Από τη χτεσινή κινητοποίηση |
Μετά από ένα μήνα και πλέον πολύμορφων πιέσεων και κατά τόπους κινητοποιήσεων ώστε να εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών που το έχουν ανάγκη, με μισθωμένα μέσα, ο Οκτώβρης ξεκίνησε χωρίς να κινείται τίποτα. Σε άλλες περιπτώσεις διαγωνισμοί κρίθηκαν άγονοι, σε άλλες καθυστερεί η επικύρωση των συμβάσεων από το ελεγκτικό συνέδριο, ενώ πολλά δρομολόγια δεν είχαν μπει καν σε διαγωνισμούς έγκαιρα καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2013 μείωσε κατά πολύ τους δικαιούχους.
Να βρεθεί άμεσα λύση και να λυθεί το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών μόνιμα με τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα με κατάλληλα μέσα και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, ζήτησαν μαθητές και γονείς με τη χτεσινή κινητοποίηση. Μαθητές που χρειάζονται μεταφορά για το σχολείο, ΑμΕΑ με τους γονείς τους, παιδιά από τα μουσικά σχολεία με πανό που «έμπλεκαν» τις νότες με τα αιτήματα για δωρεάν μεταφορά, καθώς είναι όρος για τη φοίτησή τους, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αντιπροσωπεία των γονιών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λεονταρίδη, ο οποίος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, τους είπε ότι από την πλευρά του υπουργείου γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ασκούνται και πιέσεις προς το ελεγκτικό συνέδριο ενώ επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στις περιφέρειες. Από την πλευρά τους οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν ότι το πρόβλημα είναι κύρια πολιτικό. Η κινητοποίηση κατέληξε στη Βουλή, μετά από πορεία μέσω της οδού Σταδίου, προκειμένου να επιδοθεί υπόμνημα.
Η εικόνα που περιγράφουν οι φορείς των γονιών σε αυτό είναι ότι σήμερα δεν μεταφέρεται κανένας μαθητής με δημόσια μέσα στην Περιφέρεια Αττικής. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο για τους 4.000 μαθητές ειδικών σχολείων και τους 2.000 μαθητές των Μουσικών και του Καλλιτεχνικού σχολείου που επιπλέον έχουν τεράστιες ελλείψεις και σε προσωπικό.
Οι γονείς, κρίνοντας από τις επιστολές που έχουν αποστείλει στα σχολεία οι αντιπεριφερειάρχες, βλέπουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί άμεσα λύση αλλά και ότι η όποια λύση δεν θα καλύψει το σύνολο των αναγκών. Το 2013 με δημόσια σύμβαση (μισθωμένα λεωφορεία ή ταξί) μεταφέρονταν 19.000 μαθητές. Για το 2014 η πρόβλεψη είναι 12.000 μαθητές, ενώ για 7.000 μαθητές υπάρχει σχέδιο σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΑ και Περιφέρειας για Ειδικό Μαθητικό Δελτίο μετακίνησης με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της γραμμής, παρόλο που τα χιλιομετρικά όρια που ορίζει η ΚΥΑ έχουν αρθεί για φέτος.
Πέρσι στην Περιφέρεια Αττικής γίνονταν 916 δρομολόγια. Φέτος ο σχεδιασμός είναι για 560, για αρκετά από τα οποία απέβησαν άγονοι οι διαγωνισμοί.
Καταψηφίστηκε η πρόταση των εκλεγμένων του ΚΚΕ, που έκανε λόγο για εξασφάλιση των δρομολογίων για όλους τους μαθητές με κονδύλια της Περιφέρειας εάν χρειαστεί
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ψήφισμα που κατέθεσε - και υπερψηφίστηκε από τους συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της «Ανάσας για την Οικολογία» - έκανε λόγο για:
Στον αντίποδα, η πρόταση των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που ζητούσε «να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι μέσα σε μία εβδομάδα θα έχει εξασφαλίσει τα δρομολόγια για όλους τους μαθητές, έστω παραβιάζοντας και την ΚΥΑ και γι' αυτό να αξιοποιήσει και το αποθεματικό που έχει η Περιφέρεια αν χρειαστεί». Πρόταση που καταψηφίστηκε.
