ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
Ο αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια να γίνει υπόθεση όλων!

Εκδήλωση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ έγινε την Δευτέρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων

Εκδήλωση για το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις επιπτώσεις του στα δημόσια πανεπιστήμια, την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους συλλόγων εργαζομένων και διδασκόντων των πανεπιστήμιων, φοιτητικών συλλόγων, ενώσεων λειτουργών μέσης εκπαίδευσης, συλλόγων γονέων και άλλων φορέων της πόλης, από τις οποίες αναδείχθηκε η καθολική αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για την ίδρυση Ιδιωτικών πανεπιστήμιων.

Το άνοιγμα στην εκδήλωση έκανε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων κατήγγειλε την ένταση της καταστολής με την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ τη Δευτέρα, ενώ την εισηγητική ομιλία έκανε ο γραμματέας του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ, Ηλίας Κονδύλης. Ο Ηλ. Κονδύλης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιτίθεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και σημείωσε ότι ο ΕΣΔΕΠ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο και θεωρεί ότι ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, για αποκατάσταση του δωρεάν χαρακτήρα της υφιστάμενης και του κοινωνικού της χαρακτήρα με έρευνα και παραγωγή γνώσης προς όφελος των πολλών και όχι των κερδών των λίγων, δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο του πανεπιστημιακού κινήματος, αλλά οφείλει να γίνει υπόθεση του συνόλου του εκπαιδευτικού κινήματος, του ευρύτερου εργατικού - λαϊκού κινήματος και πως η εκδήλωση αυτή φιλοδοξεί να συμβάλει σε αυτό.


Στην παρέμβασή της, η Χρύσα Κοφίνα, μέλος του ΔΣ της Δ' ΕΛΜΕ, σημείωσε πως ο αγώνας ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι και αγώνας των εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης και των μαθητών, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, τη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου, αλλά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Η Κική Τσαλακανίδου, γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ, στάθηκε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάμψει τις αντιδράσεις των φοιτητών, των πανεπιστημιακών δασκάλων, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των μαθητών και των γονιών τους, καταγγέλλοντας παράλληλα τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντί τους και πρόσθεσε πως οι αγώνες των φοιτητών, των αγροτών και των εργαζομένων σε όλη τη χώρα μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην Παιδεία, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με κεντρικό σταθμό τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του ΦΣ Χημικού του ΑΠΘ, ανέφερε στην παρέμβασή της πως η κυβέρνηση ολοκληρώνει με το νομοσχέδιο αυτό με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ ένα έγκλημα απέναντι στο δικαίωμα των φοιτητών για δημόσιες, δωρεάν σπουδές, στο οποίο έχει συμμάχους όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν ανοίξει αυτό τον ίδιο δρόμο. Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι φοιτητές έχουν αποδείξει με τους αγώνες τους ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ οι αγώνες τους έχουν στριμώξει την κυβέρνηση και για αυτό επιστρατεύει τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς. «Αποδείξαμε ότι μέσα από τους συλλόγους μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους» είπε.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Γιάννης Δελής, εκπαιδευτικός και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, όπως και ο Βασίλης Τομπουλίδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Δελής χαρακτήρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να απαντήσει στην κριτική, μιλώντας για «αυστηρά κριτήρια στη λειτουργία των ιδιωτικών ιδρυμάτων», το «πιο σύντομο ανέκδοτο», καθώς όπως είπε «είναι πολλά τα παραδείγματα της διαφθοράς, της εξαγοράς εξετάσεων και της αγοραπωλησίας μαθημάτων», κατάσταση που αποτελεί «επακόλουθο της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο. Αλλωστε τα ίδια τα κριτήρια της λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων αφορούν στην προσέγγιση πελατείας». «Την κερδοφορία των ιδρυμάτων αυτών θα υπηρετούν τα κριτήρια αυτά και όχι βέβαια τις ανάγκες των φοιτητών για ποιοτικές και σύγχρονες σπουδές», είπε και τόνισε πως ο αγώνας ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει είναι αγώνας δίκαιος, και μαζί με τους αγώνες των αγροτών και των εργατών έχει δώσει την απάντηση στο ερώτημα «ποιος κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;».


Εκπαιδευτικοί και φοιτητές απέναντι στην Παιδεία - εμπόρευμα

Εκδήλωση σωματείων εκπαιδευτικών και του Φοιτητικού Συλλόγου ΠΑΠΕΙ με θέμα το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Εκδήλωση - συζήτηση με επίκεντρο το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αγωνιστική απόρριψή του πραγματοποίησαν το Σάββατο σωματεία εκπαιδευτικών του Πειραιά. Συγκεκριμένα, την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΕΛΜΕ Πειραιά, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας, Σαλαμίνας και ο Φοιτητικός Σύλλογος του ΠΑΠΕΙ, στο υπό κατάληψη Πανεπιστήμιο Πειραιά, σε μια συμβολική κίνηση ολόπλευρης στήριξης του δίκαιου αγώνα των φοιτητών.

Ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του ΠΑΠΕΙ, Μιχάλης Φαναρτζής, μετέφερε ζωντανά το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στους φοιτητές και την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Οι φοιτητές, με τον αγώνα τους και τη συμπαράσταση από εκπαιδευτικούς, μαθητές και όλο τον λαό, είναι ήδη νικητές, όπως είπε.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Δημήτρης Ακτύπης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, επεσήμανε ότι καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ισοπεδώνει την αξία των πτυχίων, φέρνει δίδακτρα και αύξηση του κόστους σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια. Το αποτέλεσμα θα είναι η σημερινή πραγματικότητα του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, μακριά και έξω από τις ανάγκες των φοιτητών, να γιγαντωθεί.

Σήμερα - συνέχισε - είναι πιο ορατό από ποτέ ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων των φοιτητών και των εκπαιδευτικών «προϋποθέτει σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του συστήματος, ρήξη με την οικονομία και την κοινωνία της εκμετάλλευσης. «Το σύνθημα "Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" και στην περίπτωση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι επίκαιρο όσο ποτέ», τόνισε.

Ο Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός - αναλυτής, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια φέρνει πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, οι οποίοι με εντελώς άνισο τρόπο θα εισάγονται στα δημόσια και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καταργώντας τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο Γιάννης Μηλιός, ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διευθυντής του περιοδικού «Θέσεις», σημείωσε ότι «η κατάφωρα αντισυνταγματική παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και η επιδιωκόμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελούν μια αντιδραστική πολιτική με σαφές ταξικό πρόσημο υπέρ του κεφαλαίου και του κέρδους, σε βάρος του κόσμου της εργασίας», πολιτική η οποία «εντάσσεται σε μια ευρύτερη ταξική στρατηγική στον χώρο της Εκπαίδευσης, που ξεδιπλώνεται από όλες τις κυβερνήσεις πάνω από δυο δεκαετίες τώρα».

Πρόσθεσε ότι «η σημερινή προοπτική ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, δίπλα στα κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού και έχουν αποκτήσει το δικαίωμα ισοτιμίας των πτυχίων τους με τους ελληνικούς τίτλους σπουδών, αποτελεί συνέχεια αλλά και ενίσχυση αυτών των πάγιων πολιτικών του αστικού κράτους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στα δημόσια πανεπιστήμια. Υπενθύμισε δε ότι το φοιτητικό κίνημα, σε σύνδεση με το ευρύτερο εργατικό - λαϊκό κίνημα, «ακύρωσε και την προηγούμενη απόπειρα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσα από αναθεώρηση του άρθρου 16».

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, έστειλε μήνυμα συνέχισης και έντασης του αγώνα, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που σε συντονισμό ακολουθούν τα σωματεία εκπαιδευτικών του Πειραιά, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενάντια στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, για αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και για υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο.


Η κυβέρνηση κόβει σχεδόν 21 εκατ. ευρώ από τα σχολικά γεύματα!

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, που καλεί τις Ενώσεις σε από κοινού παρεμβάσεις για ανατροπή αυτών των σχεδιασμών και απαίτηση αύξησης της χρηματοδότησης

Την αγανάκτησή του απέναντι στην κυβέρνηση και στα συναρμόδια υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και Οικονομικών εκφράζει η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, καταγγέλλοντας την περικοπή του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» κατά περίπου 9%.

Οπως σημειώνει σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας το ΔΣ της Ομοσπονδίας, «δημοσιεύτηκε από τον ΟΠΕΚΑ η Διακήρυξη 1/2024 ανοιχτού διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών παρασκευής - συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τις σχολικές χρονιές 2024 - 2025 και 2025 - 2026, με δικαίωμα προαιρέσεως για τη σχολική χρονιά 2026 - 2027, συνολικού προϋπολογισμού 203.539.039,65 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ή 229.999.114,80 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 13%.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της αντίστοιχης διακήρυξης αρ. 06/2021 με την ίδια διάρκεια σύμβασης ήταν 224.335.075,50 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ή 253.498.635,30 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 13%. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση κόβει περίπου 21.000.000 ευρώ!».

«Πραγματικά είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα αιτήματα σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας για επέκταση του ωφέλιμου αυτού προγράμματος, δεν ιδρώνει το αυτί των κυβερνώντων από τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι οποίες επιδεινώνονται μέσα σε ένα καθεστώς καλπάζουσας ακρίβειας και πληθωρισμού στα είδη διατροφής», τονίζει η Ομοσπονδία και ξεκαθαρίζει:

«Η σίτιση των παιδιών μας, όπως και η ασφάλεια και η υγεία τους, η επαφή τους με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, δεν χωράνε στον στενό κορσέ των δημοσιονομικών περιορισμών, έτσι όπως αυτοί καθορίζονται αφού αφαιρεθούν τα τεράστια κονδύλια που διατίθενται αφειδώς για τη συμμετοχή της χώρας μας σε πολέμους, για τη φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, για την χρηματοδότηση υποδομών "πράσινης" ανάπτυξης κ.λπ.

Καλούμε τις Ενώσεις Γονέων να οργανώσουμε από κοινού παρεμβάσεις για να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς αυτούς και να απαιτήσουμε αύξηση της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