Εγκρίθηκαν οι «Κατευθύνσεις για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική» και εκλέχτηκε η νέα ΚΕ
Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο παραβρέθηκε στο κλείσιμο του Συνεδρίου |
Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, με τη συμμετοχή 1.000 αντιπροσώπων, οι οποίοι συζήτησαν τις «Κατευθύνσεις για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική, για το κόμμα και την Επανάσταση», δηλαδή αυτό που ονομάζεται «επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου». Τα πορίσματα των πέντε Επιτροπών του Συνεδρίου με θέματα που σχετίζονταν με την οικονομική διαχείριση, (το ρόλο των κρατικών επιχειρήσεων, των συνεταιρισμών, των αυτοαπασχολούμενων και των υπό σύσταση επιχειρήσεων, τη μείωση των κρατικών υπαλλήλων), το φορολογικό σύστημα και την αγροτική οικονομία, την Υγεία και την Εκπαίδευση, τον τουρισμό και την κοινωνική πολιτική και ασφάλιση παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα στην ολομέλεια του Συνεδρίου, όπου και εγκρίθηκαν με τις τροποποιήσεις που έγιναν στο αρχικό κείμενο.
Οι αντιπρόσωποι του συνεδρίου ενέκριναν την εισήγηση της ΚΕ που παρουσίασε ο δεύτερος Γραμματέας του κόμματος, Ραούλ Κάστρο καθώς και την απόφαση για τις «Κατευθύνσεις» όπου υπογραμμίζεται ότι «θα συνεχίσει να επικρατεί η βασισμένη στη σοσιαλιστική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής οικονομία» και ότι «μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να υπερνικήσει τις δυσκολίες και να διατηρήσει τις κατακτήσεις της Επανάστασης». Επιπλέον, εγκρίθηκε η δημιουργία μόνιμης κυβερνητικής επιτροπής για την εφαρμογή των «Κατευθύνσεων», χωρίς να καταργούνται οι λειτουργίες των κρατικών υπηρεσιών, ενώ προτάθηκε στο κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην προώθηση των απαραίτητων θεσμικών και νομικών αλλαγών, μέσα από τη βελτίωση των οργάνων της Λαϊκής Εξουσίας, του εκλογικού συστήματος και της πολιτικής και διοικητικής διαίρεσης με τη σύσταση δύο νέων περιφερειών της Αρτεμίσα και του Μαγιαμπέκε.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αλλαγές που ξεκινάνε στην Κούβα πρέπει να ιδωθούν τώρα και υπό το φως της αρνητικής εμπειρίας της ΕΣΣΔ και της Κίνας. Το ΚΚΕ έχει μελετήσει την πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, έχει εκτιμήσει ανάλογες τέτοιες αλλαγές και την επίδρασή τους στην καπιταλιστική παλινόρθωση, με την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του.
Το Συνέδριο του ΚΚ Κούβας αποφάσισε επίσης ότι η Εθνική Διάσκεψη του κόμματος θα διεξαχθεί στις 28 Γενάρη του 2012, με θέμα την ενίσχυση του ρόλου του κόμματος (και την πολιτική στελεχών) ως καθοδηγητή και κύριου υπερασπιστή των συμφερόντων των Κουβανών εργαζομένων.
Στη λήξη των εργασιών, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό έγινε δεκτός ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο. Ο ίδιος, προηγούμενα, είχε ανακοινώσει πως δε θα είναι υποψήφιος για την ΚΕ και ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στην επανάσταση.
Τέλος, χτες, συνεδρίασε η νέα Κεντρική Επιτροπή που αποτελείται από 115 μέλη (το 41,7% γυναίκες), που εξέλεξε το Πολιτικό Γραφείο και τη Γραμματεία. Ο Ραούλ Κάστρο εξελέγη πρώτος Γραμματέας της ΚΕ, και ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα εξελέγη δεύτερος Γραμματέας και επικεφαλής της Γραμματείας. Ανάμεσα στα άλλα, μέλη του ΠΓ - που ο αριθμός του μειώθηκε από 24 σε 15 μέλη - εξελέγησαν: Ραμίρο Βάλντες, Εστεμπαν Λάζο, Ρικάρντο Αλαρκόν, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, Αμπελάρδο Κολόμε Ιμπαρά, Χούλιο Κάσας Ρεγκέιρο, κ.ά. ενώ νέα μέλη του ΠΓ είναι ο Μαρίνο Μουρίγιο, Αντελ Ισκέρδο και η Μερσέδες Λόπες Ασέα.
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--
Στις 9 και 10 Απρίλη σε «μυστική τοποθεσία» στην Ονδούρα έγινε το 5ο Συνέδριο του ΚΚ Ονδούρας, συνέδριο που σήμανε την επανενεργοποίηση του κόμματος μετά την απόφαση αυτοδιάλυσής του το 1990 και την προσχώρησή του στο Partido Renovacion Patriotica.
