"Τα computer μετρούν μυστικά τις συνεδριάσεις. / Ως εκτελεστή του κράτους ορίζουν το computer - τρομοκράτη. / Κωδικοί γνωρίζουν τα αισθήματά σου/. Σ' ένα τσιπ φυσώ τον άνθρωπο/ πάνω στους φερρίτες να υπολογίζουν στο μέλλον/ οι προγραμματιστές τις εντολές τους".
Ομως το πρόβλημα δε βρίσκεται στην ποσότητα της διακινούμενης πληροφορίας, αλλά στην ποιότητα. Το να κατακεραυνώνει κανείς την επέλαση της πληροφορικής είναι αρκετά εύκολο. Γίνεται όμως κουραστικό. Η κριτική είναι αντιθέτως συναρπαστική όταν γίνεται "εκ των έσω" και με στοιχεία. Εχοντας πάντοτε επίγνωση όμως και των κινδύνων όταν ανακαλύπτεις ένα καινούριο αντικείμενο ή chip χρήσης, ανακαλύπτεις πάντα και ένα "ατύχημα". Οι κίνδυνοι: μαζί με κάθε καράβι υπάρχει και το ναυάγιο. Το περίεργο με τους High Way, τις λεωφόρους της πληροφορικής ή το νέο προϊόν του ΙΝΤΕΡΝΕΤ είναι ότι το ατύχημα δε φαίνεται, είναι άυλο, σαν τα κύματα που μεταφέρουν τις πληροφορίες. Ετσι αυτός ο Κυβερνοκόσμος ή Κυβερνοχώρος είναι η πολιτική του χείρονος. Οταν το 1947-48 εμφανίστηκε η επιστήμη της πληροφορικής, ο Winer έλεγε ότι ήταν κάτι πολύ καλό που μπορεί να εξελιχθεί και σε κακό.
Μια απόδραση από το Κράτος Σένγκεν μοιάζει σχεδόν αδύνατη. Τα σύνορα κλείνονται αυτόματα και μοιάζουν απαραβίαστα. Ισως είναι απαραβίαστα και τα σύνορα της λογικής μας. Εναντίον αυτής της ομοιομορφίας πολιτιστικής - κοινωνικής - ολιγαρχικής, υπάρχει η ευαισθησία των πολιτών. Εδώ θα κριθεί η μάχη. Οδεύουμε προς μια κοινωνία δύο ταχυτήτων - όπου κάποιοι έχουν πρόσβαση στην οικονομική πληροφορία και κάποιοι όχι! Οι πλούσιοι και οι φτωχοί του μέλλοντος οδηγούνται σύντομα και στο χώρο της πληροφορικής σε σύγκρουση. Η εργατική τάξη είναι σ' όλα αυτά η δύναμη της ανατροπής.
Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ
Η στρόφιγγα της ύδρευσης ανοίγει μία ή δύο φορές τη βδομάδα ενώ η κυβέρνηση έκλεισε και το ταχυδρομείο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ταλαιπωρούνται ακόμα και για να εισπράξουν τις συντάξεις τους
Το Τρίκερι,το παραδοσιακό ναυτοχώρι της Μαγνησίας, ξέμεινε από νερό και έχασε και το ταχυδρομείο, καθώς η "εκσυγχρονιστική" λογική του ΠΑΣΟΚ έκρινε ότι τα 200 εκατομμύρια δραχμές των ναυτικών που φτάνουν κάθε χρόνο στο χωριό δεν έχουν συναλλαγματική αξία. Ετσι, μετέφεραν το ταχυδρομείο σε διπλανό χωριό και αναγκάζουν 500 συνταξιούχους να πηγαινοέρχονται για τη σύνταξή τους.
Τα σοβαρά προβλήματα του χωριού έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ με Ερωτήσεις τους προς τους αρμόδιους υπουργούς.
Συγκεκριμένα, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του Κόμματος Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής επισημαίνουν πως οι περίπου 1.600 κάτοικοι της κοινότητας βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, λόγω της παντελούς σχεδόν έλλειψης πόσιμου νερού. Υπογραμμίζουν πως οι κάτοικοι λένε το "νερό - νεράκι", με ευθύνη, κύρια, της πολιτείας. Πως τους θερινούς μήνες η στρόφιγγα της ύδρευσης για την υδροδότηση των κατοίκων ανοίγει μία ή δύο φορές τη βδομάδα, ενώ το περισσότερο νερό αυτής της ελάχιστης παροχής έρχεται με υδροφόρα από το Βόλο.
