ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ολα και όλοι υπό παρακολούθηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ακόμη και η προσωπική αλληλογραφία υπό το αδιάκριτο βλέμμα των αρχών, αφού επιτρέπεται να ανοίγουν την προσωπική αλληλογραφία που φθάνει από το εξωτερικό, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και το πράττουν όσες φορές κρίνουν πως είναι απαραίτητο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων...

Η νέα αυτή πτυχή των παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ ήρθε στο προσκήνιο από τον 81χρονο Γκραντ Γκούντμαν, συνταξιούχο καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, ο οποίος παρατήρησε πως μία επιστολή συναδέλφου του από τις Φιλιππίνες πρώτα είχε ανοιχτεί και ξανασφραγιστεί από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία και απεστάλη σε αυτόν μόνο μετά τον έλεγχό της.

Οι αποκαλύψεις για την ελάχιστα γνωστή αυτή πρακτική ακολουθούν το σκάνδαλο για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, που πραγματοποιήθηκαν χωρίς δικαστική άδεια μετά την 11η Σεπτέμβρη και ξεσήκωσαν αντιδράσεις από οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και από την πλευρά πολλών κοινοβουλευτικών, οι οποίοι ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ απέρριψαν την έκκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ να κλείσει το «κολαστήριο» του Γκουαντάναμο. «Ολοι μας ευχόμαστε να βρεθούμε στο σημείο που δε θα χρειάζεται να υφίσταται μία τέτοια εγκατάσταση. Εάν όμως αυτοί οι άνθρωποι αποφυλακιστούν, θα επιστρέψουν την ίδια στιγμή στη μάχη», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακ Κόρμακ.

Η Μέρκελ έκανε την έκκληση αυτή στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», δηλώνοντας μάλιστα πως προτίθεται να ασκήσει πιέσεις υπέρ των απόψεών της κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Μπους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, όπου θα πραγματοποιήσει το «παρθενικό» της ταξίδι ως καγκελάριος. Βέβαια, στόχος της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον είναι η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν δεχτεί μέγα πλήγμα λόγω της έντονης αντίδρασης του Σρέντερ στην επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Καταδίκη του τείχους ασφαλείας

Από παλιότερη διαμαρτυρία Μεξικανών για τις δολοφονίες στα σύνορα

Associated Press

Από παλιότερη διαμαρτυρία Μεξικανών για τις δολοφονίες στα σύνορα
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Την ανέγερση τείχους ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας στη μεθόριο ΗΠΑ - Μεξικού για την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης, μήκους τουλάχιστον 700 μιλίων καταδικάζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού. Ανέγερση που ήδη έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στο Μεξικό, με σφοδρές αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων αλλά και διαδηλώσεις...

Οι μετανάστες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, ασχέτως εάν είναι νόμιμοι ή όχι αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών, που ζητά παράλληλα από την αμερικανική κυβέρνηση αντί της λήψης αστυνομικών μέτρων να θεσπίσει πρόγραμμα για εργαζόμενους με προσωρινή άδεια διαμονής και να νομιμοποιήσει τα εκατομμύρια των εργαζομένων από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής που εδώ και χρόνια διαβιούν και εργάζονται στις ΗΠΑ υπό καθεστώς παρανομίας, με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτή.

Η ανακοίνωση, που χαρακτηρίζεται από τις ασυνήθιστα σκληρές διατυπώσεις, και ουσιαστικά αποτελεί αντεπίθεση στο νομοσχέδιο που ήδη έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, εκτός του τείχους προβλέπει και την κατηγοριοποίηση των μη νόμιμων μεταναστών ως «εγκληματίες».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΟΡΑΛΕΣ
Συμβολική επίσκεψη στη Ν. Αφρική

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Μία «ανάσα» πριν το τέλος της πρώτης διεθνούς περιοδείας του βρίσκεται ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, λίγο πριν την επίσημη ορκωμοσία του στις 22 Γενάρη. Περιοδεία συμβολική και συνάμα στρατηγικής σημασίας, η οποία ξεκίνησε από τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από την Κούβα, πέρασε από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και θα ολοκληρωθεί και πάλι στη Λατινική Αμερική, στη Βραζιλία. Προτελευταίος σταθμός η Νότιος Αφρική.

«Μοιραζόμαστε κοινή ιστορία, αυτή των διακρίσεων» δήλωσε ο Μοράλες κατά τη συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) Γκαλέμα Μολάντε, συγκρίνοντας μάλιστα τον αγώνα του λαού της Νοτίου Αφρικής ενάντια στο Απαρτχάιντ με τον πολιτικό αγώνα που διεξάγει χρόνια τώρα ο λαός της Βολιβίας.

Ο Μοράλες που επισκέφτηκε χτες το Μουσείο του Απαρτχάιντ και είχε σειρά συναντήσεων με λαϊκές οργανώσεις, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι και ελπίζει να συναντήσει ένα «μεγάλο αγωνιστή», όπως δήλωσε, τον Νέλσον Μαντέλα.

