ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Μεγαλώνει η εξάπλωσή της

Κέντρο διεξαγωγής τεστ για τον κορονοϊό στην Ινδία

Copyright 2020 The Associated

Κέντρο διεξαγωγής τεστ για τον κορονοϊό στην Ινδία
Η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στη γενικευμένη προσπάθεια των κεφαλαιοκρατών και των αστικών κυβερνήσεων να ανοίξουν την καπιταλιστική παραγωγή χωρίς να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (στους χώρους δουλειάς, στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) χωρίς να θωρακίζονται τα δημόσια συστήματα Υγείας, αφού αυτή είναι εμπόρευμα για την κερδοφορία των λίγων. Αυτό που κυριαρχεί και πάλι είναι η λεγόμενη ατομική ευθύνη.

Ετσι, σε πολλές χώρες παρατηρείται έξαρση των μολύνσεων και των θανάτων, με τα συνολικά μεγέθη σε παγκόσμιο επίπεδο να έχουν φτάσει αντίστοιχα σε 12 εκατομμύρια και 548.229.

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα φτάνουν τα 3,1 εκατομμύρια και τα θύματα τα 134.158. Μετά την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ιδίως στη Νέα Υόρκη, που αποτελούσε αρχικά το επίκεντρο της πανδημίας, τώρα οι περισσότερες μολύνσεις παρατηρούνται στις δυτικές και νότιες περιοχές. Οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι κατέγραψαν νέο ρεκόρ, με πάνω από 10.000 κρούσματα σε μια μέρα. Το ίδιο συμβαίνει και στο Τέξας.

Σχεδόν 140.000 νεκροί και πάνω από 3 εκατομμύρια κρούσματα καταγράφονται στη Λατινική Αμερική. Σταθερά στην «πρωτοπορία» είναι η Βραζιλία, όπου τα κρούσματα είναι 1,6 εκατομμύρια και οι νεκροί 66.868. Ακολουθεί σε αριθμό κρουσμάτων η Ινδία, με 754.152, ενώ οι νεκροί είναι 20.820, η Ρωσία με 700.792 και 10.667 αντίστοιχα, και το Περού με 309.278 και 10.952. Ραγδαία αύξηση των μολύνσεων παρατηρείται σε Μεξικό, Ιράν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία και Μπαγκλαντές.

Αποχώρησαν από τον ΠΟΥ οι ΗΠΑ

Την ώρα που επιδεινώνεται η κατάσταση στις ΗΠΑ, η κυβέρνησή τους ανακοίνωσε χτες και επίσημα την αποχώρηση της χώρας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ κατηγορεί τον ΠΟΥ ότι καθυστέρησε να αντιδράσει ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού και ότι είναι «μαριονέτα της Κίνας».

Σχολιάζοντας, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στο μεταξύ, ο Ζάο δήλωσε πως η χώρα του θα επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε Αμερικανούς πολίτες που έχουν επιδείξει «κάκιστη συμπεριφορά» σχετικά με το Θιβέτ. Υπογράμμισε δε ότι το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει ξένη ανάμειξη στις υποθέσεις του Θιβέτ.

Με την απόφαση αποχώρησης διαφώνησε και ο Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής επιδημιολόγος και διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Ασθενειών, δηλώνοντας ότι «η τρέχουσα κατάσταση πραγματικά δεν είναι καλή (...) Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον του πρώτου κύματος». Αντίθετα, ο Τραμπ δήλωσε ότι «είμαστε σε καλή θέση. Δεν συμφωνώ μαζί του. Ο δρ. Φάουτσι είχε πει να μη φοράμε μάσκες και τώρα λέει ότι πρέπει να φοράμε. Εχει πει πολλά». Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι «έχουμε κάνει καλή δουλειά. Θεωρώ ότι σε δύο, τρεις, τέσσερις βδομάδες θα είμαστε σε εξαιρετική θέση».

