ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ – ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί

Ο πολύπαθος αφγανικός λαός τώρα και θύμα του Εγκέλαδου, εκτός του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης
Ο πολύπαθος αφγανικός λαός τώρα και θύμα του Εγκέλαδου, εκτός του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Με στόχο να φτάσει σε απομακρυσμένα χωριά, για τα οποία η εικόνα ήταν πολύ θολή, συνεχιζόταν μέχρι και χτες η επιχείρηση διάσωσης, που ξεκίνησε μετά το σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην οροσειρά Ινδοκούς, κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα ΜΜΕ του Πακιστάν (το οποίο χτυπήθηκε περισσότερο) ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών στη χώρα στους 228 και τους τραυματίες στους 1620. Στο γειτονικό Αφγανιστάν, ο επίσημος απολογισμός είχε καταγράψει 63 νεκρούς. Το μέγεθος του σεισμού (7,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ) και το γεγονός ότι το επίκεντρό του βρισκόταν σε απομακρυσμένες περιοχές μεγαλώνουν τους φόβους για δραματική αύξηση των θυμάτων. Ευτυχώς, το εστιακό βάθος ήταν πάνω από 200 χλμ. και οι συνέπειες δεν είναι ανάλογες με τη δόνηση που το 2005 είχε συνδεθεί με το χαμό πάνω από 75.000 ανθρώπων.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ είχε συγκαλέσει για χτες έκτακτη συνάντηση με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του στρατού, ενώ όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία (σύμφωνα με πακιστανικά ΜΜΕ) πήραν εντολές να είναι σε επιφυλακή, μετά και την έντονη κριτική που είχαν δεχτεί οι Ενοπλες Δυνάμεις για «κλειστές πύλες στους σεισμοπαθείς» σε μεγάλες καταστροφές όπως αυτής του 2005.

Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσκολεύει η μορφολογία του εδάφους των περιοχών που είναι κοντά στο επίκεντρο, καθώς το οδικό δίκτυο έχει μεγάλα προβλήματα, ενώ υπάρχουν και πολλές εστίες συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν.

Στην Ινδία, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός, με αποτέλεσμα να σταματήσει για λίγο η λειτουργία του Μετρό στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί. Η δόνηση έγινε αισθητή και σε άλλες χώρες, όπως Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν. Σκόρπισε τον τρόμο στις αμέτρητες πάμφτωχες λαϊκές οικογένειες της περιοχής, η οποία αν και παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα έχει σχεδόν ανύπαρκτα έργα αντισεισμικής προστασίας. Εκτός από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα στο Πακιστάν το 2005, θυμίζουμε ότι και στο Νεπάλ την περασμένη άνοιξη σχεδόν 9.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από δυο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, όπου αμέτρητα κτίρια κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι και ολόκληρα χωριά βυθίστηκαν σε τόνους μπάζων.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρόσδεση ακόμα περισσότερο στην ΕΕ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ακόμη χειρότερες μέρες αναμένουν τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, που ήδη ζουν στη φτώχεια και την ανέχεια της κατοχής 16 χρόνια από την επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, έπειτα και από τη χτεσινή υπογραφή του «Συμφώνου Σύνδεσης και Σταθεροποίησης», στο Στρασβούργο, ανάμεσα σε εκπροσώπους της κοσσοβάρικης κυβέρνησης και αξιωματούχους της ΕΕ, όπως ο επίτροπος για τη Διεύρυνση και τις σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, και η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η συμφωνία υπογράφτηκε παρότι το προτεκτοράτο δεν αναγνωρίζεται από πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ (ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία) γι' αυτό και βρέθηκε η «πατέντα» υπογραφής της συμφωνίας από αξιωματούχους της ΕΕ και όχι από τις χώρες - μέλη ξεχωριστά.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία εδραιώνεται συμβατική σχέση ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και την ΕΕ στο πλαίσιο προώθησης νέων μεταρρυθμίσεων προς όφελος των μονοπωλίων και του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου, με πρόσχημα τον «εναρμονισμό» των αρχών του προτεκτοράτου με τα κριτήρια της ΕΕ, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την μονογραφή του Συμφώνου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, το καλοκαίρι του 2014.

