Πριν από την ψηφοφορία ο Κουβανός ΥΠΕΞ, Μπρούνο Ροντρίγκες, εξήγησε λεπτομερώς τις επιπτώσεις που προκαλεί ο αποκλεισμός και υπενθύμισε τον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας την πρόσβαση του νησιού σε ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες. Σημείωσε ότι «ο αποκλεισμός παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση και την ευημερία όλων των Κουβανών, και οι οικογένειές μας το νιώθουν λόγω ελλείψεων σε καταστήματα, ουρών, υπερβολικών τιμών ή υποτιμημένων μισθών». Εξήγησε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ικανοποιήσει το ρυθμιζόμενο οικογενειακό καλάθι, το οποίο δεν επαρκεί, αλλά καλύπτει βασικές ανάγκες σε επιδοτούμενες τιμές.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στους εξωεδαφικούς νόμους που επιβάλλουν κυρώσεις και σε τρίτες χώρες ή εταιρείες που συναλλάσσονται με την Κούβα, λέγοντας ότι μόνο για τον τελευταίο χρόνο οι ζημιές από τον αποκλεισμό υπολογίζονται στα 4,8 δισ. δολάρια, ενώ οι συνολικές ζημιές στα 60 και πάνω χρόνια ξεπερνάνε τα 159 δισ. δολάρια.
Τόνισε ότι η κουβανική οικογένεια έχει υποστεί εξοντωτικές διακοπές ρεύματος και ότι η ζημιά στον ενεργειακό τομέα ξεπερνά τα 401 εκατομμύρια δολάρια, με το εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας να είναι το πιο επηρεασμένο. Επίσης ότι οι ασθενείς πληγώνονται από την έλλειψη ή την αστάθεια των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Παρότι η Κούβα είναι σε θέση να παράγει περισσότερο από το 60% των φαρμάκων, αντιμετωπίζει προβλήματα από το χτύπημα στα οικονομικά της, ενώ αναγκάζεται να αποκτήσει από τρίτες χώρες, σε πολύ υψηλές τιμές, εξειδικευμένα φάρμακα ειδικά για παιδιά.
Επίσημες επαφές του Μπλίνκεν σε Τόκιο, Σεούλ και Νέο Δελχί
Η «ανάπτυξη συνεργατικών προσπαθειών για την υποστήριξη ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού» αποτελεί τον άξονα νέου γύρου επαφών που ξεκινάει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή.
Αμέσως μετά τις επαφές του στη Μέση Ανατολή, που ξεκίνησαν χτες, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί κατά σειρά σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και τέλος Ινδία.
Στην ιαπωνική πρωτεύουσα ο Μπλίνκεν θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του G7, ενώ θα συζητήσει και κατ' ιδίαν με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Καμικάγουα Γιόκο, «διμερείς προτεραιότητες, όπως η στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Ουκρανίας, οι ενεργειακές ανάγκες και η ενίσχυση της συνεργασίας μας στον Ινδο-Ειρηνικό».
Στη Σεούλ, ο Μπλίνκεν θα συζητήσει «τρόπους με τους οποίους ΗΠΑ και Νότια Κορέα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία με τη Νότια Κορέα, καθώς και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Θα συζητήσουν ακόμα αμοιβαίες προσπάθειες για την υποστήριξη διμερών επενδύσεων και της οικονομικής ασφάλειας».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι σε Τόκιο και Σεούλ «ο υπουργός θα υπογραμμίσει την ατσάλινη αφοσίωση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, και θα επιβεβαιώσει τη σημασία της ρωμαλέας και βιώσιμης τριμερούς δέσμευσης, μετά και την ιστορική Σύνοδο που έγινε στο Καμπ Ντέιβιντ τον Αύγουστο».
Στο δε Νέο Δελχί, με φόντο την αυξανόμενη σημασία που οι ΗΠΑ δίνουν στη συνεργασία τους με την Ινδία, ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο «2+2» (Εξωτερικών και Αμυνας), μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν, ο οποίος επίσης θα βρεθεί στην ινδική πρωτεύουσα. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν «διμερείς και παγκόσμιες ανησυχίες και τις εξελίξεις στον Ινδο-Ειρηνικό».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε επιστολή προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν (ως απάντηση σε μήνυμα για την εθνική επέτειο της Κίνας) ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την ετοιμότητα του Πεκίνου, «με δεδομένη την κατάσταση διεθνώς αλλά και στην περιφέρειά μας», για «ακόμα μεγαλύτερη συμβολή στην ενθάρρυνση των σχέσεων Κίνας - Βόρειας Κορέας». Πρόσθεσε δε ότι χρειάζεται συνεργασία ώστε «να προσφερθεί στους λαούς των δύο λαών μεγαλύτερη ευημερία και διαφύλαξη της περιφερειακής ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας».
Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές διεργασίες στις οποίες πρωτοστατεί και η τουρκική αστική τάξη, σπεύδοντας να παζαρέψει τον ρόλο της σε μια σειρά «μέτωπα» όπου διαπραγματεύεται με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα την αναβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης, από τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σήμερα ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει στη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, που συνεδριάζει στην Αστάνα του Καζακστάν, με φόντο σύνθετες εξελίξεις σε όλο το τόξο που συνδέει Ευρώπη - Ασία - Αφρική και στο οποίο το τουρκικό κεφάλαιο έχει «απλώσει» πλοκάμια για να υπερασπιστεί γεωπολιτικά και επενδυτικά τις επιδιώξεις του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, η διήμερη σύνοδος του Οργανισμού έχει θέμα «Τουρκική Εποχή» και οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Θυμίζουμε ότι μέλη του Οργανισμού είναι οι Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν. Ουγγαρία και Τουρκμενιστάν είναι παρατηρητές, όπως θεωρείται και η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ).
Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι αναμένεται στην Αγκυρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, σε μια «ξαφνική επίσκεψη» που η Ουάσιγκτον περιέλαβε στο πρόγραμμα των νέων επαφών του στη Μέση Ανατολή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εκτός από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν θα εστιάσει τις συναντήσεις του και στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας την αξία της άμεσης «συμβολής» της Τουρκίας ως προς την επίσπευση της ένταξης της Σουηδίας, ένα ακόμα θέμα που η Αγκυρα αξιοποιεί στο πολύπλευρο παζάρι της με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Σημειωτέον, στις αρχές της βδομάδας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει την επίσκεψη στην Αγκυρα και του συμβούλου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Ντέρεκ Τσόλετ, με στόχο - όπως εξηγούσε - «να συνεργαστεί με εταίρους και συμμάχους για να συνεχιστεί η προσπάθεια να μην επεκταθεί η σύγκρουση σε άλλες μεριές της περιοχής».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου πήρε μέρος σε Διάσκεψη για τη Διεύρυνση και τη Μεταρρύθμιση στην ΕΕ την οποία οργάνωσε η Γερμανίδα ομόλογός του, Αναλένα Μπέρμποκ, με τη συμμετοχή 19 ΥΠΕΞ υποψήφιων και πιθανών υποψήφιων προς ένταξη χωρών.
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Υλικές ζημιές αναφέρθηκαν στην πόλη Κουπάνγκ της Ινδονησίας, όπου ήταν το επίκεντρο σεισμού μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε χτες το πρωί, με εστιακό βάθος 36,1 χιλιόμετρα, στα ανατολικά του αρχιπελάγους. Η Ινδονησία, που βρίσκεται στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς» στον Ειρηνικό, παρουσιάζει έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Παράταση στους μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβακία μέχρι τις 22 Νοεμβρίου ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της Πολωνίας, στο πλαίσιο της καταστολής της μετανάστευσης. Προχτές αντίστοιχη παράταση είχε ανακοινώσει και η Τσεχία. Το μέτρο αυτό έχει εφαρμοστεί και στην Αυστρία. Εδώ και έναν μήνα «οι έλεγχοι αυτοί έχουν αποτέλεσμα» και ώθησαν τις σλοβακικές αρχές να «ενεργήσουν», σχολίασε ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών.
ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ.-- Σε λειτουργία τέθηκε προχτές η Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου στην ημιαυτόνομη επαρχία της Σιντζιάγκ της βορειοδυτικής Κίνας, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι Ουιγούροι. Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης, Ερκίν Τουνιγιάζ, εξέδωσε τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας για τις τρεις περιοχές της Ζώνης που αφορούν τμήματα του Ουρούμτσι, του Χοργκός αλλά και του Κασγκάρ. Η συνολική έκταση της ζώνης φτάνει τα 180 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Τουλάχιστον έξι θύματα άφησε πίσω της η καταιγίδα «Κιαράν» που έπληξε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ άλλων Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία.
Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, που επικαλούνται την τοπική αστυνομία, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την πτώση δένδρου μέσα σε πάρκο στη Γάνδη... Η «Κιαράν» επηρέασε και τη λειτουργία των βελγικών σιδηροδρόμων. Μεταξύ άλλων διακόπηκαν δρομολόγια προς την ακτή της Φλάνδρας, ενώ σταμάτησε και η θαλάσσια κυκλοφορία προς το λιμάνι της Αμβέρσας.
Στη Γαλλία, ένας οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του στον νομό Εν, βορειοανατολικά του Παρισιού, όταν δένδρο έπεσε πάνω στο φορτηγό του.
Στον νομό Φινιστέρ της Βρετάνης, όπου οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα έως 207 χλμ./ώρα και που καταγράφηκε στο Πουάντ ντι Ραζ, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά. Οι αρχές έσπευσαν να απαγορεύσουν την οδική κυκλοφορία μέχρι νεωτέρας, με τον νομάρχη Αλέν Εσπινάς να δηλώνει: «Επαναλαμβάνω: Μείνετε στο σπίτι». Ακόμα, 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, τμήματα της Βρετάνης και της Νορμανδίας έχουν τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για ισχυρούς ανέμους, ενώ το υπόλοιπο της βορειοδυτικής Γαλλίας βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό.