ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Καλεί την ΕΕ «να κρίνει ανεξάρτητα» και «να δρα αυτόνομα»

Τηλεφωνική συνομιλία Σι - Μέρκελ με φόντο την ανταλλαγή κυρώσεων μεταξύ Κίνας - ΕΕ και την προσπάθεια των ΗΠΑ για «ευθυγράμμιση» του ευρωατλαντικού άξονα

Η ανάπτυξη της Κίνας αποτελεί ευκαιρία για την ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, με φόντο την πρόσφατη ανταλλαγή κυρώσεων, καταγγελιών και διαμαρτυριών μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου (για την κατάσταση στην επαρχία Σιντζιάνγκ και τη στάση της Κίνας απέναντι στο αυτονομιστικό κίνημα των Ουιγούρων, όπως και για την ενίσχυση του ελέγχου της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ).

Ο Σι, μεταξύ άλλων, κάλεσε την ΕΕ να κάνει «ανεξάρτητες κρίσεις» και να επιτύχει «αληθινά στρατηγική αυτονομία», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην προσπάθεια των ΗΠΑ να πετύχουν «ευθυγράμμιση» των Βρυξελλών μαζί τους - παρότι τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται πλήρως - στην εντεινόμενη κόντρα με την Κίνα.

Τόνισε ακόμα ότι οι σχέσεις Κίνας - ΕΕ αντιμετωπίζουν «νέες ευκαιρίες» όπως και «διάφορες προκλήσεις», προσθέτοντας ότι «θέμα - κλειδί» αποτελεί το να σέβεται η κάθε πλευρά την άλλη και να «αφαιρεθούν περισπασμοί». Επανέλαβε δε την ετοιμότητα του Πεκίνου να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες σε μια σειρά από θέματα της «σημαντικής ατζέντας» για το επόμενο στάδιο των διμερών σχέσεων, μέσα από διαβουλεύσεις και επέκταση της πρακτικής συνεργασίας, για την ενίσχυση του συντονισμού για την Κλιματική Αλλαγή και άλλα ζητήματα «παγκόσμιας διακυβέρνησης», για να υλοποιηθεί από κοινού η λεγόμενη «πολυμέρεια».

Σύμφωνα με την καγκελαρία, η συνομιλία επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στις «διεθνείς προσπάθειες για την παραγωγή και διανομή εμβολίων», σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, καθώς και στις «προσπάθειες για την προστασία του κλίματος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας». Μέρκελ και Σι συμφώνησαν ότι οι επερχόμενες σινο-γερμανικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις «πρέπει να χρησιμοποιηθούν για διεξοδική εξέταση διμερών θεμάτων». Η καγκελάριος τόνισε τη σημασία διαλόγου «για το πλήρες φάσμα των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων για τα οποία υπάρχουν διαφορές απόψεων».

Ανεβαίνει η στρατιωτική κινητικότητα στα ανοιχτά της Ταϊβάν

Στο μεταξύ, ανεβαίνει η στρατιωτική κινητικότητα στα ανοιχτά της Ταϊβάν, τόσο από την Κίνα όσο και από τις ΗΠΑ.

Την ώρα που συνεχίζονται οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, με τη συμμετοχή και αεροπλανοφόρου, οι ΗΠΑ «απάντησαν» με μια διέλευση «ρουτίνας» του αντιτορπιλικού κατευθυνόμενων βλημάτων USS «John S. McCain» από τα Στενά της Ταϊβάν, επιδεικνύοντας «τη δέσμευση των ΗΠΑ σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο δε ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, δήλωσε ότι το νησί θα υπερασπιστεί τα εδάφη του «μέχρι το τέλος» αν δεχτεί επίθεση από την Κίνα (η οποία θεωρεί την Ταϊβάν κινεζικό έδαφος). Επέκρινε τις υπερπτήσεις 10 κινεζικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από την Ταϊβάν και σχολίασε ότι «αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, θα πολεμήσουμε».

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ υποστηρίζουν δημόσια ότι οι ενέργειες της Κίνας στην Ταϊβάν μεγαλώνουν την πιθανότητα για ευρύτερη ανάφλεξη. Ο ναύαρχος Τζον Ακιλίνο, που αναμένεται σύντομα να αναλάβει επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, δήλωσε ότι «αυτό το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο κοντά μας από όσο πιστεύουμε», ενώ ο ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ, που είναι επικεφαλής τμημάτων που χειρίζονται τα πυρηνικά όπλα, σε πρόσφατη ανάλυσή του σημείωσε πως το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας αναμένεται «αν όχι να τετραπλασιαστεί (σε ισχύ), να τριπλασιαστεί» μες στην επόμενη 10ετία...