Στη γειτονιά μας, στη Σερβία, παρατηρείται καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων και η κυβέρνηση επαναφέρει γενικό κλείσιμο της οικονομίας στο Βελιγράδι. Με αφορμή την απόφαση αυτή αλλά και την ενδοστική αντιπαράθεση στη χώρα, ομάδες ακροδεξιών συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το κοινοβούλιο και μία ομάδα παραβίασε την κεντρική είσοδο. Επίσης φώναξαν συνθήματα ενάντια στους μετανάστες, ενάντια στους εμβολιασμούς και άλλες αντιδραστικές ασυναρτησίες. Η κατάσταση στη χώρα προκαλεί ανησυχία, καθώς το τελευταίο 48ωρο καταγράφτηκαν πάνω από 500 κρούσματα και 13 θάνατοι. Συνολικά έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας 16.719 κρούσματα και 330 θάνατοι που συνδέονται με τον κορονοϊό.

Στο Ισραήλ, όπου επίσης επιδεινώνεται η κατάσταση, ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς μπήκε σε καθεστώς καραντίνας, καθώς ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.


ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Η ΕΕ «έχει μπροστά της τεράστια καθήκοντα»

«Πράσινες» επενδύσεις, ψηφιοποίηση, ευρωπαϊκή «κυριαρχία», Δυτικά Βαλκάνια, Μεσόγειος, Αφρική, Κίνα, μεταξύ των προτεραιοτήτων της γερμανικής προεδρίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η ΕΕ «έχει μπροστά της τεράστια καθήκοντα», υπογράμμισε χτες η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, απευθυνόμενη στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία (1η Ιούλη) και αναφερόμενη στο «στοίχημα» η διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση να βγει ενισχυμένη από τη σημερινή κρίση σε διάφορα «επίπεδα».

Για την καγκελάριο, τα βασικά καθήκοντα, που είναι «απαραίτητα για ένα νέο ξεκίνημα της Ευρώπης», είναι η μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των κρατών - μελών, οι επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση, η ευρωπαϊκή «κυριαρχία», η «ευθύνη» της ΕΕ στον κόσμο και συγκεκριμένα σε Δυτικά Βαλκάνια, Μεσόγειο, Αφρική, οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας. «Γιατί πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη με βιώσιμο τρόπο, προκειμένου να διατηρηθεί η Ευρώπη».

Η ίδια χαρακτήρισε την κρίση της πανδημίας - μαζί με τις οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις της - τη «μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της ΕΕ» και υπογράμμισε πως μόνο «ενωμένη» η ΕΕ θα είναι ισχυρότερη μετά την κρίση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα κυριαρχήσει στην τρέχουσα κρίση: «Η Ευρώπη δεν μας στερεί επιλογές για δράση, αλλά μας δίνει μόνο επιλογές για δράση σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», καθώς κάθε κράτος - μέλος χωριστά δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην «ψηφιακή εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες» που έγινε προφανής κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταλήγοντας: «Είναι σημαντικό η Ευρώπη να γίνει ψηφιακά κυρίαρχη. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην τεχνητή νοημοσύνη και στην οικοδόμηση μιας ασφαλούς ψηφιακής υποδομής».

Η Μέρκελ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για να προωθήσει μια «συμφωνία» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη βδομάδα (17 - 18 Ιούλη), όπου θα συζητηθούν το Ταμείο Ανάκαμψης και ο μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ έως το 2027.

«Τους επόμενους μήνες, το μεγάλο καθήκον είναι να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε την πανδημία και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», είπε, και αναφερόμενη στο «Ταμείο Ανάκαμψης» τόνισε πως τα χρήματα αυτά «δεν θα πρέπει απλώς να επενδυθούν, για να επιστρέψουμε στο σημείο που βρισκόμασταν», αλλά «και για να κάνουμε ένα βήμα στο μέλλον», δηλαδή στην κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση.

