Ευθεία επίθεση κατά του δικαιώματος των εργαζομένων να διεκδικήσουν μισθολογικές αυξήσεις, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις εισοδηματικές απώλειες που είχαν από τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων, εξαπέλυσε, χτες, και πάλι, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Παράλληλα, παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής, ο Ν. Γκαργκάνας προέβη στην εκτίμηση ότι οι επικείμενες ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης δε θα είναι και οι τελευταίες! Οπως ανέφερε, «θα υπάρξουν διαδοχικές μεταρρυθμίσεις σε βάθος χρόνου», ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τα δημοσιονομικά εργαλεία, με στόχο τη μείωση των υψηλών συντελεστών στις εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης! Αν και δεν το προσδιορίζει, από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι λόγος γίνεται για τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.
Η Τράπεζα της Ελλάδας, με την ενδιάμεση έκθεση, εμμένει στις σταθερές αναφορές για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Αν και επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία κινήθηκε σε υψηλούς ρυθμούς (4,3% κατά μέσο όρο), οι μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές της προοπτικές σκιάζονταν από αβεβαιότητες. Αβεβαιότητες που αφορούν στις «μακροχρόνιες ανισορροπίες» (πληθωρισμός, ανεργία, ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), αλλά και στις «σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες». Αδυναμίες που αναφέρονται στις αγορές εργασίας και προϊόντων, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στη δημόσια διοίκηση, ενώ οι «μακροοικονομικές ανισορροπίες», όπως ο υψηλός πληθωρισμός, αποδίδονται όχι στην ανατιμητική πολιτική των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά στο ...ανολοκλήρωτο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων!
Ρεσιτάλ πρόκλησης έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος, σε πείσμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων εργαζομένων, που αγκομαχούν και αγαναχτούν για τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των μισθών τους, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι μισθωτοί στη χώρα μας αμείβονται πλουσιοπάροχα! Αν και ανέφερε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι των 680 ευρώ, επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «το συνολικό βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 10 χρόνια». Εκανε λόγο για αύξηση της τάξης του 35%! Οσο για τη διαφορά πληθωρισμού της Ελλάδας με την ΕΕ, δε χωρά αμφιβολία ότι κατά το διοικητή ευθύνονται οι μισθοί. Στην έκθεση αναφέρεται ότι «η διαφορά του πληθωρισμού αντανακλά κατά κύριο λόγο την ακόμα μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Ελλάδος και ζώνης του ευρώ ως προς τη μέση ετήσια άνοδο του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την περίοδο 2001 - 2007». Οπου στην Ελλάδα το «κόστος εργασίας» εμφανίζει αύξηση 3,6% και στην Ευρωζώνη 1,6%. Νουθετεί μάλιστα δημόσιο και «κοινωνικούς εταίρους» να συνέλθουν και να λάβουν υπόψη τους τη νέα πραγματικότητα της ΟΝΕ, αφού η πρακτική τους «δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί στο νέο οικονομικό περιβάλλον σταθερότητας των τιμών που συνεπάγεται η υιοθέτηση του ευρώ»!
Το αποκορύφωμα των δηλώσεων ήταν η ...απαγόρευση στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αυξήσεις και να προστατέψουν την οικονομική τους θέση. Κατά τον Ν. Γκαργκάνα, η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου ισοδυναμεί με μεταφορά εισοδήματος προς τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Με βάση την ...επιστημονική αυτή ανακάλυψη, ανέφερε, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών «δε λύνεται με τη διεκδίκηση ονομαστικών αυξήσεων», γιατί «έτσι λειτουργεί το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας», ενώ αν οι εργαζόμενοι διεκδικήσουν αυξήσεις, αυτές «καταλήγουν σε πληθωρισμό».
Σε επισήμανση του «Ρ» ότι η θέση να μη διεκδικούν αυξήσεις οι εργαζόμενοι, τη στιγμή που οι τράπεζες ανακοινώνουν αυξήσεις κερδών 50, 60 και 100%, ενέχει το στοιχείο της πρόκλησης, ο Ν. Γκαργκάνας ανέφερε ότι στις τράπεζες «υπάρχει εύλογο ποσοστό κέρδους», για να συμπληρώσει: «Τι θέλετε, δηλαδή, να μοιράσουμε τα κέρδη των τραπεζών»!
Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά, ζήτησε σκληρότερη έκδοση λιτότητας, δεδομένου ότι, όπως είπε, ακόμα και αν επιτευχθούν οι στόχοι για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς το 2010, μετά το 2015, οι προϋπολογισμοί θα επιβαρύνονται υπέρμετρα από το κόστος της γήρανσης του πληθυσμού. Κόστος γήρανσης το οποίο το έχουν αποτιμήσει ήδη ότι - μόνο ως προς τις συντάξεις - θα ανέλθει στο 22,6% του ΑΕΠ το 2050, ενώ, αν ληφθούν υπόψη και οι άλλες παράμετροι (δαπάνες υγείας, εκπαίδευσης, επιδόματα ανεργίας, κλπ.) ανεβαίνει στο 32,7% του ΑΕΠ. Οπότε θα υπάρξει δημοσιονομική κατάρρευση, η οποία θα οδηγήσει σε γενικότερη οικονομική κατάρρευση. Η κινδυνολογία στο απόγειό της. Εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι «οι μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό, έστω και σταδιακά, σε βάθος χρόνου, θα γίνουν, γιατί «καμιά κυβέρνηση δε θα επιτρέψει να καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα»...
Να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα επιχείρησαν χτες ο υπουργός Οικονομίας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης
Με λόγια χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό αντίκρισμα και φτηνές δικαιολογίες, επιχείρησε χτες η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομίας, να δικαιολογήσει τις ραγδαίες ανατιμήσεις σε είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε τα περί «εισαγόμενου πληθωρισμού», ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχουν «περιπτώσεις όπου λόγω ολιγοπωλιακών συνθηκών οι τιμές δε δικαιολογούνται από τις αυξήσεις του κόστους»... Είναι ολοφάνερο, πως το κύμα της ακρίβειας είτε αυτό είναι «εισαγόμενο» είτε παράγεται μέσα στη χώρα - πάντα από τους μεγαλοκεφαλαιούχους που έχουν το πάνω χέρι και στη διαμόρφωση των τιμών - είναι γέννημα θρέμμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος, επιχείρησε να εμφανίσει την κυβέρνηση της ΝΔ σαν τιμωρό των κερδοσκόπων. Στα πλαίσια αυτά, ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φάκελο με δέκα περιπτώσεις χονδρεμπόρων που είτε πωλούσαν πατάτες εισαγωγής για ελληνικές, είτε επέβαλαν ποσοστό χονδρεμπορικού κέρδους μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο. Μάλιστα, μεταξύ των κραυγαλέων περιπτώσεων είναι και εκείνη εισαγωγέα ο οποίος εισήγαγε πατάτες Γαλλίας μέσω Πολωνίας με 1 λεπτό το κιλό και τις πούλησε σε δεύτερο χονδρέμπορο προς 0,32 - 0,35 λεπτά, δηλαδή, με ποσοστό κέρδους 3.500%!
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει την εντύπωση ότι προστατεύει τα εισοδήματα των εργαζομένων από τους κερδοσκόπους δεν μπορεί παρά να πέφτει στο κενό στο βαθμό που η πολιτική της εξαντλείται στο δειγματοληπτικό εντοπισμό μερικών περιπτώσεων που είναι σταγόνα στον ωκεανό του οργίου κερδοσκοπίας που συντελείται σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Ακόμα, δε, και τα ανώτατα πρόστιμα που προβλέπονται για τέτοιες περιπτώσεις και μπορούν να επιβάλλουν οι νομαρχίες και φτάνουν μέχρι 30.000 ευρώ, όπως προβλέπεται από το νόμο, είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη που αποκομίζουν οι κερδοσκόποι από αυτές τις πρακτικές.