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ρεν Κοκιάνγκ, δήλωσε ότι «θα πέσουν στο κενό οι προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα ή των δυνάμεων που πιστεύουν στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα για να πετύχουν ανεξαρτησία».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες ανακοινώθηκε ότι δύο Ουιγούροι πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι στη Σιντζιάνγκ καταδικάστηκαν σε θάνατο για «αυτονομιστική δραστηριότητα». Στην πράξη, αυτές οι ποινές συνοδεύονται με διετή αναστολή και τελικά μετατρέπονται σε ισόβια κάθειρξη. Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας της αυτόνομης περιφέρειας. Ο πρώτος κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία με το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (ΙΚΑΤ), που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του ΟΗΕ, αλλά το Νοέμβρη αποσύρθηκε από τον αντίστοιχο κατάλογο των ΗΠΑ (αυτονομιστικές δυνάμεις στη Σιντζιάνγκ αποκαλούν Ανατολικό Τουρκεστάν την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας, της οποίας ζητούν την ανεξαρτησία). Ο δεύτερος κρίθηκε ένοχος ως υπεύθυνος επειδή σε σχολικά εγχειρίδια στη γλώσσα των Ουιγούρων διατηρούνταν διατυπώσεις που θεωρήθηκε ότι υπερασπίζονταν ή εξυμνούσαν τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και την αυτονομιστική δράση.

ΡΩΣΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνομιλίες για Αφγανιστάν και αγωγό φυσικού αερίου

Συνομιλίες με τον Πακιστανό ομόλογό του, που επικεντρώθηκαν στην περίπλοκη «ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων, είχε χτες στο Ισλαμαμπάντ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την επίσκεψή του στην Ινδία.

Πακιστάν και Ρωσία«έχουν συγκλίνουσες θέσεις σε διάφορα ζητήματα (...) συμπεριλαμβανομένων της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Πακιστάν, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Ισλαμαμπάντ δεσμεύεται για την προώθηση μιας «στενότερης και πιο πολυδιάστατης σχέσης με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι δύο χώρες συμφώνησαν «να συμβάλουμε περαιτέρω στη δημιουργία συνθηκών για να διασφαλίσουμε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα επιτύχουν εποικοδομητικές λύσεις, που θα τους επιτρέψουν να τερματίσουν τον εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν μέσω των συμφωνιών για τη δημιουργία δομών εξουσίας χωρίς αποκλεισμούς». Ο ίδιος επισήμανε ότι «οι τρομοκράτες κερδίζουν έδαφος στο βόρειο και ανατολικό Αφγανιστάν, προκαλώντας ανησυχία σε Μόσχα και Ισλαμαμπάντ».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, την Ενέργεια και την αντιτρομοκρατική συνεργασία. Ο Λαβρόφ επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Ιμράν Καν.

Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου «Pakistan Stream» (πρώην Βορράς - Νότος), η Ρωσία αναμένει ότι όλα τα εναπομείναντα τεχνικά ζητήματα για την κατασκευή του θα συμφωνηθούν στο εγγύς μέλλον, είπε σε συνέντευξή του ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Καταβάλλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες για να ξεκινήσουμε την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Βορρά-Νότου, ένα εμβληματικό έργο στον ενεργειακό τομέα», είπε. Ο αγωγός προβλέπεται να έχει μήκος 1.100 χιλιομέτρων και χωρητικότητα 12,4 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ρωσικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα και του σιδηροδρομικού δικτύου του Πακιστάν.

Το 2015 είχε υπογραφεί διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο πλευρές επρόκειτο να υπογράψουν εμπορικές συμφωνίες το 2016 και να θέσουν σε λειτουργία τον αγωγό έως το 2018. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχει αναβληθεί πολλές φορές.

Επίσης, η Ρωσία εξετάζει τη δυνατότητα παραγωγής του εμβολίου «Sputnik V» στο Πακιστάν. Ο Λαβρόφ υπενθύμισε πως η παραγωγή έχει ξεκινήσει ήδη σε άλλες χώρες - εταίρους (σε Ινδία, Ν. Κορέα κ.α.) τονίζοντας ότι «έχουμε δεσμεύσεις έναντι εκείνων των χωρών που ήρθαν σε επαφή μαζί μας νωρίτερα». Στο Πακιστάν έχουν παραδοθεί 50.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου και άλλες 150.000 θα παραδοθούν σύντομα.

