ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντι-ΝΑΤΟικές διαδηλώσεις

Associated Press

Με διαδηλώσεις «υποδέχτηκε» ο ουκρανικός λαός τόσο στο Κίεβο όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χόουπ Σέφερ και τους εκπροσώπους των 26 κρατών μελών της Συμμαχίας που βρίσκονται για διήμερη περιοδεία στην Ουκρανία. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις «προστάτευαν» τους ΝΑΤΟικούς κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Γιουστσένκο, όπου ο Σέφερ υποστήριξε πως η Ουκρανία θα πρέπει να ενταχθεί στη Συμμαχία μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο ίδιος σημείωσε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν πρέπει να επηρεάζεται από «τρίτα μέρη», αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας. Παράλληλα, επιχειρώντας να πείσει τους Ουκρανούς - που κατά πλειοψηφία τάσσονται κατά μιας τέτοιας ένταξης - υποστήριξε ότι δε θα εγκατασταθούν νατοϊκές βάσεις στη χώρα, ούτε θα συμμετάσχει κανένας Ουκρανός στρατιώτης στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Κατάπαυση πυρός» από Ισραήλ - «Χαμάς» για τη Γάζα

ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε συμφωνία εκεχειρίας κατέληξαν «Χαμάς» και Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας μετά από μήνες αιγυπτιακών αλλεπάλληλων διαμεσολαβήσεων. Στη συμφωνία δεν εντάσσεται η Δυτική Οχθη. Η είδηση, που αρχικώς διέρρευσε από Παλαιστίνιο αξιωματούχο, επιβεβαιώθηκε τόσο από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών όσο και από τη «Χαμάς».

Αξιωματούχοι της οργάνωσης διαβεβαίωναν ότι έχουν συναινέσει να τη σεβαστούν και οι άλλες οργανώσεις που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας, συμπληρώνοντας ότι διατηρείται το δικαίωμα «των αντιποίνων αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιδρομές». Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την άλλη, αν και δεν επιβεβαίωσε ανοιχτά, δήλωνε ότι «στην πράξη κρίνονται όλα».

Με βάση στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τη «Χαμάς», η εκεχειρία, που προβλέπει τερματισμό στην εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ και ταυτόχρονα τερματισμό των ισραηλινών χερσαίων και αεροπορικών επιδρομών κατά της Λωρίδας της Γάζας, τίθεται σε εφαρμογή από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ενα 24ωρο αργότερα, το Ισραήλ αρχίζει να «χαλαρώνει» τα μέτρα στα μεθοριακά περάσματα και πέντε μέρες μετά ανοίγουν τα εμπορικά περάσματα της Γάζας.

Οπως υποστηρίζουν διαρροές και από τις δύο πλευρές, συμφωνήθηκε το εμπάργκο σε βάρος της Γάζας από το Ισραήλ να αρθεί «σταδιακά και βήμα βήμα ανάλογα με τις εξελίξεις». Δύο βδομάδες μετά την έναρξη της εκεχειρίας, προγραμματίζεται ν' αρχίσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων υπό αιγυπτιακή διαμεσολάβηση και με τη συμμετοχή και της ΕΕ και του Κουαρτέτου, για το άνοιγμα και του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, βήμα που η ισραηλινή πλευρά συνδέει με την επίτευξη προόδου στο θέμα της απελευθέρωσης του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Η είδηση της συμφωνίας «ήρθε» λίγες ώρες μετά από δύο ακόμη αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις και στη γειτονική πόλη Ντάιρ αλ Μπάλαχ, όπου σκοτώθηκαν πέντε μαχητές της «Τζιχάντ» που επέβαιναν σε ένα όχημα και ένας ένοπλος του «Στρατού του Ισλάμ», που αυτο-συνδέεται με την «αλ Κάιντα». Κατά πολλούς αναλυτές, μάλιστα, δεν είναι και εντελώς «άσχετη» η επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη, την Κυριακή, κατά την οποία, για πρώτη φορά, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «αρνητική επίδραση» τη συνέχιση από το Ισραήλ του εποικισμού για τις διαπραγματεύσεις και εξέφρασε δυσφορία για την ισραηλινή καθυστέρηση στην άρση των οδοφραγμάτων στη Δ. Οχθη, ασκώντας πιέσεις στο Τελ Αβίβ.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μακελειό προκάλεσε, χθες, στην κεντρική αγορά της σιιτικής συνοικίας Αλ Χουτρίγια, της Βαγδάτης, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με μοναδικό προφανή στόχο το πλήθος των πολιτών που συνωστίζονταν εκεί. Μέχρι το βράδυ, χθες, οι νεκροί είχαν φθάσει τους 51 και οι τραυματίες τους 75. Πρόκειται για την πρώτη τόσο πολύνεκρη επίθεση σε κεντρικό σημείο της Βαγδάτης, εδώ και αρκετό καιρό.

