συμφέροντα και της μουσουλμανικής κοινότητας».
Η επίσκεψη έγινε ενώ το 2020 συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων, τον δε επόμενο χρόνο προγραμματίζεται και επίσκεψη του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Ινδονησία, με στόχο την καθιέρωση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών.
Στην ατζέντα της επίσκεψης βρέθηκαν επίσης μια σειρά στόχοι για τη διμερή οικονομική συνεργασία, όπως η αύξηση του ύψους των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών στα 10 δισ. δολάρια, από μόλις 1,5 δισ. που είναι σήμερα. Επιπλέον, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για διπλωματική συνεργασία.
Η Ινδονησία είναι μία από τις πιο σημαντικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με πολύ μεγάλο πληθυσμό και άφθονο, νεαρό εργατικό δυναμικό, σε κρίσιμη γεωστρατηγική θέση και με μεγάλο φυσικό πλούτο. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς της με δυνάμεις της Ανατολικής Ασίας, προσδοκώντας συμμάχους στα σχέδιά της να λειτουργήσει ως «γέφυρα» Δύσης - Ανατολής, δηλαδή Ευρώπης - Ασίας. Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ινδονησία ξεκίνησε στις 20 του μήνα και αναμενόταν να ολοκληρωθεί χτες, ενώ στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα είχε επίσημες επαφές στο Μπαγκλαντές, μέχρι και σήμερα 23/12.