Μία επανενεργοποίηση όσον αφορά τις οργανωτικές δομές, την υιοθέτηση πολιτικού προγράμματος αλλά και τις αρχές του κόμματος, που στην ανακοίνωσή του αναφέρει με σαφήνεια ότι το ΚΚ Ονδούρας «ορίζεται ως επαναστατικό κόμμα βασισμένο στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού», τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή της σύστασής του στις 10 Οκτώβρη του 1954, παρά το γεγονός ότι ήταν πάντα παράνομο, είχε ισχυρές ρίζες στο εργατικό κίνημα και αγωνιζόταν μαζί με το προλεταριάτο. Ετσι και τώρα η επανίδρυση του κόμματος έχει ως στόχο την ενίσχυση του αγώνα για «την επαναστατική διαδικασία στην Ονδούρα, μαζί με το προλεταριάτο και τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς». Καλεί συνάμα όλο το λαό και όσους έχουν επαναστατικό όραμα σε συστράτευση στους αγώνες για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
Η επανίδρυση του ΚΚ Ονδούρας συνέπεσε χρονικά με τη συνάντηση του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και του Προέδρου της Ονδούρας Πορφίριο Λόμπο Σόσα, στην Καρταχένα της Κολομβίας μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος στις 10/4. Η συνάντηση δηλώθηκε ότι στοχεύει στην προώθηση των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επάνοδο της Ονδούρας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών - OAS ενδεχομένως και στην επόμενη Σύνοδο που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο στο Σαν Σαλβαδόρ, σημαίνει αναγνώριση της κυβέρνησης Λόμπο. Επιασε δε εξαπίνης το λαϊκό κίνημα που συνεχίζει τον αγώνα παρά την καταστολή και το βαρύ φόρο αίματος.
Πάντως, μία ολόκληρη εβδομάδα μετά (δηλαδή 17/4) έγινε συνάντηση του Προέδρου Τσάβες με τον γενικό συντονιστή του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης - FNRP, πρώην πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, αλλά και το συντονιστή εντός της Ονδούρας Χουάν Μπαραόνα στη Βενεζουέλα και κατέληξε σε ανακοίνωση περί «εμπιστοσύνης στις ενέργειες του προέδρου Τσάβες». Εντούτοις άλλες λαϊκές οργανώσεις που συμμετέχουν στο FNRP, όπως το COPINH, με ανακοινώσεις τους εκφράζουν τη δυσπιστία τους ως «προς τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση που αποτελεί τη συνέχεια του πραξικοπήματος».
Την ίδια στιγμή, πιέσεις ασκούνται και από το διεθνές κεφάλαιο, ώστε να «χαλιναγωγηθούν» κάποια στελέχη της εγχώριας ολιγαρχίας που διαδραματίζουν αρνητικό ρόλο στη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος: η γαλλική ενεργειακή εταιρεία EDF αλλά και η κρατική γερμανική τράπεζα επενδύσεων DEG ακύρωσαν συμβόλαια ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, με το επιχειρηματία Μιγκέλ Φακουσέ, για τον οποίο υπάρχει σωρεία καταγγελιών ως «υπεύθυνο για μαζικές δολοφονίες αγροτών».
Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) αποφάσισε σε συνεδρίασή της να συνεχίσει την προσπάθεια για την αναγνώριση του «Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων Ρωσίας» («ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ»), παρά την 5η άρνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσίας να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη οργάνωση με το καθεστώς του «πολιτικού κόμματος», κάτι που θα άνοιγε το δρόμο της συμμετοχής του ΚΕΚΡ στις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη.
Η Ολομέλεια του ΚΕΚΡ συμπέρανε πως «αυτή η επιθετική αντίδραση των αρχών, για άλλη μια φορά υπογραμμίζει την ορθότητα της τακτικής συγκρότησης ενός πλατιού ταξικού μετώπου και της προσπάθειας να τραβηχτούν στην πολιτική πάλη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».
Η ΚΕ του ΚΕΚΡ αποφάσισε να συνεχιστεί η δικαστική διαμάχη, να διεξαχθεί νέο «ιδρυτικό συνέδριο» του Μετώπου, καθώς και να συνεχιστεί η οργανωτική ενίσχυση και η προπαγανδιστική δραστηριότητα του «ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ».
Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, ο πρώην υπουργός Γεωλογίας της ΕΣΣΔ Ε. Κοζλόφσκι εξηγεί τους λόγους που τον κάνουν να αρνηθεί τη βράβευσή του από το σημερινό ρωσικό κράτος για την προσφορά του στη σφαίρα της εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Καταρχήν την ίδια περίοδο (σημ. μτφρ. με τη βράβευσή του) με διάταγμά σας τιμήσατε με το ανώτατο παράσημο της Ρωσίας τον προδότη της Πατρίδας μου, της ΕΣΣΔ, τον καταστροφέα και προδότη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ».
Ταυτόχρονα, ο Ε. Κοζλόφσκι με την επιστολή του καταρρίπτει τον αντικομμουνιστικό μύθο, που καλλιεργούν οι σημερινές αρχές της Ρωσίας, πως δήθεν η εξάρτηση της Ρωσίας από τα έσοδα της εξόρυξης πρώτων υλών έχουν μπει εδώ και 40 χρόνια, γι' αυτό και σήμερα δυσκολεύονται να αλλάξει αυτή η σχέση στη δομή των ρωσικών εσόδων που προέρχονται από τις εξαγωγές. Οπως σημειώνει ο Κοζλόφσκι, το 1970 μόλις το 15,7% των εξαγωγών της ΕΣΣΔ αφορούσε ενεργειακούς πόρους, όταν σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου στο 67%.
Επίσης, σημειώνει πως στη σημερινή Ρωσία η συντριπτική πλειοψηφία του λαού (το 97%, όπως γράφει) δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις αποφάσεις που παίρνει η αστική εξουσία.