Τη στιγμή που ο Μάης είναι ο μήνας που όλα τα μουσεία του κόσμου έχουν την τιμητική τους και ανοίγουν τις πόρτες τους για να γιορτάσουν, το ΚΜΕΕΘ - Θεατρικό Μουσείο παραμένει κλειστό και ρημαγμένο τα τελευταία 4 ½ χρόνια. Εχει καταδικαστεί από την πολιτεία να πεθάνει από απώλεια μνήμης και αδιαφορία. Το ελληνικό Θέατρο αντί να εορτάζει διαμαρτύρεται για την απαξίωση ενός αρχειακού υλικού, που είναι μοναδικό στην Ευρώπη, αφού το Μουσείο και το Αρχείο αυτό είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ Εθνικό Θεατρικό Μουσείο.
«Οι προσπάθειές μας όλα αυτά τα χρόνια», συνεχίζουν στην επιστολή, «δημοσιοποίησαν τα προβλήματα, συσπείρωσαν τον κόσμο του Θεάτρου σε δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως στην κινητοποίηση στις 27 Μαρτίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, δημοσιεύτηκε μεγάλος αριθμός άρθρων στον Τύπο, ωστόσο τα μεγάλα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα αποτέλεσαν την αιτία που οι προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΠΟ απέτυχαν, αλλά κυρίως απέφυγαν να δώσουν μία λύση. Οι άκαρπες ενέργειες, η αδιαφορία και η απαξίωση έχουν θέσει σε κίνδυνο τα σπάνια και πολύτιμα αρχεία και εκθέματά του και οι καταστροφές είναι μη αναστρέψιμες. Το αποδεκατισμένο Θεατρικό Μουσείο, χωρίς προσωπικό, επισκέπτες και ερευνητές, κλειστό και εγκαταλελειμμένο με εκτεθειμένα σε καταστροφικούς κινδύνους τα σπάνια και πολύτιμα εκθέματα και αρχεία του, αργοπεθαίνει και καταστρέφεται. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων, προκειμένου να εξασφαλιστούν η άμεση έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου και η διάσωση των συλλογών του».
Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που αγκαλιάζουν το Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στις 13 και 14 Ιούνη, για τον κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Την Τετάρτη 10 Ιούνη, στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί συναυλία από τουρκικό μουσικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ», αλλά και με τη συμμετοχή νέων Ελλήνων καλλιτεχνών με μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες, ανάμεσά τους και ο γνωστός κι εδώ στην Ελλάδα Ζουλφί Λιβανελί.
Η είσοδος θα γίνει με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίζεται και τις ίδιες τις μέρες του Επιστημονικού Συνεδρίου.
Στην έναρξή του, το Σάββατο 13 Ιούνη, θα παρακολουθήσουμε δραματοποιημένο απόσπασμα από το μνημειώδες κι άγνωστο έπος στο ελληνικό κοινό, «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου», καθότι δεν έχει μεταφραστεί εδώ στην Ελλάδα, αν και είναι ίσως το σημαντικότερο έργο του. Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται στην ηρωική κομσομόλα παρτιζάνα Ζόγια, που απαγχονίστηκε από τους Γερμανούς φασίστες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Θα παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης. Θα παρακολουθηθεί από το ελληνικό κοινό με υπέρτιτλους.
Στη λήξη του Συνεδρίου, την Κυριακή 14 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί χοροθεατρική παράσταση με τίτλο «Μονάκριβή μου», βασισμένη σε γράμματα και ποιήματα του Χικμέτ από τη φυλακή με πρωτότυπη χορογραφία και μουσική από νέους Ελληνες δημιουργούς.
Η Μαίρη Μιχαηλίδου, Ιστορικός Τέχνης και Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνει για το έργο της: «Σε όλες τις φάσεις της μακράς και γόνιμης εικαστικής της διαδρομής, η Αλίκη Σκουλικίδη διατήρησε με συνέπεια και γνώση ένα γνήσιο ποιητικό συμβολισμό που μεταπλάθει, ιδεατά, τις ζωγραφικές της επιφάνειες σε τοπία μνήμης και υψηλού καλλιτεχνικού προβληματισμού. Στη νέα σειρά των έργων της, οι καθαρές ζωγραφικές αξίες αποκαλύπτουν στη θέαση όλων μας την ευαίσθητη καλλιτεχνική της ματιά και αποτυπώνουν με πηγαία και γνήσια εικαστική γραφή τις ξεχωριστές και πολλαπλές αναζητήσεις της προσωπικής της ερμηνείας».
Η Αλίκη Βενιέρη - Σκουλικίδη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη. Μετεκπαιδεύτηκε για δύο χρόνια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Για τη ζωγραφική της τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις, όπως της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας και του Δήμου Αθηναίων. Εργα της βρίσκονται στο υπουργείο Πολιτισμού, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, στην Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης και σε άλλες συλλογές. Επισκέψεις κάθε Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00, Σάββατο: 11.00 - 15.00.
Το 2015 έχει χαρακτηρισθεί «έτος Βασίλη Τσιτσάνη», καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Και τόσα χρόνια μετά, ο Βασίλης Τσιτσάνης ζει για πάντα μέσα από τα τραγούδια του και θα εξακολουθεί να συναρπάζει και να συγκινεί, παραμένοντας διαχρονικός και επίκαιρος όπως μόνο οι μεγάλοι της τέχνης. Ωρα έναρξης: 21.00. Είσοδος: 10 ευρώ.
Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.
Θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια από διάφορα έργα του συνθέτη. Θα ερμηνεύσουν οι: Μαρία Φαραντούρη, Λάκης Χαλκιάς, Βασίλης Λέκκας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μίλτος Πασχαλίδης και Ρίτα Αντωνοπούλου. Θα ενορχηστρώσει ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης.
Η Αγωνιστική Παράταξη Ελλήνων Λογοτεχνών - Συνεργαζόμενοι και ο δήμος Περάματος προσκαλούν σε εκδήλωση - παρουσίαση των τριών νέων βιβλίων του Γ. Παπαοικονόμου, «Επιδέσμια μνήμη» (ποιήματα), «Ιστορίες από το κουρείο» (διηγήματα) και «Το σχέδιο» (μυθιστόρημα»), τη Δευτέρα 25 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στο θεατράκι του Μουσείου Αλιείας, στο Νέο Ικόνιο (στάση ΕΠΑΛ).
Τα έργα του συνθέτη ιχνογραφούν μια νέα μουσική πρόταση. Θα παιχτεί και το έργο «Δεκαπέντε Μικρές Παραλλαγές» του Νίκου Σκαλκώτα, ως απόδοση τιμής στο μεγάλο συνθέτη. Το ρεσιτάλ που θα παρουσιαστεί δεν είναι καθόλου στείρο κι «ακαδημαϊκό», ίσα - ίσα ο Θωμάς Μπακαλάκος, με τρία αντιπροσωπευτικά έργα του για πιάνο, θέλει να απευθυνθεί κυρίως στη νεολαία, αλλά και στον καθένα.