Ο Κοσσοβάρος Αλβανός υπουργός «αρμόδιος» για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Μπεκίμ Τσολάκου, δήλωσε σε εφημερίδα της Πρίστινας ότι η υπογραφή της συμφωνίας «σημαίνει θέσπιση συμβατικών σχέσεων με την ΕΕ», οι οποίες συνεπάγονται αναγνώριση της νομικής και πολιτικής οντότητας του Κοσσόβου.

Η αντίδραση του Σέρβου πρωθυπουργού από τη Μόσχα

Το ίδιο 24ωρο, από τη Μόσχα, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπου πραγματοποιεί πολυήμερη επίσημη επίσκεψη, εκτίμησε, μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο ρωσο-σερβικού επιχειρηματικού φόρουμ, ότι «κάποιος προσπαθεί πολύ για να αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια» αποφεύγοντας να κατονομάσει χώρες και ξένους αξιωματούχους. «Ξέρω αλλά δεν θα πω ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις, όμως, νομίζω ότι είναι αρκετά προφανές», είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ, τονίζοντας ότι αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση «σε Μπάνια Λούκα (σ.σ. Σερβική Οντότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης), Σεράγεβο και Βελιγράδι». Διαβεβαίωσε εντούτοις ότι η κυβέρνησή του θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Προ ημερών, πάντως, η κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού είχε αντιδράσει στις πιέσεις της Γερμανίας και άλλων ισχυρών χωρών της ΕΕ για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου στο Κοσσυφοπέδιο ως προϋπόθεση για την έναρξη των πρώτων κεφαλαίων συζήτησης και των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλικό «παρών» στις διεργασίες «εμβάθυνσης» της ΕΕ

ΡΩΜΗ.--

Ενδεικτικές της «ζωηρής» συμμετοχής και της ιταλικής αστικής τάξης στις διεργασίες γύρω από το μέλλον της ΕΕ είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Ιταλός υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Σάντρο Γκότζι, στην εφημερίδα «Λ' Ουνιτά», σημειώνοντας ότι «για εμάς είναι βασικής σημασίας η οικονομική και νομισματική ένωση να μπορέσει να ενισχυθεί και να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο βάθος».

Με αφορμή την πρόοδο στην εφαρμογή του νέου αντιλαϊκού προγράμματος, που συμφώνησαν η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ, πρόσθεσε ότι μια από τις προτεραιότητες της Ρώμης σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να επανεξεταστεί και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, πρόταση που «σηκώνουν» και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, διεκδικώντας μεγαλύτερη «ευελιξία» ως προς την τήρηση στόχων δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατ' επέκταση μορφών στήριξης των μονοπωλίων που κάθε πλευρά εκπροσωπεί.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να ετοιμάσουμε μία νέα δυναμική προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς την κατεύθυνση μίας πραγματικής πολιτικής ένωσης. Είναι αυτό που αποκαλούμε "Ρώμη 2017". Τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης πρέπει να αποτελέσουν μία ευκαιρία επετειακού εορτασμού, αλλά και μία περίοδο νέας πολιτικής δυναμικής, διότι το 2017 είναι και η χρονιά κατά την οποία θα σημειωθούν σημαντικές πολιτικές αλλαγές, όπως, για παράδειγμα, οι εκλογές στη Γαλλία, στη Γερμανία, ενώ θα έχει λάβει χώρα και το βρετανικό δημοψήφισμα», είπε ακόμα.

