Associated Press |
Τα παιδιά των Παλαιστινίων πηγαίνουν στο σχολείο δίπλα από τους πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες |
Σε αναδιάταξη των δυνάμεών του στη Δυτική Οχθη προχώρησε, χτες, ο ισραηλινός στρατός, αποχωρώντας, μετά από 3ήμερη κατοχή, από τη Βηθλεέμ αλλά ταυτοχρόνως πραγματοποιώντας εισβολές σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις. Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες σπεύδουν στην περιοχή όπου θα έχουν αλλεπάλληλες συνομιλίες, τόσο με τις δύο πλευρές όσο και με τις αραβικές ηγεσίες, σε μια προσπάθεια «αποκλιμάκωσης και επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας», όπως λένε. Μια προσπάθεια, όμως, που δε φαίνεται να έχει αποσαφηνιστεί ούτε καν στα βασικά της σημεία.
Νωρίς το απόγευμα, οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από την Βηθλεέμ και από τις γύρω πόλεις, Μπέιτ Τζάλα και αλ Κχαντέρ, όπως και από το προσφυγικό στρατόπεδο Ντεχάισεχ, αφήνοντας πίσω τους έναν τραυματία στο αλ Κχαντέρ. Λίγες ώρες νωρίτερα, όμως, τανκ, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ισχυρές δυνάμεις πεζικού, εισέβαλαν στον παλαιστινιακό τομέα της Χεβρώνα, όπου έκαναν έρευνα από σπίτι σε σπίτι και έγιναν πολλές συλλήψεις. Εισβολή έγινε και στην πόλη της Τζενίν, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας και έγιναν έρευνες που προφανώς είχαν στόχο τον Τζαμάλ Αμπού Χέιτζα, επικεφαλής της «Χαμάς» στον ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό, χωρίς, όμως, να συλληφθεί μέχρι την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.
Εισβολή έγινε και στην πόλη Φαρούν, νοτίως της Τουλκαρέμ, όπου συνελήφθησαν 6 Παλαιστίνιοι, στον προσφυγικό καταυλισμό Σχουαφάτ και στο χωριό Ανάτα, βορείως της Ιερουσαλήμ. Ισραηλινά στρατεύματα απέκλεισαν και διείσδυσαν και στη Ραμάλα, όπου σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές τραυματίστηκαν 6 Παλαιστίνιοι προσπαθώντας να εξέλθουν από την πόλη. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι εισβολές έγιναν μετά από πληροφορίες ότι επίκειται επίθεση αυτοκτονίας.
Με τον Γιάσερ Αραφάτ, που χτες ενέκρινε το προσχέδιο Συντάγματος που προβλέπει διάκριση εξουσιών, σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, κατάργηση της λογοκρισίας και σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συναντήθηκε, χτες ο Αμερικανός απεσταλμένος Ουίλιαμ Μπερνς, που επρόκειτο, το βράδυ, να συναντηθεί με τον Αριέλ Σαρόν. Αντίστροφη «πορεία» είχαν οι συναντήσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ, που συνάντησε πρώτα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, και αναμενόταν η συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.
Ο Μπερνς, μετά τη συνάντησή του με τον Αραφάτ, δήλωνε ότι πρέπει «άμεσα να τερματιστούν οι εξευτελισμοί και η ανθρωπιστική τραγωδία των Παλαιστινίων» και αναγνώριζε «μεγάλο πόνο και πολλούς νεκρούς και στις δύο πλευρές». Λίγες ώρες νωρίτερα, μετά τη συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, ο Μπερνς υπογράμμιζε ότι στόχος είναι ένα σχέδιο 3 σημείων: έναρξη πολιτικής διαδικασίας που θα καταλήξει σε 2 κράτη, βοήθεια στην παλαιστινιακή πλευρά για την ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών και υποδομών ενός ανεξάρτητου κράτους και επίλυση των προβλημάτων ασφάλειας με την ενοποίηση των παλαιστινιακών σωμάτων ασφαλείας και την αναδιοργάνωσή τους, «καθήκον που αφορά το διευθυντή της CIA», όπως διευκρίνισε.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος δήλωνε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει πολιτική διαδικασία χωρίς πολιτική ελπίδα και ασφάλεια. Ο Μπερνς θα μεταβεί και στις υπόλοιπες αραβικές χώρες, ενώ αναμένεται ο διευθυντής της CIA, μέχρι τη Δευτέρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, τηρώντας την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι η αποστολή των 2 ανδρών είναι αποδυναμωμένη εξαιτίας των έριδων εντός της αμερικανικής ηγεσίας για το αν θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβάνει πολιτική προοπτική, όπως πιέζουν οι αραβικές χώρες, ή αν θα πρέπει να προηγηθεί το θέμα της ασφάλειας, όπως πιέζει το Ισραήλ.
Ενα άλλο σημείο ενδοαμερικανικής τριβής είναι το μέλλον τού Γιάσερ Αραφάτ, καθώς οι Αραβες επιμένουν στην ηγεσία του, ενώ το Ισραήλ ζητά την περιθωριοποίησή του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στα μέσα της βδομάδας, ο Τένετ και η Κοντολίζα Ράις συναντήθηκαν, στην Ουάσιγκτον, με τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Ισραήλ, Αιγύπτου, Ιορδανία, και Παλαιστινιακής Αρχής, για το θέμα της ασφάλειας, και φέρεται η αμερικανική πλευρά να «εκτίμησε» τις προτάσεις και τα προτερήματα του Μοχάμαντ Ντάχλαν, επικεφαλής των υπηρεσιών στη Γάζα, που για πολλούς προαλείφεται για διάδοχος του Αραφάτ.
