Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σαν δυο σταγόνες νερό

Σαν «δυο σταγόνες νερό» μοιάζουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Ενώ και οι δύο προτάσεις επικαλούνται την ανακούφιση των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην πραγματικότητα αυτό που εξασφαλίζουν είναι ότι τα χαράτσια που έχει φορτωθεί ο λαός όλα αυτά τα χρόνια θα πληρωθούν, ότι θα συνεχιστεί η αφαίμαξη των εργατικών λαϊκών εισοδημάτων. Το ποιος πήρε τις προτάσεις από ποιον ελάχιστη σημασία έχει. Αποτελεί πάντως άλλη μια απόδειξη ότι οι διαχειριστικές διαφορές, όταν υπηρετείς την κοινή στρατηγική ανάκαμψης για λογαριασμό του κεφαλαίου, δεν είναι και πολύ μεγάλες. Τα βαρύγδουπα περί σεισάχθειας του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν περίπατο... πριν καν διατυπωθούν.

Ψεύτικα δάκρυα

Από ρεπορτάζ στον αστικό Τύπο διαβάζουμε: «Η ανεργία των νέων έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, ξεπερνώντας το 50% σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία και είναι πραγματικός ο κίνδυνος να μιλάμε για μία χαμένη γενιά, τόνισε, σε ομιλία του, στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας τις ετήσιες δραστηριότητες του συγκεκριμένου οργανισμού. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ είπε επίσης ότι η οικονομική κρίση έχει επιδεινωθεί, οι ανισότητες αυξάνονται». Καλοί οι αστοί και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί τους στις διαπιστώσεις. Αριστοι, επίσης, στο να συγκαλύπτουν τις αιτίες αυτής της πραγματικότητας. Γιατί καμιά πολιτική διαχείρισης δεν αντιμετωπίζει την ανεργία. Κροκοδείλια τα δάκρυα, λοιπόν, για τη «χαμένη γενιά». Που για να μην είναι «χαμένη» αλλά κερδισμένη γενιά στην υπόθεση της εργατικής - λαϊκής τάξης πρέπει να βγουν στην ανεργία το κεφάλαιο, τα κόμματά του, η εξουσία του... για να λείψει για πάντα η ανεργία.

Το δίλημμα

Η Γαλλία θα πρέπει να καταργήσει την εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών, να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης (σ.σ. δουλειά ως το θάνατο), και να μειώσει τον κατώτατο μισθό, (σ.σ.μισθοί πείνας για αύξηση κερδοφορίας), αν θέλει να ελπίζει να μειώσει την χρόνια υψηλή ανεργία και να τονώσει την ανάπτυξη, υποστήριξε η κύρια εργοδοτική οργάνωση της χώρας Medef. Ζητούν, επίσης, θέσπιση «πλαφόν» για τους φόρους που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο (μείωση φορολογίας), την κατάργηση δύο από τις 11 αργίες που υπάρχουν σήμερα. Ο επικεφαλής της Medef Πιέρ Γκατάζ δήλωσε: «Προτείνουμε κάθε εταιρεία να διαπραγματεύεται τη δική της διάρκεια εργασίας, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες της», δηλαδή ευελιξία στην εργασία με διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου που αυξάνει την εκμετάλλευση, ενώ μειώνει το μέρος του κεφαλαίου για την πληρωμή εργατών. Το δίλημμα, λοιπόν, στους εργαζόμενους μπαίνει ως εξής: `Η ανεργία ή κακοπληρωμένες θέσεις ελαστικής εργασίας. Αυτά μπορεί να προσφέρει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.

Επικίνδυνη συναίνεση

Εγραψε η «Καθημερινή», 2/10/2014: «Η ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην εξωτερική πολιτική δεν θέτει υπό αμφισβήτηση το αξίωμα ότι "τα πάντα είναι οικονομία". Ολα τα σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα που εξελίσσονται τον τελευταίο καιρό άπτονται της οικονομίας και επηρεάζουν, άμεσα ή έμμεσα, την ελληνική κοινωνία. Από τον τεράστιο κίνδυνο που ελλοχεύει λόγω της δράσης του "Ισλαμικού Κράτους" στη γειτονιά μας μέχρι το τι κάνουμε με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση των όποιων πηγών ενέργειας υπάρχουν στην ελληνική ή και την κυπριακή επικράτεια δεν είναι φυσικά μόνο θέμα διπλωματίας, αλλά και οικονομίας. Χρειάζονται λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί και η δημιουργία λειτουργικών συμμαχιών ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που είναι υπαρκτοί στη δύσκολη γειτονιά στην οποία βρισκόμαστε. Χρειάζεται η αναγκαία προεργασία, όχι μόνο στο επίπεδο των πολιτικών ηγεσιών και των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και της κοινωνίας. Στην εξωτερική πολιτική μπορεί και πρέπει να υπάρξει έγκαιρα συνεννόηση και χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των πολλών σημαντικών θεμάτων που έχουμε μπροστά μας».