Στην πραγματικότητα, η νέα περιφερειάρχης και η διοίκησή της κινήθηκαν στα βήματα της προηγούμενης Αρχής, του Γ. Σγουρού, επικαλέστηκε τα προβλήματα του γραφειοκρατικού συστήματος, την υποχρέωση «να δράσουν μέσα στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει» καθώς και της μνημονιακής πολιτικής που η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει...
Η Αλεξάνδρα Μπαλλού, εκ μέρους των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην τοποθέτησή της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ουσία είναι να δείξουμε ποιος φταίει και όχι να κρυβόμαστε ο καθένας πίσω από την ευθύνη του προηγούμενου και με μια στείρα αντιπαράθεση. Για το ότι τα παιδιά είναι στους δρόμους, που βρίσκονται κάτω από τον εκβιασμό αυτών που τους μεταφέρουν, είναι γιατί εσείς που κυβερνάτε, είτε στην κυβέρνηση είτε εδώ στην Περιφέρεια, συμφωνείτε στο δρόμο που λέει επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία. Δεν πρόκειται ούτε για ανικανότητα ούτε για γραφειοκρατία. Δε λύθηκε το πρόβλημα των μαθητών χρόνια τώρα, ούτε αλλάζοντας υπουργούς, ούτε αλλάζοντας κυβερνήσεις. Δεν άλλαξε ούτε με αλλαγές στο τοπικό επίπεδο γιατί όλοι κρύφτηκαν πίσω από τη δυσκολία των νόμων. Είναι η πολιτική των περικοπών και της ιδιωτικοποίησης των πάντων, που δεν είναι ένας μνημονιακός νόμος μόνο. Είναι το μνημόνιο των μνημονίων, η πολιτική της ΕΕ που λέει ότι πρέπει η Υγεία, η Παιδεία, η μόρφωση, η δουλειά να είναι εμπόρευμα».
Επεσήμανε, επίσης, πως πρέπει να ενταθεί η πίεση προς όλους, «κυβέρνηση, Περιφέρεια, μηχανισμούς. Να μη μείνει κανένας σε χλωρό κλαρί. Εμείς θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα, οριστική και αυτό θα γίνει κάτω από την πίεση των εργαζομένων, των μαθητών και των γονιών τους. Πρέπει να δώσουν τη μάχη ως μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς απέναντι σε όλους αυτούς που προσπαθούν να στερήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση και να το φορτώσουν στην πλάτη μας».
Στη χτεσινή συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και μαθητών. Χαρακτηριστικά, η Μαρία Δελλή, από την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, παίρνοντας το λόγο μετά την τοποθέτηση της Ρ. Δούρου, τόνισε: «Δε φαίνεται να δίνετε λύση. Είχαμε 916 δρομολόγια πέρσι και όσα άλλα βγουν λόγω συγχωνεύσεων θέλουμε και φέτος. Επειδή έγινε άρση των χιλιομετρικών κριτηρίων να βάλετε όλα τα δρομολόγια μέσα. Εχετε πλεόνασμα, όπως και η κυβέρνηση. Βάλτε τα λεφτά να μετακινούνται οι μαθητές».
Αμεση λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς περίπου 12.500 μαθητών με λεωφορεία, ώστε από τη Δευτέρα να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα μαθητικά δρομολόγια, ζητούν οι ενώσεις των Συλλόγων Γονέων του νομού Θεσσαλονίκης.
Σήμερα το πρωί προγραμματίζουν κινητοποίηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κάλεσαν τους δήμους να κλείσουν τα Δημαρχεία σε ένδειξη συμπαράστασης, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, να συμπαρασταθούν και να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες, δήλωσαν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα, οι ενώσεις προτίθενται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Περιγράφοντας τις επιπτώσεις που βιώνουν μαθητές και γονείς, ανέφεραν ενδεικτικά ότι στο Δήμο Θέρμης, 2.500 μαθητές από 20 σχολεία έχουν ανάγκη μεταφοράς με λεωφορεία, καθώς οι αποστάσεις που διανύουν οι μαθητές ξεκινούν από τα 4,3 χιλιόμετρα και φθάνουν μέχρι τα 31,7 χιλιόμετρα. Στη δημοτική Κοινότητα Πεύκων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών οι γονείς περίπου 280 παιδιών δημοτικού, ανάμεσά τους και πέντε ΑΜΕΑ, πασχίζουν κάθε πρωί να βρουν τρόπο να τα πάνε στο σχολείο. Μάλιστα ένας γονιός παιδιού με αναπηρία, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.