Από παλιότερη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου και του επικεφαλής του ψευδοκράτους |
Πάντως, οι συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί αρχίζουν την ερχόμενη βδομάδα. Εχουν προγραμματιστεί για 23, 29 και 31 Αυγούστου και στη συνέχεια για 2, 6, 8 και 14 Σεπτέμβρη, ενώ θα υπάρξει και επίσκεψη στη ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σε δηλώσεις της, εξάλλου, η Ειδική Αντιπρόσωπος του γγ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, άφησε σαφώς να εννοηθεί πως τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται στο στάδιο μελέτης του σχεδιασμού για εφαρμογή της «λύσης» του Κυπριακού σε περίπτωση συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις. «Εάν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων τελικώς καταλήξουν σε συμφωνία, τότε ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών για υποστήριξη της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας θα πρέπει να εξεταστεί με λεπτομέρεια», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Ιούνη.
Την ίδια ώρα και υπό το φόντο της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία που πυροδότησε εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ο επικεφαλής του ψευδοκράτους με τη λεγόμενη κυβέρνησή του πραγματοποιεί από την Τρίτη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου είχε επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν εμφανίζεται να συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων, αλλά κι άλλων «ευαίσθητων» πτυχών για την Τουρκία, όπως το περιουσιακό, με τον Ακιντζί να ζητάει την επιβεβαίωση των θέσεων της Τουρκίας. Πάντως, ειδικά στη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, από τα τηλεοπτικά πλάνα καταγράφεται μια ψυχρή αντιμετώπιση, που αποδίδεται στη δυσαρέσκεια της τουρκικής κυβέρνησης ότι ο Ακιντζί δεν ήταν από την πρώτη στιγμή κατά του πραξικοπήματος που αποδίδεται στον ιμάμη επιχειρηματία με έδρα τις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν. Παρότι ο Ακιντζί πήγε στο βομβαρδισμένο κοινοβούλιο ή στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, την Αστυνομία και συλλυπήθηκε τους συγγενείς των θυμάτων του πραξικοπήματος, από τις δηλώσεις του γίνεται φανερή μια διαφοροποίηση σε σχέση με την τουρκική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για τυχόν δραστηριότητες του δικτύου του Γκιουλέν στο ψευδοκράτος και εάν υπάρχει κάποια επιχείρηση εντοπισμού μελών και δραστηριοτήτων της, ο Ακιντζί απάντησε ότι «στα κράτη δικαίου όλες οι ενέργειες γίνονται σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς». Είναι ένα θέμα, βεβαίως, ποιο κράτος δικαίου εννοεί, όταν είναι προϊόν εισβολής και κατοχής, αλλά έχει σημασία το τι απαντάει: «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε ανοχή. Δεν τίθεται θέμα να υπάρξει οποιοσδήποτε δισταγμός. Το σημαντικό είναι, περιόδους όπως αυτή, να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν πρέπει μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά. Εάν ένα κράτος δικαίου, χωρίς την απαραίτητη πληροφόρηση, αποδίδει σε έναν αθώο άνθρωπο ένα αδίκημα, δεν προκαλεί ζημιά μόνο σε αυτόν, αλλά στους δικούς του κανόνες και την έννοια του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Αυτές οι μέρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Τέτοιες περιόδους οι διαβολές δεν χρειάζονται. Το είπα και στην Κύπρο, το επαναλαμβάνω και εδώ».