Αν και η «εθνική στρατηγική» είναι δεδομένη αφού τόσο η συγκυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σταθερά προσανατολισμένες στη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται, αυτό που επιδιώκουν είναι μια ευρύτατη λαϊκή συναίνεση σε αυτά τα επικίνδυνα για το λαό σχέδια. Χρειάζεται, λοιπόν, επαγρύπνηση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1897 Γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος κομμουνιστής ποιητής και πεζογράφος Λουί Αραγκόν, ο οποίος είχε σταθεί ενεργά στο πλευρό των Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων την περίοδο μετά τον πόλεμο. Οταν το 1980 επισκέφτηκε την Αθήνα, ο Αραγκόν είχε δηλώσει σχετικά: «Νιώθω μεγάλη συγκίνηση γιατί αυτή τη στιγμή είμαι μαζί σας. Οταν επισκέπτομαι τις διάφορες χώρες δέχομαι εθιμοτυπικές επισκέψεις. Η δική σας όμως δεν είναι τέτοια. Ημουν και θα είμαι πάντα στο πλευρό του ΚΚΕ». Και όταν η αντιπροσωπεία της ΚΕ τον ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση στους εξόριστους αγωνιστές, ο Αραγκόν απάντησε: «Είστε οι σύντροφοί μου. Αυτό ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω απέναντί σας. Ηταν χρέος τιμής». Μεταξύ των αγωνιστών υπέρ των οποίων πρωτοστάτησε για την απελευθέρωσή τους ο Αραγκόν, ήταν και ο Γιάννης Ρίτσος. «Ο Ρίτσος είναι ο άνθρωπος με τον οποίο συνδεόμουν μέσα από τα ποιήματά του χωρίς ακόμα να τον έχω γνωρίσει προσωπικά, την εποχή που τον καταδίωκαν. Ο Ρίτσος είναι αναμφισβήτητα ένας μεγάλος Ελληνας». Οι δύο ποιητές συναντήθηκαν την ίδια μέρα που μίλησε ο Αραγκόν στο «Ρ».

1915 Ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός της Αντάντ αποβιβάζει αγγλογαλλικά στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη.

1926 Εγκαινιάζεται η πρώτη Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης.

1929 Στο Λονδίνο υπογράφεται πρωτόκολλο για την αποκατάσταση των βρετανοσοβιετικών διπλωματικών σχέσεων, που είχαν διακοπεί από τη Βρετανία στις 27/5/1927.

1935 Τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας εισβάλλουν στην Αβησσυνία (Αιθιοπία). Αρχίζει ο ιταλο-αβησσυνιακός πόλεμος, ο οποίος θα λήξει το Μάη του 1936 με νίκη της Ιταλίας.

1936 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης Στιβ Ράιχ, πρωτοπόρος της μινιμαλιστικής μουσικής.

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής καταστρέφουν το χωριό Λυγγιάδες Ιωαννίνων και δολοφονούν 82 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

1945 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός αθλητής του τριπλούν Βίκτορ Σανέγιεφ.

1965 Το Ενωμένο Κόμμα της Κουβανικής Σοσιαλιστικής Επανάστασης μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας.

1966 Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τελικά στις 30/12/1966 το δικαστήριο καταδίκασε τους Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη σε 11 και 8,5 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα, ενώ άλλοι 9 καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 15 μήνες. Μετά την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967 αποφυλακίστηκαν όλοι.

1966 Μια παλιά ιστορία, τόσο ...νέα. Διαστάσεις σκανδάλου παίρνει η ψηφοθηρική παρέμβαση πολιτικών στα ποδοσφαιρικά. Ο υπουργός Δημοσίων Εργων, Κ. Μακρής, απειλεί με παραίτηση, αν δεν προβιβαστεί (παράτυπα) στην Α΄ Εθνική ο ΟΦΗ, ο υπουργός Βιομηχανίας, Ι. Γκλαβάνης, απαιτεί από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να παραμείνει στην Α΄ Εθνική η Νίκη Βόλου (αν και υποβιβάστηκε), ενώ ο υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου, Τ. Δρούλιας, εκδηλώνει «ζωηρό ενδιαφέρον» για την τύχη του Παναιγιάλειου...

1972 Πενήντα τέσσερις πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού με έκκλησή τους προς τη Διεθνή Επιτροπή Νομικών και τη Διεθνή Αμνηστία καταγγέλλουν ότι η Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία συνεχίζει να χρησιμοποιεί βασανιστήρια εναντίον των κρατουμένων.

1979 Αυτοκτονεί ο φιλόσοφος Νίκος Πουλαντζάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