ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακριβότερες από σήμερα βενζίνες και ντίζελ

Η νέα αύξηση στις τιμές του ντίζελ κατά 2,80 δραχμές το λίτρο και στις βενζίνες κατά 1,70 δραχμές το λίτρο, από σήμερα, θα επηρεάσει ανοδικά και τον πληθωρισμό

Ακριβότερα πωλούνται από σήμερα οι βενζίνες κατά 1,7 δρχ. το λίτρο και το ντίζελ κατά 2,8 δρχ. το λίτρο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠ, που αιτιολογεί τις νέες αυξήσεις στην άνοδο των διεθνών τιμών των υγρών καυσίμων. Η ουσία για τους καταναλωτές είναι όμως ότι από τις αρχές του έτους οι τιμές της βενζίνης πήραν στην κυριολεξία "φωτιά", καθώς η αύξηση είναι πάνω από 20 δραχμές,απ' τις οποίες οι 8 δρχ. ήταν το χαράτσι της κυβέρνησης, που επέβαλε μεγαλύτερους έμμεσους φόρους στα καύσιμα από 1/1/1996 και - σε συνδυασμό με την πολιτική λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις - τα έκανε να φαντάζουν για την πλατιά μάζα του πληθυσμού... είδος πολυτελείας. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι νέες και εκτός ελέγχου της κυβέρνησης διεθνείς αυξήσεις αναμένεται να ωθήσουν σε νέα άνοδο του πληθωρισμού,που ήδη εκδήλωσε έντονες αυξητικές τάσεις τους πρώτους μήνες του 1996.

Η επίδραση στις τιμές των καυσίμων και στον πληθωρισμό θα ήταν μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν υποχωρούσε το δολάριο έναντι της δραχμής.Το αμερικανικό νόμισμα - που είναι το διεθνές μέτρο διαπραγμάτευσης στα καύσιμα - έδρασε σαν "μάννα εξ ουρανού", συγκρατώντας εν μέρει τις τιμές της βενζίνης.

Προσπαθώντας να εξωραϊσει την κατάσταση, ο πρόεδρος των ΕΛΔΑ και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠ, Μ. Δασκαλάκης,με χτεσινές του δηλώσεις είπε ότι "το κόστος του αργού πετρελαίου έσπασε ρεκόρ τριετίας και από 16,8 δολάρια το βαρέλι πήγε στα 20 δολάρια το 1995, συμπαρασύροντας τις τιμές των προϊόντων της βενζίνης. ...δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τιμών στους μεγάλους νομούς όπου ο ανταγωνισμός λειτουργεί κανονικά, ενώ στους μικρούς, που παρατηρείται συνήθως πρόβλημα, το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρέμβει όπου χρειάζεται".

ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Παρά τα μεγάλα κέρδη θέλουν να την πουλήσουν

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το 1995 (καθαρά κέρδη προ φόρων 23,2 δισ. δραχμές), ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠ ομολόγησαν πως "ο όμιλος δεν μπορεί να αποσταθεροποιηθεί παρά μόνο με πολιτική βούληση"

Με κέρδη, αξιόλογα κέρδη, έκλεισε και το 1995 ο ισολογισμός του ομίλου επιχειρήσεων της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ), την οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει σταδιακά στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με πρώτο βήμα τη μετοχοποίηση του 15% μέσα στο 1996. Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό - που παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠ ΑΕ Χρ. Βερελής και Μαν. Δασκαλάκης - τα συνολικά προ φόρων κέρδη του ομίλου της εταιριών της ΔΕΠ το 1995 έφτασαν τα 23,2 δισ. δραχμές.Και αυτό, όπως τόνισαν, παρά το γεγονός ότι εδώ και 3 χρόνια οι επιχειρήσεις του ομίλου βρίσκονται εκτεθειμένες στο διεθνή ανταγωνισμό και παρά το γεγονός ότι πέρσι η ΔΕΠ ολοκλήρωσε εντόκως την αποπληρωμή του κεφαλαίου κίνησης των 80 δισ. δραχμών που είχε παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠ ΑΕ:

  • Εξήγησαν πως έχουν καταθέσει τις εισηγήσεις τους σχετικά με τη μετοχοποίηση της ΔΕΠ, που τους είχαν ζητηθεί από την κυβέρνηση, η οποία έχει προαναγγείλει δημόσια την απόφασή της - διά στόματος Αν. Πεπονή - να προχωρήσει στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ομίλου, αρχίζοντας με την πώληση του 15% των μετοχών μέσα στο 1996. Η αναφορά των δύο επιτελικών στελεχών του ομίλου για "εισηγήσεις" και όχι εισήγηση δείχνει προφανώς ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τη μορφή, τη διαδικασία και την έκταση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠ.
  • Εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία του ομίλου της ΔΕΠ και υπογράμμισαν πως δεν τους ανησυχεί η συγχώνευση της ΒΡ με τη MOBIL, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, για την οποία ο Χ. Βερελής ρίσκαρε την πρόβλεψη πως η προαναγγελθείσα συγχώνευση δε θα υλοποιηθεί. Σε ερώτηση αν τους ανησυχεί η προαναγγελθείσα συγχώνευση της BP με την MOBIL και οι δύο επικεφαλής της ΔΕΠ δήλωσαν πως "με δεδομένη την πολιτική βούληση του κράτους να διατηρήσει τον όμιλο σε πλήρη δραστηριότητα, δεν έχουμε ιδιαίτερους κινδύνους".
  • Διατύπωσαν δημόσια τη - σωστή - άποψη πως η πορεία της ΔΕΠ εξαρτιόταν και θα εξαρτάται πάντα από την πολιτική βούληση του μετόχου και πως ο όμιλος δεν μπορεί να αποσταθεροποιηθεί παρά μόνο με πολιτική βούληση,εκφράζοντας έτσι και οι ίδιοι εμμέσως πλην σαφώς την ανησυχία τους για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΠ.
  • Εδωσαν στοιχεία από το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης και επενδύσεων του ομίλου, που, αν αφεθεί από την κυβέρνηση να τους υλοποιήσει, θα συμβάλει στην παραπέρα ισχυροποίηση των εταιριών του ομίλου της ΔΕΠ (ΕΛΔΑ, ΕΚΟ, κτλ. ) στην εγχώρια αγορά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στα πλαίσια αυτά: Οι προβλεπόμενες επενδύσεις των ΕΛΔΑ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 47 δισ. δραχμές, οι επενδύσεις της ΕΚΟ μαζί με την επένδυση του νέου εργοστασίου προπυλενίου θα ξεπεράσουν τα 48 δισ. δραχμές κτλ.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Κέρδη 34,9 δισ. δρχ. είχε η κεντρική τράπεζα της χώρας για το 1995, έναντι 29,7 δισ. δρχ. το 1994. Η διοίκηση θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 1.200 δρχ. ανά μετοχή, έναντι 1.000 δρχ. το 1994. Το υπόλοιπο των καθαρών κερδών, ύψους 30,3 δισ. δρχ., θα περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο, βάσει του Καταστατικού της τράπεζας.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Προσυνέδριο, με θέμα "οι μικρομεσαίοι στον ιστό της πόλης", οργανώνει μεθαύριο Πέμπτη το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά. Τα θέματα που θα συζητηθούν άπτονται του ευρύτερου χώρου των μικρομεσαίων και θα αποτελέσουν έναν οδηγό για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του ΒΕΑ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 3-4 Μάη 1996.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Στη δημιουργία ελληνοκυπριακού επιμελητηρίου συμφώνησαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας, Γ. Παπαντωνίου και Οικονομικών της Κύπρου, Τ. Χριστοδούλου, στα πλαίσια πρόσφατης επίσκεψης του πρώτου στη μεγαλόνησο, με θέμα τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες. Συμφωνήθηκε, επίσης, η παροχή τεχνικής βοήθειας προς την κυπριακή πλευρά, με στόχο την ανάπτυξη κοινής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ: Συνάντηση μεταξύ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) και των σωματείων των αρτοποιών, έγινε στις 13 Μάρτη με πρωτοβουλία της ΠΣΕ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των αρτοποιών, που έχει μεγάλη παράδοση στην Ηπειρο και δόθηκε εκατέρωθεν υπόσχεση ότι θα υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία ανάμεσα στα δυο μέρη και κλιμάκωση της προσπάθειας για την προώθηση και επίλυση των αιτημάτων του κλάδου.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κοινοτικής πρωτοβουλίας PRISMA, οργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του υφυπουργού Φ. Ιωαννίδη και της γγ Βιομηχανίας Α. Διαμαντοπούλου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 75% από το Α ΚΠΣ. Η υλοποίησή του άρχισε το 1992 και ολοκληρώθηκε στο τέλος του 1995, καλύπτοντας 3 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7,5 δισ. δρχ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Σε διπλασιασμό της εξαγωγικής δραστηριότητας στοχεύει για το τρέχον έτος ο όμιλος εταιριών ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ, που παρασκευάζει δομικά και πυρίμαχα υλικά. Η επιδίωξη εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια για απόκτηση του πιστοποιητικού ποιότητας ISO 9002.

ΝΟΜΟΙ: Ο νόμος 2386, περί ρυθμίσεων εθνικών κληροδοτημάτων και δημοσίων ανταλλάξιμων κτημάτων, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 43, Τ.Α, 7/3/1996. Κυρώσεις εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της χώρας μας και της χωρών της Κορέας και της Γεωργίας, δημοσιεύονται στα πρώτα τεύχη των ΦΕΚ 34 και 35, αντίστοιχα, με ημερομηνία 7/3/1996.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
Δυσοίωνες προβλέψεις για τον τουρισμό το '96

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) για την τουριστική κίνηση του 1996 στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Β. Πλεύρη,φέτος οι διανυκτερεύσεις τουριστών αναμένεται να είναι μειωμένες μέχρι και 30% σε σχέση με πέρσι. Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια προχτεσινής συνέντευξης Τύπου της ΠΟΞ, ο πρόεδρος της οποίας μέμφθηκε την κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα του τουρισμού. Οι "ριπές" είχαν αποδέκτες όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους με τα τουριστικά θέματα κρατικούς φορείς, όπως την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, που χειρίζονται θέματα σχετικά με τη διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό, αστυνόμευσης, εκδόσεων βίζας από κατοίκους της Ανατολικής Ευρώπης κλπ.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΞ διατύπωσαν την άποψη ότι ο τουρισμός είναι ο αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο επειδή φέρνει στα ταμεία του κράτους σημαντικά ποσά συναλλάγματος, αλλά και γιατί βοηθά στην καταπολέμηση της ανεργίας μέσω των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργεί και ζήτησαν την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο για να συνεχιστεί η θετική πορεία του τουρισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