Αναφερόμενος στην ενιαιοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ισχυρίστηκε ότι το «σύστημα δεν είναι χωρίς δόντια, κάπου δαγκώνει και γι' αυτό κάποιοι θίγονται» και πρόσθεσε με νόημα πως στο τέλος όλοι οι πρατηριούχοι θα πωλούν πετρέλαιο στα νοικοκυριά. Η ουσία βέβαια βρίσκεται στο ότι η νύφη πληρώνεται από τα λαϊκά στρώματα με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής της να αναλώνεται σε ανέξοδες «παρεμβάσεις». Το υπουργείο Ανάπτυξης, με εγκύκλιο, υποχρεώνει τους βενζινοπώλες να αναγράφουν στην αντλία και στην αναρτημένη πινακίδα την τελική τιμή καταναλωτή του πετρελαίου θέρμανσης. Κενό γράμμα για τα λαϊκά στρώματα είναι και η δημιουργία ενός ακόμη λεγόμενου «ανεξάρτητου» συντονιστικού οργάνου που θα εποπτεύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι διάφοροι αρμόδιοι φορείς (υπουργείο Ανάπτυξης, Τράπεζα Ελλάδας, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εποπτικό όργανο ασφαλιστικών εταιρειών) ερίζουν για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο υπό διαμόρφωση συντονιστικό όργανο που προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Οικονομίας. Αυτό βέβαια είναι παντελώς αδιάφορο όχι μόνο για τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά αλλά και για τους τραπεζίτες που θα συνεχίσουν ανενόχλητοι, πάντα στην ίδια ρότα...
Χρήσιμο εργαλείο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου είναι η αξιολόγηση της Κομισιόν για το λεγόμενο Εθνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ο υπουργός Οικονομίας μετά την ενημέρωση της Κυβερνητικής Επιτροπής, δήλωσε ότι η αξιολόγηση της Κομισιόν είναι σε απόλυτη συνάφεια με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Δεν έκρυψε, μάλιστα, πως οι υποδείξεις της Κομισιόν (για την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, σφιχτή δημοσιονομική πολιτική κλπ.) αποτελούν και προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις θέσεις Ν. Γκαργκάνα
Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ως γνήσιος εκφραστής του κεφαλαίου και του "ευρωμονόδρομου", για μια ακόμα φορά διατύπωσε με ωμότητα αυτό που η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λένε με μισόλογα αλλά υλοποιούν και υλοποίησαν στην πράξη: Οτι οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, για να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία του, απαιτούν τη διαρκή λήψη αντιλαϊκών μέτρων, την ακόμα μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, το ξεθεμέλιωμα στοιχειωδών ασφαλιστικών εργασιακών δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών.
Αυτό το δρόμο οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τον αποδεχτούν, ούτε να συμβιβαστούν. Φιλολαϊκές λύσεις δεν υπάρχουν, στο πλαίσιο του "ευρωμονόδρομου". Τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων απαιτούν ανυπακοή και αντιπαράθεση με τις επιλογές και τα κόμματα του κεφαλαίου. Λαϊκή συμμαχία για λαϊκή εξουσία».
Ακάθεκτη η διοίκηση της ΑΤΕ προχωράει τη διαδικασία ξεπουλήματος της γαλακτοβιομηχανίας «Ροδόπη», που βρίσκεται στην Ξάνθη.
Από την ΑΤΕ ανακοινώθηκε χτες πως πήγαν εμπρόθεσμα στην τράπεζα τέσσερις δεσμευτικές προσφορές για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας. Οι υποψήφιοι αγοραστές είναι πλέον οι μισοί, από τους οκτώ που εκδήλωσαν ενδιαφέρον αρχικά. Είναι οι: «Εβροφάρμα ΑΒΕΕ», «Friesland Hellas AEBE», «ΝΕΟΓΑΛ» - «Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας ΑΕ» και «ΤΥΡΑΣ ΑΕ». Οπως αναφέρεται επίσης στη σχετική ανακοίνωση, η ATEbahk και ο σύμβουλος πώλησης «Deloitte Business Solutions» θα αξιολογήσουν άμεσα τις δεσμευτικές προσφορές.