Στο Κάιρο έφτασε, χτες, και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπουμπάρακ πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ. Ο Σολάνα τόνισε ότι η ΕΕ θα στηρίξει την ανακατασκευή των παλαιστινιακών υποδομών και θα βοηθήσει στη θεσμοθέτηση ανεξάρτητου δημοκρατικού κράτους, σε «ό,τι κριθεί αναγκαίο από τους Παλαιστινίους». Στο Ισραήλ, αναμένεται σήμερα και ο ειδικός σύμβουλος του Μουμπάρακ, Οσάμα ελ Μπαζ, που, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, θα ενημερώσει την ισραηλινή ηγεσία «για ζητήματα που οφείλει να συμμεριστεί για να προχωρήσει μια πολιτική διαδικασία».
Πάντως, παρά το διπλωματικό αναβρασμό, οι αντιθέσεις και οι διαφωνίες φαίνεται ότι οδηγούν σε αναβολή των σχεδίων για περιφερειακή Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνη, με βάση την ισραηλινο-αμερικανική πρόταση. Προς το παρόν, η συζήτηση γίνεται μόνο για «κάποια συνάντηση ΥΠΕΞ» μέσα στο καλοκαίρι.
ΚΟΛΟΜΠΟ.--
Προσπαθώντας να εκβιάσει τις εξελίξεις, η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έκανε σαφές ότι θα «νομιμοποιήσει», τουλάχιστον προσωρινά, την αυτονομιστική οργάνωση Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ μόνο στην περίπτωση που καθοριστεί «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που έκανε δηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κολόμπο, οι συνομιλίες των δύο πλευρών αναμένεται να ξεκινήσουν είτε την τελευταία βδομάδα του Ιούνη είτε την πρώτη του Ιούλη, στο «ουδέτερο έδαφος» που προσφέρει η Ταϊλάνδη με (ως συνήθως) τη Νορβηγία να προσπαθεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή. Η εκεχειρία που υπεγράφη το Φλεβάρη ανάμεσα στα δύο μέρη συνεχίζει να τηρείται - σε γενικές γραμμές.
Τη συγκέντρωση φαρμακευτικού, ιατρικού, νοσοκομειακού και παραϊατρικού υλικού για τον παλαιστινιακό λαό, συνεχίζει, μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιούνη, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). Το υλικό συγκεντρώνεται στα προσωρινά γραφεία της Ομοσπονδίας, Χαλκοκονδύλη 37, στον 5ο όροφο, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9.30π.μ. έως τις 4.30μμ.
Ενδεικτικά η ΟΕΦΣΕΕ αναφέρει ότι συγκεντρώνονται αντιβιοτικά, παυσίπονα, αντιπηκτικά, κορτικοειδή, αντιόξινα, αντισηπτικά, βιταμίνες, επιδεσμικό υλικό όλων των τύπων, οροί, καθετήρες όλων των ειδών, συσκευές ορών, πεταλούδες, ράμματα, γάντια και σύριγγες μιας χρήσης, δηλαδή υλικό με μεγάλο χρόνο ζωής. Επίσης, τονίζει ότι, μέχρι σήμερα, είναι συγκινητική η ανταπόκριση τόσο του κόσμου όσο και των επιχειρήσεων και εκφράζει την ελπίδα να ολοκληρωθεί η προσπάθεια με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.
Την αποστολή του υλικού θα συνοδεύσει σε νοσοκομεία και κέντρα Υγείας στην Παλαιστίνη, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας.
Μια σπουδαία παγκόσμια συνδιάσκεψη, για το παλαιστινιακό ζήτημα, θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα της Κύπρου, στις 1-2 Ιούνη του 2002. Η συγκεκριμένη συνδιάσκεψη, γίνεται με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).
Το Κίνημα Ειρήνης της Κύπρου, έχει αναλάβει να φιλοξενήσει τις εργασίες της συνδιάσκεψης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρνακας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο το πρωί, θα ξεκινήσουν οι εργασίες, των οποίων το επίσημο άνοιγμα θα κάνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δ. Χριστόφιας. Θα προηγηθούν ομιλίες από το δήμαρχο της πόλης, εκπρόσωπο του ΠΣΕ, εκπρόσωπο του κινήματος ειρήνης της Κύπρου καθώς και εκπρόσωπο της Παλαιστίνης.
Θα ακολουθήσουν πολλές ενότητες θεμάτων, τις οποίες θα αναπτύξουν ομιλητές από κινήματα ειρήνης από διάφορες χώρες του κόσμου. Την Κυριακή 2 του Ιούνη, θα συζητηθούν τα συμπεράσματα του συνεδρίου, θα καταγραφούν τα επίσημα κείμενα και θα καθοριστεί το πλαίσιο δράσης.
Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα βρεθούν στην Κύπρο ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ Θ. Παφίλης, από την ΕΕΔΥΕ το μέλος της γραμματείας της Ελ. Μαρούκα, από την ΕΕΔΔΑ ο πρόεδρος της Χ. Παπαμάργαρης, εκπρόσωπος της ΠΟΔΝ, καθώς και εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης, μελών του ΠΣΕ, από τις παρακάτω χώρες: ΗΠΑ, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Πορτογαλία, Ιορδανία, Ιράκ, Κούβα, Αίγυπτο, Ιαπωνία, Γαλλία, Μ. Βρετανία.