Copyright 2021 The Associated |
Από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ν. Κορέας |
«Η Κίνα χρησιμοποιεί τον καταναγκασμό και την επίθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά, στο «παρά 5» της σημερινής συνάντησης, η κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ - Ιαπωνίας που εκδόθηκε μετά τις επαφές που είχαν οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας με τους ομολόγους τους στο Τόκιο. Οι κατηγορίες αναφέρονται στον τρόπο που το Πεκίνο αντιμετωπίζει τις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊβάν, του Θιβέτ, αλλά και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κεφάλαια όλα κομβικά για τον ευρύτερο συσχετισμό δυνάμεων σε Ασία - Ειρηνικό και όχι μόνο.
Αμεσα και έντονα αντέδρασε το Πεκίνο, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, να μιλά για «κακόβουλη επίθεση» και «ωμή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας». Ο Ζάο πρόσθεσε ότι «η Κίνα θα λάβει ισχυρά και κατάλληλα μέτρα για να υπερασπιστεί αποφασιστικά την εθνική της κυριαρχία και ασφάλεια, αλλά και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα».
Χτες, εξάλλου, οι δύο Αμερικανοί υπουργοί έφτασαν στη Σεούλ, όπου είχαν συναντήσεις με τους Νοτιοκορεάτες ομολόγους τους αλλά και τον Πρόεδρο της χώρας, Μουν Τζε-ιν.
Μεταξύ άλλων ο Μπλίνκεν κάλεσε τη Σεούλ «να υπερασπισθεί τις κοινές αξίες και να αποτρέψει την επικίνδυνη υπονόμευση της δημοκρατίας στην περιοχή». Νωρίτερα είχε κατηγορήσει την Κίνα ότι αυξάνει την ένταση «ενεργώντας πιο κατασταλτικά στο εσωτερικό και πιο επιθετικά στο εξωτερικό».
Ακόμα, επαναφέροντας υψηλούς τόνους κατά της Βόρειας Κορέας - βασικού εταίρου της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή - ανέφερε ότι «το αυταρχικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας συνεχίζει να διαπράττει συστημικές και μεγάλης κλίμακας καταχρήσεις κατά του ίδιου του λαού της».
Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση θα βρεθούν σήμερα και οι όροι συνέχισης της στρατιωτικής συνεργασίας Ουάσιγκτον - Σεούλ, όπως το ύψος της οικονομικής συμβολής της δεύτερης για τα αμερικανικά στρατεύματα που στρατοπεδεύουν στην Κορεατική Χερσόνησο. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνων διαπραγματεύσεων, αναδεικνύοντας και περιπλοκές στο συντονισμό των ΗΠΑ με την - κατά τ' άλλα μακρόχρονη σύμμαχό τους στην περιοχή - Νότια Κορέα. «Λεπτό ζήτημα» αποτελεί και η «αντιπυραυλική ασπίδα» που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επεκτείνουν στο βορειοανατολικό Ειρηνικό, αναζητώντας χερσαίες βάσεις για υπερσύγχρονα επιθετικά οπλικά συστήματα, με το βλέμμα στραμμένο σε Κίνα και Ρωσία. Η Σεούλ διατηρεί επιφυλάξεις, συνυπολογίζοντας τον παράγοντα Κίνα, που είναι και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, καθώς μια τέτοια «φιλοξενία» θα την έβαζε για τα καλά στο στόχαστρο του Πεκίνου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικό του παζαριού που επιδιώκει η νοτιοκορεατική αστική τάξη είναι άρθρο που συνυπογράφει στην αμερικανική εφημερίδα «The Hill» το μέλος της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού της νοτιοκορεατικής προεδρίας Χουάνγκ Ζι - χουάν, αναφέροντας ότι η Σεούλ προσδοκά από την κυβέρνηση Μπάιντεν να ολοκληρώσει γρήγορα την επανεξέταση της πολιτικής της για το θέμα της Βόρειας Κορέας και ότι αυτή «δεν θα συνεχιστεί για μήνες. 'Η ακόμα χειρότερα, δεν θα καταλήξει με την απόφαση να ακολουθήσει μια "στρατηγική υπομονή" Ν.2 (σ.σ. αναφορά στις επιλογές της κυβέρνησης Ομπάμα) που ουσιαστικά ανέβαλε την αντιμετώπιση του ζητήματος, επιτρέποντας στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει περαιτέρω το πυρηνικό της πρόγραμμα...».
Το άρθρο περιγράφει ως «καταστροφή για τη Σεούλ» το «να μπει η κυβέρνηση Μπάιντεν στον πειρασμό να αναβιώσει την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, δεδομένων των διαφόρων ανησυχιών που έχει στην εξωτερική πολιτική». Καταλήγει ότι η Σεούλ «ακόμα σκέφτεται το αν θα ενταχθεί σε ένα αποκαλούμενο "Quad Plus" (σ.σ. σε μια επέκταση της Τετραμερούς ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Αυστραλίας - Ινδίας)» προκειμένου να εκφράσει την αφοσίωσή της στη συμμαχία ΗΠΑ - Νότιας Κορέας. Αποτυπώνοντας τη συνθετότητα των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών, αναφέρει ότι η Νότια Κορέα δεν έχει πρόθεση να ακολουθήσει ένα σχήμα «αντι-Κίνα».
Διεθνή συνάντηση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και στα παιδιά της Παλαιστίνης που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές πραγματοποίησε μέσω τηλεδιάσκεψης, τη Δευτέρα 15/3, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).
Στη συνάντηση συμμετείχε και το ΠΑΜΕ, ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος της ΠΣΟ, Μ. Μακουαγίμπα, και ο γγ της Ομοσπονδίας, Γ. Μαυρίκος.
Συνδικαλιστές από 40 χώρες, από όλες τις ηπείρους, με τη συμμετοχή τους και τις παρεμβάσεις τους χαιρέτισαν τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση όλων των παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν προτάσεις και πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση και ενίσχυση της πάλης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.
Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας στο Κάιρο αντιπροσωπείες στελεχών της «Φατάχ» και της «Χαμάς» κατέληξαν σε έναν κοινό κώδικα 25 σημείων με στόχο την ομαλή διεξαγωγή των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών στις 22 Μάη και των προεδρικών στις 31 Ιούλη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
Πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ αναφέρουν πως οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν σε μία βάση «διαφάνειας και ακεραιότητας» για τη διεξαγωγή των εκλογών, με τη «δέσμευση» ότι θα αναγνωρίσουν το όποιο αποτέλεσμα. Προβλέπεται μία σειρά μέτρων που θα διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή τους, μεταξύ των οποίων είναι η απαγόρευση παραίνεσης ή προτροπής σε βία από υποψηφίους ή ψηφοφόρους, να μη χρησιμοποιηθούν τζαμιά και άλλοι χώροι λατρείας για τη διεξαγωγή προεκλογικών εκστρατειών, οι υποψήφιοι να μην υποκινήσουν σεχταριστικές διαφορές ή διακρίσεις, καθώς και να συγκροτηθεί εκλογοδικείο.
Επίσημες επαφές στην Αγκυρα είχε το τριμελές προεδρικό συμβούλιο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Μίλοραντ Ντόντικ, υπέγραψε σειρά συμφωνιών, σε μία ακόμα εξέλιξη που αναδεικνύει τη σχεδιασμένη παρέμβαση της τουρκικής αστικής τάξης στα Δυτικά Βαλκάνια.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει στο Σαράγεβο νέα τριμερής Σύνοδος Τουρκίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και Σερβίας, προσθέτοντας πως «συμφωνήσαμε ακόμα να θέσουμε σε λειτουργία και τον τριμερή μηχανισμό με την Κροατία. Από τη μεριά μας επαναλάβαμε τη στήριξή μας στην ενσωμάτωση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ειδικά στο ΝΑΤΟ». Εκτίμησε δε ότι οι επαφές με την αντιπροσωπεία από το Σαράγεβο «θα στερεώσουν περαιτέρω τα βήματά μας για διακριτή συνεργασία».
Οι δύο πλευρές ανάμεσα σε άλλα υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του βοσνιακού τμήματος του αυτοκινητόδρομου που θα ενώνει Σαράγεβο με Βελιγράδι, με τον Ερντογάν να μιλά για πρωτόκολλο συνεργασίας σε έργα υποδομών, επιβεβαιώνοντας τις αυξανόμενες φιλοδοξίες των ισχυρών τουρκικών κατασκευαστικών ομίλων στην περιοχή των Βαλκανίων.
Ειδική αξία έχει και η αναφορά του Μ. Ντόντικ - σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Balkan Insight» - για τη δυνατότητα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου να κατασκευαστεί και τμήμα προέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream», που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη.
Ακόμα, υπεγράφη συμφωνία για την αύξηση του διμερούς εμπορίου στο 1 δισ. δολάρια, από 650 εκατομμύρια που είναι σήμερα.
Τέλος, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει 30.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Αποτρόπαια επίθεση σε τρία ινστιτούτα ομορφιάς στην Ατλάντα, με αποτέλεσμα το θάνατο 8 ατόμων, εκ των οποίων οι έξι γυναίκες ασιατικής καταγωγής, πραγματοποίησε ένοπλος άνδρας την Τρίτη.
Οι επιθέσεις έγιναν σταδιακά. Στην πρώτη επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και τραυματίστηκαν άλλα δύο σε ινστιτούτο μασάζ σε απόσταση 50 χλμ. από την πόλη της Ατλάντα. Ακολούθησαν μερικές ώρες μετά άλλες δύο ένοπλες επιθέσεις σε δύο ινστιτούτα μασάζ στην Ατλάντα, με αποτέλεσμα το θάνατο άλλων τεσσάρων ατόμων.
Συνελήφθη ένας 21χρονος, 240 χλμ. μακριά από την πόλη της Ατλάντα, ο οποίος φαίνεται πως ενέχεται στα τρία αιματηρά περιστατικά, με βάση την εξέταση μαγνητοσκοπημένου υλικού που κατέγραψαν συστήματα παρακολούθησης στα ινστιτούτα.
Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισήμανε ότι ακόμα δεν κάνει καμία σύνδεση για τα κίνητρα του δράστη και θα περιμένει για τα αποτελέσματα της έρευνας για τις επιθέσεις, ανέφερε ωστόσο ότι κατανοεί την ανησυχία των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής.
Στο μεταξύ, στο Μίσιγκαν οι εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν σε βάρος ενός άλλου 21χρονου την κατηγορία πως απειλούσε να δολοφονήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και την κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, για να μετατραπεί στον «καταλύτη» μίας «νέας αμερικανικής επανάστασης», σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν οι αρχές.