Σε πολιτικό επίπεδο, αρχίζει να διαφαίνεται κάποια διάσταση απόψεων μεταξύ του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, και μεγάλου μέρους της κυβέρνησής του, με τον Κούρδο υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι. Ο Ζεμπάρι έσπευσε, τα προηγούμενα 24ωρα, να «μαζέψει» τις δηλώσεις Μάλικι περί «αδιεξόδου» στις συνομιλίες μεταξύ Βαγδάτης - ΗΠΑ για το νομικό καθεστώς της περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο Ζεμπάρι υποστήριξε ότι «υπάρχουν προβλήματα, αλλά όλα βαίνουν καλώς και μέχρι τον Ιούλιο θα υπάρχει ένα πρώτο σχέδιο συμφωνίας». Οι δηλώσεις Ζεμπάρι δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλους αξιωματούχους της ιρακινής κυβέρνησης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ταλιμπάν κατέλαβαν δύο χωριά

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Δύο χωριά του νότιου Αφγανιστάν, στην περιοχή Αργκαντάμπ, κατέλαβαν περίπου 500 Ταλιμπάν, μετά από ομαδική απόδραση από τις φυλακές της Κανταχάρ, την Παρασκευή το βράδυ. Η κατοχική κυβέρνηση ανέπτυξε εκατοντάδες άνδρες του αφγανικού στρατού στην περιοχή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν, ωστόσο οι αρχές δεν είναι σε θέση να πουν με ασφάλεια αν στην ομάδα που κατέλαβε τα χωριά είναι και φυλακισμένοι που διέφυγαν την Παρασκευή.

Το ΝΑΤΟ και οι κατοχικές δυνάμεις των ΗΠΑ, που σχεδιάζουν επίθεση στα χωριά εναντίον των Ταλιμπάν, για να μην κατηγορηθούν για σφαγές αμάχων, όπως αναμένεται, «προειδοποίησαν» τους κατοίκους των χωριών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί θα ακολουθήσουν μάχες...

Την «προειδοποίηση» ακολούθησε κύμα φυγής, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους...

Στο μεταξύ η Βρετανία ανακοίνωση αύξηση των κατοχικών δυνάμεων που διατηρεί στο Αφγανιστάν κατά 230 άνδρες.

ΛΙΒΑΝΟΣ
«Αιφνιδιαστική» παρέμβαση Ράις για τα Σεμπάα

Νέες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της φιλοαμερικανικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης στην κοιλάδα Μπεκάα

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Η στιγμή είναι κατάλληλη για να διευθετηθεί το πρόβλημα των αγροκτημάτων Σεμπάα» δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, θίγοντας, ουσιαστικά, τον πυρήνα της συνεχιζόμενης διένεξης Ισραήλ - Λιβάνου για πρώτη φορά. Τα, 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων αυτά εδάφη, στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου - Συρίας, βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή.

Συρία και Λίβανος υποστηρίζουν ότι πρόκειται για λιβανικό έδαφος, ενώ το Ισραήλ υποστηρίζει ότι είναι συριακό και συνδέει το μέλλον του με αυτό των υψωμάτων του Γκολάν. Η Κοντολίζα Ράις, κατά την αιφνιδιαστική ολιγόωρη επίσκεψη της με στόχο να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στον Πρόεδρο Σουλεϊμάν, συμπλήρωσε ότι θα ζητήσει «και από τον ΓΓ του ΟΗΕ να εντείνει τις προσπάθειες διευθέτησής του».

Ολα αυτά, ενώ συνεχίζονται οι επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ντόχα που έδωσε τέλος στις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της φιλοαμερικανικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης υπό τη «Χεζμπολάχ». Η ένταση, όμως, δεν έχει καταλαγιάσει εντελώς.

Χθες, σφοδρές συγκρούσεις με βαρέα όπλα σημειώθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών στα χωριά Σαανταγιέλ και Τααλμπάγια της κοιλάδας Μπεκάα, όπου σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν τέσσερις. Οι συγκρούσεις σταμάτησαν όταν στην περιοχή έσπευσαν ενισχύσεις του λιβανικού στρατού.

G-8
«Ανησυχούν» για την ακρίβεια

ΤΟΚΙΟ.--

Οι υπουργοί Οικονομίας των οκτώ πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (G-8) ολοκληρώνοντας διήμερη συνάντηση το περασμένο τριήμερο στην Οσάκα της Ιαπωνίας αποφάσισαν να στηρίξουν το δολάριο ενώ εξέφρασαν υποκριτικά την ανησυχία τους για την ακρίβεια τροφίμων και καυσίμων διεθνώς. Οπως είπαν, οι αυξημένες τιμές σ' αυτά τα δύο είδη «θέτουν σοβαρή πρόκληση στην παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και ίσως αυξήσουν διεθνώς τις πληθωριστικές πιέσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