Η επίσκεψη Μοράλες στη Νότιο Αφρική, που έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, ακολουθεί την επίσκεψη στην Κίνα, τριήμερη επίσκεψη που ικανοποίησε ιδιαιτέρως τον Μοράλες, ειδικά όσον αφορά τις προοπτικές συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα με παράλληλες επενδύσεις εκ μέρους της Κίνας. Ικανοποίηση που ήταν έκδηλη και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Μοράλες με τον Πρόεδρο της Κίνας, Χου Ζιντάο.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ - ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Αμερικανική παρέμβαση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ --

Την απόφαση της Ουάσιγκτον να παρέμβει υποτίθεται ...«για να αποτρέψει μια νέα ένοπλη σύρραξη μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας» παρουσίασε, ή καλύτερα, ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Αμερικανός πρέσβης. Ο Τζον Μπόλτον ενημέρωσε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μεταβαίνει στις δύο χώρες μια πολυμελής υψηλόβαθμη διπλωματικο-στρατιωτική αμερικανική επιτροπή, με στόχο «να διαμεσολαβήσει για την ειρηνική και οριστική επίλυση των συνοριακών διαφορών».

Οι δύο χώρες πολέμησαν για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ 1997 - 2000, με ολέθριες ανθρωπιστικές συνέπειες. Οι συγκρούσεις σταμάτησαν μετά από διεθνή παρέμβαση και με κοινή αποδοχή να επιληφθεί των συνοριακών τους διαφορών μια επιτροπή υπό τον ΟΗΕ, ενώ κατά μήκος της μεθορίου αναπτύχθηκαν κυανόκρανοι. Η Αιθιοπία, όμως, αρνείται να απομακρύνει τα στρατεύματα της από την πόλη Μπάντμε, που «καταχωρήθηκε» στην Ερυθραία, έτσι η τελευταία ζήτησε, τον περασμένο μήνα, από τους κυανόκρανους να αποχωρήσουν και στρατεύματα των δύο χωρών βρίσκονται στην περιοχή.

Ο Κόφι Ανάν απείλησε με κυρώσεις τις δύο χώρες αν δεν απομακρύνουν τα στρατεύματα από τη μεθόριο, χωρίς να εισακουστεί. Χτες, μάλιστα, τις ανακοινώσεις Μπόλτον διαδέχτηκαν εγκώμια και ευχολόγια από αξιωματούχους των κυανοκράνων, που εκτιμούσαν ότι «οι ΗΠΑ έχουν το κύρος να επιτύχουν αποτελέσματα»!!!

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρες μάχες στο Ουαζιριστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επτά στρατιώτες και δεκατέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν χτες σε μάχη στην περιοχή Μιράν Σαχ, στη γειτνιάζουσα με το Αφγανιστάν επαρχία του Βόρειου Ουαζιριστάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλέστηκε επίσημες πηγές. Σύμφωνα με Πακιστανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, επρόκειτο για μια από τις «μεγαλύτερες επιχειρήσεις» εναντίον ενόπλων που φέρεται να σχετίζονται με τους Ταλιμπάν και την «Αλ Κάιντα» και ενεργούν στις δύο χώρες. Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Dawn» επέμεινε χτες να δημοσιεύει λεπτομέρειες για το θάνατο οκτώ ανθρώπων - δύο γυναικών, ενός παιδιού και πέντε ανδρών - από αμερικανικό πύραυλο στο πακιστανικό έδαφος.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μπαράζ «αντιτρομοκρατικών» συλλήψεων

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

H ισπανική αστυνομία συνέλαβε χτες 20 άτομα στη Μαδρίτη, την Καταλωνία και τη Χώρα των Βάσκων με την υπόνοια ότι «στρατολογούσαν και εκπαίδευαν τρομοκράτες ισλαμιστές για να πολεμήσουν στο Ιράκ».

Οπως διευκρίνισε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι 20 ύποπτοι - 15 Μαροκινοί, 3 Ισπανοί, ένας Τούρκος και ένας Αλγερινός - «πιστεύεται ότι ανήκουν σε δύο ισλαμιστικούς πυρήνες που σχετίζονται με την "Αλ Κάιντα"». Ανάλογη επιχείρηση, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 16 υπόπτων, είχε πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκέμβρη.

Την ίδια στιγμή ο στρατηγός Χοσέ Μένα Αγκουάντο, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, ποινή που του επιβλήθηκε από τον υπουργό Αμυνας μετά από δηλώσεις που έκανε το περασμένο Σάββατο, ότι ο στρατός θα έχει το συνταγματικό δικαίωμα να επέμβει, αν η Καταλωνία λάβει ενισχυμένη αυτονομία. Η τύχη του αναμένεται να κριθεί από το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή. Πάντως η κυβέρνηση της Ισπανίας προσπαθεί να πείσει το λαό πως οι απόψεις αυτές του στρατηγού Αγκουάντο δε χαίρουν υποστήριξης στους κόλπους των Ενοπλων Δυνάμεων.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που συζητιέται στο Κοινοβούλιο της Ισπανίας μια νομοθετική πράξη σχετικά με τη μεγαλύτερη αυτονομία της Καταλωνίας. Στην πρώτη συζήτηση, που συμπεριλάμβανε το δικαίωμα ελέγχου της φορολογίας και την αλλαγή νόμων του Κοινοβουλίου, εγκρίθηκε με 197 ψήφους υπέρ και 146 κατά, τον περασμένο Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