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ
Εκλογικές ανακατατάξεις με φόντο ανταγωνισμούς για τον ορυκτό πλούτο

Το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Γροιλανδίας, το οποίο αντιτίθεται σε ένα σχέδιο εξόρυξης σπάνιων γαιών, επικράτησε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Συγκεκριμένα, το Ινουίτ Ατακατιγκίιτ (IA) έλαβε το 37% των ψήφων, «εκθρονίζοντας» το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Σιουμούτ, που εξασφάλισε 29% των ψήφων. Το IA θα ξεκινήσει επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στο νησί που έχει αυτόνομη διοίκηση αλλά ανήκει στη Δανία, παρακολούθησαν «στενά» οι διεθνείς μεταλλευτικές εταιρείες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα μεταλλεύματα της Γροιλανδίας και καπιταλιστικά κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και οι σκανδιναβικές χώρες, που οξύνουν τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό για την Αρκτική, μπροστά στο λιώσιμο των πάγων και τις «ευκαιρίες» που προκύπτουν και για τις εμπορικές διαδρομές.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε προτείνει στην κυβέρνηση της Δανίας οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία, ενώ η Δανία έχει μπλοκάρει προσπάθειες κινεζικών εταιρειών να συμμετάσχουν σε έργα υποδομής στο νησί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το εκλογικό αποτέλεσμα ενδέχεται να επηρεάσει το συγκρότημα ορυχείων στο Κβάνεφιελντ, στο νότιο τμήμα του νησιού, το οποίο έχει ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο κοιτάσματα σπάνιων γαιών, που είναι απαραίτητα για την κατασκευή συσκευών νέας τεχνολογίας, smartphones, σε ανεμογεννήτριες και άλλες ΑΠΕ, ηλεκτρικά οχήματα, ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη.

Το ορυχείο ανήκει στην «Greenland Minerals» της Αυστραλίας, στην οποία ο Κινέζος παραγωγός σπάνιων γαιών «Shenghe Resources» είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, σύμφωνα με τους «Financial Times». Το IA έχει κάνει εκστρατεία εναντίον του έργου «Kvanefjeld» για χρόνια λόγω της παρουσίας ουρανίου, αλλά υποστηρίζει άλλες εξορύξεις, όπως πετρελαίου, ως τρόπο για τη Γροιλανδία να κερδίσει ανεξαρτησία από τη Δανία, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Εντείνεται η καταστολή στη Μιανμάρ, όπου ο στρατός χτες διέλυσε σκηνές διαδηλωτών στην πόλη Κάλε, με τουλάχιστον τρία ακόμα θύματα. Στο μεταξύ, μία «παράλληλη» κυβέρνηση, που έχουν διαμορφώσει στελέχη της πρώην κυβέρνησης του Εθνικού Συνδέσμου για την Δημοκρατία (την οποία ανέτρεψαν οι πραξικοπηματίες), θα καταθέσει στον ΟΗΕ στοιχεία για τις ωμότητες του στρατού, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί της.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σέρβο ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβτις. Συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως και τη νέα επίσκεψη που θα κάνει σύντομα ο Τσαβούσογλου στο Βελιγράδι.

ΤΑΛΑΧΑΣΙ.-- Οι αρμόδιες πολιτειακές αρχές στη Φλόριντα ήραν χτες τον συναγερμό για πιθανή κατάρρευση μέρους της τεράστιας δεξαμενής τοξικών αποβλήτων στην κομητεία Μανατί, μετά την άντληση σημαντικού μέρους των επικίνδυνων υγρών. «Κατόπιν εορτής», πολιτειακοί γερουσιαστές πρότειναν να δοθούν 200 εκατ. δολάρια για τον καθαρισμό και το οριστικό κλείσιμο της πεπαλαιωμένης δεξαμενής.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, ζήτησε από τη μεταβατική κυβέρνηση στο Μάλι να ορίσει ημερομηνίες διεξαγωγής εκλογών πριν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου τέλη Αυγούστου.

«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
«Αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων εν ευθέτω χρόνω

Σύμφωνα με πληροφορίες που «διαρρέουν» για τη χτεσινή επανέναρξη του τρίτου γύρου του «στρατηγικού διαλόγου» ΗΠΑ - Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αποσύρουν τα στρατεύματα που διατηρούν στο Ιράκ, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση με την ιρακινή κυβέρνηση. Θα παραμείνουν ωστόσο στη χώρα Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σε ρόλο «αμιγώς συμβουλευτικό» και «υποστηρικτικό», στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Σε κοινή ανακοίνωση των δύο κυβερνήσεων, μετά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, αναφέρεται πως «οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ βρίσκονται εκεί με πρόσκληση της ιρακινής κυβέρνησης για να υποστηρίξουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους». Δίνονται επίσης νέες διαβεβαιώσεις για υποστήριξη των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και για ενθάρρυνση αμερικανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην ιρακινή οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