Μέσα από το έργο καταγράφεται με ρεαλιστικό και συνάμα ποιητικό τρόπο η σύγκρουση του Γαλιλαίου με την Ιερά Εξέταση. Ο μεγάλος Ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός και φυσικός επιβεβαιώνει τη θεωρία του Κοπέρνικου, αποδεικνύοντας ότι η Γη στρέφεται γύρω από τον Ηλιο και δεν αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος.
Ο Μπρεχτ ξεκινά να γράφει το έργο το 1938 στη Δανία, με αφορμή την είδηση της επιτυχίας Γερμανών φυσικών να διασπάσουν το άτομο του ουρανίου. Ο Γαλιλαίος δεν παρουσιάζεται ως μεμονωμένο άτομο, αλλά ως ιστορικό και πολιτικό πρόσωπο, μέσα σε συγκεκριμένες ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες. Ο Μπρεχτ αξιοποιεί τον Γαλιλαίο για να θίξει το σκοπό της επιστήμης, το ζήτημα της επιστημονικής προόδου και ηθικής, της σύνδεσής της με την εκάστοτε κοινωνία, την κοινωνική ευθύνη του επιστήμονα.
Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω αυτοκριτικά λόγια του Γαλιλαίου:
«...Ομως, μπορούμε να αρνηθούμε τον εαυτό μας στο πλήθος και εντούτοις να παραμείνουμε επιστήμονες; Αποκτήσαμε κάποια εποπτεία πάνω στις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, όμως έξω από κάθε υπολογισμό είναι ακόμα οι κινήσεις των κυρίαρχων πάνω στους λαούς.
Ο αγώνας για την εκτίμηση του ουρανού κερδήθηκε με την αμφιβολία. Με την πίστη, ο αγώνας της Ρωμαίας νοικοκυράς για γάλα θα 'ναι και πάλι χαμένος. Η επιστήμη έχει να κάνει και με τους δύο αγώνες».
Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει για το έργο: «"Η ζωή του Γαλιλαίου" του Μπέρτολτ Μπρεχτ είναι ένα σημαντικό βοήθημα για κάθε ανήσυχο πνεύμα και κυρίως για τους νέους ανθρώπους, που πρέπει να αντιμετωπίζουν την Τέχνη και την Επιστήμη με τον ίδιο σεβασμό. Η ίδια η ζωή του πολύπαθου επιστήμονα, το πάθος του για την Ερευνα και για την αποκάλυψη της Αλήθειας, η πεποίθησή του ότι η Επιστήμη πρέπει να κατακτά τη γνώση, αυστηρά και μόνο για το καλό της ανθρωπότητας, οι ανθρώπινες αδυναμίες του και η τρομερή αυτοκριτική του μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος οδηγός, μια πυξίδα στο φουρτουνιασμένο ωκεανό που ταξιδεύει ο σημερινός άνθρωπος...».
Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης. Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος. Σκηνικά - κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου. Μουσική: Διονύσης Τσακνής. Χορογραφία: Μάρω Γαλάνη. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος. Καλλιτεχνικός σύμβουλος στον μπρεχτικό τρόπο: Μιχαήλ Ζάιμπελ. Βοηθός σκηνοθέτη: Ελενα Αλεξανδράκη.
Στο ρόλο του Γαλιλαίου ο Κώστας Καζάκος.
Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί: Βούλτσος Διονύσης, Γιαννάκης Ηλίας, Δίπλας Φάνης, Θανασούλας Αντρέας, Καλαντζής Δημήτρης, Κουβαρδάς Σπύρος, Μάρκου Γιώργος, Μαυρίδη Πέτρα, Ντάβαρης Γεράσιμος, Σαράντος Θανάσης, Στεργιώτη Δωροθέα.
Συμμετέχουν: Δημήτρης Βαμβακάς, Σπύρος Καλλιβωκάς, Αναστάσιος Λέκκας, Γιάννης Χαρκοφτάκης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Τάσος Χρυσόπουλος και οι μικροί: Μάνος Μπαλασκάκης, Αλέξανδρος Παπούλιας.
Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργιάδης (μαντολίνο), Τάσος Σχίζας (ακορντεόν), Νίκος Σκεπαρνιάς (κιθάρα), Μιχάλης Δάρμας (κοντραμπάσο). Ερμηνεύει η Μαρία Ρούτση.
Προπώληση Εισιτηρίων: Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», «Music Station», «Οπτικά Καραμούζης», Βιβλιοπωλείο «Discover»
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ, Ομαδικά - Φοιτητικά - ΑμεΑ - Ανεργοι 12 ευρώ. Στα σημεία προπώλησης αντίστοιχα: 12 και 8 ευρώ.
Την Τρίτη 5 Ιούλη ξεκινά η προπώληση των εισιτηρίων για τις 10 παραστάσεις του φεστιβάλ.
Οι παραστάσεις συνοπτικά:
Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Ιούλη, στις 22.00, στο Μέγαρο Χορού - Κεντρική Αίθουσα: Links σε τρία μέρη, μουσική Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, Ζιλιέν Ταρίντ.
Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης, με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Σάββατο 16 Ιούλη, στις 19.00, στο Μέγαρο Χορού - Στούντιο: 10.000 Litres και Me on Top
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επιλέγει έργα νέων δημιουργών από το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, που διοργανώνει από το 2014 η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους οι νέοι χορογράφοι Ευαγγελία Κολύρα και Αρτεμις Λαμπίρη.
