Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικοποίηση συναντήσεων για «λύση» στα μέτρα των ιμπεριαλιστών

Από παλιότερη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου και του επικεφαλής του ψευδοκράτους
Από παλιότερη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου και του επικεφαλής του ψευδοκράτους
Ολο και πιο φανερό γίνεται, καθώς εντείνονται οι προετοιμασίες για το νέο κύκλων επαφών του Πρόεδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ότι η λεγόμενη «λύση» του Κυπριακού θεωρείται προϋπόθεση για τους σχεδιασμούς μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που το τελευταίο διάστημα εκδηλώνουν πιο ενεργά το ενδιαφέρον τους για το φυσικό πλούτο της περιοχής. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Ιούλη, στη διαδικασία αδειοδότησης ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και ειδικά στο ενεργειακό «οικόπεδο 10», που γειτονεύει με την αιγυπτιακή ΑΟΖ και το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζορ», τρεις κοινοπραξίες υπέβαλαν αιτήσεις ενδιαφέροντος: αυτή της ιταλικής «Eni» και της γαλλικής «Total», αυτή της «ExxonMobil» και «Qatar Petroleum» και αυτή της νορβηγικής «Statoil».

Πάντως, οι συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί αρχίζουν την ερχόμενη βδομάδα. Εχουν προγραμματιστεί για 23, 29 και 31 Αυγούστου και στη συνέχεια για 2, 6, 8 και 14 Σεπτέμβρη, ενώ θα υπάρξει και επίσκεψη στη ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις της, εξάλλου, η Ειδική Αντιπρόσωπος του γγ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, άφησε σαφώς να εννοηθεί πως τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται στο στάδιο μελέτης του σχεδιασμού για εφαρμογή της «λύσης» του Κυπριακού σε περίπτωση συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις. «Εάν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων τελικώς καταλήξουν σε συμφωνία, τότε ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών για υποστήριξη της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας θα πρέπει να εξεταστεί με λεπτομέρεια», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Ιούνη.

Επίσκεψη Ακιντζί στην Αγκυρα

Την ίδια ώρα και υπό το φόντο της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία που πυροδότησε εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ο επικεφαλής του ψευδοκράτους με τη λεγόμενη κυβέρνησή του πραγματοποιεί από την Τρίτη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου είχε επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν εμφανίζεται να συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων, αλλά κι άλλων «ευαίσθητων» πτυχών για την Τουρκία, όπως το περιουσιακό, με τον Ακιντζί να ζητάει την επιβεβαίωση των θέσεων της Τουρκίας. Πάντως, ειδικά στη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, από τα τηλεοπτικά πλάνα καταγράφεται μια ψυχρή αντιμετώπιση, που αποδίδεται στη δυσαρέσκεια της τουρκικής κυβέρνησης ότι ο Ακιντζί δεν ήταν από την πρώτη στιγμή κατά του πραξικοπήματος που αποδίδεται στον ιμάμη επιχειρηματία με έδρα τις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν. Παρότι ο Ακιντζί πήγε στο βομβαρδισμένο κοινοβούλιο ή στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, την Αστυνομία και συλλυπήθηκε τους συγγενείς των θυμάτων του πραξικοπήματος, από τις δηλώσεις του γίνεται φανερή μια διαφοροποίηση σε σχέση με την τουρκική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για τυχόν δραστηριότητες του δικτύου του Γκιουλέν στο ψευδοκράτος και εάν υπάρχει κάποια επιχείρηση εντοπισμού μελών και δραστηριοτήτων της, ο Ακιντζί απάντησε ότι «στα κράτη δικαίου όλες οι ενέργειες γίνονται σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς». Είναι ένα θέμα, βεβαίως, ποιο κράτος δικαίου εννοεί, όταν είναι προϊόν εισβολής και κατοχής, αλλά έχει σημασία το τι απαντάει: «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε ανοχή. Δεν τίθεται θέμα να υπάρξει οποιοσδήποτε δισταγμός. Το σημαντικό είναι, περιόδους όπως αυτή, να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν πρέπει μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά. Εάν ένα κράτος δικαίου, χωρίς την απαραίτητη πληροφόρηση, αποδίδει σε έναν αθώο άνθρωπο ένα αδίκημα, δεν προκαλεί ζημιά μόνο σε αυτόν, αλλά στους δικούς του κανόνες και την έννοια του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Αυτές οι μέρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Τέτοιες περιόδους οι διαβολές δεν χρειάζονται. Το είπα και στην Κύπρο, το επαναλαμβάνω και εδώ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