Η μέρα που ανακοινώνονται τα προσωρινά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς που είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ, όπως η προχτεσινή, δυστυχώς σηματοδοτεί για δεκάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια εργατικών - λαϊκών στρωμάτων την έναρξη ενός ατέλειωτου Γολγοθά. Είτε πρόκειται για γονείς που τα παιδιά τους γίνονται δεκτά, είτε για εκείνους που δεν γίνονται, αλλά και για όσους δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση γιατί κόβονται από τα ίδια τα κριτήρια που βάζει το πρόγραμμα, ξεκινά μία χρονιά με μεγάλες αγωνίες, που αφορούν το πότε θα ανοίξουν οι σταθμοί, το πώς θα λειτουργούν, το εάν θα ζητηθούν πρόσθετα χρήματα ως τροφεία, το πού θα πάνε τα παιδιά για να μπορούν να δουλέψουν οι γονείς. Αντί, δηλαδή, η νέα χρονιά να βρει αυτές τις χιλιάδες οικογένειες με λυμένο το αυτονόητο δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή, ένα ακόμα βάσανο έρχεται να προστεθεί στα τόσα άλλα... Φέτος, βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις αποφάσεις της κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή αυτών των οικογενειών.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση:
-- Από εδώ και στο εξής, η χρηματοδότηση, που προβλέπεται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία παιδιών, δεν θα δίνεται στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Θυμίζουμε ότι οι οικογένειες που εντάσσονται στο πρόγραμμα δεν πληρώνουν τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς. Ετσι, κάθε γονιός θα αναζητά πλέον μόνος του τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του. Μόνο που οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν θα έχουν έστω και αυτό το κονδύλι του ΕΣΠΑ. Αυτό θα στερήσει από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σημαντικούς πόρους αλλά και προσωπικό, η χρηματοδότηση του οποίου εξαρτάται από τη λειτουργία του παραπάνω προγράμματος, δε θα μπορούν δηλαδή να λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί. Ετσι, αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στην πριμοδότηση των ιδιωτικών σταθμών, αφού προς τα εκεί θα αναγκαστούν να κατευθυνθούν οι γονείς.
-- Η κυβέρνηση μειώνει το σχετικό voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%, προκειμένου προφανώς να κερδίσει μερικές θέσεις, με αρνητικές συνέπειες όμως στις υπηρεσίες που θα παρέχονται. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες περικοπές στο voucher που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν οδηγήσει σε περικοπές στη μεταφορά, στις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και στη σίτιση των παιδιών, αφού πολλοί ιδιωτικοί σταθμοί καλούσαν τους γονείς να φέρνουν οι ίδιοι το φαγητό τους.
-- Καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε και σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος. Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του προγράμματος. Στην πράξη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέο αποκλεισμό για τα παιδιά λαϊκών οικογενειών ή για τα παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ να μην καταφέρουν να μπουν σε κάποιον παιδικό σταθμό.
Ετσι, λοιπόν, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική δραματικής συρρίκνωσης των δημόσιων κοινωνικών δομών, που αφήνει τεράστια περιθώρια για κερδοφόρα κάλυψή τους από το κεφάλαιο, την επιχειρηματική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο τομέα.
Η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση αλλά και στην αλλαγή της χρηματοδότησης μέσα από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να εξυπηρετήσει και ουσιαστικά να ενισχύσει τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, σε βάρος των δημοτικών παιδικών σταθμών. Μειώνεται η χρηματοδότηση κατά 5% μετά την περσινή επίσης κατά 5% περικοπή, που είχε οδηγήσει 45.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, χρηματοδοτεί απευθείας τους γονείς και όχι τις δομές, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να στραφούν στους ιδιωτικούς σταθμούς. Το γεγονός ότι το κονδύλι του ΕΣΠΑ δίνεται στους γονείς, διευκολύνει το πέρασμα στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού με τις δοσμένες συνθήκες αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βρουν παιδικό σταθμό, ίσως και «τσοντάροντας» οι ίδιοι από την τσέπη τους αν δε φτάνει το ποσό, με βάση τα τροφεία, ή ακόμη και χωρίς να «τσοντάρουν», αν έχουν μειωμένες παροχές υπηρεσιών τα παιδιά τους.
Την ίδια ώρα, το προσωπικό των παιδικών σταθμών που εργάζεται μέσω του προγράμματος είναι ουσιαστικά «στον αέρα», αφού η επαναπρόσληψή του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αιτήσεις των παιδιών. Με δεδομένη την εδώ και χρόνια απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στην πλειοψηφία τους στηρίζουν τη λειτουργία τους και τη λειτουργικότητά τους στους εργαζόμενους συμβασιούχους του ΕΣΠΑ. Η δε δομή των 300 και πλέον ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ στηρίζεται αποκλειστικά στους εργαζόμενους του προγράμματος. Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, αρκετοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να μην ανοίξουν.
Αυτό που είναι αναγκαίο μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι η δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της Προσχολικής Αγωγής. Ενα μέτωπο που θα διεκδικήσει: Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Αποκλειστικά δημόσιους ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς, με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση των τροφείων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.