Κυριακή 17 και Δευτέρα 18 Ιούλη, στις 20.00, στο Μέγαρο Χορού - Στούντιο: Opus
Σύλληψη και χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος, από την ομάδα Λέων και Λύκος
Τρίτη 19 και Τετάρτη 20 Ιούλη, στις 20.00, στο Μέγαρο Χορού - Στούντιο: Στην άκρη του βατήρα
Σύλληψη, χορογραφία: Μαρία Γοργία, από την Αμάλγαμα
Τρίτη 19 Ιούλη, στις 22.00, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων: Drops of Peace
Σύλληψη, χορογραφία: Sophie Bulbulyan, Λία Χαράκη και Αποστολία Παπαδαμάκη
Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Ιούλη, στις 20.00, στο Μέγαρο Χορού - Κεντρική Αίθουσα: Beheld & Notturnino
Χορογραφία: Alexander Whitley και Thomas Hauert
Κυριακή 24 Ιούλη, στις 22.00, στο Μέγαρο Χορού - Κεντρική Αίθουσα: Europium
Σύλληψη & σκηνοθεσία: RootlessRoot - Λίντα Καπετανέα και Jozef Frucek
Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες και σπουδαστές του χορού όσο και σε ερασιτέχνες, αλλά και ανθρώπους που απλά αγαπούν το χορό και την κίνηση. Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα σεμινάρια γίνονται δεκτές έως και την Παρασκευή 8 Ιούλη.
Εχουν προγραμματιστεί τα παρακάτω σεμινάρια:
Σεμινάριο χορού με την Μπάρμπαρα Κέιν σε συνεργασία με την Γαλλίδα χορεύτρια και καθηγήτρια Φρανσουάζ Ραγκό (15 - 25/7), στο Ζουμπούλειο Μέγαρο, 10.00 - 12.00. Κύριος άξονας των μαθημάτων είναι η τεχνική που δημιούργησε η Ντάνκαν, με στόχο να εκτιμηθούν και να γίνουν πιο κατανοητές οι χορογραφίες όπως θα εξελίσσονται στο δεύτερο μέρος κάθε μαθήματος.
Σεμινάριο σύγχρονου χορού με την Πατ Κάτερσον (15 - 25/7) στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, 10.00 - 12.00. Στόχος του σεμιναρίου αυτού είναι οι συμμετέχοντες να μάθουν και να βιώσουν τη διαδικασία δημιουργίας που χρησιμοποιεί η Νεοϋορκέζα χορογράφος Πατ Κάτερσον στις πρόσφατες δουλειές της, μέρος των οποίων είναι το 108ο έργο της με τίτλο NOW.
Επίσης, στις 21/7, στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, 12.00 - 14.00 η περίφημη ομάδα σύγχρονου χορού Καντούκο Ντανς Κόμπανι προσφέρει ένα εργαστήρι δύο ωρών με άτομα με ή χωρίς αναπηρία. Το εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα με και χωρίς αναπηρία, από 18 ετών. Ελεύθερη συμμετοχή. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Ξεκίνησαν από χτες οι δωρεάν παραστάσεις Καραγκιόζη, ενώ τη Δευτέρα 4 Ιούλη ξεκινούν οι παιδικές θεατρικές παραστάσεις στις πλατείες του Δήμου Χαϊδαρίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου να στηρίξει τις λαϊκές οικογένειες και την ψυχαγωγία των παιδιών της εργατικής τάξης. Γι' αυτό το λόγο, εξάλλου, η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι δωρεάν. Ολες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21.00. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Παραστάσεις Καραγκιόζη
Κυριακή 3 Ιούλη, στην πλατεία Σκαμπά, Δάσος Χαϊδαρίου (Λαού)
Δευτέρα 4 Ιούλη, στην πλατεία Ειρήνης, Δαφνί
Τρίτη 5 Ιούλη, στην πλατεία Κολοκοτρώνη
Τετάρτη 6 Ιούλη, στην πλατεία Κουνελίων
Πέμπτη 7 Ιούλη, στην πλατεία Υπάτης (ΟΤΕ)
Δευτέρα 11 Ιούλη, στην πλατεία Αφαίας
Τρίτη 12 Ιούλη, στην πλατεία Ιερού Ναού Κοίμησης Θεοτόκου (Παναγίτσα)
Τετάρτη 13 Ιούλη, στο Θεατράκι Γρηγορούσας
Πέμπτη 14 Ιούλη, στην πλατεία Ανω Δάσους (τέρμα)
Παιδικές θεατρικές παραστάσεις
Δευτέρα 4 Ιούλη, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» στην πλατεία Σκαμπά (Λαού)
Τετάρτη 6 Ιούλη, αφήγηση παραμυθιού στο Θεατράκι Γρηγορούσας
Δευτέρα 11 Ιούλη, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» στην πλατεία Ηρώων
Τετάρτη 13 Ιούλη, αφήγηση παραμυθιού στην πλατεία Αφαίας
Πέμπτη 14 Ιούλη, αφήγηση παραμυθιού στην πλατεία Ειρήνης Δαφνί