Χτες το βράδυ είχαν προγραμματιστεί επίσης συναντήσεις της Αγκ. Μέρκελ με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής και την επίτευξη συμβιβασμού.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 9 άνθρωποι καταπλακώθηκαν μετά από πλημμύρες και κατολισθήσεις στην κεντρική κινεζική επαρχία Χουμπέι, όπου συνολικά τις τελευταίες μέρες έχουν χαθεί πάνω από 120 άτομα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρασίας (US Central Command, USCENTCOM), Φρανκ Μακένζι, αμφισβήτησε ότι η Ρωσία επικήρυξε Αμερικανούς και άλλους Δυτικούς στρατιώτες. Πρόσφατα, αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν, επικαλούμενα αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, ότι «Ταλιμπάν» «εξόντωσαν» στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αφού είχαν λάβει αμοιβή από τη Μόσχα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η γερμανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης και ταχυμεταφορών DHL σχεδιάζει την απόλυση 2.200 εργαζομένων που δουλεύουν σε εργοστάσια παραγωγής οχημάτων «Jaguar Land Rover» στη Βρετανία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου εργαζομένων Unite. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να ξαναρχίσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, αψηφώντας τις έντονες αντιδράσεις και τις ανησυχίες που εκφράζονται σε διεθνές επίπεδο για τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν στην εμπόλεμη Υεμένη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκρηξη στην πετρελαιοπηγή Γκμετιόκουν, στο Δέλτα του Νίγηρα, στη νότια Νιγηρία προκάλεσε το θάνατο επτά εργατών.

ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΪ.-- Νέα περιστατικά ένοπλης βίας στο βόρειο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ προκάλεσαν χτες, υπό ασαφείς συνθήκες, το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τριών.


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
Συστήνει πιο «προοδευτική προσέγγιση» στις διαπραγματεύσεις

ΣΕΟΥΛ.--

Ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για την Κορεατική Χερσόνησο, Στίβεν Μπίγκαν, άσκησε (προσεκτική...) κριτική στις πρόσφατες δηλώσεις Βορειοκορεατών αξιωματούχων που εξέφρασαν την απροθυμία της Πιονγιάνγκ (στην παρούσα φάση) να προσέλθει σε νέες διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον. Θυμίζουμε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόε Σον Χούι, είπε το Σάββατο ότι αυτήν τη στιγμή «δεν νιώθουμε την ανάγκη να καθίσουμε ενώπιος ενωπίω με τις ΗΠΑ, καθώς δεν θεωρούν τον διάλογο ΛΔΒΚ (Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας) - ΗΠΑ ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο για να διαχειριστούν την πολιτική τους κρίση».

«Είδα κάποια ρεπορτάζ για το ότι οι Βορειοκορεάτες δεν είναι έτοιμοι να με συναντήσουν στη διάρκεια αυτής της επίσκεψής μου (στη Χερσόνησο)», είπε ο Μπίγκαν από τη Σεούλ, όπου βρέθηκε για επαφές με τη νοτιοκορεατική ηγεσία και συμπλήρωσε: «Δεν ζητήσαμε (ούτε εμείς) συνάντηση με τους Βορειοκορεάτες. Αυτή η επίσκεψη αφορά επαφές με τους στενούς μας φίλους και συμμάχους», ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις συναντήσεις του στη Σεούλ.

Με φόντο και διάφορα σχόλια εντός ΗΠΑ, που διατυπώνονται για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ στο Κορεατικό (ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Τραμπ για υποχωρητικότητα), ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Εγώ δεν παίρνω οδηγίες από τον Τσόε, ούτε από τον Μπόλτον... Και οι δύο είναι εγκλωβισμένοι σε έναν αναχρονιστικό τρόπο συλλογισμού, εστιάζουν μόνο σε αρνητικές πλευρές και σε ό,τι είναι αδύνατο, αντί να σκέφτονται δημιουργικά για ό,τι είναι δυνατόν (να συμβεί)...». Κατέληξε δε ότι «όταν ο Πρόεδρος (της Βόρειας Κορέας) Κιμ διορίσει ομόλογό μου που θα έχει προετοιμαστεί και εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματευτεί σε αυτά τα θέματα (της αποπυρηνικοποίησης της Χερσονήσου, των δια-κορεατικών σχέσεων κ.τ.λ.), εμάς θα μας βρουν έτοιμους (για συνομιλίες) ανά πάσα στιγμή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