Ηδη, και το Παρίσι έχει διαμηνύσει ότι θα αναλάβει «πρωτοβουλίες» για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ και της Ευρωζώνης και θέματα που μπαίνουν προς συζήτηση είναι ο «βαθμός επιτήρησης», ένας πιο «δημοκρατικός έλεγχος» κ.τ.λ. Πρόκειται για ζητήματα που εγείρουν κύρια μερίδες κεφαλαίου, που θέλουν να «αντεπιτεθούν» στο προβάδισμα που διατηρεί η Γερμανία στην ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) αγορά και αφορούν «κόντρες» μεταξύ μονοπωλίων, σε καμία περίπτωση την υπεράσπιση λαϊκών αναγκών και κατακτήσεων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, δήλωσε πως το Λονδίνο θα παρατείνει τη στρατιωτική παρουσία του στο Αφγανιστάν κατά ένα χρόνο, λόγω των «προκλήσεων» που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε κατά το 2016 την κλίμακα της σημερινής βρετανικής στρατιωτικής αποστολής στη χώρα, για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός ασφαλούς και σταθερού Αφγανιστάν. Το εύρος και ο ρόλος της αποστολής της Βρετανίας δεν αλλάζουν» ανέφερε. Ο προηγούμενος σχεδιασμός ήταν η Βρετανία να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2015. Η βρετανική δύναμη στο Αφγανιστάν αποτελείται σήμερα από περίπου 450 στρατιώτες.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Βρετανία θα είναι καλύτερα αν παραμείνει εντός της ΕΕ, υποστήριξε σε άρθρο του στο χτεσινό φύλο της εφημερίδας «The Times» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το επικείμενο δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ως το τέλος του 2017.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν με τους σημερινούς ρυθμούς ως το τέλος του αιώνα, τότε περιοχές χωρών του Περσικού Κόλπου θα έχουν θερμοκρασίες άνω των 77 βαθμών Κελσίου και θα γίνουν εντελώς αφιλόξενες για το ανθρώπινο είδος, σημείωσαν χτες Αμερικανοί ερευνητές από πανεπιστήμια της Μασαχουσέτης και της Καλιφόρνια, σε έρευνα που δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature».

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-- Για τρίτη φορά σε μία οκταετία, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Τζένεραλ Μότορς» ανακοίνωσε χτες ότι ανακαλεί 1.400.000 ΙΧ αυτοκίνητα κατασκευής 1997, λόγω σοβαρών μηχανολογικών βλαβών που προκάλεσαν «αυτοανάφλεξη» σε πάνω από 1.300 ΙΧ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Εκπρόσωποι της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας «Δημοκρατικό Μέτωπο» στο Μαυροβούνιο ανήγγειλαν διαβουλεύσεις με τους πολίτες όλης της χώρας και συνέχιση των διαδηλώσεων μέχρι να πέσει η κυβέρνηση, να συγκροτηθεί μεταβατική και να διεξαχθούν νέες εκλογές.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν, κάλεσε τους νέους Βόσνιους Μουσουλμάνους να προχωρήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στο Σάντζακμ, επικαλούμενος παράνομο δημοψήφισμα που διοργάνωσε ο ίδιος το 1991 και σε άλλα δύο που έγιναν το 1917 και 1943 επί ξένων κατοχικών δυνάμεων (αυστροουγγρικών την πρώτη φορά και γερμανικών - ναζιστικών τη δεύτερη).

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-- Η εκλογική επιτροπή της Δημοκρατίας του Κονγκό (με πρωτεύουσα την Μπραζαβίλ) ισχυρίστηκε ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το 92% των ψηφοφόρων ενέκρινε συνταγματικές αλλαγές ώστε να επιτραπεί στον επί τουλάχιστον 30 χρόνια 71χρονο Πρόεδρο της χώρας, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, να διεκδικήσει για μία ακόμη φορά τον προεδρικό θώκο της χώρας. Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, αποκαλώντας το δημοψήφισμα «συνταγματικό πραξικόπημα».

ΡΙΑΝΤ.-- Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν χτες ότι βομβιστής προχτεσινής επίθεσης σε τέμενος της νότιας πόλης Νταζράν, που προκάλεσε το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό αρκετών άλλων, ήταν ο 34χρονος Σαουδάραβας Σαάντ Σαΐντ Σαάντ αλ Χάρτι, εκ μέρους οργάνωσης - παράρτημα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