Σημειώνουν πως το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένο - έγινε το 1964 - με πολλές διαρροές και με πολλαπλούς κινδύνους πρόσβασης μικροβίων από τα λύματα των βόθρων. "Το νερό από πηγή που υπάρχει στον οικισμό "Κοττές" θα μπορούσε να λύσει έστω μερικώς το πρόβλημα. Ομως, δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να μεταφερθεί αφού ο αγωγός μεταφοράς σ' ένα του τμήμα, που κατασκευάστηκε με αμιαντοσωλήνες, λόγω της παλαιότητάς του - έγινε το 1965 - δε λειτουργεί από τις πολλαπλές αποφράξεις", επισημαίνουν.
Ετσι, ρωτούν την υπουργό τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και τι άμεσα μέτρα για την αντικατάσταση του κατεστραμμένου αγωγού - μήκους δύο χιλιομέτρων - ώστε να αποκτήσουν νερό οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής.
Επίσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Β. Μπούτας,με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, επισημαίνουν άλλο ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους της κοινότητας. Αναφέρονται στην αυθαίρετη - όπως τη χαρακτηρίζουν - μεταφορά του ταχυδρομείου, που επί δεκαετίες λειτουργούσε στο χωριό.
Συνεχίζουν πως οι λόγοι που επικαλέστηκαν οι υπεύθυνοι των ΕΛΤΑ για τη μεταφορά του ταχυδρομείου από το Τρίκερι στο χωριό Μηλίνα - ότι δεν είχε τουριστικό συνάλλαγμα - δεν ευσταθούν. Προσθέτουν πως δεν μπορεί να είναι αυτός ο λόγος ύπαρξης και λειτουργίας ή όχι των Ελληνικών Ταχυδρομείων στη χώρα, καθώς "το κοινωνικό έργο των ΕΛΤΑ δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά της αγοράς".
Εξάλλου, οι βουλευτές, απαντώντας στο επιχείρημα των υπευθύνων των ΕΛΤΑ, διευκρινίζουν πως στο Τρίκερι φθάνουν κάθε χρόνο πάνω από 200 εκατομμύρια δραχμές από τους μισθούς των ναυτικών, αρκετές δεκάδες εκατομμύρια δραχμές από εμβάσματα εξωτερικού, τα χρήματα των περίπου 500 συνταξιούχων ναυτικών και αρκετό συνάλλαγμα από τους ξένους επισκέπτες του. Και να σημειωθεί ότι για να εισπράξουν οι αποδέκτες τα χρήματά τους από τα ΕΛΤΑ πρέπει να διανύσουν 40 χιλιόμετρα ως τη Μηλίνα και άλλα τόσα για την επιστροφή τους στο Τρίκερι. Μετά τα προαναφερόμενα, ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε να ξαναλειτουργήσει το ταχυδρομείο στο χωριό και να πάψει η ταλαιπωρία των κατοίκων του.
Ενας 22χρονος, θύμα τροχαίου δυστυχήματος, χάρισε ζωή στον 17χρονο μαθητή, που, εδώ και 15 μέρες, ζούσε με μηχανική υποστήριξη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ).
Οπως ανακοίνωσε χτες το ΩΚΚ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταμόσχευση καρδιάς στον 17χρονο μαθητή, που έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια και ζούσε με μηχανική υποστήριξη (αντλία).
Οι νεφροί του 22χρονου δότη, που κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, μεταμοσχεύτηκαν σε δυο νεφροπαθείς στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ δε βρέθηκε ασθενής με ιστοσυμβατότητα για να γίνει μεταμόσχευση των πνευμόνων. Η μεταμόσχευση αυτή φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα την ανάγκη για την προώθηση της ιδέας των δωρητών οργάνων. Ομως, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή - και συζητήθηκε στις 21.7.1999 - στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή κάθε άλλο παρά πείθει τον Ελληνα πολίτη να γίνει εθελοντής δωρητής, καθώς αφήνει ανοιχτά παράθυρα για το διεμβολισμό της κερδοσκοπικής λογικής και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.